Itt álltam egy nagy csomó lereszelt káposztával és nem tudtam vele mit kezdeni, ugyanis már előtte két napig káposztás kockát ebédeltünk. Kidobni és fagyasztani sem akartam. Igy indultam el a neten keresgélni káposztás receptek után.
A recept káposztás pogácsára iródott, de én borzasnak neveztem el, mert vagy nagyon jól sikerült a tésztája, vagy nem, azóta sem tudom. Borzas neve viszont azért lett, mert a káposzta csikocskák mint egy sünikefe ágai, ugy álltak ki a tésztából. Pogácsa alakura szaggatva nem állt meg a talpán, ezért aztán fogtam és föltekertem. Az ize viszont valami fantasztikus, s ezt az is bizonyitja, hogy a borzas -kisülés után- egy órán belül elfogyott, s következett az ujbóli próbálkozás.
S mint az alsó kép is mutatja - a második sütés (kipróbálás) alapján már sikerült pogácsákat szabnom belőle.
Hozzávalók:
1 közepes fej káposzta,
2-3 ek olaj
60 dkg liszt,
1 kocka margarin,
2 tojás,
1,5 dl tej,
1 kocka élesztö,
2 dl tejföl,
2 kávéskanál só,
cukor az élesztő kelesztéséhez
Elkészités
A reszelt káposztából kinyomkodtam a vizet, és olajon megpároltam, lehűtöttem.Az élesztőt a tejben, cukorral megfutattam.
A lisztből, margarinból, élesztőből, tojásból és tejfölből sóval lágy tésztát gyúrtam. (Dagasztógépben állitottam összem de szerintem kenyérsütő dagasztó programján is alkalmazható)
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd megkentem a dinsztelt káposzta felével és
három rétegesen összehajtottam, majd kinyujtottam és négy rétegesen összehajtottam.
Fél órára hütőbe tettem. Fél óra mulva kinyujtottam és a káposzta másik felét rákentem és megismételtem az előző nyujtogatást es hajtogatást. Fél óra pihentetés után kinyujtottam és (ez már a második próbálkozásom volt) pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Sütőpapirral bélelt tepsibe raktam , a tetejét megkentem tojással, s még 15-20 percig kelesztettem.
Sütőt előmelegitettem és 200 fokon szép pirosra sütöttem. (kb 30 perc, de figyelni kell, mert a második tepsinél már kevesebb idő kellett a sütéshez.)
Tapasztalat: Fagyasztószekrényben nagyon sokáig eltartható. Érdemes legalább a kétszeresét megsütni, lefagyasztni és már csak be kell nyulni a frigóba és kész a finom friss reggeli, vacsora, vagy éppen egy könnyü leveshez második fogásnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése