2017. március 29., szerda

Görög saláta fűszeres csírkemáj

Itt a tavasz, s vele együtt jönnek a színes ételek, ami már nagyon hiányzott. Most egy egyszerű görög saláta készült, s mellé fűszeres csírkemáj. 


 
Az alap:
tetszés szerinti salátakeverék  szeletelve, tépkedve. Joghurtos saláta öntettel leöntve, összekeverve. 
Salátaöntet: Joghurt, mustár, alma ecet, só, édesítő szer keverékéből készült ízlés szerint. A saláta tetejére koktélparadicsom, lágy sajt és fekete olivabogyó került. 


A saláta mellé (1 napig hideg vízben -amelyet többször cseréltem-  áztatott) csírkemáj készült. 
Kevés kacsazsírt olvasztottam, s erre tettem a májakat. Fehér borssal, szerecsendióval, csipet oregánóval, bazsalikommal megszórtam és fedő alatt puhult, majd a fedőt levéve zsírjára lesütöttem. Utólag sóztam.


Fél óra alatt elkészült.



2017. március 28., kedd

Tejfölös gombás csirke máj, gluténmentes nokedli


Ha csirkemáj, akkor gomba és tejföl, s hogy még diétás is legyen, akkor gluténmentes nokedlivel tálalom. 

Serpenyőben készítettem: 1 evőkanál kacsazsírra tettem a megtisztított csirkemájat, jó nagy adag póréhagymát karikáztam hozzá. Fehér borssal megszórtam és lefedve pár percig pároltam, majd hozzáadtam a szeletelt csiperke gombát (üveges)  Hogy színe is legyen, házi piros paprika krémmel ízesítettem és szineztem. Kb negyed óra alatt elkészült. Félrehúztam a serpenyőt és egy kispohár tejfölt kikeverve hozzáadtam a gombás csirke májhoz. Vissza tettem a tűzhelyre és összefőztem 2 perc alatt. Utólag sóztam, hogy a máj ne keményedjen meg. 





A gluténmentes nokedlivel egy finom ebéd! 

Grilleztünk

Egy jó kiadós reggeli, de ha jól belegondolunk egy tisztességes ebédnek is megfelel. Igaz, hogy még nincs itt a grill szezon, de ilyenkor elővesszük a kontakt grillt és máris indulhat a reggeli, vagy ebéd, vagy akár a vacsora készítés. 




Diétázók adagja :-) 


...........és akik nem diétáznak, azok választhatják a hüvelyeseket is, persze a csirkemellét nem hagyják ki :-) 



Hurka, Kolbász, köretek, egészségesen

Éljünk jól, együnk jót, s főleg egészségesen, amennyire lehet :) 

Jó ideje, illetve sok-sok éve élvezzünk konyhánkban az olaj és zsírmentes sütést-főzést, de amikor az ActiFry olajsütőnk elromlott, nem szándékoztam másikat venni, mert egyrészt akkora nagy darab volt, hogy a fél konyhát elfoglalta, másrészt az ára is már 80 ezer körül mozog. Viszont jött velem szemben ez a csodamasina, ami fele akkora, de ürtatalma mégis  nagyobb, mint az elődjéé, nem volt kétség, hogy jöhet! Ő nem más, mint egy Klarstein VitAir ries meleglevegős fritőz. Ha látni szeretnéd milyen isteni hurkát-kolbászt sütöttem vele, akkor kattints az alábbi "Itt nézheted meg" szövegre :) 
Persze nem csak hurkát-kolbász és köreteket lehet vele sütni, hanem sok-sok mindent, aminek csak a képzelet szab határt. 



Akik nem diétáznak, azoknak tisztességese kijár a szalma krumpli :-) 


Nekem továbbra is maradt a zeller és sárga répa csíkok  sütve, szintén zsíradék hozzáadása nélkül. 


S hogy még finomabb legyen, kompótnak egy 2 éve -egészben- elrakott cigányalmát adagoltam. 


2017. március 9., csütörtök

Üvegbe zárt töltött káposzta

Nálunk a  töltött káposzta nem csak karácsonykor kerül az asztalra. Nagyon szeretjük, de az igazi ízt csak akkor érjük el, ha jó sokat főzünk egyszerre. Viszont megenni ennyit egyszerre elképzelni sem lehet. De még jó, hogy "valaki" feltalálta az ételek házi tartósítását. Óriási előny, ha nincs időnk főzni, vagy éppen nem vagyunk itthon, csak éppen délidőben hazaesünk és nem kell azon gondolkodni mi legyen az ebéd. Lekapunk egy üveg töltött káposztát a kamra polcáról, melegítjük és már ebédelhetünk is. 


Hozzávalók:
1,3 kg darált setéshús
4 evőkanál vöröshagyma (ősszel elrakott, aprított sóval tartósított)
2 teáskanál köménymag
6 nagyobb gerezd fokhagyma
15 dkg rizs
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál piros fűszer paprika
2 evőkanál édes paprika krém (házi)
1 evőkanál erős paprika krém (házi) 

4-5 szelet császárszalonna (opcionális). Most én sem tettem bele.
1 óriási fej káposzta
2 doboz vecsési fehérboros savanyú káposzta.


Előkészítés

A nagy káposzta fej torzsáját egy éles késsel körben meglazítjuk és amennyire tudjuk kiszedjük. Az édes káposzta fejet egy (8 literes) kuktába tesszük, annyi vízzel felöntjük, hogy a káposztát félig lepje el. 1 evőkanál sót adunk hozzá és 10 percig lezárt kukta tetővel puhítjuk.

Amíg a káposzta a kuktában puhul, addig összekeverjük a tölteléket. 


Amikor lejárt az idő és a kukta is leengedte a szelepet, levesszük a tetejét és a káposzta fejet egy nagy tálcára kiemeljük. Picit hagyjuk hülni, s szép lassan egyenként lefejtjük a leveleket. 
A vastagabb részét a levélnek levágjuk és az összekevert tölteléket  betöltjük a levelekbe. 

A káposzta fejből megmaradt kisebb leveleket éles késsel nagyon vékony szeletekre szeljük és összekeverjük a savanyú káposztával. 

17 literes nagy kuktámat vettem elő, aminek az aljára raktam egy jó nagy adag apró káposztát, majd 11 tölteléket, tetejére újból apró káposzta került és a következő 11 töltelék.
A legfelső sort is beterítettem apró káposztával. 2,5 liter vizzel feltöltöttem a kuktát, tetejét ráraktam és 25 percig főztem. Hagytam, hogy a kukta magától engedje le a szelepet. Ilyenkor már veszélytelen a tető eltávolítása a gőz nem fogja megégetni a kezünket. 



Összesen 22 töltelék lett a fenti hús mennyiségből. 4 tölteléket meghagytam ebédre. A megmaradt 18 tölteléket üvegbe raktam. Egy üvegbe 3 tölteléket és rá az apró káposztából, majd egy kis levet is. Kupakokkal lezártam az üvegeket. 
A nagy kukta aljárba dunsztoláshoz használt ruhadarabot tettem és egyszerre 5 üveget raktam a kuktába. Lezártam a tetejét, a hőfokot a legmagasabbra állítottam és amikor a kukta elkezdett szuszogni, a hőfokot levettem a minimálisra és az időt beállítottam 60 percre. Ennyi kell egy készétel hőkezeléséhez (tartósításához).









A kukta tetejét levettem és üvegfogóval kiszedtem az üvegeket. Megtörölgettem őket és a kamra polcára raktam. 


Isteni finomra sikerült ez a töltött káposzta, s még élvezni fogjuk jó párszor, amíg az üvegek ki nem ürülnek. 




2017. március 7., kedd

Sertéstarja rizibizivel

Sertéstarja, sózott szalonna, rizibizi, szilva befőtt............  
Nem tehetek róla, de szalonna imádó vagyok, s nem is mondok le róla soha! :) Amilyen ételbe csak bele lehet tenni, abba bele is teszem. Most kivételesen nem füstölt, hanem fehér sózott szalonna kerüt a húsok tetejére. 
Ella kuktámat most csak a rizs főzéséhez használtam, a húsokat sütőzacskóban, alacsony hőfokon sütöttem. 

Hozzávalók:
4 szelet tarja
1 fej lilahagyma
1 fej fokhagyma
bors
4 szelet sózott fehér szalonna

Elkészítés:
A tarjaszeletek mindkét oldalát enyhén besóztam, friss borsot őröltem a tetejére. Egy sütőzacskóba raktam a hússzeleteket. Tetejüket beborítottam szeletekre vágott lilahagymával és gerezdekre szedett fokhagymával, majd legvégül a bevagdosott szalonnák kerültek a húsokra. 180 fokra előmelegített sütőben 150 fokon 35 percig sütöttem.

Ella kuktában készült a rizibizi

Az edény aljába raktam egy kevés (olvasztva 2 kanál) mangalica zsírt, rá az egy adagoló pohár rizst, csipet sót és 2 dl vizet. A rizs tetejére szórtam a tetszés szerinti mennyiségű fagyasztott zöldborsót. Hagytam, hogy a kukta szelep magától leengedjen, így még a gőzben (5 percig) puhult a rizs. 
Rizsprogramon készült el 12 perc alatt. 




Tavaly elrakott nagyon finom szilvabefőttel fogyasztottuk. 

2017. március 6., hétfő

Szilva leves - mákos guba (napi menű)

2016 őszén -szilva szezon idején - készült a sok-sok befőtt és ivólé mellett ez a finom szilva leves, amit üvegbe zártam és egész télen, sőt most már tavasszal is  nagyon jól esik egy-egy hús nélküli napon. 




 A szilvákat megmostam, kimagvaltam és magtejkészítő géppel pépesítettem. Fűszerezése: (ízlés szerint), nálam:  szegfűszeg és kevés édesítőszer. Az elkészített szilvapürét egy nagy fazékban felfőztem, üvegekbe raktam és száraz dunsztban 3 napig pihentek. Tartósítószer mentes! 
Amikor levesnek használom, akkor hidegen tálalom és a tetejére tejszínhabot teszek! 


A mákos gubához 4 db kiflit felkarikáztam. 15 dkg mákot megdaráltam és porcukorral (enyémet eritrittel) összekevertem. 
8 db tojást kettéválasztottam. A sárgáját 8 dl tejjel, 2 csomag vanilia cukorral összekevertem és felforrósítottam, majd a felkarikázott kiflikre öntöttem. 
Hagytam, hogy jól megszívja a kifli magát. Ezután összekevertem a mákkal. Egy jénaiba belekanalaztam az egészet.
A 8 tojás fehérjét habnak felvertem és a mákos kiflik tetejére kanalaztam. Előmelegített sütőben 140 fokon addig sütöttem, amíg a tojáshab a tetején ilyen szép barna lett. 


Hortobágyi húsos palacsinta

Nagyon-nagyon régen készült konyhámban a hortobágyi húsos palacsinta. Nosza, itt az ideje, elkészült, sikerült, megettük, és még elégedettek is voltunk :) 
A lehetőséget az is adta, és motivált, hogy elkészítsem: - kakaspörkölt volt az előző napi ebéd, s tisztességes két jó darab kakas comb és kevés mell maradt, amit -már tudtam, hogy nem fogunk elfogyasztani.



Először is kisütöttem 6 db palacsintát.
2 tojás, csipet só, 
1 deci tej, 1 deci szódavíz, 
liszt (annyi, hogy egy kicsit sűrűbb palacsinta tésztát kapjunk. kb: 4-5  nagyobb evőkanál) 

Jól elkevertem és forró palacsinta sütőben kisütöttem.


A kakas combot és mell részét kékes robotgépben apróra daráltam, hozzáadtam a szaftot, s ezzel is átforgattam a késes robotban. A palacsintákat megtöltöttem a hússal, kettévágtam, tányérra raktam.

A pörkölt szaftjához  3 dl 20 %-os tejfölt adtam és összefőztem és máris kész volt ahhoz, hogy a megtöltött palacsintákat meglocsoljam. 


Nagyon finom lett és főleg nem kellett mellőzni a megmaradt kakaspörköltet :)