.....hogy mi mindent ki lehet hozni egy igazi tanyasi kapirgálós kakas húsából? - hát.... csak a képzelet szab határt.
Tegnap, amikor előkészítettem egy adag házi disznósajtnak való alapanyagot és az, az abálólében elkészült! - annyira finom volt az abáló lé, hogy azonnal úgy döntöttem, hogy akkor jönnek tovább a kicsontozott kakascombok, amelyeket felvágottnak szántam, de akkor már egészen elcsavarodott még a gondolatom is. Még nem tudtam mi lesz a kakascombokból, de mára kiderült.
6 db óriási alsó kakascomb kicsontozva
2 db óriási felső kakascomb kicsontozva
(persze nem ebből a mennyiségből készült a kocsonya, csak ennyit főztem meg, mert a további mennyiségből született a zöldséges húsgombóc, kedvünk szerinti gyümölcsökkel, zöldségekkel, salátákkal és házi készítésű feta sajttal.
De térjünk vissza a kocsonyához.
A kicsontozott kakascombokat egy nagy lábasba raktam, s annyi vízzel öntöttem fel, hogy jócskán ellepte.
Fűszerek: só, szegfűbors, 4 nagy babérlevél, 1 fej fokhagyma, 2 közepes fej (fehér)hagyma.
Addig főztem -lassan- amíg a húsok megpuhultak, s ekkor kiraktam a kamrába hülni.
Ma délelőtt elővettem a nagy lábasomat, amiben az éjszaka pihentek (kihültek) a főtt húsok, s láttam, hogy ez teljesen bekocsonyásodott. Akkora öröm ért, mert ezen a télen nem ettünk kocsonyát. Már döntöttem is, nem lesz ebből a húsmennyiségből sem sonka, sem felvágott. Irány a kocsonyás tálak.
Minden kocsonyás tál aljára raktam kevés húst (mert mi inkább a kocsonyalevet szeretjük jobban, jó citromosan)
A kihűlt levet merőkanállal a hús tetejére mertem egymás után minden tálba, majd kezdtem előlről. Amikor már majdnem ellepte a lé a húst, akkor beraktam a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Délután előszedtem őket, s akkor ráraktam a citrom karikákat, és a kaliforniai paprika csíkokat.
Amikor ezzel is kész voltam, a megmaradt húslét elosztottam minden kocsonyás tálon úgy, hogy ellepje a citromkarikákat és a paprikacsíkokat.
Hűtőbe raktam, s gondoltam holnap ez lesz az ebédünk, de hát mi egy megbízhatatlan emberkék vagyunk :-) nem szabad nekünk ilyen finomságot látni............... vagy mégis?!
Így jártunk. Ez lett a ma esti vacsoránk.
A kocsonyás tálak tetejére fél-fél bio citromot csurgattunk és pirítos kenyérrel elfogyasztottuk.
Szerencsére holnap sem fogunk éhen halni, mert még maradt 4 tál kocsonya :-)
Eddig mindíg csak disznó húsból készült kocsonyát ettünk, de állítom, hogy ez sokkal finomabb volt.
nagyon jol néz ki ,kakast kell vágnunk ,van vagy 4-5 db lehet hogy én is csinálok???? ki tudja :D
VálaszTörlésCsak csinálj nyugodtan. Én még ennél is merészebb voltam, "disznó" akarom mondani kakas-sajtot is csináltam belőle. Isteni finom volt. Na én a bacon-ba tekert zöldséges kakasfasírt??? hááát az valami fantasztikus.
Törlés