Szeretem az egyszerűséget, a gyorsaságot, a finomságot, a kevés munkával járó feladatokat, de ami azt illeti nálam a DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér) nem jött be. Olyan vizesnek, sületlennek éreztem a közepét, ezért aztán fel is hagytam a további próbálkozásaival, mígnem egyszer csak rábukkantam a Női ez meg az aldalán a tulajdonképpeni DNK zabpelyhes zsömlékre. Elolvasva a receptet azonnal hozzá is fogtam, merthogy reggelre egy falat kenyerünk sem volt. Ez az adag már a második sütésem, s bizton állíthatom, hogy nem az utolsó, mert egyszerűen ha reggel akarunk finom friss péksüteményt, akkor este bekavarjuk a hozzávalókat és reggel süthetjük is. Vagy ha délután 5-kor jut eszünkbe, hogy vacsorára sincs semmi kenyérféleség, akkor sincs semmi baj, mert este 7-kor már lehet vacsorázni ebből a nagyon finom zabpelyhes zsömléből. Tehát, ennyire egyszerű az egész. Munka szinte pár perc van vele, észre sem vesszük, hogy sütöttünk, mégcsak el sem fáradunk.
Valójában csak azt vesszük észre, hogy kisült és már el is fogyott :)
Hozzávalók és elkészítés:
35 dkg liszt (szatmári BL 55-ös volt)
10 dkg zabpehely (apróbb szemű)
4 dl langyos víz
2 kk só
1 kk cukor
2 evőkanál olaj
1,8 dkg friss élesztő, (vagy 1 csomag instant élesztő)
Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor az élesztőt a 4 dl langyos vízből elvett egy részével össze kell keverni. Felfuttatni nem fontos, de el kell olvadjon az élesztő. Por élesztő esetében nincs ilyen gond, azt csak bele kell keverni a többi szárazanyagba.
Tehát:
Egy kelesztőtálban a lisztet, a zabpelyhet, a porélesztőt (vagy a feloldott friss élesztőt), a sót, a cukrot összekeverjük egy fakanállal, majd hozzáadjuk az olajat. Ezzel is átforgatjuk egy kicsit.
A kelesztőedény tetejével lefedjük és 1 óra hosszát pihentetjük (kelesztjük)
Vagy este bekeverjük, mindjárt hűtőbe rakjuk és reggel sütjük. (várakozási idő csak annyi, amíg a sütőnk felmelegszik a legmagasabb hőfokra)
Ha frissen készítjük, akkor - egy óra pihentetés után- azonnal hozzáfogunk - fóliával bélelt - tepsire rakni, ha hűtőből vesszük elő, akkor legalább egy fél órát várjunk a sütéssel, de legalább annyit, amíg a sütőnk felmelegszik.
A tepsinket sütőfóliával, vagy teflon fekete fóliával béleljük. Két evőkanállal kiadagoljuk a tepsire az elég képlékeny anyagot. Megpróbáljuk zsemle formára igazítani. Kissé távolabb egymástól rakjuk a tepsire, mert sülés közben fognak nőni !
A sütőt bekapcsoljuk a maximumra és előmelegítjük, majd levesszük a hőfokot, és 220 fokon 25 perc alatt készre sütjük a zsemlénket.
Rácsra tesszük kihülni, vagy akár azonnal még langyosan fogyaszthatjuk. Mennyei élvezet !!
Azt hiszem a fotó magáért beszél. Ilyen laza szerkezetű zsömlét csak ezzel a zabpelyhes technikával érhetünk el. No és nem felejthetjük el azt sem, hogy ezt a tésztát nem dagasztottuk!! Nagyon sokáig friss marad. (de csak akkor, ha sokat sütünk belőle, mert egyébként olyan finom, hogy csak úgy magában is el lehet fogyasztani egy pohár teával, tejjel, ki mivel szereti.
Bevallom, nekem először nem tetszett, mert én szeretem a kifinomult, kisimult formákat, de itt fel kell adnom a szokásaimat és hozzá kell szoknom, hogy a dagasztás nélküli péksütemények márcsak ilyen rusztikusak, de végtelenül finomak.
Összes munkaidő vele annyi, hogy összekeverjük a hozzávalókat, majd egy óra múlva tepsire rakjuk és kisütjük. Azt hiszem ennél könnyebb megoldás és ilyen finom eredmény elengedhetetlen a mai rohanó világban.