2011. március 2., szerda

Pizza - bagettsütőn sütve

Ti kértétek a legfinomabb reggelit!!!  Hát én nem voltam rest, és elkészítettem az én leges-leges-legelső pizzának mondható finomságomat  ?  Soha életemben még pizzát nem sütöttem, s ennek az az oka, hogy oldalborda, anélkül, hogy ismerné a paradicsomos pizzaszószt, évekkel ezelőtt kijelentette, hogy Ő bizony a pizzát nem szereti, ami az Ő olvasatában annyit jelent, hogy ide a mi konyhánkba a pizza be nem teheti a lábát. :)

Én pedig nagyon-nagyon szerettem valamikor.  Eddig bírtam, elég volt, nem engedem többé befolyásolni magam.
Délután 5 óra és nekem akkorát kordult a gyomrom, hogy a szomszédok lassan feljelentenek csendháborításért.
Pattantam ki a konyhába, vittem a hónom alatt az agyamat (azaz a laptopomat), dokumentum kinyitva, recept előkeresve, s már keverte is a dagasztó.

Nem szóltam egy szót sem, hogy mi lesz a vacsora, (pedig oldalborda többször is rákérdezett) mert abból tuti "botrány" lett volna, pedig mégcsak pizzaszósz sincs itthon. Van viszont egy olyan készítményem, amit még ősszel főztem össze. Az Erőspista KISPISTA hozzá képest, olyan erős, csípős, marós.  Na de már megint előre szaladtam, inkább kezdjük akkor szép sorjában hogyan is készült az én pizzám - paradicsomos szósz nélkül -  J

A tészta hozzávalói és elkészítése:

A tésztához:

25 dkg liszt
1 evőkanál  olaj
1,25 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő (egy csomag instant élesztőt használtam)
1 csipet cukor
1 mokáskanál só

Az egészet a robotgép összekeverte (kb 6 perc alatt). A legkisebb kelesztőtálba  tettem és 1 óráig langyos helyen kelesztettem. Én életemben még ilyen finom tésztával csak akkor találkoztam, amikor a levelestésztát készítettem.

Amíg a tészta kelt, elkészítettem a rávalókat:

1 nagy fej hófehér hagyma, vékony karikákra szelve,
10 dkg házi húsos szalonna elősütve,
1 doboz szeletelt gomba,
1 nagyobb paradicsom,
2 db füstli  (ez a hütőszekrényben árválkodott)
pár karika kolbász (ez is árválkodott a hütőben)
10 dkg reszelt sajt, 5 dkg sajt hosszú, vékony csíkokra vágva 


Elkészítése:

A húsos szalonnát nagyon vékonyka csíkokra vágtam és egy serpenyőben elősütöttem, majd kiszedtem a parányi zsírjából. A zsírba beletettem a halvány vékonyra szeletelt fehér hagymát, a szeletelt gombát, s kb 10 percig  puhítottam őket.




A tészta megkelt és  a kézfejemre tettem és megforgattam párszor úgy, hogy ilyen nagyra kinyúlt. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor rétest nyújtunk kézzel, illetve húzzuk a rétest. (vagy óriási lángost alakítunk körré a levegőben, csak most ez szögletes lett)
Annyira finom a tésztája, hogy öröm volt pörgetni a kezem fején.
Olyan nagyra pörgettem ki a tésztát, hogy a bagettsütőmet teljesen beterítette, sőt mind a négy oldalán le kell lógjon egy kicsit.

A tészta kipörgetett része jó vékony, ezért sülés után csodálatos ropogós, míg a felhajtott széle a belerakott sajttól isteni finom, vastag és puha. Érdekes variáció :)

A tésztára pakoltam sorban a következőket:
Először is egy kistányérba kiraktam az általam -még ősszel- kotyvasztott szószt, s egy ecsettel végigkentem a tésztát. Azért csak kentem, mert irtózatosan erős volt, ahogy megkóstoltam. (Lehettem volna bátrabb is vele, mert sülés utám már nem volt olyan vészes az erőssége. Na majd legközelebb)
Elterítettem rajta a megfonnyasztott fehérhagyma szeleteket és gombát, majd ráraktam a felkarikázott füstliket és a kolbászkarikákat.   Friss paradicsomot karikáztam a tetejére.
A csíkokra vágott sajtszeleteket a tészta lelógó részére raktam körbe, minden oldalára.




A sajt mellett lelógó tészta részeket ráhajtottam a sajtra. Ez azért kell, hogy sülés közben a tészta ne száradjon ki.


Amikor a tészta széleket visszahajtottam, reszelt sajttal megszórtam, s 5 percig melegítettem elő a sütőt, s kb 20 perc alatt 170 fokon készre sült az én első és igazi, és nagyon finom pizzám.

Óriási adag forró teával fogyasztottuk, de a pizzát majdnem mind begyűrtűk.
Ez a tészta olyan tökéletes és finom, hogy már vannak egyéb elképzeléseim is vele, amivel hamarosan jelentkezem :)


Kívánságotokra, itt a finom reggeli. Maradt egy kis darabocska belőle, szerintem holnap reggel mikróba felmelegítve újra élvezhető lesz. Aki ideér a leghamarabb, azé a megmaradt negyed pizza :) :)


29 megjegyzés:

  1. Hurrá!!! Én értem ide elsőnek,(éreztem hogy feltétlen be kell néznem hozzád) így megkaphatom a pizzarészemet?????:)))

    Vikike ez a pizza nagyon-nagyon mesés, és isteni finom lehetett. Nagyon ritkán sütök, de most felcsigáztál ezzel a tésztával, hamarosan ki is próbálom. Addig is nagyon várom a többi finomságot, amihez ezt a tésztát használod majd.(én meg jövök és jól elcsenem a szuper recepteket:)))))

    VálaszTörlés
  2. Én vagyok a második!Akkor még nekem is biztos jut!:-)Imádom a sajtszélű pizzát.
    Kíváncsi vagyok én is a többi recire is ami ebből a tésztából készül majd.

    VálaszTörlés
  3. Jöttem a reggelimért!!!!! Imádom a pizzát, főleg a házilag sütöttet! Én épp a hétvégére tervezek pizzacsigát :)

    VálaszTörlés
  4. Viki pizza jöhet bármikor, bármennyi, az egész család imádja. Én rengeteget csinálok, a gyerekek nagyon élvezik, hogy mindenki azt pakol a sajátjára amit csak szeretne. Én kör alakút sütök, pizza sütő lapon, így mindegyik más feltéttel készül. Tapasztalatból mondom, hogy pizzának a legjobb az egyszerű kenyértészta, semmi margarin, semmi tojás, mint amit sok helyen olvasni.(meg még ki tudja mi mindent nem tesznek bele egyesek)Azért az igazi amit kövön, vagy kemencében sütnek, annak párja nincs.

    VálaszTörlés
  5. Na, látom már csak a kérdés jutott nekem.
    Tehát Oldalbordád mit szólt a nagy műhöz? Vagy nem pizza néven tálaltad neki?
    Jájjá-jájj, nem tudom mit készítsek szombatra az elsősöm bulijára. Lehet pizzacsigát kellene nyomnom az orruk alá? (többek közt)

    VálaszTörlés
  6. Viki köszönjük! Vittem az egészet!:D

    VálaszTörlés
  7. Szia!Megszeretném kérdezni,hogy hol vetted a bagett sütőt?
    köszi.

    VálaszTörlés
  8. Viki!
    Még én sem sütöttem soha pizzát, az okát nem tudom:-))
    Csodásan néz ki.
    Amióta nálad láttam a bagett sütőt, azóta keresem, de sehol sem találok, vagy ha van valahol az megfizethetetlen áron.

    VálaszTörlés
  9. Őrületesen jó ez a verzió! Bagettsütőn, a szélébe sajt tekerintve, huh...

    Nálunk sűrűn van műsoron az otthon sütött - és mindig megesszük ültő helyünkben :-))) Reggelire csak az emléke marad :-D

    VálaszTörlés
  10. Viki!!

    Nagyon jól néz ki,bár nekünk Jamie Oliver pizzatésztája vált be legjobban,de kipróbálom majd ezt is.
    Viszont engem is nagyon-nagyon-nagyon érdekelne ez a bagett sütő,mert én még sose láttam sehol,és naaaaaaaagyon szeretnék ilyet.

    VálaszTörlés
  11. Tök jó ötlet, hogy ilyen hullámosra sütötted :) Tetszik!

    VálaszTörlés
  12. Hát én elkéstem Vikuci,pedig jó lett volna,de ezért elkészítem én is valamelyik nap,nagyon guszta!:-)

    VálaszTörlés
  13. Nálunk is pizza volt tegnap este :) Micsoda ötleteid vannak, fantasztikus

    VálaszTörlés
  14. Gizus ! Ügyes vagy. Természetesen Tiéd, viheted :)

    Nekem meg ez volt életem első pizzája, a már leírtak miatt, de az már biztos, hogy nem az utolsó.
    S olyan jó kis tészta volt ez, hogy megérdemel valami mást is :)))

    Majd még kitalálom.

    VálaszTörlés
  15. Nelli ! nekünk is nagyon izlett. Még gondolkodom, de majd jön..........

    VálaszTörlés
  16. Eri ! - látom Te már a kávédat is hoztad :) micsoda előrelátás :) :)

    VálaszTörlés
  17. Yldyco ! teljesen egyetértek Veled. Ezért egyszerü az én konyhám, hogy semmi fakszni nincs még a pizzában sem. Igaz, hogy első sütésem volt, de nem az utolsó.

    Nekem is volt egy ovlis pizzasütőm, olyan, mint a bagettsütőnk, de mivel én nem süthettem pizzát, odaadtam a gyerekeknek. Most meg már visszakérni, durva dolog lenne.

    De hajtok rá, hogy legyen mááááááásiki :) :)

    Nekünk nagyon izlett, s végre apa is megette. Igaz, hogy nem volt paradicsomszószos, mert ő csak azt nem szereti.

    VálaszTörlés
  18. 4Gyrek ! Húúúúú de beletaláltál. Kérdezte ám bordám, mi lesz a vacsi, de valahogy mellőztem és nem akartam kimondani, hogy pizza.

    Amikor meg már ette, csak kinyögte, hogy finom :) :)

    Megdőlt a pizzátnemsüthetek verzió nálunk - szerencsére :))

    Gyerekek bulijára ajánlanám azt a sajtos csigát, amit nem olyan régen készítettem, az még másnap és harmadnap is isteni finom és garantáltan egy darab sem fog maradni .

    VálaszTörlés
  19. Marym ! Kedves egészségére az egész családnak :) Majd csinálok másikat :)

    VálaszTörlés
  20. töikmagi ! én a bagettsütőt már régen vettem és akkor a KOOKTA-tól.

    De ebben a pillanatban kaptam meg egy válasz e-mailt, mert felfedeztem egy újabb lelőhelyet, hátha náluk olcsóbb, mert a kookta az elég huzós, de én akkor is azt mondom, hogy megérte.

    Fantasztikus milyen gyönyörüen lehet rajta, akár bagettet, akár minibagetteket, kifliket, vagy látod, -pizza sütőlemez hiányában - még pizzát is.

    Ennek a nagy előnye, hogy lukacsos az alja, és ettől sül nagyon gyönyörüre minden benne.

    Nagyon tudom ajánlani, mert akármennyire huzós is az ára, de egy élete szóló.

    Ahogy megtudok valamit az ujabb lelőhelyről azonnal posztolom.

    Köszönöm az érdeklődésed.

    VálaszTörlés
  21. Gesztenye ! Nekem is ez volt a legelső próbálkozás, ez is hirtelen elgondolásból jött, s nem volt más minthogy sütés előtt a bagettsütőlemeze tegyem, mert annak lukacsos az alja. Viszont nem ez volt az utolsó pizzám sem az is biztos !!

    Az előbb irtam tökmaginak, hogy felfedeztem egy uj lelőhelet, mert most a Kooktánál sincs - ahogy megtudom az árakat, azonnal jelentkezem, akár egy poszttal is,mert már nagyon sokan érdeklődtek.

    VálaszTörlés
  22. Chef Viki ! Azt el is tudom képzelni. Csak halkan súgom meg, hogy nem ettem, hanem zabáltam egyenesen, annyira fincsi volt.

    Én még ősszel csináltam egy zölségekből, almából, paradicsomból, paprikából, és nagyon-nagyon csipős paprikából egy kencét, amit üvegekbe raktam.
    Most ezzel kentem le, de valami eszméletlen finom ízt adott az egész.

    Nálunk is csak annyi maradt, hogy reggelire a fél fogamra se volt elég, de még az is nagyon fincsi volt.

    VálaszTörlés
  23. Pilchard ! Ne ismerem Jamie Oliver és egyéb más pizza recepteket sem, mert hogy nem csinálhattam eddig. Ettől függetlneül a neten utána nézek.

    Bagettsütő ügyben, Neked is azt tudom irni, mint az előzőekben már a lányoknak, ahogy megtudok valamit az árakról, mert a hely már megvan, azonnal posztolom.

    Remélem ez nagyon hamar lesz, mert a me elküldött érdeklődő levelemre is egy órán belül válaszoltak.

    VálaszTörlés
  24. Titi ! tiszta véletlen szülemény a hullámos, mert pizza sütőlemezen tuladtam, s az nem lévén, hát jött az ötlet a bagettsütővel, de tényleg nagyon jól mutatott. Azért nem is úgy fotóztam, hogy felszeletelve. :)))

    VálaszTörlés
  25. Ditta ! Melegen ajánlom a kipróbálást :))))) a hidegen fogyasztást, pedig csak akkor, ha marad :)))

    VálaszTörlés
  26. Bianka ! Köszönöm. Lehet, hogy jó napom volt, mert nem mindig vagyok ötleggazda/-g :) :)

    Na meg ha eddig nem volt kinek sütni? - de már bedurrantam, kitörtem, és pizzát sütöttem :))

    VálaszTörlés
  27. Csak halkan szólók, hogy amikor a fiam vizsgázik este pizzát vacsorázunk, Megeggyeztem vele ha 8 asnál nagyobb lesz a jegye aznap pizzával várom. Kellett nekem!
    Hetente kétszer de volt amikor háromszor készítettem.
    Imádják, de azaz igazság hogy laktatós és finom!
    A te variánsod is tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  28. Juci ! Tudod mit? biztos megérte a sok pizza sütés/- evés, mert legalább a fiad jól tanult :)
    S szerintem ezt meg sem lehet unni.
    Hála az égnek, hogy én is merészkedte nem bejelenteni, hogy mi lesz a vacsora :)))

    VálaszTörlés