Valamikor, jó pár évvel ezelőtt én már amarant liszttel sütöttem a kenyereket, de egyszer csak eltünt, s nem lehetett kapni. Jó fél éve viszont már kapható a puffasztott amarant, amit kezelni is sokkal könnyebb. Most ez került ebbe a fehér kenyérbe. Aki viszont nem szeretné amaranttal készíteni, nyugodtan kihagyhatja az összetevőkből.
Hozzávalók és elkészítés.
Öregtésztát szoktam készíteni. (általában előző nap. Egyik felét felhasználom a másnapi sütésnél, míg a másik felét dobozolom és a hűtőben vár a legközelebbi sütésre)
50 dkg liszt
1 evőkanál étolaj
1 csipet só
1 dkg élesztő
3 dl víz
Dagasztógép összedolgozza. Kelesztő tálba kerül és minimum 12-14 órát, de ha lehet, akkor egész éjszakát ott tölthet a konyhában, meleg helyen. A tészta megkel, majd visszaesik, ez így tökéletes.
Ebből a mennyiségből kb 80 dkg öregtészta lesz. Én ennek a felét szoktam felhasználni 1 kenyérsütéshez.
A kenyérhez:
40 dkg öregtészta (a fentinek a fele)
2,7 dl víz
50 dkg BL 55-ös liszt
2,5 dkg só
1 dkg élesztő
2 evőkanál étolaj
3 evőkanál puffasztott amarant
1 teáskanál sikér (elhagyható) - csak azért tettem bele, mert van és szeretném elhasználni.
1 evőkanál burgonyapehely (ez is elhagyható) ezt is szeretném már elhasználni.
A hozzávalókat sorban a dagasztógépbe rakom és pár perc alatt összedolgozza a gép. Egy kelesztőtálba 5-6 csepp olajat teszek és a megdagasztott tésztát beleteszem. A tál tetejét ráhelyezem. 60 percig kel, de 20 perc után átmozgatom kicsit a tésztát.
Duplájára kelt a tészta
Kiborítottam a munkalapra
kezemmel ellapogattam, kinyomkodtam belőle a levegőt
Elkezdtem formázni (összehajtogatni) balról középre
Jobbról középre
Ezután jön a feltekerés
Szép sorban végig tekerjük és közben hozzányomkodjuk a felső részt az alsó tésztához
Ez az utolsó tekerés
Formára igazítom, kb kávéskanálnyi lisztet kezembe szórok és azzal átsimítom
fóliával bélelt pataki tálba (de lehet jénai kacsasütőbe is, vagy vaslábasba, vagy bármilyen kenyérsütésre alkalmas edénybe) rakom a megformázott kenyeret
Két fakanalat teszek a pataki tetejére hosszába
(majd keresek egy asztalost, aki készít nekem egy takaros kis kovász-fát) :)
Kelesztő kendővel letakarom és 60 percig kelesztem
Megkelt a tészta. Jól bespricceltem vízzel és három helyen egy zsilettel bevagdostam, majd a pataki tál tetejét - amit előtte kb 2 órára beáztattam. Amikor hozzákezdek a tészta összeállításához, akkor teszem vízbe a pataki tetejét) rátettem és hideg sütőbe raktam.
60 perc alatt ilyenre sűlt 250 fokon. Végig ezen a hőfokon és végig fedő alatt. Az utolsó percben levettem a tetőt, lespricceltem mégegyszer a kenyeret, s egyetlen percig még a forró sütőben hagytam.
Amikor letelt az egy perc is, kivettem a sütőből, rácsra tettem és újra lespricceltem hideg vizzel.
Természetesen a hőfok sütőfüggő, mindenki ismeri a saját sütőjét, s annak megfelelően állítsa be a hőfokot, de kezdéskor biztos kell a maximum hőmérséklet.
Csodás a kenyérkéd! A napokban én jénaiban sütöttem!
VálaszTörlésÉvikém, köszönöm. Gondolom a Tiéd is nagyon finom volt. Nekem a jénai nem jött be. ez a pataki meg jó nehéz, de ilyen kenyér sül benne. Valamit, valamiért :)
TörlésMeg tudhatnám mi az az amarant ?
VálaszTörlésKöszönöm :)
Kedves Rózsa ! Ha a poszt első sorát olvasod és erre "amarant liszttel sütöttem a kenyereket," klikkelsz, akkor ott láthatod az amarantot, mint növényt és már zacskóban is. Tulajdonképpen az amarant nem más, mint a disznóparéj, csak ezt valamikor régen gyomnövénynek, míg mára már gyógynövénynek ismerik el, és használják.
TörlésVikikém nagyon szép! Látom egy húron pendülünk! :)
VálaszTörlésMaryyyyyyyyyyyyyyy !!!! hát ez nem igaz !!!!! Csúcs vagyunk :) :) És azt hiszed, hogy leesett nálam ? áááá nem !!! Mi van ma? telihold ?
TörlésViki gond egy szál se... :D Múlt héten volt telihold., :D
TörlésJó, hogy mondod, akkor a jövő héten majd figyelek a teliholdra :) de akkor is jót nevettem az egészen :)
TörlésVikikém! Én hiányolom a kenyérke hozzávalóiból a folyadékot, gondolom nem csak az öregtésztába kell víz :)
VálaszTörlésEditkém! Köszönöm szépen, már javítottam is, hát persze, hogy az a 2,7 dl víz bele. Viszont amin rötyögök itt majdnem hangosan, hogy ez előtted író Marianna Beszteri (Mary barátosném) blogján olvastam egy kenyér receptet. Na ott észrevettem, hogy hiányzik a víz :) :) magamnál nem. Na nem tudom mi ez a mai nap. Remélem nincs telihold :)
VálaszTörlésViki, csodálatos ez a kenyér. Ezt a formázást ki fogom próbálni, mert mostanság behajtás nélkül simán feltekertem csak, úgy könnyebb lett a tésztám. Ez tetszik, úgyhogy egy próbát megér mindenképpen. Az oldal körbevágását mostanság kihagyod? Köszönöm, Hajni
VálaszTörlésHajnikám, tényleg megér egy próbát. Így olyan jól tartja magát a kenyér. sűrű bélzet, de mégis lukacsos. Az oldalbevágást most elhagytam egy kicsit, mert prübálkozok a pataki tálban való sütéssel és valahogy ez volt most a soros, de jó hogy mondod, legközelebb körbevágom :) Viszont attól félek, hogy akkor a patakiban nem fog elférni.
TörlésViki Drága! Az átmozgatás pontosan mit jelent? Köszi: Andrea
VálaszTörlésAndikám! annyit jelent, hogy a kelesztőtálból kiboríton és pár mozdulattal, mintha formáznám finomat átgyúrom, de tényleg csak pár mozdulattal. Aztán ujra kis kerek gombócot formálok belőle és vissza a kelesztőtálba.
TörlésKöszönöm a gyors válaszod. Szép estét!
TörlésNagyon szívesen. Éppen itt voltam :)
TörlésViki! Továbbra is csodákat művelsz!! Aki tud az tud!! Irigyelek:))),de ez csak JÓ értelemben:))))Sóvárogva nézem mindig a képernyőt!!:))
VálaszTörlésTerikém! Köszönöm szépen ! Igen tudom, hogy Te nem vagy irígy :) Na majd csak jöjjön már az a pecaszezon, akkor biztos jöttök mifelénk és akkor sütünk egy nagy kenyret. Puszillak benneteket.
TörlésSzépséges! :)
VálaszTörlésFarcikám! Köszönöm szépen :)
TörlésGratulálok, aki ilyen gyönyörű kenyeret tud sütni, azt otthon a tenyerén hordja mindenki! :)
VálaszTörlésKöszi Vicuskám ! :) Hát a gyerekeim minden vasárnap elmondják, hogy aki ezt a kenyeret sütötte, azt megtartjuk :) Úgyhogy talán van esélyem egy kis túlélésre ! .)
Törlés