Egy nagyon elfelejtett fantasztikus ízű péksütemény után kezdtem kutatni. Ezt a péksüteményt annó úgy 40-45 évvel ezelőtt -az akkori lakóhelyemen- a pékségek rendszeresen sütötték, majd teljesen a feledés homályába került. Elmélkedtünk a múlton, s egyszer csak bevillant a közkedvelt bordás péksütemény. Gondoltam egyet, s az ízlelőbimbómra hagyatkozva megpróbáltam összeállítani és visszahozni napjainkba ezt, az akkor közkedvelt finomságot.
Töredelmesen bevallom, hogy másodszori nekirugaszkodásra sikeredett, amiről el is mondhatom, hogy az íze, az állaga ugyanaz, a formáját viszont teljesen átalakítottam, de ez nem lesz a továbbiakban akadálya annak, hogy sokszor előforduljon a tányérunkon. Mivel a régi formája egy kisebb buci alakú volt, s bordái sem voltak, maximum a sütőlemez, amin sütötték az lehetett bebordázva, mégis erről kapta régi nevét "bordás"! Ma már ennek nincs jelentősége, akkor sem volt, mert nem a bordák adták meg az ízvilágot. Miután nem is a régi formájában hozom, ezért a mostani, -másodszori- elkészítésnél a tetejét kevéske cukorral megszórtam. Na így a családnak mégjobban ízlett. Ajánlom elkészíteni márcsak azért is, mert ez a mennyiség dupla adag hozzávalóból készült, a család kávétfogyasztó tagjai részére, s bizony már ötödik naposak a még meglévők és még ma is olyan finom, mint amikor kisült.
Az előző bordásom csak azért nem tetszett, mert megpróbáltam a régi formáját kialakítani, de nem olyanra sikerült, mint az eredeti volt, ízre viszont fantasztikus.
Még annyit a bordás múltjához, hogy amikor már nagyon felfedeztük annak idején ezt a péksüteményt, akkor rendezvényekre is megrendeltük a Sütőipari Vállalattól, de akkor már egy merész húzással. Ebben a kissé édeskés tésztába friss kolbászdarabkákat süttettünk. Na ez volt ám az igazi élmény. Egyszer még ezt is kipróbálom.
Hozzávalók és elkészítés (dupla adaghoz)
1 kg finom liszt,
5 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
6 dl tej
6 dkg vaj (esetleg margarin)
A tejet meglangyosítjuk, egy részében kevés cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A liszbe elkeverjük a többi cukrot, a sót és a vajból 4 dkg-ot is belekockázunk. Amikor az élesztő felfutott, akkor a dagasztó edénybe összerakjuk a hozzávalókat, és egy nagyon finom lágy tésztát készítünk.
Picit kiolajozott kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. (a mult heti nagyon melegben elegendő volt 25-30 perc ehhez a művelethez.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, jó nagyra kinyújtjuk. Ha a tészta engedi, akkor legyen akkorára kinyújtva, mint a nyújtódeszkánk. A megmaradt 2 dkg vajat (margarint) olvasztjuk, s ezt rákenjük a kinyújtott tésztára.
Hajtogatni fogjuk ugyanúgy, mint a vajas (hájas) tésztánkat. Felőlünk lévő részét közepéig felhajtjuk, majd a szemben lévő távolabbi részét ráhajtjuk. Ekkor kapunk egy jó nagy téglalap alakú tésztát, amit szintén összehajtunk, de most úgy, hogy a bal kezünk felőli részét behajtjuk középre, s még egyet hajtunk rajta jobbra.
Az összehajtogatott tésztát kinyújtjuk, feltekerjük, mint egy bejglit. Szeletekre vágjuk és sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk a tekercseket. Hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt az idő alatt a sütőt előmelegítjük. Mielőtt betesszük a sütőbe, akkor nagyon kevéske cukorral megszórjuk a tetejét, de ez el is hagyható.
180 fokos sütőben (az első tepsi 14 perc alatt), míg a második tepsi már csak 10 perc alatt készre sült. (Villanysütő alsó-felső sütés)
A tepsire rakott teljesen lapos tekercs-szeletekből sütés közben ilyen szép magasra nőtt csigaalakú péksütemények sültek.
A családom nem tud elég hálás lenni ezért a finomságért. Most már harmadszor is begyúrásra került, és éppen most kel.
Ha nem kellene most óriási fűszermentes diétát tartanom, akkor azonnal hozzáfognék a kicsit kevesebb cukorral elkészítendő, s kolbászdarabokkal töltött bordás-bucikhoz. De ami késik, az egyáltalán nem múlik!
Gyorsan sül, ez jó hír :D Szépen felcsúcsosodtak, jól mutatnak. A kolbástdarabkás is finom lehet :) Nagyszerű dolog, hogy megtaláltad a keresett ízt, le a kalappal előtted!!!
VálaszTörlésVicuska! Én sem akartam elhinni, hogy ilyen hamar sülnek. Ott guggoltam a sütő ajtó előtt és néztem, hogy kúsznak fölfelé. Az íze viszont tökéletes, bár a cukor még talán kicsit csökkenthető is lenne, főleg, ha már a kolbászos változata fog készülni, de ennek az őskori bordásnak éppen ez volt a lényege, hogy olyan isteni kis édeskés és nagyon puha tésztája van. Jól összebarátkoztak a kolbászdarabkákkal is :)
TörlésBiztos finom! :) Egyszer majd én is kipróbálom! :)
VálaszTörlésFarci ! No ha ezt kipróbálod, ebben sem fogsz csalódni az egyszer biztos :) A férjem épp az előbb számolta meg, hogy még 5 db van neki, de már a következőt megrendelte. Ami ma délelőtt kisült azt az unokám vitte haza, mert a szülők egész hétvégén kinn fognak dolgozni a földeken, s kell valami finomság.
TörlésÉn nem ismerem, de kíváncsi voltam a formájára... Csak nem erről van szó?
VálaszTörléshttp://www.nosalty.hu/recept/bordas-pacsni
mondjuk én a leírás alapján sem tudnám megcsinálni, olyan bonyolultan hangzik. De a tied alapján lehet elkészítem majd, nagyon guszta! :)
Szia Titanilla! Megnéztem a linket, amit betettél. Nem, nem arról van szó. Az igazi bordást -most már elárulom- Békéscsabán készítették, s ha jól tudom sehol máshol. Olyan kis ovális formájú zsömleszerűség volt, a teteje síma és az alján volt egy-két borda, de az is attól, hogy a sütőlemez volt mintázott, s ettől kapta a bordás nevet. Most elolvastam a link alapján azt a leírást, hát az nekem is kissé bonyolult, s valahogy a rétegek közötti fagyott reszelt vaj ha nem olvad el a tésztában, akkor a három réteg tuti, hogy három felé válik. Nem fognak összenőni a lapok. Nem azért, mert az enyém, de ha ezt a formáját választod, nem fogsz csalódni benne. Persze azért én tovább fogok vele kísérletezni mind addig, amíg a kolbászos változata is el nem készül :)
TörlésSzia, Viki!
TörlésÉn zalai vagyok, de itt is kapható volt. Nagyon szerettem, kár, hogy már nem gyártják a pékségek.
Marica! Ugye, hogy ezt nem lehet elfelejteni. Kár, hogy nem a régi, eredeti -formára alakítottam, de az íze ugyan az.
TörlésKedves Viki, én szegedi vagyok, de itt is lehetett kapni, nagyon szerettem. Sajnálom, hogy ma már nincs. Jó a recepted, tetszik az egész oldalad. Üdvözlettel, Ágnes
TörlésKránitz Ági! Nagyon köszönöm az elismerést. Kedves tőled! Bizony én is nagyon sokszor emlegetem ezt a péksüteményt és el is készítem. Üdv és szép napot! Viki
TörlésHmmmmmmmmmmm... Delícias !!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésSol !! Tessék szíves kipróbálni :)
TörlésÉ certamente. Muito saborosa!
Ez így igaz! Viharsarki finomság ez bizony. Még a nagymamám csinálta annó és ez akárki akármit mond, mese finom. És én az éhen és kórász bizony imádom!
VálaszTörlésCsodás péksütemény lett Viki! :)
VálaszTörlésOlá, Viki, gostei dessa receita. Visual leve e parece bem gostoso. Desejo um bom fim de semana para você, com muitas alegrias :-)
VálaszTörlésAbraços com amizade.
Sol
Hi Sol :)
TörlésMuito obrigado
Nyíregyházán is nagyban árulták annó!
VálaszTörlésKedves Viki!
VálaszTörlésA bordásod formája a békéscsabán sütött darásfészeké :)
Alig várom, h kipróbáljam a recepted.
Még annyit, hogy két éve még az erdőkertesi coop-ban a régi típusú/ízű bordást lehetett délelőttönként kapni, vágott zsemleként.
Békéscsabán pedig a régi bordásformájú ma is kapható, de az íze állaga jellegtelen, nem olyan.
Szia kedves Névtelen :) Nagyon örülök, hogy legalább itt találkoztunk :) Volt most kicsivel több mint 2 évig lehetősgen Békéscsabán kutatni, de sajnos én is azt tapasztaltam, hogy az a bordás nem az, amit úgy kb 40-45 évvel ezelőtt ettünk, s íze még ma is itt érződik a számban. De jó, hogy említed, mert nekem megvan a vágottzsemle receptem, ezt sikerült megszerezni, de még időm nem volt, hogy megsüssem. Hamarosan rákerül a sor. Kiváncsi leszek az ízére. Erdőkertes???? --- Esetleg Te egy Békéscsabai lány vagy Erdőkertesen? --- Érdekes lenne, mert én is Csabai vagyok, és majdnem Erdőkertesre költöztünk. Köszönöm a bejegyzsed, olyan jólesett.
TörlésValamelyik nap beugrott a bordás, hogy milyen isteni szendvicszsemle volt, gyerekkorom legjobb szendvicseinek alapja, szinte még most is itt van az íze a számban. Édesanyám estére mindig ebből csinálta a vacsorát. S valóban, én is békéscsabaiként ismerkedtem meg vele (azóta már Pestre fújt a szél)…
VálaszTörlésKi kell próbálni ezt a receptet, köszönöm!
Örülök, ha mi régi viharsarkiak imádjuk ezt a finomságot és örömmel emlékezünk rá. Nem is lehet ezt elfelejteni. :) Akkor úgy látszik engem is jól elfújt a szél. Először Budapest, aztán most öreg korunkra -de távol a nagyvárostól- Pest megye, a sok, sok Sziget..... egyikében vagyunk. Örülök, hogy igy és itt is találkozhattunk.
TörlésKedves Viki! Ma már Veszprémben élek, de Mezőberényben nőttem fel és még ma is emlékszem az eredeti bordás ízére. A kolbászos verzió is nagyon jó volt. Egy ideje már tervezem, hogy valahonnan be kellene szerezni a bordás receptjét, ha már sajnos nem kapni sehol 😞 Ki fogom próbálta receptedet, nagyon köszönöm! Bea
TörlésKedves Bea! Örülök, hogy így összetalálkoztunk. Jó szívvel ajánlom, de sajnos a mai lisztek már nem igazán tudják visszataszító azt a csodás ízt. 10 e vél ezelőtt még Totkomlosi lisztből sütöttem. Feledhetetlen Most is állandó lisztkeresésben vagyok, keresem az igazit, de közel sem járnak a régieket. Persze mindig van valami megoldás. Sok sikert kívánok a kipróbáláshoz.
VálaszTörlésSzóval nem visszataszító, hanem "VISSZAADNI"
VálaszTörlés