Ami azt illeti, meg kell dícsérjem Apát, mert nagyon ügyesen forgott a konyhában. Imádjuk ezt a sajtféleséget, s miután nálunk a husvét most nem olyan volt, mint máskor, kellett valamit kezdeni az ünnepi ételekkel még akkor is, ha elcsúsztak egy kicsit. Akár előételnek, akár kenyérre kenve ez a sajt nálunk a sajtok királynője. Na persze nem csak ünnepekkor készül, de most így jött ki a lépés.
Iszonyat nagy mennyiségben készült, de azért is, mert most majdnem az összes gyerekeink unokáink itthon voltak, így hát kellett a betevő falat :-) ((nekem meg csurgott a nyálam))
Egy olyan adagot adok meg, amely aránylag elfogadható 2-3-4-5-6 személyes család részére, hacsak nem jártok úgy, mint mi, hogy mindenki erre a sajtra vadászott. Na de azért jutott ám mindenkinek még hazavitelre is. (ugyanis a képeken látható mennyiség nincs mind rajta, mert még egy tömör karika is készült, s összesen 1,7 kg sajtot -majdnem három adagot) használtam fel az összeshez.)
Tehát egy adaghoz
60 dkg sajt ---- ebből
20 dkg trappista
20 dkg füstölt sajt,
20 dkg eidami,
2 dl tejszín (ha nincs akkor tejföl is jó, de a legjobb a tejszín)
1 dl víz
2-3 evőkanál zselatin
Fűszerek ízlés szerint.
Ebben a sajtban
-szárított petrezselyemzöld,
- köménymag,
- szerecsendió van (volt)
só (ha szükséges, de kóstolni kell, mert a sajtok is elég sósak)
Elkészítés:
A három féle sajtot le kell reszelni. 2 dl tejszínt egy lábasba tenni, melegíteni, majd hozzáadni a reszelt sajtot. Addig kell keverni, amíg olyan jó kis nyúlós lesz, ekkor félre kell húzni a tűzről, s hozzákeverni a fűszereket, majd az 1 dl langyos vizben beáztatott 3 evőkanál zselatint.
Megkóstolni, s ha kell utána sózni. (ebben a nagy mennyiségben 1 mokkáskanál só került)
Tetszés szerinti formákba kell belekanalzni, s 4-5 órát hűtőben tárolni, de jobb, ha egy éjszakát ott tölt.
Ízlésünknek megfelelően akár fokhagymával, szárított bármilyen zöldségfélével, borssal, vagy tetszés szerint lehet fűszerezni.
Ha több mennyiségből készítjük és még egy kissé bátrak is vagyunk a beletett szerecsendióval, akkor sajtos tésztára, vagy akár túrós tésztára is kiválóan alkalmas - de csak sós formában főtt tésztához ajánlott.
Nagyon ajánlom mindenkinek, isteni finom. Főleg kenyérre kenve is.
Istenem, ha nekem is ilyen ügyes férjem volna!
VálaszTörlésMicsoda finomságot készített!
Büszke lehetsz rá !!!
Hú,de jól néz ki!Nagy sajtimádók vagyunk,nálunk nem tartana sokáig ez a sajtcsoda!:-)
VálaszTörlés60 deka sajt mondod? s jó sokan voltatok rá? hú, el is hiszem, hogy vadászni kellett.
VálaszTörlésügyes Apa ténykedik a Te konyhádban is.
Csodásan néz ki a sajtköltemény! Attól tartok, én kenyér nélkül, magában eszegetném, esetleg egy kis borral :)
VálaszTörlésKedves Viki! Tényleg büszke lehetsz a Férjedre, ha ilyen finomságos gyönyörűséget meg tudott csinálni.
VálaszTörlésCsoda guszták Vikikém! Ügyes férjed van!:)
VálaszTörlésSzia Vikucim!
VálaszTörlésNagyon nagyon örülök Neked,olvastam,hogy mi történt,habár sejteni lehetett,hogy kórházba voltál,de az a lényeg,hogy újra itt vagy közöttünk:-)!!!!Laci bácsi,egy aranyember!!:-)
Ez aztán az ügyes férj!!!Gyönyörű a sajt,kedvem lenne elkészíteni,még formám is van ilyen:napraforgó!
VálaszTörlésDrága Vikikém!!!
VálaszTörlésNagyon örülök hogy jelentkeztél, és már kicsit jobban vagy!!! Gyógyulj meg gyorsan, mert nagyon-nagyon hiányzol!!!!!
A férjed nagyon ügyes, büszke lehetsz rá. További sok sikert kívánok neki a konyhába.
A receptet elvittem, mert igazán kedvemre való ez a sajtos gyönyörűség.:)
Gratulálok a férjedhez :)
VálaszTörlésHm. ez nagyon guszta! Nagyon ügyes a férjed!! Kíváncsi vagyok miket alkotott még!
VálaszTörlésMicsoda finomság! Gratulálok a férjednek. :))
VálaszTörlésLányok! Mindenkinek köszönjük.
VálaszTörlésJuci! Az én férjem sem főzött és sütött még életében soha, de most segédlettel ennyire jutottunk :)
Kriszta, érdemes ám kipróbálni, mi nagyon szeretjük.
VálaszTörlés4Gyerek !
VálaszTörlésA 60 dkb sajt egy adaghoz van, én ezt a mennyiséget 1,7 kg sajtból készítettem, amiből lett 1 óriás kerek, aminek lukas a köpzepe, 1 tömör kerek, ami alig kisebb mint a legnagyobb, és 6 db kis napraforgó alaku. De ez iszonyat nagy mennyiség.
Eri! Azt hiszem én is jobban jártam volna, ha sajtot kapok be egy kis vörösborral, mint amit helyette kaptam :) :)
VálaszTörlésMaria !
VálaszTörlésMarym !
Meg is szenvedett vele egy kikcsit, pedig se sütni se főzni nem kellett, csak egy kicsit kavargatni :)
Inkább a kiborítással volt baja, de a legvégére már én is hazaértem :)
Dittusom! Köszönöm Laci bácsi nevében is :) :) Nem nagyon díjazza az effajta munkát, de már nevelem, mire nyugdijba vonul végledg, legalább ennyit tanuljon meg :)
VálaszTörlésJuccantó ! Köszönöjük. s nolsza rajta, nem fogjátok megbánni.
VálaszTörlésGizuskám ! Köszönök Neked mindent. Azt azért nem mondanám, hogy minden rendben van, de ez már igy marad. Laci-Apa pedig majd gyakorol :) :) Nem árt neki :)
VálaszTörlésBianka ! Köszönjük.
VálaszTörlésPanna ! Köszönjük. Háááát van még egy-két dolog, amit se sütni, se főzni nem kellett neki, de istenien sikerült, majd hozom.
VálaszTörlésSzemi ! Tényleg nagyon finom, s köszönjük :)
VálaszTörlésEz is te ötletes! Van sokféle formám, ki fogom próbálni hétvégén! Köszönet a receptért!
VálaszTörlés