2016. január 8., péntek

Császár hús majonézes krumplival

Sok-sok éve nem vásárolunk üzletekben sem felvágottat, semmilyen reggelire, vacsorára valót. Ezt inkább itthon oldjuk meg, odafigyelve, hogy csakis természetes anyagokkal, adalék mentesen, tartósítószer nélül  készítjük el.
Ebbe a körbe tartozik az a finom főtt császárhús is, amit most szertnék megmutatni.
 
 
Hogy ne csak a főtt császárhúst együk, ezért készítettem mellé majonézes krumpli salátát, amihez a majonéz is itthon készült. (Ezzel együtt, akár főételként is tálalhatjuk)

 
Egy jókora (kb 1,2 kg) bőrös, jó húsos, csont nélküli malac oldalast vásárolunk, amelyet megtisztítunk és az Ella intelligens kuktában hús programon megfőzzük (ez kb 25 percet vesz igénybe, de hagyjuk még a lezárt  kuktában kb fél órát, hogy teljes tökéletességgel megpuhuljon)

 
Természetesen a húst főzés előtt fűszerezzük a következőkkel: Jól besózzuk, (vagy esetleg ha van a háztartásban adalékmentes saját készítésű fűszerkeverékünk, akkor azt használjuk).  Citrom borssal megszórjuk, zöldpaprikát és hagymakarikákat teszünk a hús tetejére, és egy egész fej fokhagymát is teszünk hozzá, amit a megfőtt húsra rákenünk.  Ha szeretjük az enyhén csípőset, akkor egy pici chili paprikával is bűvíthetjük a fűszerezést.
 
Fűszerezés után elkezdjük Ellában a húsprogramon a főzést. Amikor elkészült és már jól kihült, akkor tálaló tálcára rakjuk, tetejére kenjük a főtt fokhagymát és természetes hidegre (kamra, erkély, stb) tesszük, hogy mégjobban kihüljön és könnyen lehessen szeletelni. Akinek nincs kamrája, erkélye, az hűtőszekrénybe tegye.

 
A majonézes krumplisalátáshoz a következők kellenek:
Majonézhez:
1 db egész tojás,
só,
2 dl oliva olaj.
 
Elkészítése:
A tojást beleütjük a késes robotépbe (Nálam, Bözsi a Rabszolganő végzi ezt a feladatot). Hozzáadjuk a sót (1 mokkás kanálnyit) és elinditjuk a gépet alap fokozaton.
Először szinte cseppenként adagoljuk az olajat, majd amikor már a felét hozzáadtuk, akkor vékony csíkokban folyamatosan belecsurgatjuk a többi olajat, miközben a gép végig működik. A majonéz kb 15 perc alatt elkészül.
 
Az elkészült majonézhez kb 3 dl 20 %-os tejfölt keverünk, megkóstoljuk, s ha kell még egy kicsit utána sózzuk és kevés édesítőszerrel is tovább ízesítjük. Hozzáadunk még  1 db meghámozott, vékony csíkokra vágott almát, és egy kisebb fej, szintén vékony szeletekre felcsíkozott lila hagymát, és kb 3 db nagyobb (sós vízben, héjában megfőtt) krumplit.
Ezt a krumpli salátát akár előző nap is elkészíthetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
 
Reggelire, ebédre, vacsorára ajánlom, Nálunk nagyon bejön és nagyon szeretjük.  Természetesen a krumplisalátához még tehetünk főtt tojást, esetleg főtt csirke mell csíkokat, de akkor ez már egy tejesen más - önálló - ételt képez, ami szintén nagyon finom.
 
 

2016. január 3., vasárnap

Gluténmentes szezámos kréker

Néha vágyunk egy kis sósra, de amikor olyan nehéz elfogadni, hogy nem  nyúlhatunk mindenhez.........
akkor jön egy óriási kihívás és hozzá kell fogni, sikerülni fog.
S mindjárt négyszeres adag készült belőle, mert annyira dicsérték az egyik Csoportban a FB-on.
Itt az egyik változatot írom le, de az eredeti receptet a linkre kattintva találjátok meg.
S miután olyan sok féle képpen sokan megsütötték, én úgy döntöttem, hogy akkor próba, és 4 fajta lisztből készült az enyém. S óriási sikerrel járt. Nagyon finom lett. S még azt is megtapasztalhattam, hogy másnap még finomabb, mint sütés után.
 
 
 
Mákos-szezámos kréker

Szilveszterre megsütöttem a Vera féle krékert. Nagyon jó.  Bármikori otthoni nassolásra vagy buliba kiváló gm ropogtatnivaló. Ez utóbbi esetén feltétlen egy nagyobb tállal süssünk

Hozzávalók:...   (Varga Endre változata)
- 15 dkg Alfa-mix
- 7,5 dkg margarin (szerintem sok más zsiradék is jó lehet)
- 7 dkg tejszín (ez most így súlyban van megadva)
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál szezámmag
- 3 teáskanál egész mák

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd liszttel (nálam rizsliszttel) beszórt lapon kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor megszórjuk a tetejét szezámmaggal és/vagy mákszemekkel, felvágjuk mondjuk 2x2 centis kockákra és sütőpapíros tepsiben 185 fokon 8-12 perc alatt készre sütjük.
A széleken lévők laposabbak maradtak, a középsők pufi párnák lettek, de mind finom smile hangulatjel

Fázisfotókkal és tejmentesen Nutri Freeből Vera blogján:  (ez az eredeti recept)

 
S mindehhez képest most következk az én változatom.
 
Kokusz liszt, szezam liszt, Schar farina es Nutri free mix per pane liszt. Mindegyikbol 15 dkg. Kacsazsirral es (tejszin helyett) tojassal keszult. (mivel négyszerese az eredeti receptnek minden hozzávaló,  a tojás is négyszeres, tehát összesen 4 db)  Gondoltam nem aprozom el. Lassuk azt a sokfajta lisztet egyutt, hogy mukodnek? Mukodtek.
 
 

 
Hatalmas siker és öröm, végre lehet valamit nassolni is :)