Egyszerű. fűszermentes táplálkozásra álltunk át, de ez még nem azt jelenti, hogy éheznünk is kell. Nem is fogunk. Maximum pár fűszert, elhagytunk egyenlőre az étkezésből, de majd bepótoljuk. Az ételek a legalapvetőbb zöldséggel, fűszerrel készültek, míg a kompóthoz sem adtunk cukrot. Természetesen a csírkecomb is sütőzacskóban, tehát zsírmentesen sűlt.
A húsleves a legalapvetőbb zöldségeket tartalmazzák.
- sárgarépa,
- fehérrépa,
- zeller gumó,
- zellerzöld,
- hagyha,
- fokhagyma,
- egész paradicsom,
- só,
- zöldpaprika,
- 1 db krumpli,
- köménymag,
- pár szem egész fekete bors
és természetesen a csírke apróléka, úgy mint: lábak, nyaka, mellcsont, mája, zúza, szíve.
Annyi vizet ráönteni, hegy ellepje a fazékban. Legkisebb fokozaton, lefedve akár 2 óráig is lehet főzni. A lényeg, hogy a leves ne mozogjon, ne forrjon, hab ne keletkezzen rajta. Én jó sok lével főzöm, mert amikor elkészül, a tésztát, (jelen esetben csigát) is húslevesben főzöm ki. (nem szeretem a vízízű tésztákat)
A combokat, szárnyakat, és a hátát 10-15 percre beleteszem a levesbe, amíg fő. Ezután kiszedem, sütőzacskóba helyezem. A sütőzacskó végét lezárom és 170 fokos sütőben szép pirosra sütöm. (zsírmentes)!
Köretnek, természetesen kockára vágott krumplit főzök, jó sok főzőlében. (A főzőlé ugyanis a következő kenyérsütés folyadéka lesz)
Leszűröm a krumplit, 1 kanál kacsazsírt és apróra vágott petrezselyemzöldet teszek rá és máris tálalhatom a hús mellé.
Ehhez a finom ebédhez csakis itthon készített kompót dukál. Most Cseresznyéből és őszibarackból, amit egy kedves rokonomtól: Turla Dávidné Fazekas Erzsikétől, Eleki ottlétünkkor - kaptunk, és innen is megköszönöm neki, mert nagyon finom volt.
Elkészítése nálam:
Vizet teszek fel forralni, bele szeletelek egy egész -jól megmosott- karikára vágott citromot, pár szem szegfűszeget. Jól kiforralom, hogy a citrom és szegfűszeg íze jól átjárja a levet. Édesítésnél a kristálycukrot, xilittel helyettesítem minden esetben.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése