A soronlévő (Vigyázz, Kész, Főzz) VKF témaindítója LIMARA célozta meg a gabonákat, gabonafélék felhasználását a konyhában, a mindennapi étkezéseinkhez. Már egy jó ideje izgat a dolog, hogy milyen is, ha kicseréljük a hófehér lisztünket egy kicsit egészségesebbre. Na nem minden téren, és nem a minden perceinkben, de legalább a kenyeret, vagy egy-egy péksüteményt elkészíthetünk teljeskiörlésü gabonákból. Én most egy érdekes receptet választottam. Bevallom még soha sem készítettem, ezért nagyon is izgúltam, vajon milyen lesz és a családom mit szól hozzá a mai ebéd után. (Töltöttpaprika hajdinával) Mit szóltak? - Elfogyott ! :))
Hagytam állni negyed órát. A palacsinta sütőbe pár csepp olajat tettem, felmelegítettem és elkezdődött a sütés. A következő palacsinta sütése előtt már csak spricceltem olajjal a palacsinta sütőt. Egyik oldalát ilyen szép világosra sütöttem, mig a másik oldalát kicsit barnábbra hagytam. Sülés közben valami fantasztikus friss búza illat terjengett a sütő körül.
Hozzávalók és elkészítés
20 dkg frissen őrölt hajdina (a legutolsó két képen látható az őrlés menete)
1 doboz (400 gr) kókusztej,
2 db egész tojás,
csipet só,
2 kk nádcukor,
2 dl (szűken) buborékos ásványvíz.
Az összes hozzávalókat turmixgépben pár pillanat alatt, könnyű palacsintatésztává kevertem össze.Hagytam állni negyed órát. A palacsinta sütőbe pár csepp olajat tettem, felmelegítettem és elkezdődött a sütés. A következő palacsinta sütése előtt már csak spricceltem olajjal a palacsinta sütőt. Egyik oldalát ilyen szép világosra sütöttem, mig a másik oldalát kicsit barnábbra hagytam. Sülés közben valami fantasztikus friss búza illat terjengett a sütő körül.
Ebből a mennyiségből 9 db óriási hajdina palacsinta készült, amelyet a következő sorrendben töltöttem meg.
Az első palacsintát egy kerek tálra helyeztem, majd megkentem -saját készítésü- almalekvárral, majd rá a következő palacsintát, almalekvárt, s újra palacsintát.
Ekkor felvertem 2 dl növényi tejszínt, s annak felét a palacsinta tetejére kentem, s következetek a további palacsinták még háromszor, s a három palacsinta közé egyenként szintén az almalekvárból kentem rá.
A tetejét bevontam a növényi tejszín másik felével, kicsit -a maradék tejszinnel- körbe diszítettem, majd a tetejére kék áfonya öntetet csúrgattam, még egy parányi tejcsoki darabkákkal megszórtam.
Nagyon kellemesen csalódtam én is és a családom is, mert most ettünk először ennyire töményen hajdinát. Finom volt :))
S akkor következzen két képben a hajdina őrlése
Viki nem kókusztej van a képen?
VálaszTörlésNagyon érdekes összeállítás.
Vali! de igen! írtam is a receptben. Ezt a palacsintát sós változatban is el lehet készíteni, csak nem volt mindenem hozzá itthon, ezért most édesben készült, de az alap hozzávalói ugyanazok :)) Tudodm, Te is szereted a kókusztejet, - mi is!
VálaszTörlésÉrdemes lenne kipróbálni.:))
VálaszTörlésMónika! Ízlett nekünk is. Kicsit olyan müzlis íze van a szó jobbik értelmében. Szokni kell, de nagyon finom.
VálaszTörlésViki a receptben szójatejet írsz, azért kérdezem.
VálaszTörlésValiiiiiiiii !!! köszönöm, már javítom is. Ne tudd meg, hogy most is ha háromszor el nem olvastam, s gondoltam, mi bajod lehet az én kókusztejemmel, hát az van ott és a receptben is! Na még jó hogy figyelté:)) nekem meg úgy látszik megártott az egész napos kerti munka. Pusszantalak a figyelmességedért, javitok.
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet
VálaszTörlésNagyon kreatív voltál! Nem ettem még hajdinát.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, meg is éheztem :)
VálaszTörlésBianka! igy van, s oly annyira, hogy el is fogyott:)
VálaszTörlésThrini! Nagyon szépen köszönöm. Ha szereted a friss búza illatát, amit aratáskor lehet érezni- akkor ki kell próbálni. Nekem nagy élmény volt.
Jucy! Köszönöm szépen, Sajnos már segítherek Rajtad, mert egy morzsa sincs:)
Ez igen! Nagyon kreatív vagy.
VálaszTörlésÉrdekelne, hogy a hajdina lisztnek van-e amolyan "hajdinás", olajos mellékíze. Én emiatt használom ritkábban :( . Pedig nagyon egészséges.
Mindenesetre, nagyon gusztán néz ki, belapátoltam volna az egészet :)))).
Nagyon csábító, legalább is engem, csábít. Még nem kóstoltam hajdinát.
VálaszTörlésViki én a palacsintát már évek óta teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből csinálom. Teljesen más ízvilág, mi már meg sem esszük a fehér lisztből készültet.
VálaszTörlésViki: Tökéletes!!! Kérek belőle ha maradt még!
VálaszTörlésAmi! Nekem még soha sem tünt fel, hogy olajos íze lenne a hajdinának, inkább -ahogy előbb is írtam- olyan csodálatos friss gabona, búza illata, íze van. Nálunk nagyon bejött, bár a férjem először még "fikázta" na persze csak nekem mondta, de ma amikor ebédeltünk a gyerekeim megkérdezték, hogy nem maradt? - hát nem- Ők ették meg java részét :))
VálaszTörlésKiskukta! egyszer meg kell kóstolni, nekünk izlett.
VálaszTörlésYldyco! Azt hiszem mi is kezdünk áttérni a reformtáplálkozásra:)) majd meglátjuk a férjem meddig birja, mert néha előtör belőle a fehérliszt utáni vágy:))
Andi! szívesen adnék, de már tegnap este sem volt:))