Két sós receptemet variáltam össze, mert még mindíg a felvásárolt anyagokból sütök-főzök, s ezalól nem volt mentes a hagyma sem. Nem akartam, hogy kihajtsanak, megromoljanak, s ki kelljen dobni, ezért a régi sajtos stangli receptemet kicsit átalakítottam, s így lett belőle dinsztelthagymás sajtos kocka.
Hogy miért kocka? - hát csak azért, mert már elég fáradt voltam ahhoz, hogy pogácsákat szaggassak belőle és a leeső darabokból még egy ujabb adagot gyurjak össze. Inkább azt választottam, hogy most ezek bizony kockák lesznek. Hát nem mindegy, hogy kerek pogácsa, vagy kocka :)))))) az íze ugyis ugyanolyan isteni finom.
Hozzávalók és elkészítés:
0,5 kg liszt,
2 dkg élesztő,
csipet cukor,
kb 1 dl langyos tej, amiben az élesztőt felfuttatom
3 tojás sárgája,
2 teáskanál só,
25 dkg margarin,
10 dkg trappista sajt lereszelve
1 kispohár tejföl,
3 közepes lilahagyma (de bármilyen hagyma lehet. Nekem most a lilát kellett elhasználnom)
Kevés olaj a felszeletelt hagyma fonnyasztásához.
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, a sót hozzáadom, s a közepébe mélyedést készítek, ide teszem bele a felfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját, a tejfölt a reszelt sajt kétharmadát. A tésztát összegyúrom, s félórát pihentetem.
Amig a tészta pihen addig elkészítem a hagymát.
A hagymát megtisztítom és félbe vágom, majd nagyon vékonyan felszeletelem. Egy serpenyőben kevés olajat teszek, s benne a lilahagyma szeleteket megfonnyasztom. Hagyom hogy kihüljön.
A tésztát félóra pihentetés után téglalap alakura kinyújtottam (kb 1, - 1,5 cm vastagságura) a fonnyasztott, kihütött hagyma felét ráraktam és kezemmel szétterítettem a tésztán, majd összehajtogattam.
Először magam felőli részét a kétharmadáig felhajtottam, s a tőlem távolabbi fölső részét ráhajtottam. Ezután balról - jobbra -szintén kétharmadig felhajtottam, majd ráhajtottam a visszamaradt egyharmad részre.
Tíz perc pihentetés után ujra nyujtottam a tésztát és a hagyma második felét szintén szétosztottam rajta, s ujra összehajtogattam a tésztát az előbbiek szerint.
2x10 perc pihentetés, két hajtogatás után kinyújtottam kb 1 cm vastagságúra. Tojásfehérjével a tetejét megkentem, majd a megmaradt reszelt sajttal megszórtam.
Egy éles késsel kockára vágtam őket, s további fél órát pihentettem a tepsin. (Majd írok a mikulásnak, hogy hozzon már nekem egyszer végre egy normális derelyemetszőt, mert azom még nincs, pedig mennyivel szebb lenne akocka széle:)))) -)
A sütőt előmelegítettem és 180 fokon 18-20 perc alatt készre sütöttem.
Egy jó nagy pohár gyümölcsteával ez volt a ma esti vacsoránk :)))) Én most dupla adagot készítettem s nagy részét bedobozolom és fagyasztóba rakom.
Legközelebbi fogyasztáskor nem kell külön kiolvasztani, csupán a fagyasztóból -fogyasztás előtt kb fél - egy órával előbb- kivenni, s máris fogyasztható.
Nagyon jó sör és borkorcsolya, de mi most teakorcsolyáztunk :)))))
Viki! Sikerült a 70.! Azért ne tűnj el máskor, megígéred?...:))))
VálaszTörlésEz a pogácsa kreáció nekem jobban tetszik kocka formán!
Ez olyan jól néz ki,hogy le is mentettem magamnak!
VálaszTörlésNyami :-) Jaj de finom lehetett! Imádom a hagymás falatokat!!!
VálaszTörlésÉs igen! Négyszögletesre vágásnál nincs szabási hulladék :-)
Kedves Viki!
VálaszTörlésSok szeretettel vár nálam egy díj, nézz be hozzám :)
autumn ! Nem én akartam eltünni, ugylátszik az FBI lecsapott rám valamiért :)))) de most már ujra bejelentkeztem.
VálaszTörlésKriszta ! Köszönöm szépen. Nem fogsz csalódni benne !!!
VálaszTörlésChef Viki ! Nahát ezaz !!! mán ebben a rossz hangulatomban a sallangokat is figyelembe kell enni :) :)
VálaszTörlésJajjjjj nagyon jók lettek, még most is tele van a pocakom :))
Hobbychef ! Köszönöm, megyek megkuksizom.
VálaszTörlésEz fantasztikus jól néz ki! Ide érzem az illatát!
VálaszTörlésEgyszer én is csináltam ilyen hagymás pogit, férj azóta is kérlel az újabb adagért. :)
Amúgy az utóbbi időben én is a kocka formájú pogácsákat favorizálom, épp az általad felsorolt indokok miatt. :))
Szemi! Ugye, hogy milyen igazunk van ? Én ma tökre fáradt voltam annyi minden közbejött délelőtt is, délután is, de a pogácsa tervbe volt véve. Aztán, amikor kinyújtottam, fogtam egy éles kést és nem a pogácsa szaggatót. hát én eldöntöttem, hogy ezután is igy fogom csinálni.
VálaszTörlésViki!Ez nagyon finom lehetett gyümölcsteával!Szeretem a pirított hagymás dolgokat.
VálaszTörlésNa, ez is egy Viki-féle egyszerű, de nagyszerű megoldás! Komolyan mondom, olyan sokat tanulok Tőled!!
VálaszTörlésViki,
VálaszTörlésvalójában oly mindegy, hogy kerek vagy kocka:)) Így is tökéletes! Most én szenvedek, annyira megkívántam!
Ismételten jó ötlet!:) Ügyes vagy!:)
VálaszTörlésMost mennék reggelizni és nekem nincs ilyenem :))))
VálaszTörlésVan számodra egy meglepim , mézz be hozzám kérlek:)
VálaszTörlésDe finom lehet:-)),na majd megsütöm én is:-)Vikikém,szeretnélek megkérni,hogy látogassál meg van számodra valami meglepi:-)
VálaszTörlésJól jönne nekünk is egy tál sajtos kocka!
VálaszTörlésRemek egy ötlet, így felvágni az anyagot. És még le is fagyasztasz belőle! Hi, hi, hi!
Nálam ez nem történhet meg, esetleg az üres tálat ha nem teszem be a fagyasztóba...
Ez szuper, Viki!! Milyen jó ötlet, hogy nem kell szaggatni, végül is tényleg mindegy a formája, az íze a lényeg. Nagyon guszta!
VálaszTörlésViki, szerintem hajtogatott tésztából soha nem is érdemes szaggatni, a leeső darabokból már úgysem lesznek olyan jók.
VálaszTörlésÉs még elárulok neked valamit: az én anyum szokott olyat csinálni, hogy ha romlani kezd a hagyma, akkor fogja és szépen ledinszteli az egészet és beleteszi egy üvegben a hűtőbe; elég sokáig eláll még akkor.
Nelli ! Az is volt, Tényleg majdnem nem tudtam eltenni belőle
VálaszTörlésEri ! Köszönöm. Nagyon megtiszteltél. Bár csak én tudnék Hozzád hasonló pralinékat gyártani :))
Trinity ! tényleg mindegy, sőőőt, hamarabb is végzek vele. Az íze meg ugyis olyan olyan fincsi :))
Mary! Köszönöm Neked.
Bianka ! Hát vigyél egy falatkányit reggelire, nehogy itt nekem baj legyen, hogy korog a gyomrod :))
Cakeni ! Köszönöm, megyek :))
VálaszTörlésDitta ! Hajrá. - Voltam Nálad és köszönöm-
VálaszTörlésJuci ! Nálunk is csak úgy müködik, hogy dupla, vagy tripla adagot sütök, akkor marad csak a fagyasztóba. Egyébként annyira eteti magát, szerintem nem is maradna, ha hatan melléülnénk :)))
VálaszTörlésIldy ! Köszönöm szépen. Minden nap készülök Hozzád, de valahogy elkanyarodok, pedig hozni akarok tőled egy-két keksz receptet, mert már csak az hiányzik a férjem kávéjához :)))
VálaszTörlésKata ! Nagyon egyetértek Veled. Soha sem szerettem a leeső részeket újra összegyurmákolni, az már tényleg nem olyan. Ezért is jött az ötlet, a másik pedig, hogy bedobozoltam őket, igy aztán a kerek pogikból kevesebb megy egy dobozba.
VálaszTörlésAz Anyukád hagymamegmentése pedig tökéletes. Én tényleg soha semmit sem dobok ki, de még igy nem hallottam eltenni. Eddig ha volt ilyen gonom, akkor tisztitás, felszeletelés és fagyasztó, de ez az üveges, hütős dolog mégjobb. Köszönet érte.