Még ennyi fotót soha életemben nem tettem fel, de ezt ha senki sem nézi meg, senki sem készíti el, nekem akkor is itt kell legyen, mert amióta diétázom ilyen finomat nem ettem.
A lisztkeverék Szafi terméke, a receptet pedig az Éhezésmentes karcsúság Szafival blogról hoztam
Nem először sütök ebből a lisztből, de ma valahogy megbillent a kis kancsóm és a vízmennyiség kicsivel több lett, mint ami a receptben meg van adva. Gondoltam úgy hagyom....... Jól tettem. Ennyire finom, légies, ritka bélzetű, lukacsos kiflit még nem sütöttem. Ez a recept eredetileg egy kenyérnek adatott, de nekem -mint kenyér- nem jött be. Már-már fel akartam adni, de a próbálkozások eredményt hoztak. Kenyér helyett először zsömlével próbálkoztam, ami már sokkal ízletesebb volt, de a mai kifli veri az egészet.
Hozzávalók (455 grammos kenyérhez):
- 250 g Szafi Free fehérkenyér lisztkeverék (Szafi Free fehérkenyér lisztkeverék ITT!)
- 3 g Szafi Fitt himalája só (ízlés szerint változhat) (Szafi Fitt himalája só ITT!)
- 30 g frissen facsart citromlé vagy 20 g 6%-os fehérborecet – fehérborecettel finomabb, és nincs ecet íze! (fehérborecet ITT!)
- 280 g szoba hőmérsékletű víz
- 1 +1 g kókuszolaj a lekenéshez (elhagyható, de ettől lesz barnás a kérge) – illetve helyettesíthető EzCoat olajsprayvel (Szafi Fitt kókuszolaj ITT!) (EZ Coat olajspray ITT!)
Elkészítés:
Keverjük ki egy tálba a vizet, citromlevet és sót, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jó alaposan össze.
Összeállítás után 10 percig pihentetessük.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen formázzuk meg, kenjük le olajjal.
Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon 50 percig süssük, majd kenjük le újra vékonyan kókuszolajjal (csupán a szebb szín miatt), és süssük tovább 200 fokon 15 percig.
Az én kifli változatom majdnem megegyezik a kenyér receptben leírtakkal, csupán a 280 g víz helyett 300 g-ot adtam a hozzávalókhoz. Fehérborecet helyett viszont almaecetet és abból is 40 g-ot.
Ennyi változtatással készült el ez a felejthetetlen ízű kifli.
A kiflik egyenként 45 g-osak és kettőnél többet nem tudtam megenni mert annyira laktató.
formázás
a bélzetéről pedig áradozni lehet