2018. január 24., szerda

Rántott karfiol újra gondolva


Korábbi posztban már említettem, hogy hosszú évek óta nem ettem rántott karfiolt. Nem szeretem az olajban sült dolgokat, nem szeretem, ha csicsog az olajtól valami, sőt még az olaj szagát sem bírom elviselni. 
Az olaj nélküli sütés már nem mai napi a konyhánkban, de egyre több tapasztalatot szerzek a sütés-főzés során.
Eleinte a rántott húsok sütésénél nem voltam elégedett, mert olyan sápadtak voltak, de ma ez is megoldódott. 
Gondoltam egyet: mi lenne, ha a lisztkeverékbe egy parányi piros (házi) fűszerpaprikát tennék? - tettem! s a várt eredmény nem maradt el. 



Óriási karfiolfejet kaptam tegnap egyik multinál. Miután darabra és nem kilóra mérik, kiválasztottam a legnagyobb fejet. Hát ez akkora volt, hogy még két alkalommal biztos elég lesz, s megpróbálom kielégíteni a rántott karfiol utáni vágyamat! ❤❤❤❤


A panír most is gluténmentes.
A karfiolt rózsáira szedtem. Az óriási rózsákat kettébe vágtam, besóztam és egy jó órát pihentettem, majd  gluténmentes rizslisztbe megforgattam, majd tojásban és következett a szintén gluténmentes panír.
Gluténmentes panír elkészítése: 

Rizsliszt, 3 db tojást felvertem, beletettem 2 evőkanál olajat, majd darált kukorica corn flakes-t (amibe egy negyed teáskanálnyi piros fűszer paprikát kevertem)  külön-külön egy mély tálba raktam, s ebbe forgattam meg a karfiolokat. 

Képtalálat a következőre: „gluténmentes kukorica pehely”

A kukorica corn flakesből késes robottal összedaráltam egy jó adagot, ez lett a külső panír




A bepanírozott karfiolokat (és még 4 óriási gombát) a Klarstein VitAir Turbó olaj nélküli fritőzbe pakoltam. Alsó tálcát egy fújás Ez-Coat olajjal befújtam, s megpakoltam a karfiolokkal, és 2 gombával. A rácsot ráhelyeztem és azt is megpakoltam a többi karfiolokkal és + a másik 2 gombával. 
A bepanírozott karfiolokat és gombát szintén befújtam Ez-Coat olaj spray-vel. 
180 fokon 25 percig sütöttem. Nem fordítottam meg, de turbó fokozaton még 1 percig sütöttem.
A panírba  kevert csipetnyi fűszerpaprika megtette hatását. Nagyon szép pirosra sikerült a sütés. 



Köretnek Ellában főztem rizst, amihez pár szem zöldborsót, s a nyáron eltett kockára vágott zöldségfélét (sárga és fehér répa) adtam, sóztam és rizs programon megfőztem. 


1 adagoló pohár rizs
215 g víz
mokkás kanál kacsazsír,
1 evőkanál zöldborsó
1 púpos evőkanál vegyes zöldségkocka



S hogy még finomabb legyen: egy kis házi készíésű édes-savanyú mártással is turbóztuk a köretet. 

2018. január 19., péntek

Szénhidrát csökkentett bundás hús



A világ legfinomabb rántott húsa készült el ma ebédre. Először gondolkodtam, hogy 3 kis szelet csont nélküli karaj elég lesz-e kettőnknek? - Annyira elég volt, hogy kettő szeletet sem bírtunk elfogyasztani, így aztán a holnapi ebéd is megoldott. ☝☝☝☝☝

Az eredeti receptet is beírom, de én menet közben változtattam rajta. Elvileg Szafi Reform lángos lisztkeverékkel készül, de nekem nem volt elég sem a lisztem, sem a tojásom, így "Szükség törvényt bont" - s én változtattam. A bekevert eredeti recepthez még tettem 2 nagyobb evőkanál Szafi free lángos lisztkeveréket és annyi vizet, hogy kissé folyékony állagú legyen a massza. Na ez lett az igazi. 
Az első szelet hús  még az eredeti massza összeállításban mártózott meg, de a többi 3 már a felhigítottban. Ez lett számunkra a leges legfinomabb. 

A kiklopfolt hús szeleteket, először Szafi free lángos lisztkeverékbe mártogattam, majd a kikevert masszába, s felforrósított kókusz olajban mindkét oldalát szép világos barnára sütöttem. 

Jöjjön az eredeti recept:

Hozzávalók 3 szelet húshoz:

3 db M-es tojás
3 csipet só
3 csapott evőkanál Szafi REFORM lángos lisztkeverék
1 teáskanál frissen csavart citromlé.

Elkészítés:

A hozzávalókat kézi habverővel simára kikevertem, 5 percig állni hagytam. Ezalatt az olaj felforrósodott. (Nekem nagyon sűrű lett a massza)
A hússzeleteket először Szafi REFORM lisztbe mártani, majd a masszába és kókusz olajban kisütni. 




S akkor az én verzióm. Először kikevertem az eredeti recept szerint a masszát, de nekem 5 perc pihentetés után nagyon sűrű lett, ezért bátran nyúltam a Szafi free liszthez, s 2 púpos evőkanállal még adtam hozzá, s vízzel higítottam. Sajnos nem mértem le, de olyan jó kis híg masszát kaptam. Éppen olyat, hogy a belisztezett hússzeleteket sikerült egy finom vékony réteggel bevonni, s azonnal a forró olajba rakni. Mindkét oldalát szép arany barnára sütöttem kókusz olajban. 



Sülnek a párizsi szeletek,  a forró levegős fritőzben (forgó kosárban) pedig a hasáb burgonya. 



A tapasztalatom az, hogy ezen túl én a Szafi free lisztkeveréket fogom használni úgy, hogy arányában egyforma liszt és víz legyen, só ízlés szerint, s hogy összefogja a lisztet a vizet, összesen 1 db tojást fogok belekeverni. 


Életünk legfinomabb bundás húsát, vagyis párizsi szeletét fogyasztottuk el, ma ebédre.




2018. január 5., péntek

Sajtos kréker gluténmentesen


Alkotó kedvem ma nem lassult. A gluténmentes rántott karfiol után még volt kedvem ezeket a krékereket megalkotni, kisütni, és majdnem mind megenni. 😐😐😐 Lehet, hogy kiéheztem az ünnepek alatt?! Ki tudja! De az biztos, hogy ezt a krékert nagyon el kell dugni, mert valahogy nagyon fogy a tányérról. 
Elkészítése roppant egyszerű.................


Hozzávalók: 
13 dkg hideg laktózmentes margarin 
13 dkg sajt (mert csak ennyi volt itthon, így ehhez igazítottam a többi hozzávalót)
1 egész tojás,
30 dkg Spár saját márkás gluténmentes liszt. 
Só kb 1,5 dkg (de ha sós sajtot használunk, akkor elég egy fél dkg is). 



Elkészítése:

A tojást villával felvertem. A sajtot lereszeltem, hozzáraktam a tojáshoz. A lisztet a hideg margarinnal elmorzsoltam, majd összekevertem a tojásos, sós, sajttal és egy kellemes állagú tésztát gyúrtam össze. 
Nejlon zacskóba - 1 órára - hűtőbe pihentettem.


Négy felé osztottam a hűtőből kivett tésztát, 5 mm vastagságúra kinyújtottam és egy tortakarikával szaggattam 😐😐😐😐😐 majd éles késsel 8 cikkre vágtam. Egy szívószállal lukakat szúrtam rajta, hogy hasonlítson egy szelet  sajtra 😐😐😐😐


Forrólevegős fritőzben 220 fokon 7 perc alatt készre sütöttem. 



Vigyázat!!! nagyon fogy!!! 

Rántott karfiol gluténmentesen

                             Vikikonyha fényképe.
  




Gluténmentesítettem a panírt, s a hónapok - mit hónapok, évek - óta áhított rántott karfiolból ma jól belakmároztam. S ráadásul minden olaj nélkül sült. S még az édes-savanyú mártás is saját.........  ááááááááá, de finomat ebédeltünk  😁😁😁😁
  


A karfiolt rózsáira szedtem, besóztam. Fél órát pihent. 3 tojást felvertem, picit sóztam és egy evőkanál olajat adtam hozzá. A karfiol rózsákat rizslisztbe forgattam majd, a felvert tojásba.

A panír:

Gluténmentes apró szemű zabpehely, amit egy kisebb késes robotban még megdaráltam. Nem volt elég, így kiegészítettem zabpehely liszttel. Végül a karfiol rózsákat ebbe forgattam meg. A forrólevegős fritőzbe beleraktam a bepanírozott karfiolt, s az egészet E-Z Coat kalóriamentes olajjal befújtam (nagyon enyhén). A fritőzt 210 fokra állítottam és 14 perc alatt készre sütöttem. Kicsit sápadtnak találtam, s így turbó fokozaton még adtam neki 2 percet.

Férjem sült krumpliival (szintén olaj nélkül fritőzben sült), én zöldséges rizzsel, és saját készítésű édes-savanyú mártással fogyasztottuk! Isteni finom! Kb 3 éve ettem utoljára rántott karfiolt. Ma bepótoltam, már egy darab sincs belőle, mert alig múlt  délután 4 óra és én hidegen bepakoltam az egészet.