2017. október 27., péntek

Vitamin bomba üvegbe zárva télire

Télen-nyáron fogy nálunk a mindennapi vitaminunk. Hála a lassú présnek már pár éve sokkal könnyebben kinyerhető a nyers zöldségekből-gyümölcsökből a legfinomabb ital. Igaz, hogy télen nem mindenhez lehet hozzájutni, de ha lehet is, akkor annak már nincs akkora vitamin tartalma, mint pl nyáron egy őszi baracknak, egy szőlőnek, stb. Ezért mi gondolunk a télre is és ami ilyenkor ősszel még kapható, akkor azokat kipréseljük nyersen, majd befőző automatában 90 fokon 30 percig, tartósítószer mentesen hőkezeljük. 


Télen ezekből az üvegekből felbontunk egyet, kipréselünk hozzá minden nap friss  narancsot, citromot, és még egy adag grapefruit is kerül bele, egy kis gyömbér kíséretében. Ez pontosan 2 pohár 4-4 dl valódi vitaminforrás. 




Az alap ivólevet, ami nagyon sok fajta zöldség-gyümölcsből készül, most készítjük el. Üvegekbe zárjuk, majd koronazáróval fedjük. 

A leveket nyersen engedtük át a gyümölcs présen. Üvegeztük, lezártuk és befőző automatában 90 fokon 30 percig hőkezeltük. 





A lényerés mellett -miután minden zöldséget, gyümölcsöt tisztára mostunk, magházukat, magokat eltávolitottuk, így csak a tökéletes sűrű gyümölcshús maradt, mint "hulladék" - csúnya szóval, mert ebből a "hulladék"-nak nevezett sűrű és nagyon értékes gyümölcs húsból isteni lekvár készült. 


A maradék gyümölcs húst felfőztük, Bözsi a Rabszolganő pürésítette, majd dzsemfixet adtunk hozzá.  Forrón üvegbe raktuk, fejre állítottuk, hogy vákum képződjön. 10 perc mulva talpra álltak az üvegek és várják sorsukat, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol örülni is fognak ennek a szerény kis felajánlásunknak. (50 db üveg) lekvár! 

"Enni adok – Enni kapok" ételdobozt helyeztek el Szarvason

Egy nemes mozgalom indult útjára Magyarországon: Enni adok - Enni kapok! Szarvason is elhelyezték az ételdobozt, ahova bárki betehet és akinek szüksége van rá kivehet az oda elhelyezett ételekből. 
Ez a fotó Szarvason készült. Klikk a képre és olvashatsz a mozgalomról. 


Téli időszakra nagyon sok gyümölcs-zöldségből készítünk vitamin dús inni valót. Az inni való mellett rengeteg szintén vitamin dús gyümölcshús készül, s egy hirtelen elgondolásból eszembe jutott, ha már elkészültünk a lével, akkor miért is ne hasznosítanánk azt a rengeteg gyümölcs húst. Lekvárként végezték üvegben! 

Úgy éreztem, hogy ennyivel én is hozzá járulok az ételdoboz megtöltéséhez. Mert vitaminból -főleg a téli és influenzás időszakokban soha sem elég- főleg azoknak is juthat belőle, akik mindezeket a vitaminomat megvásárolni nem tudják. 

Így készült el 64 üveg (bébiételes) lekvár, amit majd a szervezők a hétvégén elvisznek és naponta raknak az ételdobozba a mi szerény kis adományunkból. 50 üveggel ajánlottunk fel. (magunknak meghagytunk 12 kis üveggel) Kettő üveg pedig olyan szerencsétlenül járt, hogy az egyik felborult :) na ezt el is kóstolgattuk. A másiknak pedig olyan rongyos volt a "ruhája" hogy még fotózni is mulatságos volt. Na ilyet nem adunk ki a kezünkből. De gondolom, hogy annak az 50 üvegnek is fognak örülni. 





A fotók, a teljesség igénye nélkül nagyjából bemutatják, hogy milyen zöldség-gyümölcsből készült az üvegbe zárt finomság. Persze utólag rájöttem, hogy még sok minden lemaradt, nem került fotózásra, de nem lehetett lekvárt is főzni, meg fotózni is egyszerre. 

Köszönetet mondok a férjemnek is, mert egész napját rááldozta, és segített. Nélküle nem készültem volna el reggeltől, estig. 






Ez a pár üveg maradt nekünk, hogy mi is megkóstolhassuk. 


Ez a két szerencsétlenül járt pedig maradt kóstolgatónak :) bár a jobboldali éppen a ruházata miatt nem mutatkozhat :) 

A lekvárkészítés megelőzően lékészítés volt, amit a következő posztban fogok megosztani. 

Csemege uborka októberben

Soha nem gondoltam volna, hogy október végén csemege uborkát fogok üvegbe rakni, de ez most így sikerült. Ebben az évben nem tettem el egy üveggel sem, mert még két éves és még a tavalyi is ott volt a polcokon mindaddig, amíg a férjem azt hitte, hogy ezek az uborkák savanyúak. Na de amikor rájött, hogy ezek igazi csemegék, úgy elkezdte enni, hogy már alig maradt 4-5 üvegel. Na de a véletlenek nem véletlen vannak, s sikerült 10 kg uborkára - nem is akár milyenre - szert tenni, igy aztán megmentett engem attól, hogy hiányt érezzek egész télen. Én ugyanis imádom a csemege uborkát :) még akkor is, ha savanyúnak nevezzük! 



  Először a levet készítjük el. Amíg az uborkát üvegbe rakjuk,addig a só elolvad a lében.
  Ízlés szerint folyékony édesítőt adunk hozzá. Mindenki olyat, amilyet már megszokott.
   Azért nem írom, hogy mennyit, mert ezt mindenkinek szájíze szerint kell adagolnia.
  10 %-os ecetet használtam, vízhez viszonyítva literenként 2 dl-t.
  4 dkg sót tettem bele, (szintén a vízhez viszonyítva literenként)

  Elkavartam az egészet és hagytam, hogy olvadjon a só és kicsit érjenek össze az ízek is.

 10 kg uborka
  Az üveg aljára:
  üvegenként 2 kisebb vagy 1 db nagyobb babérlevél
  fél mokkáskanál mustármag,
  fél mokkáskanál koriander mag
  8-10 szem egész fekete bors
  kapor (piaci csomózott kaporból 1 szál/üvegl)

  Az üvegekbe, szép sorba beállítottam az uborkákat, az
  elkészített lével felöntöttem. A kupakokat az üvegre csavartam és mentek az automatába.
  90 fok és 30 perc.
  Ahogy a gép kikapcsolt, kiszedtem az üvegeket. 

kb
5 liter víz
10 dl 10 %-os ecet
45 dkg cukor (én cukor helyett folyékony édesítőt használtam) 
11 dkg só

Kóstolgattam, s nekem még egy kevés só és plusz 1 dl ecet is kellett! 



 Ennyire szép, apró, és nagyon friss uborkát egész nyáron nem is kaphattam volna. S az ára is nagyon kedvező volt (250 Ft/kg) 

2017. október 21., szombat

Csőröge fánk - minden mentes



Az úgy volt, hogy jöttek a csirkék ☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝ s persze majdnem hogy váratlanul. Na de komolyan, most  mi köze van a csirkéknek a csőrögéhez? - hát csak annyi, hogy ha már egyszer  a szabadidőt nem főzéssel, hanem csirke bontással kell tölteni, akkor ki kell találni egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ételféleséget. No így került sor a  Szafi fánkjaira, ami átsegített az éhenhaláson bennünket :) De folytatnám egy kicsit a csirkékkel. Amikor megérkezik 10 db házi kapirgálós, s még azt sem tudod eldönteni, hogy milyen nap van? ................. hát akkor vagyok én igazán bajban, de úgy még soha sem volt, hogy valahogy ne lett volna. 




A pipiket szépen sorjában felbontottuk, részeiket becsomagoltuk, de a melleket -miután mi nem igazán szeretjük, mert nagyon száraznak találjuk- azt külön kezeltük. Először is filéztük, majd a filéket ledaráltuk. Lett is komoly 5 kg darált csirkemell. Na ebből készül majd egy isteni finom kolbász. Így ni! :) 


A fánk receptjét nem írnám le, mert nagyon sok helyt foglal, de ha IDE kattintunk, máris olvashatjuk a fantasztikus minden mentes csőröge fánk receptjét. Isteni finom! 



S akkor a csirkemellek filézése után még mindig gond volt, mi is  legyen a csontokkal, s a rajta maradt kis húsfalatokkal?  Fagyasztóba nem akartam tenni, mert a csontok ne foglalják a helyet. 
Nos ebből lett két kukta húsleves, amiből tisztességesen megebédeltünk. Ezen túl még 10 üveg húslét (későbbi felhasználásra) hőkezeltem. Jó ideig nem lesz gond, ha csak le kell emelni egy üveget a polcról, befőzni egy kis csiga tésztát és máris lehet ebédelni. 


2017. október 10., kedd

Gombás csirke mell édes-savanyú mártással,


Ma nem igazán volt kedvem főzni, de miután túl vagyunk az ebéden, újra csak azt kell mondjam: megérte. 
Volt 2 vékonyka szelet csirke mell, nem tudtam mit kezdjek vele annyira kevésnek tűnt. Ez lett belőle.




Egy kicsi evőkanál mangalica (forró) zsíron átforgattam a csirke mell kockákat, kevés sóval, borssal, szerecsendióval (mindegyikből egy csipetnyi) ízesítettem, s 1 doboz gombát szórtam rá. Összekevertem, és (10 perc)  fedő alatt elkészült. 


Mielőtt a csirke mellet és a gombát elkészítettem volna, beraktam Ellába a rizst főni. (Most a Piroska dolgozott, de a másik sem unatkozott, mert ő főzte Robika kiskutyám ebédjét) 


A kuktához való adagoló poharat használtam.
2 ap (adagoló pohár) rizs
3,5 ap víz
1 dkg só
1 teáskanál mangalica zsír.

Rizsprogramra beállítva és 12 perc alatt elkészült a pörgős rizs



A főzési idő letelte után még nem vettem le a kukta fedelét, hogy a gőzben tovább puhuljon a rizs. Meg is hálálta :)  Apróra vágott petrezselyemzölddel elkevertem és lassan kezdtem tálalni. 


Először úgy gondoltam, hogy egy tavalyi szilva befőttet bontok ehhez a finom ebédhez, aztán jött a gondolat, hogy meg kellene kóstolni a nyár végén eltett édes-savanyú mártást! (Miután ezzel most próbálkoztam először, kicsit jobban dobogott a szívem, mint kellett volna, ugyanis nagyon szeretjük az édes-savanyú mártást, de eddig csak a boltit vettük.
Na ezután soha sem fogunk az üzletekben rákeresni a polcokon, mert ez a saját gyártmány annyira finom!


Nem mertem elsőnek feltenni ezt a fotót, mert bevallom őszintén, hogy ez az én saját "kis" adagom 💞💞💞💞💞💞 mert jaj de nagyon szeretem ezt az ételfajtát 😁😁😁😁


Nemhogy lehet, de biztos is, hogy ma már semmit sem kérek enni :)Talán, talán, majd holnap reggel valami diétásat :) 

2017. október 9., hétfő

Almapudingos piskóta gluténmentesen

A mai ebédünk "házi konzerv bableves" ❤❤❤  Nagyon szeretjük, de kívántunk mellé valami "enyhe" finomságot. 
Igaz, hogy ebédre csak a leves került a tányérba, mert azzal nem számoltam (kenyérsütés mellett), hogy bizony az alma pudingnak jó sok idő kell, mire kihűl. Azért megszületett a finomság és meg is kóstoltuk, ezzel együtt viszont a vacsora is elmaradt.




Először is sütöttem egy piskótát (pontosan fordítva kellett volna. Az almapudinggal kezdeni) 

Ő Bözsi a Rabszolganő, aki 2 perc alatt kikever 3 tojásból egy óriási piskóta tésztát.


(itt éppen házi majonézt kever Bözsi) 

A piskóta hozzávalói:

3 tojás
150 g cukor
150 g rizsliszt.

A 3 összetevőt Bözsibe raktam és kettő perc alatt kikeverte a piskótát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elkészül.



Almapuding hozzávalói:
1 kg almát megtisztítottam és apró kockára vágtam - 7 dl vízben - 30 dkg cukrot feloldottam, felmelegítettem, s amikor elkezdett majdnem forrni, beletettem az almakockákat. Nagyon  rövid ideig 1-2 percig kell csak főzni, hogy az almakockák egészben maradjanak. 
4 csomag főzős gluténmentes pudingot 4 dl hideg vízben elkevertem, s a forró almakockákhoz adtam, de ekkor már levettem a tűzről a lábast. Hagyni kell teljesen kihűlni, s majd csak ezután kell a kisült piskóta tésztára adagolni.


Az almakockákra rákerült a 4 csomag (hideg vízben feloldott) puding. Most már csak azt kell várni, hogy teljesen kihűljön és megdermedjen.

Egy hasonló és nagyon finom almás  receptről ITT lehet olvasni, bár ott a tészta nem piskótából van.  Ezt is érdemes kipróbálni. 



A piskóta tésztát ekkora nagy kapcsos sütőformában sütöttem ki. Ez a méret 3 db tojásból készült. Ezt tudja a Bözsi :) 


Kihűlt a piskóta, megpakoltam az almapudinggal és a tetejére jó vastagon őrölt mandulát szórtam.


Felszeletelés után a tetejét jó vastagon növényi habtejszínnel dúsítottuk! Remélem nem fogunk elhízni tőle, bár szerintem ez akkora adag sütemény, hogy lehet egy hétig is enni fogjuk :) 

2017. október 4., szerda

Gluténmentes Ropi Robika kiskutyámnak és nekem is

Október 4-e az Állatok Világnapja. 

(de a mindennapok törődése is nagyon fontos)! 
Azon túl, hogy nagyon szeretjük házi kedvencünket, messze menően törődnünk is kell velük. Főleg olyankor kíván ez még több  törődést, ha esetleg valami betegség éri, vagy netán - mint a mi kiskutyánk a Robika- ételallergiás lett. Nagyon sokáig kerestük, kutattuk azt az ételféleséget, amelyet megehet, amiben nincs glutén, nincs tej, tejtermék, viszont rengeteg zöldség, gyümölcs van. A napi étkezéséhez szükséges élelemere rá is találtunk. 11 éves a mi kiskuttyunk, de életében még egy darab száraz eledelt nem tudtunk megetetni vele. Most már egy éve, hogy váltottunk. (Nem eszi, hanem egyszerűen zabálja!!!)   Először amit választottunk nagyon szerette, viszont csirkér tartalmazott, amire sajnos későn jöttünk rá, de aztán a sok kutatás eredménye egy még jobb eledel lett. Ami nem más, mint a Platinum. Itt már csak arra kell vigyázni, nehogy felfalja azt az 5 kilót, ami egy-egy zsákban van, ugyanis a napi szükséglete -súlyát tekintve- 10-13 dkg lehet! 
Az élelemmel most már semmi problémánk, elmúltak a kételyeink, ezt fogja kapni, hiszen lassan a harmadik 5 kilót kell megvásároljuk.
Igen ám, de azért a mi Robikánk "követeli", szemeivel könyörög a mindennapi jutalom falatért, (amit a reggeli eü-i séta után kap)  de, és itt jö a DE ! Csirke nem lehet benne.! Ez viszont még a Platinumnál sincs, így jött az ötlet, hogy na majd akkor én..................... 
És jöttem én, elkészült, megsült, s ha nem vigyázok, akkor még magara is oda kell figyelni, nehogy elrágcsáljam a kutya elől :) Valóban nagyon finom. 



A ropi a fenti összetevőből áll:

Nagyjából tudom megadni az adatokat, de a tészta állagát elrontani nem lehet, mert én is addig-addig pótolgattam a Spáros Uniersal liszttel, amíg tökéletesen nyújtható, formázható lett!

Hozzávalók és elkészítés:

1 db tojás,
1 kisüveg vegyes zöldség, levével együtt (fele akkora, mint a fotón látható üveg)
1 mokkáskanál himalaya só
6 csík bacon szalonna, amit előtte apróra vágtam és egy serpenyőben kiolvasztottam

Elkészítés:

Egy tálba raktam a tojást, amit villával felvertem, hozzáadtam a megfőtt zöldségeket levével együtt  (nekem automatázott saját készítésű zöldségem van) sóztam, majd hozzáadtam az Express lisztkeveréket. Kevés vízzel pótoltam, (kb 1 dl) s így adagoltam hozzá kanalanként a Spar free from lisztet, kb 20 dkg.
A tésztát összegyújrtam, lisztezett szilikonos nyújtólapon 3-4 mm-re nyújtottam. A tészta tetejére rápakoltam a kiolvasztott, darabokra felvágott bacon szalonnát, a kicsi kisült zsirjával egütt. Egy evőkanál hátuljával elkentem a tészta tetején és egy kicsit "bele is maszíroztam" a tésztába. 

A tészta állanál lényeges, hogy könnyen nyújtható - inkább kissé ragacsos - legyen! De miután szinte semmi zsíradék nincs benne, ezért nem szabad kemény tésztát készíteni! Így is nagyon finom ropogós lett a kutya-ropi :) 



160 fokon  15 perc alatt készre sütöttem. :) Nem ennyi lett ám, csak annyira finomra sikerül, hogy én ezt vacsoráztam és a férjem is elcsipegetett pár rudat! 

Az első tepsin sülő jutalom falatok kissé rusztikusak, a másodiknál már rájöttem, hogy sodorni fogom és így majdnem ropi formájuk lett :)  A ropik oldalán itt-ott látható sötét folt nem égés, hanem ott bizony a bacon szalonnal bújt meg :) 





Ez a ma reggeli felvétel, mert tegnap elfelejtettem, vagyis nem jutott eszembe, hogy fotózzak. :) Nagyon jót mosolyogtunk, mert a reggeli eü-i séta utána hazaérve leül a konyhában a szőnyegre -így nem csúszkál a kis lába- és várja a minden napi jutalom falatot. (ami mától kezdve semmi csirkét, csakis finomságos zöldség, gyümölcsöket fog tartalmazni) Megkapta, s rohant be a szoba ajtóig, nehogy megegyük előle :) 

Annyira ízlik neki, hogy utána a szőnyeget is felporszívózza, egyetlen morzsát sem hagy maga után. Ezért aztán neki még az is megengedett, hogy ott egyen, ahol éppen neki tetszik. (Egyébként a szoba és a konyha közötti területen van az élelmiszer ellátója :) mert így akár a konyhában, akár a szobában vagyunk, lát bennünket! Mert Robikának még ez is nagyon fontos!!!! 






Viszont azt sem felejthetem el, hogy honnan jött az ötlet, amit most itt a poszt alatt megosztok, mert ezután következik ez az igazi sós keksz elkészítése! Csakhogy a kutyusunk ropijából kihagytam a margarint, a szódabikarbónát, és egy kicsit így átváltoztatva sütöttem meg neki. Ha el tudná mondani, vagy tudna számítógépet kezelni, akkor most itt vakkantgatna és dícsérné - mert hogy tényleg nagyon finom, és már nem is hiányzik neki a "bolti" nagyüzemi mindennel teli jutalom falat. Jó nekünk a minden mentes. Ugye Robika? :) 

S még csak annyit, hogy a következő adagban nem csak sárga és fehér répa lesz, hanem brokkoli és gyümölcsök is! 

És akkor jöjjön az a recept ami az ötletet adta. 
Ha megtalálom, hogy kitől származik, utólag pótolni fogom, mert óriási hálával tartozom érte! - és itt is köszönöm. 

- o - o - o - 


sós keksz
Megpróbáltam sikerült és nagyon jó állagú tésztát kaptam.
1 csomag Liga margarin ,
másfél teáskanál só,/izlés szerint/
2 tojás
mokkáskanál ütifűmaghéj beáztattva,kb1
5 dkg sajt/nálunk növényi/
3 púpozott e.k. Szafi express kelesztés nélküli lisztkeverék,és annyi
Spar free from liszt hogy gyúrható tésztát kapjunk /kb 15-20dkg ,
nem mértem/,
fél teáskanál szódabikarbóna.

Összekevertem a margarint a tojással sóval szódabikarbónával,hozzátettem a Szafi lisztet útifűmaghéjat összegyúrtam ,és a Spar lisztet folyamatosan adagolva gyúrtam hozzá .3-4mm vastagra nyújtottam derelyevágoval felkockáztam 160 fokon 10-15 perc alatt kész.