tag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post6982782974092659026..comments2023-12-19T00:22:03.275+01:00Comments on Viki Egyszerű Konyhája: Házi hurka készitéseVikihttp://www.blogger.com/profile/14009430027287126626noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-1238180973744918832023-12-19T00:22:03.275+01:002023-12-19T00:22:03.275+01:00Nalunk, minden disznovagasnal valamennyi vert leso...Nalunk, minden disznovagasnal valamennyi vert lesozunk, es ez megy a rizses hurkahuz, paprika helyett ez adja meg a szinet. A fodorhalyat szoktuk bo hagymaval kisutni majd ha kihult beledaraljuk a hurkatoltelekbe. Igy kulon mar nem kel zsirt hozzatenni. Keves bors, es legalabb 2 csomag majoranna. termeszetesen so is., inkabb kicsit sosnak kel erezni.<br />valeriahttps://www.blogger.com/profile/00764739014635557061noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-39189067624078372092022-01-20T22:22:44.912+01:002022-01-20T22:22:44.912+01:00Az abaléből mindíg tegyél bele míg össze gyúrod, n...Az abaléből mindíg tegyél bele míg össze gyúrod, nem baj ha kicsit laza a töltelék, akkor lesz szaftos. Én bekötöm a hurka végét, hogy ne az abaléből kelljen kikanalazni Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00323435621364831463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-32349749643553737502014-03-28T00:59:37.353+01:002014-03-28T00:59:37.353+01:00Mi Szabolcsban rendszeresen készítünk hagymás vért...Mi Szabolcsban rendszeresen készítünk hagymás vért. Ha nem disznóvágásból, akkor is megvesszük a hentesnél. Nagyon szeretjük, jó friss kenyérrel :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-35332638612324137642013-02-21T19:43:51.361+01:002013-02-21T19:43:51.361+01:00Kedves Gábor, Szia !
Ezek szerint nem sikerült a ...Kedves Gábor, Szia !<br /><br />Ezek szerint nem sikerült a bejegyzés első próbálkozásra? Nem baj!- a lényeg, hogy hetedszer megjelent :)<br />No legalább ezzel is többet tudunk, hogy Mélykúton a babérleveles hurka az igazi :)<br /><br />Nem írtad, de egyébként is tudtam (tudjuk), hogy a hurkát -zsírossága miatt- erősebben kell fűszerezni, ugyanis a sok zsíradék felemészti a fűszereket.<br /><br />Köszönöm szépen, hogy jöttél és beszámoltál.Vikihttps://www.blogger.com/profile/14009430027287126626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-87630722961531882012013-02-21T17:17:41.085+01:002013-02-21T17:17:41.085+01:00Leírom hetedjére is.Azért is!
Kedves Viki!
Az a mi...Leírom hetedjére is.Azért is!<br />Kedves Viki!<br />Az a mifelénk az Szolnok megyében Nagykörűt jelentett.<br />Már nem ott élek,de itt is úgy készítem a véres hurkát.<br />A 80-as években Mélykúton ettem(mindig,ha arra jártam)olyan hurkát amiben ŐRÖLT BABÉRLEVÉL volt.Nagyon ízlett.egyszer kipróbáltam,de kevés lett bele a babaér,nem teljesen olyan lett.<br />Nem tudom azt írtag e,hogy a hurkát túl kell sózni egy kicsi,mert akkor lesz finom ,kisülés után.<br />Üdv: GáborAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-38193752254692997872013-02-21T17:02:00.124+01:002013-02-21T17:02:00.124+01:00Remélem így már működik!
Remélem így már működik!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-89088494129912804202013-01-19T12:44:47.299+01:002013-01-19T12:44:47.299+01:00Kedves Gábor !
Merre is van az a "mifelénk&q...Kedves Gábor !<br /><br />Merre is van az a "mifelénk" ? ugyanis én még ilyenképpen véres hurkát készíteni nem hallottam. Jó lenne tudni, hogy melyik az a tájegység, amerre így csinálják. Minden esetre érdekes megoldás, s mindig tanulunk. <br /><br />Nálunk a gyerekeim a jövő hét végén vágnak disznót, de mi véres hurkát soha sem szoktunk készíteni. A másik jó dolog pedig az, hogy a 6 tagú családból én vagyok az egyedüli, aki hurkaimádó :) s így nekem sok jut :)<br /><br />Mi a vért reggelire szolgáljuk fel.<br />Megabáljuk, apró kockára vágjuk. Nagyon sok hagymát dinsztelünk disznózsíron, majd beleforgatjuk a megabált, feldarabolt vért és addig "sütjük", amíg "megsötétedik", tehát a vér megszilárdult benne.<br />Vannak házak, családok, ahol nagyon apróra (1 x 1 cm-es) kockára vágott főtt krumplit kevernek a vérhez. Amikor elkészült, sózzák, borsozzák. Nekem így is nagyon ízlett. <br /><br />Köszönöm a kiegészítésed, s ha még egyszer erre jársz, légy szíves megírni, merre is, az a merre ? :) Köszönettel.Vikihttps://www.blogger.com/profile/14009430027287126626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-30582096367561777662013-01-19T12:00:15.248+01:002013-01-19T12:00:15.248+01:00Üdvözlök Mindenkit a hurkakészítők táborában !
Ann...Üdvözlök Mindenkit a hurkakészítők táborában !<br />Annyival szinesiteném a fentieket, hogy én a megabált vért felkockázom és hagymás zsírban kicsit megpirítom fűszerezem és reggelire kínálom a Hadfiaknak.<br />Természetesen pálinka és forralt bor kíséretében ecetes uborkával.<br />A maradékot belekeverem a végén az erre a célra meghagyott májas hurka töltelékbe -kb 10%- darálva és egy kis elcsent fehér rizzsel tetézem. A hagymás zsírtól amiben sűlt kapja a plussz zsíradékot és a fűszereket.<br />Majorannával, őrölt borsal sóval már megfűszereztem, sült vér korában.<br />Évek óta így csinálom és a hentes ismerősöm is átvette a magánpraxisában!<br />Ki lehet próbálni!<br />Miklós<br /><br />Kedves hurka szeretők!<br />A miklós által leírtakhoz annyit írnék még hogy mifelénk nyers vérrel csináljuk a véres hurkát.<br />A vér meg kel hagyni alvadni és mikor megalvadt kettéválik a savótól.<br />Kivesszük a sűrűbb részét és apró lyukú darálón ledaráljuk,úgy kavarjuk a májashurka másik feléhez.Őrölt fahéjjal ízesítjük.Ezt a hurkát tovább kell abálni,mert meg kell a vérnek főni benne.Kb.20 perc.Tűvel megszúrjuk és ha nem véres a lé ami kijön belőle akkor jó.<br />Sokkal jobban színez mint a főtt vér.<br />Jó étvágyat mindenkinek.<br />Üdv: GáborAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-80473898343293194492012-12-26T21:06:31.111+01:002012-12-26T21:06:31.111+01:00Kedves Névtelen !
Komolyan gondoltam. Az össz-hoz...Kedves Névtelen !<br />Komolyan gondoltam. Az össz-hozzávalókhoz, ami 5 kg, ahhoz bőven elegendő a 15-20 dkg rizs. Bár vannak olyan vidékek, ahol kifejezetten rizses hurkát készítenek, de ott sem tesznek bele sokkal többet. <br />Hidd el, hogy ílyen mennyiség mellett is jól megtalálható a rizs a hurkában és nagyon finom :) :) Vikihttps://www.blogger.com/profile/14009430027287126626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-33881007713641650982012-12-26T18:55:46.272+01:002012-12-26T18:55:46.272+01:00Szia, nagyon tetszik a recept.
Van egy kérdésem: 1...Szia, nagyon tetszik a recept.<br />Van egy kérdésem: 15-20 dkg rizs szerepel 5 kg hurkához. Ezt komolyan gondoltad? Én keveslem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-47799487834040982052012-12-17T15:17:30.343+01:002012-12-17T15:17:30.343+01:00Kedves Miklós !
Köszönjük szépen a kiegészítést. N...Kedves Miklós !<br />Köszönjük szépen a kiegészítést. Nálunk (Békésben) külön készítik a véres, külön a májas hurkát, és külön aztt a hurkafajtát, amit a fenti összetevőkből állítanak össze. <br />A nagy igazság az, hogy én olyan helyen lakom, ahol túlnyomó részt szlovák lakta területek vannak, s itt már nem bonyolódnak bele a három fajta hurka készítésbe. Véreset pedig egyáltalán nem csinálnak.<br />A májat sem teszik a hurkába, hanem azt egy külön recept szerint elkészítik és a hájkerületbe (népies nevén recehájba) belecsomagolják és úgy sütik meg.<br /><br />Kislány koromban még voltak igazi disznóvágások, s igazi hurkák, de ahol én születtem, ott is csak kifejezetten véres és májas hurkát csináltak.<br />Csakhogy én gyerek koromban meg nem ettem volna a hurkát !!!<br />Most ?????? egyszerűen rajongok érte és nagyon-nagyon szeretem.<br /><br />Sajnos már nagyon ritkán van disznóváság, így aztán egy nagyon megbízható helyről veszünk minden vágáskor egy jókora dagot, de nagyon az ízlésünknek megfelelően van elkészítve.<br />Vikihttps://www.blogger.com/profile/14009430027287126626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-79720095633549563262012-12-04T14:34:48.685+01:002012-12-04T14:34:48.685+01:00Üdvözlök Mindenkit a hurkakészítők táborában !
Ann...Üdvözlök Mindenkit a hurkakészítők táborában !<br />Annyival szinesiteném a fentieket, hogy én a megabált vért felkockázom és hagymás zsírban kicsit megpirítom fűszerezem és reggelire kínálom a Hadfiaknak.<br />Természetesen pálinka és forralt bor kíséretében ecetes uborkával.<br />A maradékot belekeverem a végén az erre a célra meghagyott májas hurka töltelékbe -kb 10%- darálva és egy kis elcsent fehér rizzsel tetézem. A hagymás zsírtól amiben sűlt kapja a plussz zsíradékot és a fűszereket.<br />Majorannával, őrölt borsal sóval már megfűszereztem, sült vér korában.<br />Évek óta így csinálom és a hentes ismerősöm is átvette a magánpraxisában!<br />Ki lehet próbálni!<br />MiklósAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/03573719683785171459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-7785580716207891602012-11-30T09:45:30.800+01:002012-11-30T09:45:30.800+01:00Kedves Lajos, Örülök, hogy ilyen "messziről&q...Kedves Lajos, Örülök, hogy ilyen "messziről" ide találtál. Mi sem egyszerűbb, hogy jó legyen a hurkád. Tudod, azért is írtam, hogy a legjobb hurkát disznóvágáskor lehet elkészíteni, mert sok fajta zsíros húsokból tevődik össze. (Gondolok itt a leesett cafatokra, amiket már másra nem tudunk felhasználni. <br />Azt tudom Neked javasolni, hogy próbáld meg újra, s inkább a zsíros, bőrös fej, toka legyen benne több, mint a húsféleség. S hogy ezt hogyan tudod megállapítani, hogy jó is lesz a hurkád ?? amikor összegyúrod, akkor a kezeden szinte csak azt érezd, mintha csupa zsírból lenne az egész anyag. Esetleg még a rizs mennyiségét is csökkentsd. <br />Ugy tudnám Neked jellemezni a hurka állagát, hogy amikor összegyúrtad, s a kezed tiszta massza, akkor ne nagyon legyen kedved megkóstolni, mert úgy érzed, hogy ez tiszta zsír. Ha ilyen állagú lesz a hurka anyagod, akkor a sütésnél még marad hurka zsírod is, amihez már csak egy jó kis házi kenyeret kell felszeletelni és tunkolni.<br />Remélem tudtam segíteni. A lényeg még egyszer: a zsíros fejhús, a toka szalonna legyen benne a domináló. <br />Ha még mindig nem sikerül írj és megpróbálunk még valamit alakítani rajta. <br />Van egy mail cimem is itt a jobb oldalon, ha oda elküldenél majd az elkészült hurkaanyagról egy fotót megköszönném.<br />A közelgő ünnepekre tekintettel kívánom, hogy sikerrel járt.Vikihttps://www.blogger.com/profile/14009430027287126626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-56349927807474666062012-11-30T08:45:53.241+01:002012-11-30T08:45:53.241+01:00Hello Viki,
udvozlet Melbournbbol
Hosszu ideje pro...Hello Viki,<br />udvozlet Melbournbbol<br />Hosszu ideje probalok hurkat kesziteni de nem sikerul.<br />Kovettem a recepteded es az ize jol jott ki de ismet nagyon szaraz es ezert nem izlik mint hurka.<br /><br />Visszaemlekezve mi mindig maradtunk hurkazsirral a sutes utan. <br />Mondanad mit csinalok rosszul?<br /><br />A mulkorinal tobb zsiros szallonat tettem bel de meg mindig olyan hogy dieatasoknak tudnam adni.<br /><br />Koszonom ha tudsz valaszolni.<br /><br />Lajos<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-10196471780941481022011-12-10T14:17:33.116+01:002011-12-10T14:17:33.116+01:00Nagyon rég ettem igazi jó finom hurkát, arra gondo...Nagyon rég ettem igazi jó finom hurkát, arra gondoltam, jó lenne készíteni magunknak, mert eddig még nem találtam Budán olyan hentest, aki ízlésemnek megfelelőt készítene. Még érlelem a gondolatot :)Vicuskahttps://www.blogger.com/profile/16392627445463771584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-40032963873512483772009-09-24T19:32:46.300+02:002009-09-24T19:32:46.300+02:00Belly: ezt nevezem, most én is akkorákat kacagok :...Belly: ezt nevezem, most én is akkorákat kacagok :) tényleg szemészeten kell kikötnöm, mert végigolvastam, mielőtt betettem :) --- így hagyom, de azért mellé odaírom zárójelbe, hogy ŐRÖLT az a majoranna :) S egyben üdvözöllek a blogban. VikiVikihttps://www.blogger.com/profile/14009430027287126626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2874628601540727018.post-75310194487473056362009-09-24T19:17:36.348+02:002009-09-24T19:17:36.348+02:00Szia!
Nagyon örülök ennek a leírásnak,régóta keres...Szia!<br />Nagyon örülök ennek a leírásnak,régóta keresek egy jó hurkareceptet.De ezért én csak örölt majorannát teszek bele,bármilyen jó is az az örűlt:-D{ne haragudj,nem hagyhattam ki.Nagyon jókedvem lett tőle olvasás közben:-)}Bellyhttps://www.blogger.com/profile/16250684372916620898noreply@blogger.com