2015. december 30., szerda

Csirke mell sonka

Egy kis kitérő a sonkák ízvilágába.
Itt a disznóvágás ideje, esszük a jó sok zsíros falatokat, a hurkát, a kolbászt, a disznósajtot, minél fűszeresebb, annál vagányabb, meg még  ártalmasabb is............... na ebből lett elég, elég, és akkor jött a csirke melle, ami egy csodálatos sonkaprésben végezte, s végre elmondhatom, hogy most, amíg tart ez a másfél kiló sonka, addig még az új évbe is átlépünk :)  s viccesen elmondhatom, hogy nekünk ez a másfél kiló sonka egy évig tartott :)
 
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
1 kg filézett csirke mell
25-30 dkg disznó bőrke
1 egész fej fokhagyma,
só ízlés szerint
ételízesítő (csakis házi, és adalékmentes)
fehér őrölt bors
piros fűszerpaprika
4 dl hideg víz
4 evőkanál kacsazsír
 
Fűszerezés ízlés szerint:
ez most kissé fokhagymás, de nagyon elviselhető.
 
A melle húsokat kockára vágtam és
5 evőkanál ételízesítővel (házi, sózott, szárított) összekevertem. Egy fedeles edénybe rakva 24 órára a hütűszekrénybe került.

 
Az ízesített csirke mell kockákat és a csíkokra vágott disznó bőrt késes robot gépben pépesítettem, és közben fűszereztem.
Hozzáadtam a fokhagymát, a fehér borsot, a piros fűszer paprikát. Amikor aránylag jól összezúzta a gép, akkor adagoltam hozzá a kacsazsírt, és végül a 4 dl hideg vizet.
Ezzel aztán még egy párat forgattam a húspépen.
Jött a kóstolás. Semmit sem kellett pótolni. Kellő képpen sós, enyhén fokhagymás ízű és a bors és a piros paprika is elegendő volt.
 
 
 
 
Ebbe a kerek sonkaprése adagoltam a húspépet, miközben egy kanállal kissé lenyomogattam. Amikor tele lett a prés, a tetejét ráhelyezve -felülről- a második fokozatba beakasztva leszorítottam és ment a hűtőszekrénybe újra 24 órára, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
Jó pár óra elteltével még egy fokkal lejjebb nyomtam a prés tetejét és ez már elegendő volt a tömörítéshez.
 
Amikor letelt a 24 óra, és az ízek is biztosan jól összeértek, akkor egy nagyobb méreű lábasba (kb 5-6 literes) beleállítottam a sonkaprést, és félig felöntöttem vízzel.
80 fokos sütőben 3 óra hosszáig hőkezeltem.

A 3 óra leteltével kivettem a sütőből a sonkát és hideg helyre raktam és másnap reggel  borítottam ki a présből. Újra beraktam a hűtőszekrénybe, mert ekkor már túl voltunk a reggelin, s majd csak vacsorára kóstoltuk meg.
Szépen megsorjáztam a sonkát, a szélén lelógó részeket levágtam és egy jó éles késsel elkezdtem szeletelni.
 

 
Itt a mérleg csal, mert csak 1341 g-ot mutat, de valójában a hiányzó résszel a sonkám mindösszesen 1,5 kg lett, és nagyon finom.

 
Éles késsel nagyon szépen -lehelet vékonyra- lehet szeletelni.

 
Kifejezetten diétázóknak -és természetesen bárkinek- ajánlom, akik nem szeretik a tartósító szereket és főleg, ha szeretik is tudni, hogy mi is van abban a sonkában, felvágottban, amit megeszünk.
(hát nem az, mint amit a boltokban vásárolunk.)
Ebbe "anyag" van, de az az igazi ám. Az udvaron kapirgáló igazi pipi melle és egy kis apróság: a fűszerek.
 

2015. december 25., péntek

2015 Karácsony


Általában az év utolsó hónapja zsúfolásig tele izgalommal, készülődéssel, várakozással.
Először várjuk a mikulást, majd jönnek az Adventi várakozás hetei és végül a legszebb ünnepünk: a Karácsony, majd a Szilveszter és az Új év, de erről a kettőről majd később.

Nekem ez a hónap nem a legszerencsésebben alakult, s még a mai napig is "csak" ennyit tudtam hozzátenni az idei karácsonyhoz. (Persze, ezt is némi segítséggel, asztal mellett ülve,  és titokban, nehogy a ninó meghallja :)  ) 

Töltött káposztát készítettünk durván 3 kg húsból. Kis mini töltelékek készültek, összesen 64 db. Én nagyon szeretem apró káposztával, de most úgy látszik, hogy a 2 kg apró káposzta nem éppen lett elég. Persze igy is nagyon finomra sikerült. 

Friss disznóvágásból előre befűszerezett hús állt rendelkezésre, de én még megspékeltem egy kis felkockázott bacon szalonnával. (minden töltelékbe 2-3 kocka került) Ahogy raktuk ELLA  edényeibe a tölteléket, alura apró káposzta, majd a töltelékek, közé szórtunk apró kockára vágott bacon szalonnát, s még volt egy jó kis húsos -enyhén füstölt- toka szalonna, azt is beleraktuk. Egy sor töltelék, apró káposzta, majd újra töltelék, mind addig, amíg el nem fogyott. A töltelékek tetejét azokkal a nagyon kicsi levelekkel borítottuk be, amelyek már nem voltak alkalmasak a töltésre.

Minden edénybe 2 dl vizet öntöttünk, s elkezdődött a főzés. Ella befőző automatában, leves programon 20 perc alatt készült el egy adag. 
S akkor jöjjenek a fázisfotók. 







S hogy a glutén érzékenyek  és a diétázók is örüljenek és ne maradjanak sütemény nélkül: készült egy dupla adag kókuszos finomság, ami nagyon egyszerű.


1 adaghoz 

25 dkg kókuszreszelék
10 dkg porrá tört eritrit (aki nem cukor beteg, annak jó a porcukor is)
3 db egész tojás.


Az összes hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Diónyi nagyságú gombócokat formázunk és lelapítva tesszük -a sütőfóliával bélelt- tepsire.
Előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt -légkeveréssel- megsült.

Egy fél tábla (nekem 80 %-os volt) nagyon finom ét csokit vízgőz felett felolvasztunk, és egy zacskóba öntve a felolvasztott csokit, meglocsoljuk a kókuszfinomságokat. Érdemes fogyasztás előtti napon elkészíteni, mert másnapra nagyon finoman megpuhul. 
Kifejezetten Paleo finomság! 



Én dupla adagból készítettem, s ebből 44 db készült. 

2015. november 17., kedd

Cigány pecsenye újra gondolva

A cigány pecsenye elengedhetetlen tartozéka egy jó nagy szelet igazi mangalica szalonna szelet.. kakastaréjra bevagdosva, és enyhén átsütve. Miután most éppen elfogyott, ezért azt választottam, hogy a jó kis bőrös, szalonnás malac karajból készítettem. Ez pótolta a szalonnát is. 
A hasábkrumplit is lecseréltem Batátára (édesburgonya). Fűszerezve, ízesítve nagyon finom lett. 


S hogy ne sok munka legyen vele, elővettem a régi jól bevált szokásomat, mindent egy tepsibe és irány a sütő. Több munka már nem is volt vele. No ezt szeretem én. Finomat, gyorsan, és fáradtság nélkül. 


A karaj szeleteket picit klopfoltam, majd zúzott fokhagymát összekevertem egy evőkanál olvasztott mangalica zsirral, 1 mokkás kanál piros paprikával, kevés citrom borssal. Ezzel a keverékkel bekentem a hús szeleteket és félre tettem addig, amíg a batátát előkészítettem.


1 óriási nagy batátát (45 dkg volt) meghámoztam, felkarikáztam. Teflon fóliával bélelt tepsire ültettem őket, s kicsit megszórtam parajdi sóval, citrom borssal. Tetejére ültettem a karaj szeleteket.
250 fokra előmelegített sütőben 200 fokon szép pirosra sütöttem. 


Tálaláskor egy kis rukkolát,  és cukormentes alma kompótot kapott. 

2015. november 16., hétfő

Rakott karfiol kicsit másképp


A napi tervben rakott krumpli szerepelt, de miután egy nagyon szép karfiol még ott kukucskált a hűtő szekrényben, így felváltottam a krumplit karfiolra. Előtte pár nappal rántott karfiol volt, de kicsit túlméretezte a szemem a mennyiséget, így aztán egy fej megmaradt (volna) :)  Esküszöm, sokkal finomabb volt.

Hozzávalók és elkészítés
1 Fej karfiolt rózsáira szedve, enyhén sós vízben roppanósra párolva, leszűrve
4 db tojást megfőzve, megpucolva, felkarikázva
3 db tejfölt, két nyers tojást, sóval, borssal felveve
Kolbászt (ízlés szerint a mennyiséget) felszeletelve
20 dkg trappista sajtot lereszelve



A karfiol felét, egy jénaiba belerakjuk, megpakoljuk a felkarikázott főtt tojással, a kolbásszal, majd beterítjük a megmaradt karfiol rózsákkal.  A tejfölt, a nyers tojást, a reszelt sajtot, sóval, citrom borssal megfűszerezve összekeverjük és ezzel a keverékkel jócskán meglocsoljuk a karfioltálunkat.


A sütőnket előmelegítjük 200 fokra. Betesszük a megpakolt jénait. A hőfokot visszavesszük 180 fokra, és 15-20 perc alatt -vagy legalábbis addig, amíg szép piros nem lesz- megsütjük.


Megvárjuk, amig kicsit hűl, s tálaljuk. Jó étvággyal elfogyasztjuk. Ez is kb egy jó 30 perces kategória, elkészítését tekintve. 

2015. november 14., szombat

Bőrös malac karaj lecsósan

Maradt még a hűtőszekrényben bepácolva 2 db bőrös malackaraj. Ahogy elnéztem, nem igazán lett volna elég csak úgy egymagában a tányéron. Na de mit is köretnek? Isteni szikra kipattant, s a nyáron -télire- eltett- készre főzött lecsóból elővettem 1 üveggel. 


A bepácolt  malackarajokat sütőzacskóba rakva, sütőt 200 fokra előmelegítve, majd 180 fokra beállítva szép pirosra megsütve.......... 
Ugye, milyen egyszerű? - és nem beszélve arról, hogy összeállítása sem tartott 5 percig. Minden ment magától. 

Pác anyag: Magos mustár, Házi paprika krém, Só, Citrom bors, Fokhagyma, Tökmag olaj. 
Ezeket összekevertem és egyenként megkenegettem a karaj szeletek mindkét oldalát. Ezek már 5 napig álltak a pácban. 


A nyáron eltett -készre főzött- lecsós üveget kibontottam. Egy magas falú serpenyőbe borítottam. Ráültettem a megsült karaj szeleteket és átforrósítottam az egészet. 


Így lehet időt spórolva gyorsan finomat készíteni a konyhában. 
A lecsó (és a finom pörkölt alap) elkészítése ITT olvasható 

2015. november 13., péntek

Libamáj reggelire


A Márton Napi libaságok elengedhetetlen és kihagyhatatlan finomsága a libahájban sütött libamáj. Jó hosszú időre megoldja a család reggelijét. 


Először is kisütöttem 3 kg libahájat, amelyet Ellában készítettem el. Szinte hihetetlen, hogy 18 perc alatt elkészült. Finom friss libazsír, és egy jó kis ropogós libatepertő.


Amikor a libahájak kisültek, kiszedtem a tepertőket.  A libamájat 1-1 liter tejben áztattam egy egész napon kereszül. Sütés előtt leöntöttem  és papirtörlővel litattam a májról a tejet. A libazsirba óvatosan belehelyeztem a két óriási libamájat, amelyhez egy fej fokhagymát gerezdjeire szedve hozzáadtam   és enyhén átsütöttem.



Egy hosszúkás -magas oldalú- jénai aljára sót hintettem. (A májat ugyanis sütés előtt és alatt sem szabad sózni)  A zsírból kiemelt libamájakat a sóra helyeztem, a sült fokhagyma gerezdeket melléraktam és a kissé lehűlt libazsírral leöntöttem úgy, hogy teljesen ellepte a májakat. 
Hűtőszekrénybe raktam, hogy jól megdermedjen a zsír és szépen lehessen szeletelni. 



A kisült zsír.............



..........és a ropogósra sült tepertő.


Ez a rozskovásszal készült kenyér pedig arra vár, hogy a finom libamájat zsírjával együtt rákenjük és jó étvággyal elfogyasszuk. 

2015. november 12., csütörtök

Bőrös malacságok, csicsóka körettel

Gyönyörű bőrös malac karajt lehet kapni kedvenc hentes boltunkban. Be is vásároltam jócskán belőle, nehogy éhezzünk! 
A malac karajokat hentesünk szépen felszeletelte. 



A karaj szeleteket először is bepácoltam, s a bepácolt húsokat 4 napig a hűtő szekrényben tartottam. Egyszer megforgattam, hogy a pácanyag jócskán bevonja a hússzeletek mindkét oldalát. 

Pác anyag:
Magos mustár
Házi paprika krém 
Citrom bors
Fokhagyma
Tökmag olaj
Ezeket összekevertem és egyenként megkentem a karaj szeletek mindkét oldalát. 


A bepácolódott karajszeleteket sütőfóliába raktam. 200 fokra előmelegített sütőben 180 fokon kb 35 perc alatt szép pirosra sütöttem. 
(a sütési idő sütő függő!)

Köretnek Csicsókát vágtam hasábra és forró zsírban kisütöttem. Merész próbálkozásnak tartottam, de megérte. Nem lehetett észre venni, hogy nem krumplit eszünk. 

Nyáron eltett kovászos uborkával fogyasztottuk. 

Gomba leves egyszerűen


Ellát, az intelligens kuktát már nem egyszer dicsértem, de még mindig nem elégszer. Előző nap kolbászt, hurkát sütöttem benne. A kolbászból kisült ízes zsírt sajnáltam kiönteni, mert egy igazi házi disznóvágásnál készített kolbász a világ legfinomabb eledele. 
Így jött egy hirtelen ötlet.


A kolbászzsíros edénybe beleraktam az összes hozzávalókat. 
1 üveg gombamix, 
1 kis üveg (befőző automatában eltett) zöldség, sárga és fehér répa, zellerkocka.
1 evőkanál (szintén üvegben elrakott vöröshagyma) 
2 gerezd fokhagyma
csipet köménymag
1 szál zellerzöld
és pár szár petrezselyem zöld


Az Ellát leves programra állítottam és rövid időn belül már el is készült a leves. 



Nagyon jó ötlet volt a kolbász zsirra rakni az összes hozzávalókat. Különösen finomra sikeredett. 

Semmilyen tésztát nem adtam hozzá, nem lett volna szabad elrontani vele :-) 



gombamix 

Márton napi libaságok

Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.
(Vikipédia)
Felkészültünk, előkészítettük a libaságokat, a hozzávaló köreteket és indulás a konyhában, hogy kellőképpen csapjunk egy libalakomát.
Előző este a libacombokat, aprólékokat  beáztattam vízbe, majd cserélgettem rajta, Ugyan így jártam el a hízott libamájjal, de azt tejben áztattam, hogy a véres részek jól kiázzanak.



A libacombok mindkét oldalát sóval bedörzsöltem, egy jó nagy jénai sütőedénybe helyeztem, tetejét rátettem és 200 fokos sütőben kb 1 óra alatt szép pirosra megsütöttem. 
Egyéb fűszerezést nem kapott, mert a köreteknek is külön-külön nagyon finom íze volt, így kiegészítették egymást. S egyébként is minél egyszerűbben, annál nagyszerűbben :-) 



A sült libacombot én párolt  (lila) káposzta, és móring (hagymás krumpli) nélkül elképzelni sem tudom. Így aztán most is ezt a köretet készítettem.
(A párolt lila káposztáról majd egy másik posztban, mert megérdemli) 



A saját hájában kisült libacombok önmagukért beszélnek. Kívül piros ropogós, belül nagyon finom puha omlós.


Én nem igazán fogyasztok kenyeret, de ez a nap most kivétel volt ugyanis ez az első olyan kenyerem, amit szárított rozskovásszal készítettem. Nagyon finom!


S azért a libacombok mellett lett egy óriási nagy adag finom libazsír, amivel nap, mint nap főzök, és nem beszélve arról a nagyon finom libatepertőről, ami majd a reggelinél kerül az asztalra a lesütött libamájjal együtt.

Egyetlen hibája volt ennek az ebédnek, hogy az új bor ivása elmaradt. Ennek az a szintén egyetlen oka, hogy antialkoholista a család :-) de egy jó házi gyümölcslé (alma) helyettesítette. S ha úgy vesszük, akkor ezt nevezzük mi a mi borunknak! 

2015. október 24., szombat

Szentandrási birka pörkölt - Ellában

Ha az mondom, hogy egy egyszerű birka pörkölt, nem mondok valótlant, viszont két különlegessége azért mégis van. Az egyik, hogy ez a birka Békésszentandráson nevelkedett, teljesen bio környezetben. Életében tápot, "étrend kiegészítőt" soha sem látott. Tartása teljesen megfelel a mai bio követelményeknek.
Másik különlegessége ennek a pörköltnek, hogy mindössze 30 perc alatt készült el, mégpedig -a már oly sokat emlegetett ELLA intelligens kukta segítségével- amit nagy szeretettel ajánlok mindenkinek. Szerintem ELLA-nak minden háztartásban ott van a helye. Páratlan gyorsasággal készül benne az étel és még csak felügyeletet sem igényel. Előre beprogramozható, ott hagyható. Elmenetünk bevásárolni, dolgozni, s mire hazaérünk már csak tálalni kell. Az ELLA-ban főtt ételeknek valami nagyon finom és különleges íze van, amit szabad főzéssel soha sem fogunk elérni. 


Hozzávalók és elkészítés. 
1,5 kg apróra kockára vágott vegyes birka hús
2-3 óriási fej vörös hagyma apró kockára vágva
6-8 gerezd fokhagyma
1 teáskanál köménymag
1 db chilli paprika
2 teáskanál piros fűszerpaprika
só ízlés szerint
3 evőkanál sűrített (házi) paradicsom 

(itt már meg is jegyzem, hogy sem zsír, sem víz nem kell hozzá) !!


Köretnek gluténmentes tészta
sós vízben főtt, hosszú csíkokra vágott krumpli (a nem diétázóknak)


Az összes hozzávalókat -alulra a húst, s rá a többit- belerakjuk ELLA acél edényébe. Egy fa, vagy szilikon kanállal összekeverjük az egészet.
Az edényt belerakjuk a kuktába, fedőt rátesszük.  Pörkölt (Stew) progra beállítjuk és mehetünk dolgunkra.
A program lejáratakor még nem vesszük le a kukta tetejét, mert vigyázunk, hogy a gőz nehogy megégesse a kezünket. Hagyjuk még 10-15 percig. Addig egy másik edénybe (a kukta teflon betét) kb 6-7 dl meleg vizet öntünk, sót és pár csepp olajat (én egy teáskanál mangalica zsírt) teszünk. Beleszórjuk a tésztát.
Kivesszük a már elkészült pörköltünket az acél edénnyel együtt és helyére berakjuk a tésztát. Fedőt rátesszük és kézi beállítással (Pressure Keeping) 6 percre növeljük az időt. Amikor lejárt szintén hagyjuk pár percig, de addig elkészíthetjük a következő edényünkben a megtisztított krumplit, s amikor a tésztát kivettük, helyére berakjuk a harmadik edényünket a krumplival. Szintén kézi beállítással 4 perc és a krumpli köretünk is elkészült. (Ha időnk van, vagy esetleg nincs és okosan gondolkodunk, akkor reggel feltesszük a pörköltet, ott hagyjuk. S amikor hazaérünk, vagy éppen tálalás előtt tesszük oda a köretet) A pörkölt a kuktában ugyanis melegen marad. 


A pörkölt és a két különböző köret 50 percen belül tálalva az asztalra kerül és már fogyaszthatjuk is.


Savanyúságnak egy nagyon érdekes paprikát tálaltam.
A nyári eltevések alkalmával nem volt elég üvegem, hogy tele legyen a befőző automata. Volt itthon TV fehér és hosszú hegyes nagyon erős paprikám. Felszeleteltem őket és megpakoltam 3 db 720 ml-es üveget.
Készítettem hozzá egy ecetes, édesítős levet (olyat, amilyet egy paprika vagy paradicsom, vagy uborka  salátának szoktunk készíteni. Ezzel felöntöttem az üvegeket. Rácsavartam a tetejét és mentek a befőző automatába. (100/30)
Amikor már elkészültek akkor jöttem rá, hogy semmilyen fűszerezést (koriander, kapor, mustármag, bors) nem kaptak. Hát nem bontottam fel őket, hogy ezeket pótoljam és ujra automatába rakjam.

Jövőre ebből az egyszerű ízesítésű paprikából nem 3, hanem ennek a sokszorosát fogom elrakni. Nagyon finom, ropogós -teljesen friss- paprika savanyúsággal fogyasztottuk a birka pörköltet.