Ez a finomságos ételféleség az, amiből mindíg dupla adagot készítek, ugyanis hidegen talán nég finomabb, mint frissen, bár ugy sem egy megvetendő dolog.
Igy készült most is dupla-dupla adag :)
Hozzávalók:
10 szelet pulykamell (kb 2 kg)
0,5 kg reszelt sajt (trappista, de lehet parányi füstölt is)
0,5 liter főzőtejszín
4 db tojás,
liszt
tej a sürü palacsinta tésztához
só
1 kávéskanál bors
5 dkg vaj, a jénai kikenéséhez
Elkészítése:
(ha van rá idő, összeállítható előző este és egy éjszakára hütőben várhatja a másnapi sütést, így jól összeérnek az ízek)
Egy -a husok méretéhez elegendő- jénai edényt kivajazok.
A sajtot lereszelem.
A mellszeletek mindkét oldalát picit megsózom.
A tojásból és a lisztből, -borssal füszerezve- valamint a tejből jó sürü palacsinta tésztát készitek.
A jénai kivajazása után az alját megszórom reszelt sajttal, majd a megsózott pulykamelleket belemártogatom a sürü palacsinta tésztába és az első sort lerakom az edénybe.
Ujra megszórom reszelt sajttal, majd ujra beterítem a sürü palacsinta tésztába mártogatott mellszeletekkel.
Ezt addig rakom egymásra, amig a husszeletekből ven. Nekem általában három sorban fér el.
Alul 2 nagy szelet, és a következő két sorba 4-4 szelet hus
A tetejét is megszórom reszelt sajttal és felöntöm fél liter főzőtejszinnel.
Hideg (vagy csak 5 percre előmelegitett) sütőbe rakom és kb 1 óra alatt 200 fokon szép pirosra sütöm.
Arra kell ügyeni, hogy a jénai, vagy bármilyen sütő (mondjuk kacsasütő) sokkal nagyobb legyen, mint a húsmennyiség, (kb kétharmadig érjen a hus) mert a tejszín sütés közben kifolyhat.
Köretet a családom soha sem kér hozzá, viszont ehhez mindig kompótot, vagy befőttet tálalok.
Amikor első alkalommal készítettem, akkor először a palacsintatésztába, majd a reszelt sajtba forgattam bele a husokat, de nagyon macerás volt, mert a tésztából és a sajtból sokkal több maradt az ujjaimon, mint a húson. Ezért váltottam arra, hogy inkább a husszeletek közé teszem a reszeltsajtot.
Jó étvágyat.
Jól néz ki ez a bundás pulyka!
VálaszTörlésÍrtad, hogy küldesz levelet, nem kaptam semmit sem, címem nseletye@freemail.hu, erre írtál?
Kiskukta
Kiskukta- irtam, és erre a cimre, nem tudom hova szállt el. Megpróbálom újból elküldeni. (Jó és fincsi is ez a pulyka melegen is, de hidegen talán jobban szeretjük) Köszönöm a látogatásod. Viki
VálaszTörlésÖtletes, finom lehet!
VálaszTörlés