Igy alakult ki a következő érdekes „kis” kenyerem.
Az ötletet -mint feltekert csikos kenyeret- kiskukta oldalán láttam, de nem gondoltam volna, hogy ezt én egyszer el fogom készíteni. Innen is óriási köszönet az ötletért.
Hozzávalók:
70 dkg BL 80-as kenyérliszt
3 dl langyos víz
2 nagy evőkanál joghurt
3,0 dkg friss élesztő
0,5 dl langyos tej (ebben futtattam föl az élesztőt 1 kk cukorral)
2,5 kk só
30 ml oliva olaj
1 pupos evőkanál burgonyapehely
Fél mokkás kanál aszkorbin sav
3 dkg szezámmag
2 kk őrölt piros –házi- paprika
Elkészitése:
Dagasztógéppel végeztem a dagasztást (de kenyérsütőben is elkészithető)
A dagasztó tálba öntöttem a 3 dl langyos vizet, az oliva olajat és a 2 nagy evőkanál joghurtot.
A digitális mérleg edényébe beleszitáltam a 70 dkg kenyérlisztet, hozzá adagoltam a burgonyapelyhet, a sót és az aszkorbin savat.
A szárazanyagokat egy kanállal összekevertem és a dagasztó tálba tett langyos víz és oliva olaj tetejére belekanalaztam, majd ennek tetejére a már –langyos tejben- felfuttatott élesztőt.
20 percet dagasztott a gép, Ekkor hozzáadtam a 3 dkg szezámmagot és még 5 percig tovább dagasztattam.
Dagasztás után a rugalmas tésztát kettévágtam. Egyik részét visszaraktam a dagasztó tálba és hozzáadtam a piros paprikát és addig dagasztott a gép, amig a paprika teljesen elkeveredett a tésztában és szép piros lett. (ez kb 5-8 perc)
Addig a tészta fehér részét kelesztőtálba tettem.
Először a fehér tésztát nyujtottam ki, majd (minden olalról) kb 1 cm-el kisebbre kinyujtottam a pirospaprikás tésztát is.
A kinyujtott fehér tésztára szépen ráhelyeztem a szintén kinyujtott piros tésztát és ugy tekertem fel, hogy kétharmad/egyharmad arányban szemben egymással álltak a tekerékek.
Kicsit hosszabbra sikerült kinyujtanom és összetekernem a tésztát, mint a jénai sütő, ezért a két végét aláhajtottam.
Sütőpapirral bélelt jénai sütőbe tettem és 60 percig kelesztettem, Sütés előtt a jénai felső tetejét belülről jócskán bespriccelem langyos vizzel.
A sütőt csak 8 percig melegitettem elő.
15 percig 220 fokon, majd további 50 percig 180 fokon szép pirosra megsütöttem.
Sütés után kivettem a jénaiból, rácsra helyeztem és hideg vizzel lespricceltem.
A sütés alatt a jénai teteje végig a kenyéren volt.
Folyamat:
egymásra fektetve a fehér és a piros tészta
jénaiba helyezve, hogy szépen keljen meg :)
itt látszik a kétharmad/egyharmad összetekerés és a két szélének a behajtása
kelés félidőben
Kisült és szépen látszanak a szezámmagok és a cserepek is
Ez egy isteni vacsora volt :)
Nagyon szép lett! Gratulálok! Látod, nem is ördöngősség!
VálaszTörlésÖrültem is nagyon az ötletednek, s bizsergetett is egy jó ideig. Ugy látszik most jött el az ideje. Nem szégyen az ifjúságtól tanulni :)
VálaszTörlésGYonyoru Viki!Biztos finom is;)
VálaszTörlésSzia Edó! Nagyon örülök Neked, sokat szoktam olvasgatni az oldaladon. (Igen annyira fincsi volt, hogy ma ismétlés lett a vége) :), de az a tudás anyja :)
VálaszTörlés