2014. november 24., hétfő

Marhahús és ami belőle készült

 
Amennyire lehet, még mindíg fűszermentes ételeket készítünk. A marhahús levesbe is kifejezetten csakis alapfűszerek kerültek. Úgy mint,
 
 
70 dkg marha színhús,
sárgarépa,
fehérrépa,
1 nagy fej hagyma,
1 egész fej fokhagyma,
Köménymag,
pár szem bors,
kevés köménymag,
fél karalábé
zellerlevél,
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
só.
 
Elkészítés:
 
A marhahúst elkezdjük főzni egy nagyobb lábasban. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Fedővel letakarjuk és lassú tűzön melegítjük. (Nem forraljuk)!
Amíg a hús szép lassan elkezd főni, addig a zöldségeket megtisztítjuk.
A hagymának és a fokhagymának csak a külső héját szedjük le és egészben rakjuk a levesbe.
Hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, s nagyon lassú főzéssel addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a hús megpuhul. Nem szabad, hogy a leves felforrjon és habozzon, Szép csendesen főjjön, ne mozduljon meg, így szűrni sem kell és tiszta, átlátszó levest kapunk.

 
Miután a hús megfőtt kiszedjük a levesből. A leves egy részében csiga tésztát főzünk, a marhahúst felszeleteljük.

 
Amíg a leves elkészül és a tésztát is kifőztük, a húst is felszeleteltük, addig elkészítjük a paradicsomszószt.

 
Kevés kókuszzsíron -egy kisebb lábasban- 1 kanál lisztből világos  rántást készítünk. A rántást lehuzzuk a tűzről és hideg (házi) paradicsomlével (pürével) felengedjük. Kevés sót, és édesítőt (Xilitet) teszünk hozzá. Felforraljuk, besűrűsödik és már el is készültünk vele. (ha szükséges, akkor még kevés vizet adhatunk hozzá, de nekem elég volt a házi paradicsom lé és püré.)
Tálaláskor a felszeletelt marhahús szeleteket a szószra helyezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése