2015. november 17., kedd

Cigány pecsenye újra gondolva

A cigány pecsenye elengedhetetlen tartozéka egy jó nagy szelet igazi mangalica szalonna szelet.. kakastaréjra bevagdosva, és enyhén átsütve. Miután most éppen elfogyott, ezért azt választottam, hogy a jó kis bőrös, szalonnás malac karajból készítettem. Ez pótolta a szalonnát is. 
A hasábkrumplit is lecseréltem Batátára (édesburgonya). Fűszerezve, ízesítve nagyon finom lett. 


S hogy ne sok munka legyen vele, elővettem a régi jól bevált szokásomat, mindent egy tepsibe és irány a sütő. Több munka már nem is volt vele. No ezt szeretem én. Finomat, gyorsan, és fáradtság nélkül. 


A karaj szeleteket picit klopfoltam, majd zúzott fokhagymát összekevertem egy evőkanál olvasztott mangalica zsirral, 1 mokkás kanál piros paprikával, kevés citrom borssal. Ezzel a keverékkel bekentem a hús szeleteket és félre tettem addig, amíg a batátát előkészítettem.


1 óriási nagy batátát (45 dkg volt) meghámoztam, felkarikáztam. Teflon fóliával bélelt tepsire ültettem őket, s kicsit megszórtam parajdi sóval, citrom borssal. Tetejére ültettem a karaj szeleteket.
250 fokra előmelegített sütőben 200 fokon szép pirosra sütöttem. 


Tálaláskor egy kis rukkolát,  és cukormentes alma kompótot kapott. 

2015. november 16., hétfő

Rakott karfiol kicsit másképp


A napi tervben rakott krumpli szerepelt, de miután egy nagyon szép karfiol még ott kukucskált a hűtő szekrényben, így felváltottam a krumplit karfiolra. Előtte pár nappal rántott karfiol volt, de kicsit túlméretezte a szemem a mennyiséget, így aztán egy fej megmaradt (volna) :)  Esküszöm, sokkal finomabb volt.

Hozzávalók és elkészítés
1 Fej karfiolt rózsáira szedve, enyhén sós vízben roppanósra párolva, leszűrve
4 db tojást megfőzve, megpucolva, felkarikázva
3 db tejfölt, két nyers tojást, sóval, borssal felveve
Kolbászt (ízlés szerint a mennyiséget) felszeletelve
20 dkg trappista sajtot lereszelve



A karfiol felét, egy jénaiba belerakjuk, megpakoljuk a felkarikázott főtt tojással, a kolbásszal, majd beterítjük a megmaradt karfiol rózsákkal.  A tejfölt, a nyers tojást, a reszelt sajtot, sóval, citrom borssal megfűszerezve összekeverjük és ezzel a keverékkel jócskán meglocsoljuk a karfioltálunkat.


A sütőnket előmelegítjük 200 fokra. Betesszük a megpakolt jénait. A hőfokot visszavesszük 180 fokra, és 15-20 perc alatt -vagy legalábbis addig, amíg szép piros nem lesz- megsütjük.


Megvárjuk, amig kicsit hűl, s tálaljuk. Jó étvággyal elfogyasztjuk. Ez is kb egy jó 30 perces kategória, elkészítését tekintve. 

2015. november 14., szombat

Bőrös malac karaj lecsósan

Maradt még a hűtőszekrényben bepácolva 2 db bőrös malackaraj. Ahogy elnéztem, nem igazán lett volna elég csak úgy egymagában a tányéron. Na de mit is köretnek? Isteni szikra kipattant, s a nyáron -télire- eltett- készre főzött lecsóból elővettem 1 üveggel. 


A bepácolt  malackarajokat sütőzacskóba rakva, sütőt 200 fokra előmelegítve, majd 180 fokra beállítva szép pirosra megsütve.......... 
Ugye, milyen egyszerű? - és nem beszélve arról, hogy összeállítása sem tartott 5 percig. Minden ment magától. 

Pác anyag: Magos mustár, Házi paprika krém, Só, Citrom bors, Fokhagyma, Tökmag olaj. 
Ezeket összekevertem és egyenként megkenegettem a karaj szeletek mindkét oldalát. Ezek már 5 napig álltak a pácban. 


A nyáron eltett -készre főzött- lecsós üveget kibontottam. Egy magas falú serpenyőbe borítottam. Ráültettem a megsült karaj szeleteket és átforrósítottam az egészet. 


Így lehet időt spórolva gyorsan finomat készíteni a konyhában. 
A lecsó (és a finom pörkölt alap) elkészítése ITT olvasható 

2015. november 13., péntek

Libamáj reggelire


A Márton Napi libaságok elengedhetetlen és kihagyhatatlan finomsága a libahájban sütött libamáj. Jó hosszú időre megoldja a család reggelijét. 


Először is kisütöttem 3 kg libahájat, amelyet Ellában készítettem el. Szinte hihetetlen, hogy 18 perc alatt elkészült. Finom friss libazsír, és egy jó kis ropogós libatepertő.


Amikor a libahájak kisültek, kiszedtem a tepertőket.  A libamájat 1-1 liter tejben áztattam egy egész napon kereszül. Sütés előtt leöntöttem  és papirtörlővel litattam a májról a tejet. A libazsirba óvatosan belehelyeztem a két óriási libamájat, amelyhez egy fej fokhagymát gerezdjeire szedve hozzáadtam   és enyhén átsütöttem.



Egy hosszúkás -magas oldalú- jénai aljára sót hintettem. (A májat ugyanis sütés előtt és alatt sem szabad sózni)  A zsírból kiemelt libamájakat a sóra helyeztem, a sült fokhagyma gerezdeket melléraktam és a kissé lehűlt libazsírral leöntöttem úgy, hogy teljesen ellepte a májakat. 
Hűtőszekrénybe raktam, hogy jól megdermedjen a zsír és szépen lehessen szeletelni. 



A kisült zsír.............



..........és a ropogósra sült tepertő.


Ez a rozskovásszal készült kenyér pedig arra vár, hogy a finom libamájat zsírjával együtt rákenjük és jó étvággyal elfogyasszuk. 

2015. november 12., csütörtök

Bőrös malacságok, csicsóka körettel

Gyönyörű bőrös malac karajt lehet kapni kedvenc hentes boltunkban. Be is vásároltam jócskán belőle, nehogy éhezzünk! 
A malac karajokat hentesünk szépen felszeletelte. 



A karaj szeleteket először is bepácoltam, s a bepácolt húsokat 4 napig a hűtő szekrényben tartottam. Egyszer megforgattam, hogy a pácanyag jócskán bevonja a hússzeletek mindkét oldalát. 

Pác anyag:
Magos mustár
Házi paprika krém 
Citrom bors
Fokhagyma
Tökmag olaj
Ezeket összekevertem és egyenként megkentem a karaj szeletek mindkét oldalát. 


A bepácolódott karajszeleteket sütőfóliába raktam. 200 fokra előmelegített sütőben 180 fokon kb 35 perc alatt szép pirosra sütöttem. 
(a sütési idő sütő függő!)

Köretnek Csicsókát vágtam hasábra és forró zsírban kisütöttem. Merész próbálkozásnak tartottam, de megérte. Nem lehetett észre venni, hogy nem krumplit eszünk. 

Nyáron eltett kovászos uborkával fogyasztottuk. 

Gomba leves egyszerűen


Ellát, az intelligens kuktát már nem egyszer dicsértem, de még mindig nem elégszer. Előző nap kolbászt, hurkát sütöttem benne. A kolbászból kisült ízes zsírt sajnáltam kiönteni, mert egy igazi házi disznóvágásnál készített kolbász a világ legfinomabb eledele. 
Így jött egy hirtelen ötlet.


A kolbászzsíros edénybe beleraktam az összes hozzávalókat. 
1 üveg gombamix, 
1 kis üveg (befőző automatában eltett) zöldség, sárga és fehér répa, zellerkocka.
1 evőkanál (szintén üvegben elrakott vöröshagyma) 
2 gerezd fokhagyma
csipet köménymag
1 szál zellerzöld
és pár szár petrezselyem zöld


Az Ellát leves programra állítottam és rövid időn belül már el is készült a leves. 



Nagyon jó ötlet volt a kolbász zsirra rakni az összes hozzávalókat. Különösen finomra sikeredett. 

Semmilyen tésztát nem adtam hozzá, nem lett volna szabad elrontani vele :-) 



gombamix 

Márton napi libaságok

Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.
(Vikipédia)
Felkészültünk, előkészítettük a libaságokat, a hozzávaló köreteket és indulás a konyhában, hogy kellőképpen csapjunk egy libalakomát.
Előző este a libacombokat, aprólékokat  beáztattam vízbe, majd cserélgettem rajta, Ugyan így jártam el a hízott libamájjal, de azt tejben áztattam, hogy a véres részek jól kiázzanak.



A libacombok mindkét oldalát sóval bedörzsöltem, egy jó nagy jénai sütőedénybe helyeztem, tetejét rátettem és 200 fokos sütőben kb 1 óra alatt szép pirosra megsütöttem. 
Egyéb fűszerezést nem kapott, mert a köreteknek is külön-külön nagyon finom íze volt, így kiegészítették egymást. S egyébként is minél egyszerűbben, annál nagyszerűbben :-) 



A sült libacombot én párolt  (lila) káposzta, és móring (hagymás krumpli) nélkül elképzelni sem tudom. Így aztán most is ezt a köretet készítettem.
(A párolt lila káposztáról majd egy másik posztban, mert megérdemli) 



A saját hájában kisült libacombok önmagukért beszélnek. Kívül piros ropogós, belül nagyon finom puha omlós.


Én nem igazán fogyasztok kenyeret, de ez a nap most kivétel volt ugyanis ez az első olyan kenyerem, amit szárított rozskovásszal készítettem. Nagyon finom!


S azért a libacombok mellett lett egy óriási nagy adag finom libazsír, amivel nap, mint nap főzök, és nem beszélve arról a nagyon finom libatepertőről, ami majd a reggelinél kerül az asztalra a lesütött libamájjal együtt.

Egyetlen hibája volt ennek az ebédnek, hogy az új bor ivása elmaradt. Ennek az a szintén egyetlen oka, hogy antialkoholista a család :-) de egy jó házi gyümölcslé (alma) helyettesítette. S ha úgy vesszük, akkor ezt nevezzük mi a mi borunknak!