Nálunk a töltött káposzta nem csak karácsonykor kerül az asztalra. Nagyon szeretjük, de az igazi ízt csak akkor érjük el, ha jó sokat főzünk egyszerre. Viszont megenni ennyit egyszerre elképzelni sem lehet. De még jó, hogy "valaki" feltalálta az ételek házi tartósítását. Óriási előny, ha nincs időnk főzni, vagy éppen nem vagyunk itthon, csak éppen délidőben hazaesünk és nem kell azon gondolkodni mi legyen az ebéd. Lekapunk egy üveg töltött káposztát a kamra polcáról, melegítjük és már ebédelhetünk is.
Hozzávalók:
1,3 kg darált setéshús
4 evőkanál vöröshagyma (ősszel elrakott, aprított sóval tartósított)
2 teáskanál köménymag
6 nagyobb gerezd fokhagyma
15 dkg rizs
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál piros fűszer paprika
2 evőkanál édes paprika krém (házi)
1 evőkanál erős paprika krém (házi)
4-5 szelet császárszalonna (opcionális). Most én sem tettem bele.
1 óriási fej káposzta
2 doboz vecsési fehérboros savanyú káposzta.
Előkészítés
A nagy káposzta fej torzsáját egy éles késsel körben meglazítjuk és amennyire tudjuk kiszedjük. Az édes káposzta fejet egy (8 literes) kuktába tesszük, annyi vízzel felöntjük, hogy a káposztát félig lepje el. 1 evőkanál sót adunk hozzá és 10 percig lezárt kukta tetővel puhítjuk.
Amíg a káposzta a kuktában puhul, addig összekeverjük a tölteléket.
Amikor lejárt az idő és a kukta is leengedte a szelepet, levesszük a tetejét és a káposzta fejet egy nagy tálcára kiemeljük. Picit hagyjuk hülni, s szép lassan egyenként lefejtjük a leveleket.
A vastagabb részét a levélnek levágjuk és az összekevert tölteléket betöltjük a levelekbe.
A káposzta fejből megmaradt kisebb leveleket éles késsel nagyon vékony szeletekre szeljük és összekeverjük a savanyú káposztával.
17 literes nagy kuktámat vettem elő, aminek az aljára raktam egy jó nagy adag apró káposztát, majd 11 tölteléket, tetejére újból apró káposzta került és a következő 11 töltelék.
A legfelső sort is beterítettem apró káposztával. 2,5 liter vizzel feltöltöttem a kuktát, tetejét ráraktam és 25 percig főztem. Hagytam, hogy a kukta magától engedje le a szelepet. Ilyenkor már veszélytelen a tető eltávolítása a gőz nem fogja megégetni a kezünket.
Összesen 22 töltelék lett a fenti hús mennyiségből. 4 tölteléket meghagytam ebédre. A megmaradt 18 tölteléket üvegbe raktam. Egy üvegbe 3 tölteléket és rá az apró káposztából, majd egy kis levet is. Kupakokkal lezártam az üvegeket.
A nagy kukta aljárba dunsztoláshoz használt ruhadarabot tettem és egyszerre 5 üveget raktam a kuktába. Lezártam a tetejét, a hőfokot a legmagasabbra állítottam és amikor a kukta elkezdett szuszogni, a hőfokot levettem a minimálisra és az időt beállítottam 60 percre. Ennyi kell egy készétel hőkezeléséhez (tartósításához).
A kukta tetejét levettem és üvegfogóval kiszedtem az üvegeket. Megtörölgettem őket és a kamra polcára raktam.
Isteni finomra sikerült ez a töltött káposzta, s még élvezni fogjuk jó párszor, amíg az üvegek ki nem ürülnek.