2010. december 31., péntek

Boldog Új Évet - 2011




Békés álmainkba ne csalódjunk soha,
Oltalmazzon minket angyalok mosolya.
Lelkünkben béke és szeretet virítson,
Düh és gaz álnokság meg ne szomorítson.
Ostoba szólamra ne hajoljon szívünk,
Gazdagság kísérje minden vidám léptünk.
Útjaink vigyenek igaz célunk felé,
Jövendőnk munkája ne váljon keresztté.
Éjszaka pompásan ragyogjon csillagod,
Veled lehessen, aki csak akarod.
Egymásra találjon most minden kereső,
Társával éljen minden egymást szerető.
Közösen tegyük szebbé ezt a világot,
Ízleljünk már most mennyei boldogságot.
Váljon minden titkos, szép álmunk valóra.
Áldott legyen minden együtt töltött óra.
Nevetni tudjunk, és őszintén örülni,
Odvas idő fogát messze elkerülni.
Keveset mondok végül, de szépet:


Kívánok Boldog Új Évet!




Minden Kedves Bloggertársamnak, barátomnak, ismerősömnek, a betévedő "még" idegennek kívánok, Békében, Boldogságban, Szeretetben bővelkedő, jó gazdag
Új Esztendőt.



Weöres Sándor: Újévi köszöntő


Pulyka melle, malac körme
liba lába, csőre –
Mit kívánjak mindnyájunknak
az új esztendőre?

Tiszta ötös bizonyítványt,
tiszta nyakat, mancsot
nyárra labdát, fürdőruhát,
télre jó bakancsot.

Tavaszra sok rigófüttyöt,
hóvirág harangját,
őszre fehér új kenyeret,
diót, szőlőt, almát.

A fiúknak pléh harisnyát,
ördögbőr nadrágot,
a lányoknak tűt és cérnát,
ha mégis kivásott.

Hétköznapra erőt, munkát,
ünnepre parádét,
kéményfüstben disznósonkát,
zsebbe csokoládét.

Trombitázó, harsonázó,
gurgulázó gégét,
vedd az éneket a szádba,
ne ceruza végét.

Teljék be a kívánságunk,
mint vízzel a teknő,
mint negyvennyolc kecske lába
százkilencvenkettő.



Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.

Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.

Szaporodjon ez az ország
Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.

Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.

Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!

2010. december 30., csütörtök

Kocsonyáztam

A mi családunkban és ismerőseim körében is csakis a natúr kocsonya készítése a szokásos, míg már nagyon sok helyen olvastam és hallottam róla, hogy füstölt húsból készítik. Hát én most megvartáltam az egészet, és fele-fele arányban nyers és füstölt körömből és csülökből készült az idei szilveszteri kocsonya.

A hozzávalókat megtisztítottam, és szép sorjában egy jó nagy kuktába raktam.

3 kg kocsonyahus volt fele friss, fele füstölt köröm és csülök vegyesen
4 szál sárgarépa,
2 szál kisebb fehérrépa
2 nagy fej tisztított fokhagyma,
2 fej tisztított vöröshagyma,
1 db nagyon, de nagyon csipős paprika

Az egész húsmennyiséget a kuktába raktam, s annyi vizet öntöttem rá, hogy jócskán ellepje, mert nálunk sok lével szereti mindenki a kocsonyát.
Amikor már jó félig megfőttek a húsok, akkor raktam bele a zöldségeket és a sót.
Nagyon hosszu ideig, kb 3 óra hosszáig főztem a legalacsonyabb hőfokon úgy, hogy a kocsonyalé meg sem mozdult, csak éppen a gőzben puhult. (egyébként a húsleveseket is igy szoktam főzni) Soha sem kell leszürni, mert gyönyörű tiszta marad, és mégcsak hab sem keletkezik a tetején.

Mikor teljesen megfőtt, akkor a levét leszűrtem egy másik edénybe, és kitettem a hidegre, hogy a tetején a zsír dermedjen meg, ugyanis én ezt le szoktam szedni róla.

Addig a húsokat szépen kicsontoztam, és elosztottam a kocsonyás tálakba.

A kihült léről a zsírt leszedtem, s szépen apránként adagoltam a tálakba a húsokra, s ezeket is gyorsan hideg helyre tettem. Nagyon hamar megdermedt.
A külön tálba szedett kocsonyaléből visszamaradt egy kevéske, amit picit meglangyosítottam, s a már -tálakban- megdermedt kocsonyára öntöttem, s piros erős füszerpaprikával megthintettem.
Ez lesz az alja a kocsonyának, amikor kiborítjuk egy tányérra :-)


Ma reggelre tökéletesen el is készült, s a férjem a főkóstoló és főkocsonyaevő ma már azt reggelizett. Nála elengedhetlen a ráfacsart citromlé.


S mindemellé a finom kocsonya mellé tegnap még egy kenyeret is sütöttem, de most már ezen is variáltam, mert növelem lassacskán a grahamlisztet a kenyérhez. Ehhez már a kovász is teljes mértékben grahamlisztből készült és a 45 dkg BL 80-as liszthez már 15 dkg grahamliszt került. A többi hozzávaló ugyanannyi, mint a mostanában sütött kenyereimé.




S hogy ne legyen mindíg egyforma a kenyerünk, most még nosztalgiáztam is egy kicsit és igy készült el a formakenyér, amely felszeletelve is elég mutatós és nagyon finom.



Baconba és selyemsonkába bugyolált stefánia

Elég sűrűn sütöm ezt a fajta Stefániát, de mindíg variálok rajta valamit.
Most pl. darált csirkemellből készült, s a kuglóf forma alját és oldalát bacon-szalonnával, míg a húsok tetejét selyemsonkával borítottam, s az ízesítése is egy kicsit más, mint az eddigiek. Elvégre holnap már szilveszter lesz :-)


Hozzávalók és elkészítés:

Ez az adag legalább 10 főnek elegendő, de talán még többnek is. Attól függ, milyen vékonyra szeleteljük, s mit adunk még mellé. Nálam elég sok variáció van még az agyamban, de holnapig végképp el fog dőlni, hogy mi is lesz a körítés.

2 db jó nagy csirkemell ledarálva. (Nekem ez közel másfél kiló volt) Jó nagy pipik voltak.
20 db tojás (elég kicsik voltak) - ebből 17-et megfőztem, és
3 db nyersen ment a húshoz.
3 nagyobb szelet szárazkenyér beáztatva kinyomkodva.
Piros füszerpaprika,
Só,
Citrombors,
Szárított lestyán (ebből 4 kávéskanállal tettem bele.)
6-7 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma.

Az egész masszát a robotgép pillanatok alatt összekeverte és már jöhetett is az összeállítás.

A 17 db főtt tojást megtisztítottam.
A formát kibéleltem a bacon szalonákkal, majd elkezdtem betölteni a huspépet.
A húspép közepére szépen sorba leraktam a főttojásokat, de a tojások végeit levágtam, hogy szépen egymáshoz tudjanak illeszkedni.
A maradék húspéppel beborítottam a tojásokat, és egy keverő lapáttal, vagy akár rendes evőkanál hátuljával is szépen elegyengettem, majd beborítottam az egészet dupla szelet selyemsonkákkal.



Picit előmelegített sütőben, 160 fokon (ez csak nálam ilyen alacsony) kb 40 perc alatt készre sült.

Amikor megsült, kivettem a sütőből és hagytam kihülni. Utána a  kapcsos kuglóf formát eltávolítottam, s egy kerek tálat tettem rá, majd átfordítottam az egészet.



Teljesen hagyni kell, hogy kihüljön, s akkor lehet ilyen szép vékony szeletekre vágni. Nagy merészséggel és bátorsággal fűszereztem most citromborssal és szárított lestyánnal (ami látszik is a felvágott szeleteken) de nagyon megérte, mert ettől egy kicsit különös íze lett.

Azt hiszem, hogy holnap majonézes krumplisalátát fogok készíteni hozzá, de ez még reggelig változhat :-)

2010. december 28., kedd

Sajtos rudak (-vagy pogácsa is lehet)


Mindíg ebből a sajtos tésztából készítek szilveszterre, vagy bármilyen összejövetelre, ahol "kísérőként" valami sósat kell tenni az asztalra. Tulajdonképpen évekkel ezelőtt csak és kizárólag pogácsát szaggattam a tésztából, de nagyon nem szerettem a leeső sallangokat, vagy a már nem annyira kerek formájú pogácsákat, s így lett belőlük rúd.
A pogácsának a rúddal szemben annyi előnye van, hogy fantasztikusan jól néznek ki, amolyan részeges, borulós pogácsák sülnek, s ez mind amiatt van, hogy a tésztát többször kell hajtogatni.

A pogácsa receptjét ITT OLVASHATJÁTOK, de itt is megadom, hogy ne kelljen visszakeresni.

Hozzávalók és elkészítés:

1 kg liszt,
50 dkg margarin,
6 tojás sárgája,
1 nagyobb pohár tejföl,
2 teáskanál só,
20 dkg sajtot (trappista) ír a recept, de én 30 dkg-ot szoktam hozzáadni.

A liszthez hozzáadtam a sót, s a margarinnal elmorzsoltam. Közben az élesztőt kevés cukros tejben felfuttattam.
A többi hozzávalókkal (felfuttatott élesztő, 6 tojás sárgája, tejföl, s a reszeltsaj fele) összeállítottam a tésztát. Egy jó nagy gombócot formáztam belőle és letakarva 30 percig pihentettem.

Kinyújtottam,   majd hajtogattam kétszer 10 percenként, mégpedig úgy, hogy a téglalap alakúra nyújtott tészta szemben lévő részét magamfelé hajtottam kétharmadáig, majd a felőlem eső részt ráhajtottam. Utána a bal oldali részt szintén kétharmadáig felhajtottam, s utána ráhajtottam a harmadik harmadra.
2 x 10 perc pihenés és hajtogatás.

Kinyújtottam, (kevesebb, mint 1  cm vastagságúra) a tojásfehérjével megkentem, köménymaggal és reszelt sajttal megszórtam. Jó éles késsel, (vagy akinek van - nekem speciel nincs !!! - ) derelyemetszővel egyenletes darabokra vágtam.  (majd jövőre írok az angyalkának, hogy szánjon már meg egyderelyemetszővel :-) :-)

10 percig előmelegített sütőben sütöttem ilyen szép színűre, 170 fokon. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy minél jobban bemelegszik a sütő, arányában úgy csökken a következő tepsi sütési ideje.  Az első adag 18 perc alatt sült ki, mire a legutolsónak már csak 14 perc kellett.
Ebből a mennyiségből nekem 6 tepsivel lett.


NAGYON JÓL FAGYASZTHATÓ !!! - Most is bedobozoltam és irány a fagyasztó, s majd szilveszterkor egy adagot előveszünk belőle.
Nem kell kiolvasztani, maximum fél-1 órával fogyasztás előtt kivenni.

2010. december 27., hétfő

Grahamkenyér - gépben dagasztva (kérésre fotóval)

Nem nagyon akartam már újra kenyérrel jönni, de az utóbbi időben elég sok e-mailt kaptam, amelyben többek között a legfőbb kérdés az volt, hogy milyen az állaga annak a kenyértésztának, amelyet kenyérsütőgépben dagasztunk, s ráadásul nem tiszta fehér lisztből van. Nos úgy gondoltam, hogy akkor azt a kenyeret  amelyet mostanában sütök, lefotózom, amikor a gép megkeveri a tésztát. Ez a kenyér nem más, mint a kevés graham liszttel készült MINDENNAPI kenyerünk, amelynek összetevőit és az egész kenyérsütés menetét ITT LEHET MEGTALÁLNI, de leírom itt is, hogy ne kelljen visszakeresni.



Hozzávalók:
250 ml víz,
50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
10 dkg graham liszt,
20-25 dkg élesztőmentes kovász   (a kovász is grahamlisztből készül)
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál cukor,
2 evőkanál burgonyapehely,
1 evőkanál étolaj,
2 dkg élesztő (de ha van időd a hosszú 2-2,5 órás kelesztésre, akkor 1 dkg élesztő is elegendő)

A kenyérsütő üstjének aljába öntöttem a vizet.
Az összes többi hozzávalók (lisztek, só, cukor, burgonyapehely) összekevertem és a vízre kanalaztam.
A tetejére rátettem a 20 dkg kovászt, s az elmorzsolt élesztőt
A kenyérsütőgép 15 percig előmelegítette az anyagokat, majd 20 percig dagasztott.

Ez az összetevő mennyiség annyira bejött nekem, hogy abszolút nem kell kiegészíteni keverés-dagasztás közben sem vízzel, sem liszttel.






S itt jön akkor a tészta állaga a 20 perces dagasztás után. Figyeld az újjam, belenyomtam a tésztába, és vissza is pattintotta. Tehát nem lágy tészta, de nem is kemény. Az viszont még nekem is meglepő, hogy kelés után  sokkal puhább lesz a tészta, pedig ez csak a teljesen fehérlisztből készült kenyértésztáknál szokott előfordulni.
Amikor a kenyérsütőben a tészta túl van a 20 perces dagasztáson, akkor a gyúrólapot grahamliszttel hintem meg, és a tésztát ezen formázom.

Kelesztőtálba rakom, tetejére is szórok kevés grahamlisztet. Ha eszembe jut, akkor kb 15-20 perc után picit átgyúrom a tésztát, de ha éppen nem vagyok közelében és elmarad, akkor sincs semmi baj.
Hőmérséklettől függ, hogy meddig kell keleszteni. Általában hüvösebb helyen tovább, mig egy jó meleg konyhában elég ha csak 40 percig kelesztjük.

Amikor duplájára kelt a tészta, kiborítom, megformázom, és a sütőpapírral bélelt jénaiba beleteszem, s szintén duplájára kelesztem.

Egy éles zsiletpengével bevagdosom és hideg sütőbe teszem. A tészta tetejét és a jénai tetejét is lespriccelem.
Általában 180-200 fokon összesen 35 percig sütöm. Ekkor leveszem a jénai tetjét és még 5-10 percig sütöm.



 Amikor kiborítom a jénaiból, akkor lespriccelem hidegvizzel és hagyom, hadd morogjon magában és jöjjenek elő azok az aranyos kis cserepesedések. Rácsra teszem, és itt hagyom kihűlni.
Az is fura, hogy egyáltalán cserepesedik, mert ez is főként a "csak" fehérlisztből készült kenyereknél fordul elő inkább.


Amikor már jó kihült, csak akkor szabad szeletelni, persze ha meg tudjuk várni :-)  (érdemes várakozni !!)



S ha már a kenyér is kihűlt, s a gyomrunk is korog, de időnk nem volt vacsorát készíteni !! --- akkor marad a hűtőszekrény tartalma, s pillanatok alatt a finom puha kenyér mellé varázsolhatunk egy egyszerű kis vacsorát, ami persze nem éppen fogyókúrás! Na jó, jó hát a sonka igen, na de az a kolbász ????

Szomjunkat egy jó forró gyümölcsteával enyhíthetjük.

Tarka-barka süti

Ennek a tarka-barka sütinek a receptjét családom egyik tagjától kaptam, de én egy kicsit átformáltam, mert a tőle származó receptben sokkal több kakaó volt, s a puding is csak vaníliás, míg én egy tasak vanília, és egy tasak puncs pudingot használtam fel. (persze ízlés kérdése, kinek milyen tetszik)
Először a pudingokat főztem meg, s utána azonnal hidegre tettem. Néha megkavartam, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

Hozzávalók
1 tasak vanília puding
1 tasak puncs puding
tasakonként 450  ml tej
3 evőkanál cukor (én édesítővel készítettem)


A tészta hozzávalói és elkészítése:

5 tojás sárgája, (fehérjéből, később habot verünk a tésztához)
25 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 dl tej,
1 dl olaj,
25 dkg liszt,
2 teáskanál kakaó,
1 csomag sütőpor

Az 5 tojás sárgáját, a 25 dkg cukrot és a vaníliás cukrot robotgéppel elkevertem. Hozzáadtam az 1 dl tejet, az 1 dl olajat.
A liszthez hozzászitáltam a sütőport és a kakaót. Jól elkevertem és kanalanként a kikevert tojássárgájához adtam, majd a tojások fehérjét jó keményre felvertem és ezt is lazán hozzáadagoltam a barna tésztához.
Sütőpapírral bélelt tepsibe elsímítottam a tésztát és a kihült pudingokat vízbemártott kiskanállal felváltva a tészta tetejére adagoltam.



Hideg sütőbe raktam és 170 fokon 25 perc alatt készre sütöttem. Tűpróba !!!!
Mindíg megjegyzem, hogy az én sütőm elég alacsony fokon és sokkal rövidebb idő alatt süt, mint egyéb más sütők, s ezt figyelembe kell venni, mert el tudom képzelni, hogy gázsütőben sokkal magasabb fokon és tovább kell sütni.

A sütemény tetejére máz is kerül.
A máz hozzávalói és elkészítése:
1 nagy pohár (450 gr-os) tejföl, 3 evőkanál porcukor és 2 csomag vaníliacukor keveréke.
Ezt az összekevert masszát a sütőből kivett forró tésztára azonnal rá kell kenni.


Ajánlatos, ha 1-2 napig áll, így sokkal finomabb. Bár az első próbálkozásom alkalmával alig várta meg a csipet-csapat, hogy a máz a tésztára kerüljön és kihüljön, máris felkockázás és eltüntetés lett a sorsa ennek a szegény párának :))))))


Éppen ezért ezt a sütikét én már szilveszterre készítettem el. :-) Jaaaaaa !!!! és természetesen eldugtam :-)))

2010. december 24., péntek

Mégegyszer a Karácsonyról..............




"...ülök a szobámban, búsan  (én most halkan) egyedül,
és a fájó múltra gondolok....."

hogy miért is ? - mert azok, akik feneveltek, szerettek, s viszont szerettem és boldoggá tettük egymás életét, szürke hétköznapjait, s akik nem csak 3 napig szerettek bennünket, hanem 365 napon át volt nálunk és szívünkben a karácsony...... - már nincsenek közöttünk !!

Kezdhettem volna így is ezt a posztot, de nem erről szeretnék írni !
Éppen a hajszárító búra alatt ülök és arra várok, hogy a hajam megszáradjon, majd a frizurám elkészüljön, s máris indulunk, mert minket is várnak valahol..............."

Amíg a hajam szárad, addig gondoltam bekukkantok a levelesládámba, s íme ezt találtam. Annyira meghatott, s úgy gondoltam - még indulás előtt -  megosztom Veletek.

- o -  o - o - o -

Elolvadt a hó, ami eddig eltakarta a szennyet...a lelkünket még megtísztíthatjuk:

Látod, Istenem, milyen esendő vagyok? Ha legalább nagyjából rendben mennek a dolgaim, sokszor elfelejtek beszélgetni Veled. Bezzeg, ha fáj, szorít, sajog, ha kényszerít valami ott belül, rögtön kicsúszik a számon, szinte észrevétlenül: Istenem, add, hogy…

Haragszol ilyenkor rám? Kérlek, bocsásd meg ezt a vétkemet is! Bocsáss meg, hisz most is kérni szeretnék. Nemcsak magamnak, hanem másoknak is. Nekünk, akik eszeveszett tempóban száguldozunk az adventi fényekkel ékesített utcákon, böngésszük a karácsonyi katalógusokat, hogy mit milyen hitelből lehet megvásárolni, hogy gazdagabb legyen az ünnepünk. Uram, add, hogy ne higgyük el, hogy plazmatévéktől, fals zenéket kiabáló télapóktól, és 0 százalékos THM-től leszünk boldogabbak!



Bármilyen régimódian hangzik, adj vissza nekünk a dió és alma öröméből egy kicsit! Add, hogy boldogan tudjunk gyönyörködni a gyerekeink álomittas szuszogásában, add, hogy tudjunk nevetni és merjünk sírni, ha úgy esik jól. Hogy néha meg tudjunk tisztulni egy nagy zokogásban, és ne szégyelljük, hogy nemcsak csörtető, sikerorientált, manipulált géplények vagyunk, hanem érző, sérülékeny, törékeny emberek, akik kapnak elég sebet földi pályafutásuk során. Uram, add, hogy meg tudjunk gyógyulni bajainkból! Add, hogy érezzük, mikor érdemes tíz körömmel kapaszkodni, és mikor kell elengedni. Add, hogy ha elengedtünk valamit, ami fontos volt, kibírjuk a veszteség fájdalmát - ember módon, emberien. Szabadíts meg minket a gyűlölettől, bosszúvágytól, ellenségeskedéstől, acsarkodástól! Add, hogy higgyünk egymásnak, egymásban!



Add, hogy legyen kedvünk gyertyafényben egy tiszta papírlapra tollból tintát maszatolni, csak úgy, a saját örömünkre. Add, hogy mosolyogjunk a csend hallatán, hogy találjuk meg minden napban az ünnepünket. Add, hogy gyakran kezdjük így a Veled való beszélgetést: köszönöm, Istenem!

Bocsásd meg a vétkeinket, és add, hogy magunknak is megbocsássuk tévedéseinket.



Adj békét, mindnyájunknak, Uram!








Köszönöm Neked Fecó Papa, hogy megbőgettél, még így indulás előtt.........

2010. december 23., csütörtök

Békés Karácsonyi Ünnepeket


Békés, Boldog, Szeretetteljes
Karácsonyi Ünnepeket
kívánok





minden rendszeres olvasómnak, s a kedves betérőknek.

2010. december 20., hétfő

Előkarácsony menüvel II. Csirkehusi cserépedényben, fehérborral, hercegnőburgonyával

Az előkarácsonyi ebédünk folytatása, azaz második fogása ez a fehérboros sültcsirke volt, hercegnőburgonyával.

A kakasnak csak a combjait és szárnyait használtam fel,  (a melléből más finomság készült, de ez egy másik post lesz), de pótlásul -mivel hatan voltunk- még 4 db egész combbal kiegészítettem.

A húsokat jól megmostam, kicsit kiáztattam.

A pataki tálat este hideg vízbe raktam, majd másnap reggel szép sorjában tettem bele a következőket:

A tál aljára jó kis húsos szalonna szeleteket tettem, majd szép sorjában a csirke darabokkal beborítottam. A csirkehúsokat egyenként picit besóztam.
3 nagyobb fej vöröshagymát jó nagy karikákra vágtam, ez ment a húsok tetejére, majd egy kis szerecsendió, citrombors, 4 jó nagy gerezd fokhagyma felszeletelve.
2 nagyobb zöldpaprikát és 2 közepes paradicsomot felszeleteltem, s ez volt a következő sor a húsok tetejére. Picit utána sóztam az egészet, majd aláöntöttem 2,5 dl jó kis finom fehér bort.  S az egész tetejére még egy kis szójaszószt csöpögtettem. (Jól beírókáztam a szójaszósszal a husikat) szóval nem is volt az olyan nagyon kicsike :-)
A pataki tál tetejét rátettem, hideg sütőbe rakva, 170 fokon kb 1,5 óráig sütöttem. Az idő leteltével a tál tetejét levettem, még hozzáöntötem 1 dl bort, és még 20 perc szabadon sütés következett, hogy szép pirosak legyenek a husik, s a leve is besűrűsödjön.

A hercegnő burgonyához:

1 kg burgonyát apró kockára vágtam, és sós vizben megfőztem, majd leszürtem. Kézi habverővel kicsit átcsapattam, majd hozzáadtam  20 dkg vajat, 1 mokkáskanál fehérborsot, és egy kanál őrölt szerecsendiót, 4 tojás sárgáját. Ezt kézi habverővel összekevertem.
A 4 tojás fehérjét külön kemény habbá vertem, és óvatosan hozzáadtam a füszerekkel elkevert burgonyához.
Nyomózsákba tettem és sütőpapirral bélelt tepsire nyomtam ki a kis csókos formákat. kb 20 percig sütöttem 170-180 fokon, amig ilyen szép kis piroskás lett a teteje.

A menüsor második részéhez birskörte kompótot adtam.

Előkarácsony menüvel I. Húsleves

Itt most egy kis titkolózással és amolyan karácsony előtti semmitsemmondokmithovadugtam témával kell körítenem ezt a finom húslevest.
Főzés és terítés közben azonban valami mégis kiszivárgott, de a lényeg az, hogy nem a LÉNYEG !!!!!! -


......csak valami olyasmi derült ki, amit az alábbi rajz és írás is közvetít.  A délelőtt főzéssel és egy kis előkészületekkel telt el, s a nagyobbik (15 éves) unokám egyszercsak bevonult a papához, kért egy papírt tőle, és az alábbi kis menüt írta össze. Természetesen abból, amit a konyhában látott. :-)
S tálaláskor az asztalfőre helyezte, illetve sorba adta mindenkinek, miheztartás végett, hogy mégis mit is fogunk ebédelni. S érzéseit is leírta, lerajzolta, majdnem eltalálva lényeget.
..........mert valóban ez a hétvége egy amolyan előkarácsonyi ünnepi ebéd volt nálunk.


Egy jó nagy: kb 3,5 - 4 kg-os  (amolyan udvaron kapirgáló) kakas  aprólékaiból főztünk egy nagyon finom levest. A levesbetét most grizgaluska volt, de nem kanállal, vagy villával, hanem nokedli szaggatóval kerültek a levesbe.


Én a húslevest nagyon egyszerűen készítem el és nem is állok mellette, amíg el nem készül. Egyszerűen előveszek egy jó nagy kuktát és sorjában rakom bele a következőket:
(Először is a kuktába beleöntöm a vizet és már be is kapcsolom a tűzhelyet.)



Kuktába: Víz, jól kiáztatott, megmosott csirkeaprólékok (szíve, mája, zúzája, lába, fara, háta, nyaka), só, egész bors, köménymag, szerecsendió, sárgarépa, fehérrépa, zeller gumó, zellerszár, 1 nagyobb krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagyobb fej fokhagyma.

Amíg belerakom  a kuktába az összes hozzávalókat, addig a lé is kezd átmelegedni. Rárakom a kuktafedőt, 1-es (legkisebb) fokozatra kapcsolom alatta a hőfokot, és otthagyom. Kb 40-50 perc múlva elzárom alatta a lángot és hagyom mindaddig lezárva, amíg magától a gőz felenged és levehetem balesetmentesen a kuktafedőt.

Ha ilyen lassan főzöm a levest, olyan gyönyörű lesz, hogy szűrni sem kell.

A levesből kiszedek egy kisebb lábasba, és ebbe szaggatom bele a grízgaluskákat.

Grízgaluskát most (mivel hatan voltunk) 3 egész tojásból és grízből készítettem. A tojást felvertem, belekevertem a grízt és nokedliszaggatóval a levesbe raktam.
Amikor az utolsó nokedli is belepottyant elzártam alatta a hőfokot, a lábasra a tetőt rátettem és a gőzben még puhultak.


Mézes kalács tésztából figurák

Ezt  a receptet MOHA blogjában találtam, s azért szerettem bele, mert ez azonnal puha és fogyasztható, bár én már karácsonyra készülve sütöttem meg.

Hozzávalók:



25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
4 evőkanál citromlé
reszelt citromhéj
1 kg finomliszt



az írókához:



1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál ecet



A mézet a vajjal éppen csak felmelegítettem, majd kihütöttem.
A tojásokat jól összekevertem a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével.
Ezt én   a robotgép habverőszárával kevertem, de a továbbiakban a dagasztókarra cseréltem.



Ezzel kevertem a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, olyan jó kis ragacsos.
Folpackba becsomagoltam és hütőbe tettem, majd másnap este kezdtem el a sütést.  



Én sütőmben  160 fokon -az első tepsi 10 perc alatt, majd a további tepsik egyre hamarabb, a legutolsó tepsi már 6 perc alatt sült ki.
 
Tálcára szedtem a tepsiről és itt hagytam őket kihülni.



Az írókához a porcukrot átszitáltam  és elkevertem a keményítővel. A tojásfehérjét a robotgép táljába tettem,  a cukor egyharmadával és az ecettel. Habverővel kezdtem  keverni,  majd fokozatosan adagolva ment bele még a  porcukor, mindaddig, amíg sűrűnfolyós nem lett.



A mázat én egy vastagabb nejlonzacskóba tettem. A zacskó sarkára pici lukat vágtam. Na persze ennél sokkal kisebbet kellett volna, de hát én még nagyon kezdő vagyok az írókázáshoz. Így is örültem, hogy az a sok tepsi mézes egyáltalán kisült, és mind a 6 tepsinyi puszedlit megírókáztam :-)


Jól eldugva tárolom, mert bizony ez már Karácsonyra készült.


Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden kedves látogatómnak és rendszeres olvasóimnak.

Körözött házi krémsajtból


Hozzávalók és elkészítés:

A házi krémsajthoz:

2 nagypohár (450 gr-os) tejföl,
2 nagypohár (450 gr-os) joghurt,

Az egészet egy nagyon sűrű -kifejezetten erre az alkalomra varrott- zacskóba öntöm és 2-3 napig csúrgatom. Amikor már a savó teljesen kicsöpögött belőle, kiborítom a zacskóból, s így kapok egy nagyon jóízü, jóminőségű natúr házi krémsajtot, amit akár sósan, akár édesen is felhasználhatok. (Mascarpone helyett is).

A kicsöpögött savót pedig egy jól zárható üvegbe öntöm és hütőben tárolom. Kenyér, vagy akár kalács sütéséhez is fel lehet használni.

A körözötthöz:

A kérmsajt egyharmadát kevertem be.
Hozzáadok:
1 kis fej lilahagymát (most éppen ez nem volt itthon, igy póréhagyma került bele, de igy is finom)
megsózom, s ízesítem
citromborssal, kevés köménymaggal, s most kísérleteztem először, hogy zöldségzöldje helyett
szárított lestyánt kevertem bele.

Garantáltan nagyon jó íze lett.

Egy jó nagy bögre forró teával isteni reggeli, vagy vacsora. Tetejére snidlinget szórtam, de mire ez eszembe jutott, addig a fotóapparátom lemerült :-) Hááááát ez a technika ördöge.

Kenyér, kevés graham liszttel

Hozzávalók és elkészítés:

50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
10 dkg grahamliszt,
20 dkg kovász,
2,5 dl víz,
2,0 dkg frissz élesztő, (ha van időd hosszan keleszteni, akkor 1 dkg élesztő is elegendő)
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál cukor,
2 evőkanál burgonyapehely,
1 evőkanál étolaj.

A kenyérsütő üstjének aljába öntöttem a vizet.
Az összes többi hozzávalók (lisztek, só, cukor, burgonyapehely) összekevertem és a vízre kanalaztam.
A tetejére rátettem a 20 dkg kovászt, s az elmorzsolt élesztőt.

A kenyérsütőgép 15 percig előmelegítette az anyagokat, majd 20 percig dagasztott.
Tésztát kiboritottam egy lisztezett gyúrólapra, kicsit átforgattam és kelesztőtálba tettem. Tetejére grahan lisztet szórtam.
20 perc után picit átgyúrtam a tésztát és jött a kelesztés, ami ebben az esetben (jó meleg volt a konyhában) 40 perc volt.
Átgyúrás, formázás után a sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, s újabb 40 percig kelesztettem, majd egy élesz pengével bevágtam a tésztát.

A jénai  és a kenyér tetejét is bespricceltem vizzel. Én mostanában ha jénaiban sütök, akkor a sütést hideg sütőben kezdem.
200 fokon kb 40 perc után leveszem a jénai tetejét, ujra bespriccelem vízzel, és a jénai tetejét már nem teszem vissza. A sütő aljába is spriccelek vizet.
Igy sütöm még kb 10 percig, vagy amig, ilyen szép színe nem lesz.

Rácsra téve hagyom kihülni.



Mindíg elmondom (leírom, hogy az én sütőm, elég alacsony fokon nagyon jól süt, és a sütési idő is sokkal rövidebb, mint akár egy gázsütőben. Ezt kéretik figyelembe venni :-)

Paprikáskrumpli füstlivel

Ez is egy félóra alatt elkészülő hétköznapi könnyü étel. A jó és kicsit különleges  ízét a paprikáskrumpliba belefőzött zöldséges, borsos füstli adta meg.

Hozzávalók és elkészítés:

2 közepes krumplit,
1 fej vöröshagymát megtisztítottam,
1 zöldpaprikát felkarikáztam,  
1 paradicsomot, kockára vágtam
só, ízlés szerint,
2 pár zöldséges, borsos füstli
kevés olaj,

A parányi olajat tettem egy kisebb lábasba, bele az apróra vágott vöröshagymakockákat, a zöldpaprikát, a paradicsomot, majd sót adtam  hozzá. Fedő alatt puhára pároltam. Félrehúztam és egy kávéskanál piros füszerpaprikável elkevertem, s kevés vizzel felöntöttem. Beleraktam a krumplit, ujra fedőt tettem rá, közepes, vagy inkább kisebb lángon  (ez a krumpli fajtájától is függ, mert ha hamar szétfő, akkor nagyon kevés idő kell a főzéshez)  kb 10 percig főzetem.
Ezalatt az idő alatt 1 tojásból kevés liszttel nokedli tésztát készítettem, s beleszaggattam a lábasba. Amikor a nokedlik is belekerültek, a virslik felét felkarikáztam, majd a másik felét egészben adtam hozzá.
Fedőt újra rátettem, elzártam alatta a tüzhelyet és a gőzben a füstlik megpuhultak és az ízüket szinte frissen megtartották.


Egy könnyü almaleves, karácsony előtt......


Igyekszünk egy kicsit lazítani, az ünnepek előtti nagy evésekre úgy koncentrálni, hogy ne telegyomorral üljünk már karácsony első napján az asztalhoz. Már nem tudok mit kitalálni ami nagyon könnyü, hamar elkészül, s még ráadásul nagyon szeretjük is. Igy került sorra  egyik napon ez az almaleves, aminek a

Hozzávalói: 

2 db alma
4-5 szem szegfüszeg
1 egész citrom (héja nélkül)
1 kávéskanál őrölt fahéj
édesítő (ízlés szerint), de aki szereti, az cukorral is készítheti.

1 evőkanál étkezési keményítő
0,5 liter tej

Elkészítése:
Az almákat megtisztítom, s apró kockára vágom,
0,5 liter vizet felteszek forrni, belerakom a szegfüszeget, a fahéjat és a karikára vágott citromot. Amíg az almákat megtisztítom, addig a füszerek a vízzel felforrnak és máris tehetem bele az almakockákat.

Mivel se tejfölöm, se tejszínem nem volt itthon (na ez egy óriási csalódás volt részemről), igy  étkezési keményítőt és tejet használtam a besűrítéshez.
1 dl tejben feloldottam a keményítőt, majd a többi tejjel elkeverve  hozzácsurgattam az almákhoz. Egyet forrt és máris tálalásra készen állt.


Azonnal tálaltam is, hogy mire étkezésre kerül a sor, addig langyosra hüljön.

Ez a leves elkészítése is belül van a 30 percen.............