2015. május 5., kedd

Kenyérre való húsleves zöldségből

Főztem egy fantasztikusan finom húslevest. Egyébként is húsleves imádó vagyok, tehát ez nem áll annyira távol tőlem, mert ha tehetem, akkor minden héten asztalra kerül.  Most előre kitervelt szándékkal sok-sok és mégtöbb zöldséggel. Már a húsleves gondolatánál elképzeltem, hogy a levesben főtt zöldségekből valami fasírozottat, vagy legalábbis valami kenyérrevalót fogok készíteni.
Sikerült :-)
 
 
Először leírnám, hogy az én húslevesembe - a húson kívűl - milyen zöldségek kerülnek:
 
sárga répa
fehér répa
paszternák
zeller gumó
zeller levél
vöröshagya
fokhagyma
karalábé
köménymag
fekete szemes bors
zöldpaprika
paradicsom
szerecsendió
lestyán
1 teáskanál chilli paprika
 
Először is a fazékba belerakom a húst (nálam igazi húsleves az a kapirgálós tanyasi kétlábú jószágokból, csirkéből, kakasból, tyúkból áll.)
Ezen túl nagyon szeretjük a marhahúslevest, de ezt ritkábban fogyasztunk. Elsőbbséget élvez a baromfi udvar.
 
A húst felöntöm annyi vízzel, hogy jócskán ellepje, belerakom az összes zöldségeket, fűszereket.
Nagyon-nagyn lassú hőmérsékleten - akár 2-3 óra hosszáig is készülhet- főzöm. Az én levesem nem mozdulhat meg, csupán néha egy-egy gyöngyszem jelenhet meg a leves tetején.
Na de most nem is a húsleves az érdekes, hanem a benne főtt összes zöldségek, amiket az elkészült leves átszűrésekor egy külön edénybe kiszedtem.
 
 
A kiszedett, megfőtt (összes)  zöldségeket késes aprítóba raktam. (Jó nagy adag volt)
Hozzáadtam még 30 dkg darált sertéshúst,
6-8 evőkanál teljes kiörlésű zabpelyhet,
3 db egész tojást,
tovább fűszereztem
sóval, borssal, nagyon kevés piros fűszerpaprikával és még ráadásként fél kávéskanál chillivel.  Amikor ízre és állagra is megfelelő volt, akkor az egészet átkanalaztam egy szilikon sütőformába (27 x 10 cm-es)
200 fokon, 35 perc alatt el is készült.
Teljes kihűlés után borítottam tálaló edényre.
 
 
Kenyérre kenve, reggelire, vacsorára, vagy esetleg felszeletelve akár főzelék feltétjeként is adhatjuk.
A sok-sok zöldség, a fűszerek, egy nagyon finom, jó ízt adott, de még sem lehetett azt mondani, hogy ez egy zöldségekből készült fasírozott, vagy kenyérre kenhető finomság.
Ízvilága fantasztikus!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése