2011. december 27., kedd

BUÉK





Weöres Sándor: Újévi köszöntő

Pulyka melle, malac körme
liba lába, csőre –
Mit kívánjak mindnyájunknak
az új esztendőre?

Tiszta ötös bizonyítványt,
tiszta nyakat, mancsot
nyárra labdát, fürdőruhát,
télre jó bakancsot.

Tavaszra sok rigófüttyöt,
hóvirág harangját,
őszre fehér új kenyeret,
diót, szőlőt, almát.

A fiúknak pléh harisnyát,
ördögbőr nadrágot,
a lányoknak tűt és cérnát,
ha mégis kivásott.

Hétköznapra erőt, munkát,
ünnepre parádét,
kéményfüstben disznósonkát,
zsebbe csokoládét.

Trombitázó, harsonázó,
gurgulázó gégét,
vedd az éneket a szádba,
ne ceruza végét.

Teljék be a kívánságunk,
mint vízzel a teknő,
mint negyvennyolc kecske lába
százkilencvenkettő.

 -o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-









2011. december 25., vasárnap

Szomorú Karácsony

Nem hangulatromboló Ünnepi megemlékezést akartam, de úgy érzem, hogy ezt meg kell osztani Veletek, mert ez is a Karácsonyról, a Szeretetről szól, csak éppen egy kicsit másképp.


Valamikor egy Karácsony előtti  napon a szupermarketbe siettem megvenni a maradék ajándékokat, amiket korábban nem tudtam.
Amikor megláttam a sok embert, panaszkodni kezdtem magamnak: " Egy örökkévalóságig fogok itt rostokolni és még annyi más helyre kell mennem"
Végül is át tudtam magam fúrni a játékosztályra és el is kezdtem mérgelődni az árakon, azon tűnődve, hogy a gyerekek tényleg játszani is fognak ezekkel a drága játékokkal?
Amíg nézelődtem a játékosztályon, észrevettem egy kisfiút, aki olyan ötéves forma lehetett,egy babát szorítva a mellkasához. Csak a haját simogatta a babának és olyan szomorúan nézett.
Aztán a kisfiú odafordult a mellette álló idős hölgyhöz: "Nagyi, biztos vagy benne, hogy nincs elég pénzem, hogy megvegyem ezt a babát?" Az idős hölgy ezt felelte: " Tudod te is: nincs elég pénzed, hogy megvedd ezt a babát, kedveském." Aztán megkérte a fiút, hogy várjon meg itt öt percet, amíg elmegy szétnézni. Hamar el is ment. A kisfiúnak még mindig a kezében volt a baba.
Végül elindultam felé, és megkérdeztem tőle, kinek szeretné adni ezt a babát? "Ezt a babát szerette a húgom leginkább és ezt akarta a legjobban most Karácsonyra. Nagyon biztos volt benne, hogy a Télapó elhozza neki." Azt válaszoltam, hogy talán télapó tényleg el is viszi neki, de a kisfiú sajnálkozva válaszolt.
"Nem, Télapó nem viheti oda neki, ahol most van. Oda kell ahhoz adnom anyukámnak, és így ő odaadhatja a húgocskámnak, amikor odamegy."
A szemei olyan szomorúak voltak, amikor ezt mondta. "A húgom Istenhez ment, hogy vele legyen. Apa az mondja, hogy Anya is el fog menni Istenhez hamarosan, úgyhogy azt gondoltam, el tudná így vinni a húgomhoz." Megkértem a kisfiút, hogy várjon meg, míg visszajövök az üzletből.
Ezután mutatott egy nagyon kedves kis fotót magáról, amelyen éppen nevetett. Aztán azt mondta nekem:
"És még azt is akarom, hogy Anya elvigye neki ezt a képet is, így soha nem fog engem elfelejteni."
"Szeretem anyukámat, és azt kívánom, bárcsak ne kellene elhagynia engem, de apa azt mondja, hogy el kell mennie, hogy a húgommal legyen. Aztán ismét a babára nézett a szomorú szemeivel, nagyon csendesen .
Gyorsan a pénztárcámhoz nyúltam, és kivettem belőle pár papírpénzt és megkérdeztem a fiút:
"Mi lenne, ha megszámolnánk a pénzed, hátha mégis elég?"
Oké - mondta. "Remélem, van elég."
Én hozzáadtam némi pénzt a fiúéhoz, anélkül hogy látta volna, majd elkezdtük a számolást. Elég pénz volt a babára, még egy kicsivel több is.
A fiú ezt mondta: - "Köszönöm Istenem, hogy adtál elég pénzt." Aztán rám nézett és hozzátette:
"Megkértem tegnap Istent mielőtt lefeküdtem aludni, hogy segítsen, legyen elég pénzem, hogy megvehessem ezt a babát, így anyukám neki tudná adni a húgomnak. Meghallgatott! Még szerettem volna annyi pénzt is, hogy vehessek egy szál fehér rózsát anyukámnak, de azért ezt már nem mertem kérni Istentől. De mégis adott nekem eleget, hogy megvehessem a babát és a fehér rózsát. Tudod, anyukám szereti a fehér rózsát."
Pár perc múlva az idős hölgy visszajött, majd távoztak. Teljesen más hangulatban fejeztem be a bevásárlást, mint ahogy elkezdtem. Sehogy se tudtam kiverni a kisfiút a fejemből - Aztán eszembe jutott egy helyi újság cikke két nappal ez előttről, amelyik említett egy részeg embert, aki ütközött egy másik kocsival, amelyben egy fiatal nő és egy kislány volt. A kislány azonnal meghalt, az anya kritikus állapotban van.
Ez a család lenne a kisfiú családja? Két nappal azután, hogy találkoztam a kisfiúval, megakadt a szemem
egy újságcikken, amely arról tudósított, hogy a fiatalasszony elhunyt . Nem tudtam megállítani magam, hogy ne vegyek egy csokor fehér rózsát, majd ezzel a ravatalozóba mentem, ahol a fiatalasszony ki volt téve a látogatóknak, akik így megtehették az utolsó búcsújukat a temetés előtt.

Ott feküdt a koporsóban, egy csokor fehér rózsát tartva a kezében a fotóval, a baba a mellkasára volt helyezve.
Sírva hagytam el a helyet, úgy érezve, hogy az életem örökre megváltozott. Azt a szeretetet, amit ez a kisfiú érzett az anyukájáért és a húgáért még a mai napig is nehéz elképzelnem.



2011. december 21., szerda

Boldog Ünnepeket




Ezzel a kis összeállítással szeretnék Nektek kedveskedni, s kívánni minden szépet és jót az ünnepekre.



2011. december 13., kedd

Pufi kiflik töltelékkel


Még kórházi tortúra járatom előtt láttam meg ennek a kifliknek a receptjét Jucinál. Bele is szerettem tisztességesen, meg is ígértem neki, hogy én is megsütöm. ami nem is maradt el, csak én léptem egy "elkanyarodó" vágányra. A receptet is Jucinál találjátok.

   A recept összetevőin semmit sem változtattam, de nehogy fogyókúrásra vegyük már a dolgot, megbolondítottam a közepét egy kis sonkával, sajttal és egy karika kolbásszal. Jót tett neki.

Ellopiztam Jucitól a leírt receptjét és bemásolom, hátha valakinek kedve támad megsütni, amit nagyon ajánlok, mert valóban nagyon finomak voltak.

Hozzávalók: 700 g liszt, 1 dl olaj, 1 dl cukor (ugyanazzal a pohárral mérve), 5 ek. tejpor, 2 tojásfehérje, 1 citrom héja, 30 g élesztő, 400 ml langyos víz, 1 kiskanál. só.
Először az élesztőt folyékonnyá kavarjuk 2 ek. cukorral. A megmaradt cukorral habbá verjük a tojásfehérjéket. Ha mindezekkel megvagyunk, akkor a többi hozzávalóval a dagasztógépbe pakoljuk és hagyjuk, hogy dolgozzon. Ha kész a tésztánk 40 percig kelni hagyjuk.
Addig előkészítjük a tepsiket, mindegyiket sütőpapírral béleljük ki.
Tésztánkat hat részre osztjuk. Mindegyik gömböt átgyúrjuk, majd kör alakúra nyújtjuk 12-be vágjuk és tetszés szerint töltjük.
Én most mogyorókrémmel töltöttem. Kifliket formázunk, mindegyiket megkenegetjük tejjel elkavart tojássárgával, de mielőtt sütőbe tolnánk megszórjuk cukorral is, vagy vaníliaporral.
Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt szép mosolygósokra sütjük.

2011. december 12., hétfő

Megjelent a Kifőztük Karácsony 2011-es adománygyűjtő különszáma




A tavalyi évhez hasonlóan - most  82 gasztroblogger összefogásával az idén is útjára indult a  adománygyűjtő akció . Most is megjelent a Kifőztük Karácsony adománygyűjtő különszáma,. Ebben a különszámban nekem is megjelent egy nagyon egyszerü, de annál finomabb baconban, sörben sült pulyka receptem.
Az idei évben beérkező  adományokkal két intézményt:  a velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatják a felajánlók. 
A szervezésben a SoSe Alapítvány működik közre.

 Aki -a tavalyi évhez hasonlóan- most is szeretne segíteni:  további információkat olvashat, és a felajánlást megteheti az akció veboldalán .

Minden segítséget megköszönünk.

2011. december 9., péntek

Szarvasi ropogós

 Ezt a finomságot még akkor készítettem, amikor még csak lázálom volt a korházba költözésem, de már előtte 2-3 hónapja diétáznom kellett. (azóta sem változott semmi, pedig egy nem várt műtétet is beiktattak) Gondoltam azért ezt a receptet -és még van egy-kettő- felteszem, ne fonnyadjon itt a gépemen. A helyzet változatlan, én már nem élek (sajnos) ilyeneken, de majd eljön az az idő, amikor kétpofára fogom enni a bográcsosat, legalábbis remélem. (A karácsonyi eszem-iszom-sütök-főzök műsor nálunk nullázódik, teljes egészében elmarad. Képzeljétek el, hogy még a kenyeret is a boltból vesszük már egy hónapja. Na ez azért már borzasztó.

De addig is:

Hozzávalók:
4 szelet pulyka (csirke) mell vékonyra klopfolva
4 szelet prágai sonka
4 szelet bacon szalonna
panírozáshoz : tojás, liszt, morzsa

A pulykaszeleteket kiklopfoltam, kicsit besóztam, pár percre félretettem.
A kiklopfolt hússzeletekre helyeztem a prágai sonkát és a bacon csíkokat, amelyeket előtte mikróban kicsit megolvasztottam.
Az egészet feltekertem, paníroztam. Sütőzacskóban egymás mellé raktam őket, olajspriccelővel kicsit megspricceltem, a zacskó száját lezártam és 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem. Nem írok időt, mert az én sütőm nagyon hamar süt.
Köretnek hasábburgonyát adtam.
Oldalborda jóízűen falatozta, amíg én mellette a diétánál is diétásabb, s már nem is kívánatos piritos kenyeremet rágcsáltam.

Hidegen szeletelve is nagyon fincsi.


2011. december 6., kedd

Ha én mikulás lehetnék

     
     

"Ha én Mikulás lehetnék

minden évben kétszer jönnék,

s ha fordulnék tizenkétszer,

akkor sem jönnék elégszer,

mert az öröm, amit hozok

nagyon gyorsan elpárolog.



Olyan sok a szegény ember,

aki álmodozni sem mer,

ajándékot nekik adnék,

mindig hozzájuk szaladnék.



Elhalmoznám őket hittel,

reménnyel és szeretettel.

Békét hoznék a zsákomban,

tisztességet puttonyomban.



S ha nem bírnám már e terhet,

építenék egy nagy termet,

minden embert befogadnék,

kinek nem jutna más hajlék.



Nekik adnám a kabátom,

a süvegem és a zsákom,

s boldogsággal megpakolva,

Mikulássá alakulva

járhatnák ők a világot,

teljesítve minden álmot"

2011. október 20., csütörtök

Palántától az erőspistáig


Pár szem paprikamagot kaptam még az év elején úgy kb január vége február eleje környékén. Először a magvakat egyenként elültettem kis palántázó edénybe, majd amikor ilyen nagyok lettek, átkerültek virágcserépbe. A paprika neve ANTILLÁK-i erőspaprika.


 Szabadföldben még ennél nagyobbra is megnő. Nagyon bőtermő. Egy tövön akár 20-25 db paprika is megterem. Alíg hogy lehullajtja a virágát 2-3 napon belül már elég nagy paprikák látszanak rajta. Hamar növő. Ha erős paprika krémet - erőspistát - szeretnénk készíteni belőle, már akkor elkezdhetjük, mielőtt elkezd beérni. Így zöld színű krémünk lesz. Én megvártam amíg beérik.
 

Az én paprikáimat kora nyáron kétszer is elverte a jég, de azért annyi mégis termett, hogy egy kevéske  magokat is ki tudtam vonni belőle és még egy jó kis üveg erőspista is készült.


A kezemre jó vastag gumikesztyűt húztam és így fogtam hozzá a paprikák felszeleteléséhez és a magok eltávolításához. Még így sem tudtam megúszni, hogy ne "sírjak" Gumi kesztyűn keresztül lehetett "élvezni" az erősségét. 

25 dkg erős paprika,
5  dkg vöröshagyma (jobb lett volna sonkahagyma, de nem volt itthon)
15 dkg pritamin paprika
5  dkg só

Mindezeket botmixerrel összezúztam és jócskán összekevertem. Először gondoltam, hogy külön teszem a sárgát, külön a pirosat, de meggondolva magam mégis egy üvegben landoltak.


Attól függetlenül, hogy a két színű paprikát összekevertem, még így is nagyon szép színe lett.

Irgalmatlan csípős. Azt hiszem ez a világ legerősebb paprikája.

2011. október 19., szerda

Rántott sajt krumplival

 Egy végtelen egyszerű ebéd, de akár vacsorának is elfogyasztható. Egyik nap vásárlásaink közepette rábukkantam arra a sajtra, amit kifejezetten rántani ajánlott az egyik üzletlánc sajtpultja. Nosza rajta, akkor gyorsan próbáljuk ki. Eddig ugyanis, kerek, szalámi formájúban láttam, szögletesben még soha. Semmi különbség nem volt közöttük.

A sajtokat felszeleteltem, lisztbe, tojásba, prézlibe forgatva, nagyon kevés olajon kisütöttem.
Köretnek krumplit kínáltam, de most a meghámozott krumplikat kevés sós vízben félig megfőztem, majd abban az olajban, amelyben a sajtok sültek átforgattam így fűszerezni sem kellett, mert annyira ízletes volt.

2011. október 14., péntek

Magos graham bucik

Ujabban leszoktam a kenyérsütésről, ugyanis a déli ebédhez soha sem fogyasztunk kenyeret, s reggelire, vacsorára pedig sokkal jobb, ízletesebb a zsömle, vagy a mostani buci. Könnyen törhető, harapható, vágható. Egyszóval nálunk mostanság csak akkor sül kenyér, ha a gyerekek is itt ebédelnek, mert ők bizony kenyérpusztítók :-)

A buci tésztáján -a kenyérhez képest- semmit sem változtattam, csupán csak a formázásában térnek el és a sütési idő rövidül le. Azért leírom, hogy miből áll össze:

1,7 dl langyos víz
2 evőkanál olaj
18-20 dkg graham liszt (ahogy sikerül a mérlegbe kanalazni)
40 dkg kenyér liszt   (ha nincs BL 80-as kenyérlisztünk, akkor 15 dkg rétes + 25 dkg BL55-ös)
1 nagyobb  mérőkanál só (kb 2 teáskanál)
egy csipet cukor,
2 dkg friss élesztő
30-35 dkg kovász  (elhagyható)

Így sorrendben rakom a dagasztó gép edényébe. 10 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, 5 perc dagasztás. Kelesztőtálban 50 perc kelesztés (ilyen hidegben)
Amikor duplájára kel a tészta lemérem és 12 egyenlő részre elosztom, (nem kell hozzá patika mérleg) :-)
Kis gombócokat sodrok belőle, majd kinyujtom ovális alakra, kettéhajtom és feltekerem. Sütőfóliával bélelt tepsire rakom, s ujabb 40-50 perc kelesztést kap. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra, majd mielőtt a bucikat beteszem, a hőfokot visszaveszem 180-ra (villanysütő) 
A bucikat lespriccelem, szezám és lenmaggal megszórom és indulnak a sötőbe.
20 perc alatt készre sülnek.
Aki szereti és nem fél a magas vérnyomástól, az még nagyszemű sóval jócskán megsózhatja. (így még
finomabb)


2011. október 7., péntek

Házi metélt, nem is akár milyen............

 Ez lehetett volna a neve: Tejszínes, sonkás, húsos szalonnás, medvehagymás metélt, de mindent nem szabad a cimnek/- névnek elárulni, mert akkor mit is írnánk róla ?:))

Hozzávalók és elkészítés

A tésztához

4 db tojás,
40 dkg finom liszt
1 evőkanál olaj
csipet só

Az egész tojásokat, az olajat és a sót a késes robotgép edényébe tettem, egy pillanat alatt összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és egy perc alatt készre gyúrta a tésztát. A kerekre formázott gombócot kicsit félre tettem, majd tésztanyújtógéppel hosszú metéltet készítettem.

A tésztára valókhoz:

0,5 kg csiperke gomba
40 dkg selyemsonka csíkokra vágva,
1 óriási fej hagyma (vagy két kisebb fej)
10 dkg házi húsos szalonna,
1 muffin nagyságú fagyasztott medvehagyma
0,5 l főzőtejszín
só, bors,
kevés reszelt sajt, (elhagyható)

A szalonnákat nagyon vékonyra felszeleteltem és wokban kisütöttem. Kiszedtem a szalonnákat és a zsírján megpirítottam a megtisztított, apró kockára vágott vöröshagymát, a szeletekre vágott gombát, a felcsíkozott selyemsonkát, a kiolvadt medvehagymát.  Jól átforgattam a hozzávalókat, kissé megsóztam, megborsoztam, s a fél liter tejszínnel felöntöttem. Addig főztem (kb 10 perc) amíg felére csökkent a tejszín. Ekkor még jó locsogós az állaga, de ilyennek kell lennie, mert amikor a tésztára tesszük, felszívja a levét.

Egy nagyobb fazékban vizet forraltam kevés sóval, és kifőztem a tésztát. A wokban lévő hozzávalókhoz hozzákevertem, majd tálaltam. Minden tányér tetejét díszítettük a kisült húsos szalonna szeletkékkel. Aki akarta, reszelt sajttal megszórta. Nagyon laktató, és nagyon-nagyon finom kis eledel. Petra unokám kedvenc kajája, amit ha lehetne, minden hétvégét megrendelne :)) csak hát akkor a többieknek igen uncsi lenne a vasárnapi ebéd :) de ha ráhallgatunk, csak ezt főznénk, mert annyira imádja. Adri unokánk pedig amikor ránézett a tányérra kiszedett adagra, annyit mondott : na ha én ezt mind megeszem: ember leszek ---- az lett :)




2011. október 1., szombat

Gesztenyés csokis piskóta




6 tojás - 12 dkg cukor - 12 dkg liszt, csipetnyi só a tojásfehérjébe.

A sütőt bekapcsolom, 160 fokra állítom és így is hagyom, hogy ennyire melegedjen fel. Ezalatt az idő alatt elkészítem a piskótát.

A tojásokat kettéválasztom. A fehérjét a cukorral -habverővel- felverem. Nem kell kőkeményre verni. Az összes tojássárgáját egyszerre hozzáadom, jól elkeverem. A lisztet kanalanként belekeverem. A tepsit sütőpapírral bélelem, a masszát beleöntöm. Széleit kicsit felhúzom.

Az előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöm.

Amíg sül a tészta, addig a gesztenyekrémet elkészítem és a csokit -amivel a rolád tetejét bevonom- felolvasztom.

25 dkg gesztenyemasszát kikeverek 15 dkg cukorral és 20 dkg lágy vajjal (margarinnal).

A piskóta kisült, kivettem a sütőből és papírostul feltekertem, hagytam kihűlni. Amikor kihűlt, a papírtól megszabadítottam és betöltöttem a gesztenyekrémet és feltekertem.

A csokit (jó minőségü 75 %-os) megolvasztottam és a tekercs tetejére kentem. Holnapig hütőben a helye, mert Petra napot ünneplünk, (legkisebb unokám)  és ez a szerény kis gesztenyés csokis tekercs volt a kívánság. Ez a fotó egy korábbi gesztenyés kép. Amikor először sütöttem, Petruskám durmolta befele, és a kedvence lett.

2011. szeptember 29., csütörtök

Könnyű vacsora, esetleg köret

Akár önálló ételként is fogyasztható, de hidegtálak kísérőjeként is nagyon megállja a helyét. Mi speciel most önálló vacsoraként fogyasztottuk, mert már néha elegünk van a húsos kajákból. Na meg a krumpliból, meg a zöldbabból, na de így összerakva egész más értéket képvisel. Azaz nálunk teljesen kiváltottuk vele a felvágottat, a kenyeret.


3 óriási krumplit héjában megfőztem, 30 dkg (sárga) zöldbabot szintén roppanósra főztem. Egy nagy almát kis kockára összevágtam.

Elkészítettem a tartármártást. (majonéz + mustár + kevés cukor) A kikevert tartármártásba belekevertem a karikára vágott főtt krumplikat és a kb 3 cm hosszúra vágott főtt zöldbabot és az apró kockára vágott almát.  Állt a hűtőben kb egy órát, addig jól összeért, és mi jócskán bevacsiztunk belőle, egy jó nagy adag gyümölcs tea kíséretében.

2011. szeptember 26., hétfő

Fatörzs, ami pávaszemnek indult

 Kakaós piskóta tekercsnek indult ---- (volna), de amikor benéztem a sütő ablakán hogyan is növekszik akkor vettem észre, hogy a kakaó úgymond a dobozban maradt, mert ez a piffffkóta igencsak sárga. Na mindegy.... kisült, de közben elkezdtem keverni a következőt, amibe már a kakaó is belekerült. Ennek azért lett volna ekkora szerepe, mert a krém benne sárga (vaníliás) és a krém közepében bujdokol egy babán, na hát ehhez a sok sárgához még egy sárga tészta ? -- ez is mindegy, nem adjuk fel. kisült a következő tekercsnek való is, de ez már valóban barna lett, s akkor így jött az ötlet, hogy akkor nincs mit tenni fatörzs lesz belőle :) és lőn világosság az agyamban, - lett is :) :)

Egyszerü piskóta tekercset sütöttem
6 tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor

a kakaósba + 2 evőkanál holland kakaó

Tölteléknek egy vaníliás pudingos krémet főztem. Amikor kisültek a piskóták, a sütőpapírral együtt feltekertem, és hagytam kihűlni, majd megkentem a vaníliás krémmel, ráhelyeztem -egymás után- két banánt és a papír segítségével feltekertem.

Ugyanígy jártam el a sárga tésztánál is, aminek az egyik végét srégen levágtam és hozzáillesztettem a másik rúdhoz.

Hogy a fatörzsön lévő kence tényleg rücskös is legyen, mint a fa ága, a bevonandó vajkrémhez ugyanannyi jó kemény tejbegrízt adagoltam. Jól elkevertem és bevontam a fatörzset vele.

A pávaszemhez (vagy elefánt könnycsepphez hasonló a sütemény), de ez elhajtott. Esküszöm, hogy így is megállta a helyét, na meg aztán el is fogyott :)



2011. szeptember 19., hétfő

Bográcsban, vagy ..............


Igen bográcsban, és lehet, hogy ebben a szezonban utoljára? Lassan beköszönt az igazi ősz, így ki kellett használni ezt a hétvégét egy jó kis kiadós pacalpörkölt főzéssel.


Beleadtunk mindet, amit kellett, hozzá egy jó nagy adag hangulatot és utána következett a szaftmártogatós műfaj :)

2 kg előfőzött, tisztított, felcsíkozott pacalt előző este  jól beáztattam (mert én így szoktam)
3 óriási fej hagymát apró kockára vágva a bográcsban kevés zsíradékon megfonnyasztottunk. Félrehúztuk, így került bele a pirospaprika, a köménymag, a só, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 3 nagyobb paradicsom félbe vágva, 2 óriási zöldpaprika és egy cső igencsak erős zöldpaprika. Kevés víz került még bele és utána a kiáztatott pacalcsíkok.

Pár szem krumplit a rend kedvéért főztünk hozzá, de nem igen akadt gazdája. Inkább csak a jó kis finom és frissen sült kenyér és a szaft mártogatás volt az igazi.

Nekem mindezt leírni is nehéz, mert én ugyan megfőzöm a pacalt, de megenni??? na azt már nem !!!!!! Hát hiába, én nem szeretem, de a végeredmény, amely egy majdnem üres bogrács volt arról árulkodott, hogy a családom többi tagja nem osztotta velem ezt a tényt. Ők szeretik.

2011. szeptember 14., szerda

Sonkás juhturós táska plusz díjak

Egyszerű tésztából, egyszerű reggeli, s mindez majdnem két fogásra egyszerűen el is fogyott :) egy jó forró tea kíséretében.
 Hozzávalók és elkészítés

50 dkg finomliszt
1 tojás

140 g
joghurt
3 ek. olaj

1,5 tk. só
1 mk. cukor
1,8 dl
víz
2 dkg élesztő

1 tojás a kenéshez

Az összes hozzávalókból egy egyszerű lágy tésztát készítettem, 40 perces kelesztés után kinyujtottam, négyzetekre vágtam és a tölteléket beletével félbehajtottam őket.

Töltelék:

selyemsonka,
házi húsos szalonna
1 kicsi fej hagyma,
só,
bors,
10 dkg juhturó

A szalonnát félig kisütöttem, zsirján megpuhitottam a hagymát, a csikokra vágott sonkát, sóztam, hozzáadtam a juhturót, borsoztam, majd robotgép késes részével összedaráltam.

A táskákat megtöltve még 20 percig pihentettem és előmelegitett sütőben kb 25 perc alatt készre sütöttem.

                                                                           - o - o - o - 

"Cherry on top" díj -at két blogtársamtól is megkaptam


Zsú -tól és 


OKKI -tól


amit innen is köszönök mindkettőtöknek.

A másik díjat   


Suncika  -tól kaptam, aminek értelme, hogy magyar blogoknak, bloggereknek magyar nyelvű díjat adjunk, amivel - ha már egyszer díjat osztogatunk - én is egyet értek.

Suncika Neked is köszönöm a díjat.

Olyan követelmények lennének, hogy legalább 10 bloggernek tovább kellene adnom a díjakat, s főleg olyanoknak, akiknek nagyon kedvelem a blogját, vagy legalábbis a kedvenceim közé tartoznak, míg az első díj azért is született, hogy kifejezzük vele az adományozó kreativitását, valami szuper, extra dolgot találtunk blogján.

Hát én töredelmesen bevallom, hogy nekem nagyon sok kedvenc blogom van, és a blogok közül azt sem tudnám kiválasztani, melyik az, amelyik valamilyen extra kreativitással töltött, ugyanis minden blog, minden bloggerina valamiért extra, valamiért éppen a legnagyobb kedvenc, tehát választani nem tudok.

Igy aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy aki az én blogomat látogatja, vagy viszont látogatja, annak mindenkinek nagy tisztelettel ajánlom a díjat, így nem fogom azt érezni, hogy valakivel is kivételt tettem.

A díjazóknak köszönöm a díjat, az általam díjazottaknak pedig nagy szeretettel ajánlom.

2011. szeptember 12., hétfő

Joghurtos graham kenyér

Nincs mit mesélnem, kenyeret kellett sütni és kész :) Igaz, hogy nem joghurtosnak készült, de hát mit tehettem, szórakozott voltam, vagy talán még nagyon korán reggel volt, igy a reggelire szánt joghurtomat belekanalaztam a lisztbe :) na nem mintha megbánta volna az a liszt.


 




Azért leirom, hogy miből is készült még :)

1,7 dl viz,
2 evőkanál olaj,
1 kis pohár joghurt

15 dkg graham liszt,
45 dkg BL 80-as kenyér liszt,
25 dkg kovász

2 teáskanál só,
csipet cukor
2 dkg friss élesztő

Az egész hozzávalókból dagasztógépben jó 10 perc alatt elkészült a kenyértészta. 45 perces pihentetés kelesztőtálban, majd formázás.
Ujra 45 perc kelesztés a sütőedényben. Sütő 200 fokra előmelegitve, majd 160 fokra visszavéve, s 35 perc alatt a kenyér készre sütve

2011. szeptember 9., péntek

Tanuljunk meg csirkét filézni :)





Nem árt, ha kicsit felfrissítjük tudásunkat, s ujra átgondoljuk tudunk-e csirkét filézni :) Itt a hétvége, gondoltam, hogy ezzel ajándékozlak meg benneteket. Akinek elsőre sikerül megcsinálni, hát az már egy őstehetség.
Jövőre én sem fogom feldarabolva fagyasztóba rakni a csirkéim. Tavaszig még lesz időm megnézni párszor ezt a videót, hátha addig sikerül is elsajátítanom az igazi filézési technikát.

Sok sikert mindenkinek.

2011. szeptember 7., szerda

Petit helyett gesztenyés szelet

Blogbarangolásaim során akadtam rá erre a nagyon finom sütés nélküli süti receptre.Tücsök bogár blogján gesztenyés petit szelet néven szerepel, merthogy Petit kekszből készült. Én sehol sem kaptam ilyen kekszet, ezért helyette - s ezt is Tücsökbogár bogarászta nekem elő, hogy egyáltalán mivel lehet helyettesíteni a Petit kekszet. Sikerült, (Sondey keksz - LIDL-ből) s innen is köszönöm Tücsök bogárnak a segítséget. 

Miután semmit sem változtattam a recepten ITT megtalálható



Nekem csak annyi problémám volt vele, hogy nem volt a fiókban egy jó éles kés, amivel rendesen el lehetett volna vágni. Na meg, hogy nem tudok fényképezni :)) Kipróbálom egyszer holdfénynél.......
Jaaaa!!! és sikerült végre életem első igazán kemény vanília pudingját összehoznom :)

2011. szeptember 3., szombat

Még egy születésnap



Ezzel a tortával is adós vagyok, mert Kriszta lányunk 35. születésnapjára készült, de nem volt időm feltenni. Viszont úgy véltem, ha már az eddigiek szerepet kaptak, akkor ez a szerény kis csokoládétorta is kerüljön föl, bár már elfogyott :)

Ez egy egyszerü piskótából készült

8 tojás
16 dkg cukor
16 dkg liszt

A tojás fehérjét a cukorral kikevertem. (most tanultam, hogy nem túl keményre, és be is jött)
A tojás sárgáját is pár fordulattal kézi robotgéppel felhabosítottam, majd egymás után mindhármat (tojásfehérje, tojássárgája, liszt) összekevertem. 
Tortaformát sütőpapirral kibéleltem és kb 25 perc alatt készre sütöttem.

A töltelék  egy egyszerű csokoládékrém volt, amivel megkentem a piskótákat. A tetejét nagyon finom étcsokival bevontam és tejszínhabbal díszítettem. Oldalára mandulaszeletek kerültek.


2011. augusztus 27., szombat

Születésnap még mindíg

Ezzel a születésnapi tortával adós vagyok, mert sorban az augusztusi születésnaposaink közül Janikánk augusztus18-án, Petra augusztus 20-án született.
Na de egy gyerek születésnapját nem lehet elhalasztani, (Ugye, hogy igazam van?) de nem is voltak itthon 20-án, így az Ő szülinapját 21-én ünnepeltük, míg Janikánk szülinapját holnap fogjuk megtartani. A tortával most készültem el, beültettem a hűtőszekrénybe és várja a megérdemelt gazdáját. 
Be kell vallanom, hogy nekem ez a két bevonatos torta volt életem első ilyen fajta tortája. Lelkileg meg is szenvedtem őket. Kegyetlenül izgultam, hogy mekkora fába vágtam a fejszémet. Erre aztán még a kánikula is beindult, ami nem éppen kedvez a fondantnak. 
No de nem beszélek már ennyit, jöjjön a mai mű.
 Csórikám úgy néz ki, mint akinek izzad a hasa, közben talán inkább az én homlokom verejtékezett :)
(Ez inkább a fényhiány, de a fotózáshoz már elég késő este van.)

Van ám rajra hiba keresései lehetőség, ha csak a nyakláncában a számokat nézzük :) - hát az nem az én hibám, hogy kisfiam a 40. életévét töltötte be, a másik hiba, pedig elég szerencsétlenre sikerültek a számok, de ezt hagytam utoljára, s ekkor már igencsak reszkettek a kezeim :) 


Hálás köszönetem Dittának, aki a csokis főzött krémben volt segítségemre, Cakeni a kreativ torta bloggere végig izgulta velem már a scooby doo-t, s nem beszélve arról, hogy a csipkés cicifix mintázaatát  tőle lopiztam el, csak éppen az én nőcimnek hálóinge van, mert kissé rám hasonlít. Molett szegénykém :) Mary e-mailben próbált segíteni egy szintén főzött krém elkészítésében, de nem volt minden itthon hozzá, s ebben a 41 fokos hőségben nem engedtem el oldalbordát vásárolni.


Így aztán maradt a Ditta főzött kréme, de meggondolnám, hogy ilyen hőségben mégegyszer elkészítsem.

Szoros összefogással elkészült a nagy művem mégha nem is olyan tökéletes, de az én munkám, én csináltam, s holnap -ha minden igaz- belevágunk a közepébe :)
Lányok köszönöm az együttérző izgalmakat :)







2011. augusztus 25., csütörtök

Petra és a szülinapi meglepi :)

Nálunk az augusztus hónap olyan, mint egy búcsújárás, elég sok névnap és születésnap esik erre a hónapra. Van is izgalom mindig, hogy mit találjuk ki ilyen alkalmakra. Most megbontottuk az ünnepléseket. Igy a múlt hétvégén -augusztus 20-án-  Petra -legkisebb- unokám szülinapját ünnepeltük, mig ezen a hétvégén sorra következnek a többiek :)


 Direkt azért nem irtam le a torta nevét, mert aki felismeri, az megérdemel belőle egy szeletet, én meg megnyugszom, hogy valamennyire sikerült. Be kell vallanom, hogy életem első és egyen utolsó előtti bevonatos tortája, na és ha még ehhez hozzászámítjuk a közel 40 fokos hőséget ?! - hááát akkor megdícsérem magam, de még hátra van egy hétvége és még egy - még tavasszal - megígért bevonatos torta, de erről majd csak akkor, ha el is készül és sikerül is. :)
Mindenesetre a gyerek -Petra unokám- felismerte, s ez már azért valami :) én nem vagyok, nem voltam vele elégedett, de hát nem is az én tortám és nem is az én szülinapom :) volt :)

Na jó, jó megkegyelmezek, a kutyus neve: Scooby Doo  (szkubidu)

2011. augusztus 21., vasárnap

Májgaluskaleves

Igazi csirkehúslevest terveztem, de ebben a melegben senki sem kivánta, így esett a választás erre a könnyű kis levesre.






Könnyű volt a dolgom is, mert volt készen húslé, ezért egy kis friss répakarikákkal felfőztem, majd elkészítettem a májgaluskákat.

30 dkg csirkemáj - csipet só - csipet fehér bors - 1 kicsi fej vöröshagyma - 2 tojás -  gríz amennyit felvesz - 

A májakat megtisztítottam a hártyáitól és egy kisebb késsel elkapartam, hozzáadtam a tojást, a sót, a borsot, az apró kockára vágott vöröshagymát, s annyi grízt, hogy kellemesen lány anyagot kapjak.

Forrásban lévő húslébe nokedli szaggatóval beleszaggattam, s máris kész volt a fincsi levesünk.

2011. augusztus 17., szerda

Zsuzsi és az ÖTEZREDIK képeslap

Újabb hír Zsuzsiról

Korábbi bejegyzések Zsuzsiról: ITT és ITT

Kedves Barátaim,

nézzék el nekem kérem a megszólítást, de én mindenkit barátomnak tekintek, aki része ennek a Zsuzsit megsegítő akciónak.
Ezt a levelet mindazok kapják, akik e-mailt küldtek valamikor a zsuzsipost@gmail.com címre, a jelenlegi levelemet viszont bárkinek tovább lehet küldeni.

Nagy nap volt a mai, ugyanis megérkezett Zsuzsihoz az 5000.ik képeslap!!! Ugye mennyire hihetetlen? Számunkra legalábbis az. Az elején szép álomnak tűnt az 1000-es határ, most már az 5000 is megvan...és még van kicsivel több, mint 3 hét a verseny végéig!
Az utolsó levelemben leírtam, melyek azok az európai országok, ahonnan még nem érkezett lap. Azóta jelentősen csökkent ezen országok száma, köszönet Önöknek ezért (is)! A jelenlegi állás szerint még nincs lapunk Albániából, Andorrából, Boszniából, Fehéroroszországból, Litvániából, Macedóniából és San Marinóból. Van ezek között olyan ország is, ahonnan kaptunk ígéretet, hogy fog jönni lap, de mindeddig még nem érkezett meg, ezért kerültek ezek az országok ismét a listára.


Múlt héten interjút adott Zsuzsi az Ottawai Magyar Rádiónak, az adásban én is szóhoz jutottam. Nagyon nagy öröm volt ez mindkettőnk számára, ugyanis első alkalom volt, hogy a verseny kapcsán interjút adhattunk, és az sem volt kis dolog, hogy kanadai rádiónak! Köszönet ismételten azoknak, akik lehetővé tették ezt nekünk, ezzel is növelve az esélyeinket.
Ezt az adást vissza lehet hallgatni a következő módon: Az oldal helye: http://www.hunmagyar.org/radio/ Ezen az oldalon van egy olyan, hogy: "E műsor mp3-as változata szintén letölthető innen:
2011, augusztus 14." Az "augusztus 14"-re kell jobb egérgombbal kattintatni, majd kiválasztani azt az opciót, hogy "Hivatkozás mentése más néven" Így le lehet tölteni az adást és ha jól emlékszem, a 26-ik percnél kezdődik az interjú. Internetről meghallgatva lehet hogy szakadozni fog, de meg lehet próbálni.

Még két dolgot szeretnék megosztani Önökkel. Elkezdtem feltölteni a képeslapokat az internetre. Eleinte szkennelni próbáltam, de nagyon hamar feladtam, ugyanis nagyon nagyon lassan ment volna az 5000 képeslap beszkennelése, így a lefényképezés mellett döntöttem. Az eddig lefényképezett képeslapokat megtalálják az alábbi oldalakon (csak a "képes" felét fényképeztem, nem szerettem volna, hogy esetleg olyan információkat is megosszak az interneten, amit a feladó nem szeretett volna közzétenni):

https://picasaweb.google.com/117613950981203140777/Kepeslapok1Resz
https://picasaweb.google.com/117613950981203140777/Kepeslapok2Resz
https://picasaweb.google.com/117613950981203140777/Kepeslapok3Resz
https://picasaweb.google.com/117613950981203140777/Kepeslapok4Resz
https://picasaweb.google.com/117613950981203140777/Kepeslapok5Resz
https://picasaweb.google.com/117613950981203140777/Kepeslapok6Resz

Egyelőre csak ennyit töltöttem fel, igyekszem a többit is feltenni hamarosan.

A másik dolog, amit megosztanék Önökkel egy levél. Zsuzsit kértem meg, hogy írjon magáról egy keveset, őszintén, ahogy az magától jön. Senki nem szólt bele, mit írjon, hogy írja.... Ami megszületett, elolvashatják a csatolmányban.

A levelem végére egy viccesebb részt hagytam. Mesélni szeretnék valamit Zsuzsi postásáról. E postás egy középkorú férfiember, aki már évek óta hordozza a számlákat és ritkábban a leveleket Zsuzsi tömbházába. Az elmúlt hónapokban azonban megváltozott az élete, híres kezdett lenni, ugyanis "ő az a postás, aki Zsuzsinak viszi a sok képeslapot". Ezzel ő mindenkinek dicsekszik, és nem hiába. A munkanapját mindig Zsuzsiéknál kezdi, hogy könnyebb legyen a táskája a hátralevő órákban. Zsuzsi édesanyja biztos akart lenni abban, hogy még véletlenül sem hullat el 1-2 képeslapot, ezért egyszer-kétszer megkínálta szilvapálinkával, amit a mi "hősünk" örömmel elfogadott. Egyre jobban beleélte magát a képeslap kihozásába, oly annyira, hogy már a szomszédok képeslapjait is Zsuzsinak viszi be. Minden szombaton pedig egy kis üveget is hoz a képeslapokkal, amibe "erőset" kap útravalóul, hogy vasárnapra is legyen :-) Én nagyon remélem, hogy tényleg híres lesz...mert az azt jelentené, hogy győztünk!

Isten áldjon mindenkit a segítségért!

Tisztelettel és barátsággal,
Körtesi Sándor
Marosvásárhely

2011. augusztus 15., hétfő

Velővel töltött sertésborda

Mit tehet az ember -egy eltört szerelemmel- tralllalllaaa, tralllalllaaa, de nem énekelni akartam, hanem leírni, hogy mit tehet az ember, ha csak pár darab velődarabkát kap ajándékba, s azonnal fel is kell használni, mert nagyon imádja ? - hát mit is? na meg mellé van összesen két darab kicsontozott sertésborda? Mindjárt elmesélem :)


A két db velőt kissé sós vízben megabáltam, majd hideg vizbe rakva a hártyáitól megszabadítottam.

A két szelet husit jócskán kiklopfoltam, közepébe helyeztem a sertésvelőt, kettéhajtottam a husit, enyhén megsóztam  és bepaníroztam a szokásos módon - liszt, tojás, prézli - S az én kis olaj nélkül működő sütőherkentyümben szép pirosra kisütöttem.

Egy-egy db krumplit megtisztítottam, nyolc cikkre vágtam és kissé fűszeres olajos serpenyőben minden oldalát szép pirosra sütöttem. A tartármártásban elkevert almakockák lemaradtak, de isten bizony ettünk hozzá :)