A sok-sok hús mellé hozok már egy kenyeret is. Nem szeretném, ha valaki azt hinné, hogy leszoktunk a kenyér fogyasztásról :) Adódott egy nap, amikor nem jött össze a kenyérsütés és a fagyasztóban sem volt tartalék, így aztán a közeli kis boltból hoztunk 1 kg kenyeret. Na ezt nem szeretném én rendszeresíteni.
10 dkg rozsliszt
10 dkg graham liszt
20 dkg finom liszt
30 dkg Nagyi titka BL 80-as kenyér liszt
1 mérőkanál só (kenyérsütő mérőkanala)
10 gr instant élesztő (nem volt itthon friss)
1 evőkanál burgonya pehely
3 dl víz
1 evőkanál olaj
Először a vizet tesszzük a dagasztógép aljára. A liszteket, sót, burgonyapelyhet élesztőt összekeverjük, hozzáadjuk a vízhez.
10 perc dagasztás a géppel. Dagasztás után enyhén kiolajozott kelesztőtálba tesszük a tésztát. Ebben a hideg időben 2 óra kelesztés kellett.
A megformázás következett. Sütőpapírral bélelt jénaiba rakva, újra 2 óra kelesztés.
A sütőt maximumra előmelegítjük. A sütő bekapcsolásakor a tésztát bevágjuk egy éles pengével, a tészta és a jénai tetejét jócskán bspricceljük.
Amikor a sütő elérte a maximum hőfokot (20 perc) betesszük a kenyeret és 10 percig ezen a hőfokon sütjük, majd levesszük 170 fokra és további 25-30 perc alatt készre sütjük.
Rácsra helyezzük kihülésig, majd szeletelhetjük.
Na, ugyanígy jártunk mi is egyszer. Hoztam egy teljes kiőrlésű kenyérkét a boltból, és a drága férjecském (aki eleinte hallani sem akart kenyérsütőgépről meg otthoni kenyérsütésről), miután beleharapott a kenyérbe azt mondta: pfujj, ez mi? Mondom neki: finom bolti kenyér, a jobbik fajtából. És nem keleltt több szó, mert mindketten ugyanarra gondoltunk: ha nem muszáj, többet ilyet ne!:)
VálaszTörlésCsodás a kenyered!:) "Sajna", én lusta vagyok, és hagyom a gépet elejétől végig dolgozni, így nem a hagyományos formája van a kenyérnek, de mi már nagyon megszoktuk.
én is próbálkoztam kenyérsütéssel, mert alig kapni jó kenyeret, de nagyon lapi lett, hiába, nem minden gázsütő jó gázsütő.
VálaszTörlésNa, boltból is csak a házi típusú, falun sütöttet. Egy évben 1x.
VálaszTörlésAmúgy imádom a rozskenyeret, ide ni egy szeletkével.
Ja, tejoltó beszerezve. Naná nem tudtam hogy hívják románul, s a gazdaboltban addig meg sem mukkantam, míg a magyarul dumáló 2 apróságomhoz nem szólt hozzá az elárusító magyarul. Akkor helyben kértem is, adig a férjem paradicsomnak valami mittoménmilyen izét kért csak.
Viki családom azóta becsüli igazán a kenyérkéimet meg a kalácskákat amióta rossz volt a sütőm! Nem találtunk finom fékárut! Nagyon guszta a kenyérkéd! Én is a Nagyi titka kenyérlisztet használom!
VálaszTörlésEdit ! Ez az, amiről én is mindíg beszélek. Tulajdonképpen sok baj nincs vele. Összeállítás 5 perc, utána kétszer picit megformázás és megy a sütőbe.
VálaszTörlésNem beszélve arról, hogy ebbe a kenyérbe bele lehet harapni, s tudom miből készült.
Isabel! Nem biztos, hogy a gázsütő az oka. Beszeteri Mary-nak is gáz sütője van és csodálatos kenyereket süt. Ugye Marym :)
VálaszTörlésNekem ma is az a meggyőződésem, hogy fedeles edényben kell sütni, legyen az akár jénai, akár a tupperware-nak van egy spéci sütőedénye. Na ez aztán még a legbiztosabb. Olyan kenyér sül benne, hogy ihaj. Elrontani sem lehet.
4Gyerek Évikém ! Látod milyen figyelmes vagyok ? ! Fel is szeleteltem Neked :))))
VálaszTörlésTejoltó-vásárlásodon jót mosolyogtam, aztán jól elgondolkodtam. Remélem tudod miért ? :((
A lényeg, hogy sikerült venni.
Marym ! Ez így igaz. Néha nekünk is be-be csúszik egy olyan helyzet, hogy nincs kenyér, de nem szívesen veszem (eszem) a boltit.
VálaszTörlésFarci ! Köszönöm szépen !
VálaszTörlésKenyér sütés titka egy jó recept nagyon jól bemelegített sütő, kacsasütő jénai, körülbelül ennyi. Igen Viki örülök, hogy egyet értünk! :)
VálaszTörlésEz így van Marym !
VálaszTörlésVikikém, nagyon szépséges kenyeret sütöttél!!! Mit nem adnák egy szelet zsíros kenyérért, paradicsommal, paprikával.(nagy sóhajtás.:))
VálaszTörlésAhogy nézem olyan 1 kilós lett belőle ugye? Nagyon szép!
VálaszTörlésGizus, szerinted nincs késő ??? - mert indulok a kamrába a kacsazsírért, úgyis korog a gyomrom :)
VálaszTörlésHajniZoli ! Köszönöm szépen. 1,20 kg-os pontosan :)
VálaszTörlésCsodaszép a kenyérkéd! Már nagyon régen nem sütöttem kenyeret, itt lenne az ideje. A belseje is nagyon jó! :o)
VálaszTörlésNagyon szép a kenyered! Ha hozol egy kis kacsazsírt megvárom , de egy kis hagymát is hozzál már hozzá légyszí!
VálaszTörlésKrisz ! Nagyon szépen köszönöm. Igen, én is csodálkozom, hogy ilyen szépre sikerül, mert azért graham és rozsliszt is van benne.
VálaszTörlésÉvikém! hozom én azt a kacsazsírt, s minden búmat, bánatomat elfelejtem, ha belakunk :))
VálaszTörléshát ha csak az volt a probléma, hogy nem fedeles valamiben sütöttem, legközelebb mégis megpróbálom. Van egy római tálam, az is jó? jénaim is van kettő, de elég kicsik, kb. egy literesek.
VálaszTörlésKedves Isabel ! Az egy literes jénai nagyon kicsi.
VálaszTörlésA római tál viszont nagyon szuper. Előtte feltétlen áztasd be. Én ugyan még római tálban nem sütöttem, de Terike, aki szinte kézműves mintákkal díszített kenyereket süt, fázisfotókkal együtt megmutatja Neked a római tálban sütött kenyerét.
Ezen a linken találod meg leírással és fotókkal együtt.
http://szanter.blogspot.com/2011/03/kenyersutesfazisfotokkal.html
--------------------
sikeres próbálkozást.
Viki, nagyon szép lett a kenyered! :)
VálaszTörlésÉn is otthon sütöm, de néha időhiány miatt kénytelen vagyok boltit venni... hát az egy napon sem említhető a házival!
Sokan félnek a kenyérsütésbe belevágni, pedig nem olyan nagy macera. Úgy van,ahogy írod, 3x5 perc munkával elkészül. :)
Szemi ! Nagyon szépen köszönöm. Nagyon szeretjük ezt a fajta, kissé vegyes lisztből készült kenyeret. S bizony a bolti nem pótolja a házit.
VálaszTörlésS valóban én is sokszor hallottam már sokaktól, hogy macerás a kenyér sütés pedig abszolut nem az.
Egyszer kell hozzáfogni, megízlelni, összehasonlítani a boltival és máris úgy érezzük, hogy soha sem fogunk többet üzletben vásárolni.
Viki Drága! Próbáltál már a fenti, vagy esetleg más graham/rozsos lisztből kiflit, zsemlét sütni? Megosztanád velem a tapasztalatod, esetleg van konkrét recepted is? Köszönöm, és szép napot Neked! Andrea
VálaszTörlésSzia Andrea ! Én nem sokat szoktam változtatni a kenyér és zsömle receptjein. Maximum annyit, ha zsömlét, esetleg valami más péksüteményt készítek, akkor a vizet cserélem le tejre. Nekem akár a zsömle, akár a kifli, de bármelyik péksütemény sokkal finomabb, ha tejjel készül. Ezt a receptet is nyugodtan használhatod, viz/-tej cserével.
Törléss még az lemaradt, hogy már nem használom a Nagyi Titka lisztet. Én már kifejezetten csakis Szatmári BL 55-ös lisztet használok legyen az kenyér, vagy bármelyik péksütemény.
TörlésSzia! Köszönöm válaszodat. Azt megkérdezhetem, hogy mi a problémád a Nagyi Titka liszttel, illetve miért jobb a Szatmári? Én a Nagyi Titka kenyérlisztet sosem vettem, csak a sima lisztjét használom. Köszi: Andrea
Törlés