2017. március 9., csütörtök

Üvegbe zárt töltött káposzta

Nálunk a  töltött káposzta nem csak karácsonykor kerül az asztalra. Nagyon szeretjük, de az igazi ízt csak akkor érjük el, ha jó sokat főzünk egyszerre. Viszont megenni ennyit egyszerre elképzelni sem lehet. De még jó, hogy "valaki" feltalálta az ételek házi tartósítását. Óriási előny, ha nincs időnk főzni, vagy éppen nem vagyunk itthon, csak éppen délidőben hazaesünk és nem kell azon gondolkodni mi legyen az ebéd. Lekapunk egy üveg töltött káposztát a kamra polcáról, melegítjük és már ebédelhetünk is. 


Hozzávalók:
1,3 kg darált setéshús
4 evőkanál vöröshagyma (ősszel elrakott, aprított sóval tartósított)
2 teáskanál köménymag
6 nagyobb gerezd fokhagyma
15 dkg rizs
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál piros fűszer paprika
2 evőkanál édes paprika krém (házi)
1 evőkanál erős paprika krém (házi) 

4-5 szelet császárszalonna (opcionális). Most én sem tettem bele.
1 óriási fej káposzta
2 doboz vecsési fehérboros savanyú káposzta.


Előkészítés

A nagy káposzta fej torzsáját egy éles késsel körben meglazítjuk és amennyire tudjuk kiszedjük. Az édes káposzta fejet egy (8 literes) kuktába tesszük, annyi vízzel felöntjük, hogy a káposztát félig lepje el. 1 evőkanál sót adunk hozzá és 10 percig lezárt kukta tetővel puhítjuk.

Amíg a káposzta a kuktában puhul, addig összekeverjük a tölteléket. 


Amikor lejárt az idő és a kukta is leengedte a szelepet, levesszük a tetejét és a káposzta fejet egy nagy tálcára kiemeljük. Picit hagyjuk hülni, s szép lassan egyenként lefejtjük a leveleket. 
A vastagabb részét a levélnek levágjuk és az összekevert tölteléket  betöltjük a levelekbe. 

A káposzta fejből megmaradt kisebb leveleket éles késsel nagyon vékony szeletekre szeljük és összekeverjük a savanyú káposztával. 

17 literes nagy kuktámat vettem elő, aminek az aljára raktam egy jó nagy adag apró káposztát, majd 11 tölteléket, tetejére újból apró káposzta került és a következő 11 töltelék.
A legfelső sort is beterítettem apró káposztával. 2,5 liter vizzel feltöltöttem a kuktát, tetejét ráraktam és 25 percig főztem. Hagytam, hogy a kukta magától engedje le a szelepet. Ilyenkor már veszélytelen a tető eltávolítása a gőz nem fogja megégetni a kezünket. 



Összesen 22 töltelék lett a fenti hús mennyiségből. 4 tölteléket meghagytam ebédre. A megmaradt 18 tölteléket üvegbe raktam. Egy üvegbe 3 tölteléket és rá az apró káposztából, majd egy kis levet is. Kupakokkal lezártam az üvegeket. 
A nagy kukta aljárba dunsztoláshoz használt ruhadarabot tettem és egyszerre 5 üveget raktam a kuktába. Lezártam a tetejét, a hőfokot a legmagasabbra állítottam és amikor a kukta elkezdett szuszogni, a hőfokot levettem a minimálisra és az időt beállítottam 60 percre. Ennyi kell egy készétel hőkezeléséhez (tartósításához).









A kukta tetejét levettem és üvegfogóval kiszedtem az üvegeket. Megtörölgettem őket és a kamra polcára raktam. 


Isteni finomra sikerült ez a töltött káposzta, s még élvezni fogjuk jó párszor, amíg az üvegek ki nem ürülnek. 




2017. március 7., kedd

Sertéstarja rizibizivel

Sertéstarja, sózott szalonna, rizibizi, szilva befőtt............  
Nem tehetek róla, de szalonna imádó vagyok, s nem is mondok le róla soha! :) Amilyen ételbe csak bele lehet tenni, abba bele is teszem. Most kivételesen nem füstölt, hanem fehér sózott szalonna kerüt a húsok tetejére. 
Ella kuktámat most csak a rizs főzéséhez használtam, a húsokat sütőzacskóban, alacsony hőfokon sütöttem. 

Hozzávalók:
4 szelet tarja
1 fej lilahagyma
1 fej fokhagyma
bors
4 szelet sózott fehér szalonna

Elkészítés:
A tarjaszeletek mindkét oldalát enyhén besóztam, friss borsot őröltem a tetejére. Egy sütőzacskóba raktam a hússzeleteket. Tetejüket beborítottam szeletekre vágott lilahagymával és gerezdekre szedett fokhagymával, majd legvégül a bevagdosott szalonnák kerültek a húsokra. 180 fokra előmelegített sütőben 150 fokon 35 percig sütöttem.

Ella kuktában készült a rizibizi

Az edény aljába raktam egy kevés (olvasztva 2 kanál) mangalica zsírt, rá az egy adagoló pohár rizst, csipet sót és 2 dl vizet. A rizs tetejére szórtam a tetszés szerinti mennyiségű fagyasztott zöldborsót. Hagytam, hogy a kukta szelep magától leengedjen, így még a gőzben (5 percig) puhult a rizs. 
Rizsprogramon készült el 12 perc alatt. 




Tavaly elrakott nagyon finom szilvabefőttel fogyasztottuk. 

2017. március 6., hétfő

Szilva leves - mákos guba (napi menű)

2016 őszén -szilva szezon idején - készült a sok-sok befőtt és ivólé mellett ez a finom szilva leves, amit üvegbe zártam és egész télen, sőt most már tavasszal is  nagyon jól esik egy-egy hús nélküli napon. 




 A szilvákat megmostam, kimagvaltam és magtejkészítő géppel pépesítettem. Fűszerezése: (ízlés szerint), nálam:  szegfűszeg és kevés édesítőszer. Az elkészített szilvapürét egy nagy fazékban felfőztem, üvegekbe raktam és száraz dunsztban 3 napig pihentek. Tartósítószer mentes! 
Amikor levesnek használom, akkor hidegen tálalom és a tetejére tejszínhabot teszek! 


A mákos gubához 4 db kiflit felkarikáztam. 15 dkg mákot megdaráltam és porcukorral (enyémet eritrittel) összekevertem. 
8 db tojást kettéválasztottam. A sárgáját 8 dl tejjel, 2 csomag vanilia cukorral összekevertem és felforrósítottam, majd a felkarikázott kiflikre öntöttem. 
Hagytam, hogy jól megszívja a kifli magát. Ezután összekevertem a mákkal. Egy jénaiba belekanalaztam az egészet.
A 8 tojás fehérjét habnak felvertem és a mákos kiflik tetejére kanalaztam. Előmelegített sütőben 140 fokon addig sütöttem, amíg a tojáshab a tetején ilyen szép barna lett. 


Hortobágyi húsos palacsinta

Nagyon-nagyon régen készült konyhámban a hortobágyi húsos palacsinta. Nosza, itt az ideje, elkészült, sikerült, megettük, és még elégedettek is voltunk :) 
A lehetőséget az is adta, és motivált, hogy elkészítsem: - kakaspörkölt volt az előző napi ebéd, s tisztességes két jó darab kakas comb és kevés mell maradt, amit -már tudtam, hogy nem fogunk elfogyasztani.



Először is kisütöttem 6 db palacsintát.
2 tojás, csipet só, 
1 deci tej, 1 deci szódavíz, 
liszt (annyi, hogy egy kicsit sűrűbb palacsinta tésztát kapjunk. kb: 4-5  nagyobb evőkanál) 

Jól elkevertem és forró palacsinta sütőben kisütöttem.


A kakas combot és mell részét kékes robotgépben apróra daráltam, hozzáadtam a szaftot, s ezzel is átforgattam a késes robotban. A palacsintákat megtöltöttem a hússal, kettévágtam, tányérra raktam.

A pörkölt szaftjához  3 dl 20 %-os tejfölt adtam és összefőztem és máris kész volt ahhoz, hogy a megtöltött palacsintákat meglocsoljam. 


Nagyon finom lett és főleg nem kellett mellőzni a megmaradt kakaspörköltet :)