2020. június 12., péntek

Házi (majdnem) fehér kenyér

Házi (majdnem) fehér kenyér 




Hozzávalók és elkészítés 

650 g BL 80-as Szatmári kenyér liszt
5 dkg Szarvasi Teljeskiörlésű liszt
35 dkg öregtészta  (egy hétig volt hütőben, lezárt dobozban)
4 dl langyos víz
1 csapott mokkáskanál instant élesztő
1 mokkáskanál kristálycukor
2,5 teáskanál só
3 evőkanál étolaj

A dagasztógép táljába rakom sorba a hozzávalókat, majd 8-10 percig dagasztattam. 
Aránylag jó kis lágy (majdnem ragadós) a  tészta 

- 30 perc pihenő
- Kézzel kicsit átgyúrva
- újra kelesztőtál és 30 perc ujabb pihenő

- Enyhén lisztezett felületre borítottam és formáztam. (Nagyon finom lágy volt a tészta) 

A 8 literes jénai sütőt kibéleltem sütőpapirral, de (a jénai alját picit kikentem olajjal, úgy raktam rá a papirt, és a papirra is húztam enyhén egy ecsettel olajat) 

- 20 perc pihenő után bevagdostam a tésztát és bekapcsoltam a sütőt 250 fokra. 
- amig a sütő felmelegedett (20 perc) addig még pihent a tészta a jénaiban
- lespricceltem vízzel, a jénai tetejét is és beraktam a sütőbe, a 250 fokot levettem 200 fokra. 

Végig zát tetővel 200 fokon sült 45 percig.
A kenyér kisült. Kivettem a jénaiból egy rácsra raktam, lespricceltem és hagytam kihülni. 

Az eredény egy gyönyörű kenyér, aminek a lespriccelés után ropogott a héja.


2020. június 7., vasárnap

Egyszerű süti

Közeleg az ebédidő egy vasárnap. Azaz 11 óra mult. 
Az év első lecsója készült ebédre. 
Egy hirtelen gondolat, és máris a hozzávalók az asztalon. A végeredményért beszéljenek a fotók. Nem gondoltam, hogy ennyire finom lesz és arra sem, hogy ezt bárkivel is megosztom, ezért fázisfotók nem készültek, de igyekszem szép sorban leírni ezt a nagyon egyszerű süteményt.
Kétszínű piskótát terveztem, de nem ilyen volt az elgondolás. S mint kiderült a végén, jó hogy így alakult.


Hozzávalók:
6 db házi tojás
6 kanál rétesliszt,
1 teáskanál sütőpor
6 kanál cukor (én vegyesen édesítettem. 2 kanál cukor, és némi folyékony édesitő)
Csipet só
1 kicsi  flakkon csokoládéaroma
125 g krémes por (főzés nélküli)
2,5 dl hideg tej
0,5 dl feket kávé
1 kávéskanál instant kávépor

Lehet kiváltani a kávét és az instant kávéport kakaóval, de nekem nem volt itthon. Viszont annyira finom lett, hogy nem is gondolok máskor sem kakaóval készíteni. 



Elkészítés és sütés

Először is bekapcsoltam a sütőt 180 fokra
A lisztbe belekevertem a sütőport

A tojásokat  kettéválasztotta, a fehérjét felvertem a csipet sóval, majd egyenként hozzáadtam a tojássárgákat (ezt már lassu fordulaton kevertem)
Amikor jó kemény lett, hozzáadagoltam a réteslisztet.

A tűzhely legnagyobb tepsijét előkészítettem, sütőpapirral béleltem. 
A sárga piskóta alap kétharmadát a tepsibe öntöttem, elsimitottam.
A maradék egyharmadhoz hozzáadtam a kávét és az instant kávéport. Elkevertem és a sárga rész tetejére kanalaztam, majd elsimítottam. 

180 fokos sütőben 20 perc alatt elkészült. (lehet tűpróbát is alkalmazni, de ennyi idő alatt biztosra kisül) 

Kisült, a tepsiben megfordítottam a kisült piskótát és a közepénél kettévágtam. 
Alul volt a bana és utána a sárga rész, ami persze egyszerre sült.

Az egyik (alsó) felére rácsöpögtettem a csokoládé aromát (ettől lett olyan szép piros csik benne)

Amig hült a tészta, kikevertem a krémet. 

A 125 g házi krémesport a 2,5 dl tejjel 1,5 perc alatt keményre felvertem. Rápakoltam a tészta csokoládéaromás (piros) felületére, majd ezt beborítottam a tészta másik felével, de itt a sárga rész került a krémre, és a teteje lett barna






Tetjére tejszínhab, és Csokoládé öntet került.  Mindkét terméket a LIDL-ben lehet kapni. 

Nagyon egyszerű, nagyon finom, és nagyon gyors sütemény. És hát eszméletlen finom. A következő epresen fog készülni, majd arról is beszámolok, de akkor készítek fázisfotókat is. 

Az előkészületekkel, mosogatással együtt kb 35-40 perc!!! Érdemes elkészíteni!