2016. április 26., kedd

Vadas marha - GLASS RUBIN segítséggel

Nagyon szeretjük a vadas marhát, -én- ebből is talán a vadas mártásra szavazok legtöbbször. Elkészítésére nem sokszor került sor, mert olyan macerásnak tartottam. Főtt hús, zsemle gombóc, és nem beszélve a mártásról........
Ez viszont mára már teljesen megváltozott. A két konyhai kisegítőim nagyon jól vizsgáznak, nekem pedig egyre több szabadidőm marad.



Hozzávalók:
Személyenként 2 szelet marha hús -nekem most marha hátszín-
Leves zöldség (sárga, és fehér répa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma, szerecsen dió, kevéske köménymag. Ha van, akkor zöldpaprika és paradicsom)
Ízlés szerint só, esetleg kevés bors

Elkészítése:

Először is az összes hozzávalókat bekészítem ELLA edényébe. Az edényt behelyezem a kuktába, tetejét lezárom és leves programra állítom, s hagyom, hogy dolgozzon. 20 perc alatt elkészül a leves!




Amíg a leves elkészül, addig megpróbálok összehozni egy gluténmentes -ám nem zsemle gombócot, hanem - galuskát, amit ha kerek -mondjuk- fagyis kanállal szaggattam volna, akkor megfelelne a gombócnak is, de nekünk igy is fantasztikus volt. Visszaadta az igazi zsemlegombóc élményt.

A Zsemlegombóc (Galuska) hozzávalói:

Bármilyen -de főleg kenyér és tészta Schar- lisztből készíthető.
2 db nagyobb tojás, só, apróra vágott petrezselyem zöld, mokkás kanál citrom bors és víz hozzáadásával úgy készül, hogy a liszt kivételével az összes hozzávalót összekeverem, hozzáadok 3 dl vizet, 1 evőkanál olajat, majd annyi lisztet, hogy a hagyományosnak megfelelő galuska tésztát kapjak. 
Forrásban lévő sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.

 

Kifőzött állapotában teljesen beleszerettem, mert ezt csak úgy kitaláltam, de nagyon finom lett és egyáltalán nem hiányzott belőle a pirított kenyérkocka.  És végre nagyon jó ízű és részemről is ehető köret. 


Amíg a galuskákat összeállítottam, kifőztem, addig az ELLA is lehűlt annyira, hogy kivehettem belőle a betétet, és a sok-sok zöldségből elkészülhetett az isteni vadas mártás.



A vadas mártáshoz a másik nagy kedvencemet a GLASS RUBIN - magtejkészítőmet vettem elő.
A levesből kiszedett összes zöldségeket (fehér- sárga répa, zeller, hagyma, stb) átraktam a magtejkészítőbe. Tovább fűszereztem kevéske citrom borssal, pár csepp édesítővel, paleo mustárral. 
A készülék tetejét rátettem és elindítottam a  "nyers magtejek, italok" programot. Másfél-két perc alatt elkészült életem legfinomabb, selymes  vadas mártása.
Hála és köszönet a Vegitalnak és természetesen a GALSS RUBIN-nak :) 



Jócskán maradt még hús, petrezselymes galuska és vadas mártás is. Boldog voltam, mert újra élvezhettük ezt a finom ételt másnap is. A maradékokat üvegbe raktam, s másnap beraktam az ELLA-ba és felmelegítettem. 
Közben megterítettem és 3 perc felmelegítés után ebédelhettünk.


Időközben arra jöttem rá, hogy a Vegital GLASS RUBIN-nal máskor is készíthetek vadas mártást, (nyers zöldségekből) s már tovább is gondoltam, hogy a befőző automatában pedig tartósítani fogom, mert ezt a mártást bármilyen főtt húshoz (vagy akár sült húshoz) is bármikor fogyaszthatjuk. 



Semmi mást nem kell tenni, mint a GLASS magtejkészítőmbe belerakni az apróra vágott zöldségeket, a fűszereket, maximumig akár vízzel, vagy akár húslével feltölteni és elindítani a krémleves programot. Micsoda ötletek?! :-)  (Megdicsértem magam) :-) 




Mindenkinek szívből ajánlom mind két készüléket, óriási segítség a konyhában. 

2016. április 25., hétfő

Zöldborsó főzelék, sertés oldalas

A magtejkészítőt próbára tettem. Mivel krémleveseket lehet benne készíteni, akkor talán főzeléket is. Jól gondoltam. Nagyon rövid idő alatt a legfinomabb krémes, diétás zöldborsó főzeléket főztük, mi így ketten. Én, meg a Pista, azaz a magtejkészítő. 



 Hozzávalók:
25 dkg fagyasztott zöldborsó
só ízlés szerint (de nagyon kevés, mert az alaplé már sózott)
alap lé (csirke húslevesból, amit korábban befőző automatával hőkezeltem)
ízlés szerint édesítő
csipetnyi citrombors
1 dl sűrű rizstej (Barna rizsből)

Elkészítés:
A hozzávalókat a magtejkészítő kancsójába adagoltam. Felöntöttem annyi hús lével, hogy a maximum jelzésig legyen.
Ráhelyeztem a tetejét és beállítottam a krémlevesek programra. Amikor elkészült, hozzáöntöttem a sűrű rizstejet, elkevertem és máris kész volt a nagyon finom, krémes (pürésített) főzelék.


Előző nap este  ELLA-ban sertés oldalast készítettem. Az oldalasokat besóztam, kevéske majorannával, fehér borssal ízesítettem és még mellé raktam egy fej cikkjeire bontott, tisztított fokhagymát.
Hús programra állítva elkészültek az oldalasok is. Méltó társa volt a zöldborsó főzeléknek. 

Én diétásan, kenyér nélkül, de a férjem 1 szelet pirított kenyérrel fogyasztotta. 


A zöldborsó főzelék és a sült oldalas összesen kb fél óra alatt készült el. Ez a két gép tarol a konyhában és egyre több szabad időt adnak nekem. 

2016. április 14., csütörtök

Glass Rubin Magtejfőző, az új családtag

Sok-sok év után végre büntetlenül ihatok tejet, kakaót, és minden egyéb mást, amihez egyáltalán tej szükséges. Na nem az a bolti 1,5 %-os, mert az még tehenet sem látott. 
De nekem nem is kell (nem is lehet) a boci tej, viszont itt van a megoldás, s ez nem más, mint ez a nagyon szuper GLASS RUBIN magtejkészítő automata, amely nem csak magtejek készítésére alkalmas, de erről esetleg majd később.

A készülékről, a vele készített sok-sok finomságról a Facebook oldalon ITT lehet tájékozódni, gyűjteni rengeteg receptet, és természetesen próbára tenni saját készülékünket. 


A weboldalon rengeteg recept, videó és nem mellékesen a sok magtej
készítőből is ki-ki ízlése, pénztárcájának megengedhetően válogathat a szebbnél szebb készülékek közül.

Természetesen az alapanyagokat is ugyan itt meg lehet rendelni!


Itt éppen rizs tej készül. Előre beáztatott barna rizsből. A rizs tej - véleményem szerint - azért is a legjobb alapanyag, mert nincs meghatározó íze, semleges, így sok mindennek lehet alapja. 


Ez az adag már egy  erdei vegyes gyümölcs leves, aminek elkészítéséhez nem szükséges magtej, de én próbára tettem, és kb 1 dl kókusztejet a legvégén belekevertem. Egyáltalán nem rontott rajta, sőt! 


Növényi tejszínnel dúsítva isteni finom.


Tovább folytatva a kísérletezést, következett az eperből készült ital. 


A kókusz szürleményből (tejből visszamaradt kókusz) jó kis szárított gyümölcsökkel, esti vacsora: gyümölcsös müzli készült. 


Mindenkinek egészségére legyen ez a legfinomabb gyümölcs ital.

Azért egy videót szívesen megmutatok, hogy nem csak főtt ételek, italok készíthetőek az én új családtagommal :) 




Fontos az egészséges életmód, az egészséges ételek, italok mindenkor, de akkor főleg nagy szükségünk van rá, ha egészségünk érdekében erre még rá is szorulunk.
Nincs lehetetlenség.................

2016. április 7., csütörtök

Töltött dagadó fátyolkában

Kedvenc hentesünknél olyan húsokat szoktam mostanában kapni, amiből többszörösen és több fajta ételt tudok készíteni.
Legutóbb egy jó nagy darab bőrös malac hasaalja szalonna volt, amin rajta volt a dagadó része és még az oldalas is. Az oldalast lefejtettem és külön megsütöttem, a bőrös húsos részéből készültek a legfinomabb feltekert malacsültek,  a dagadókat is lefejtettem a húsos szalonnáról és  kolbászhússal megtöltöttem. 


A dagadót egy éles késsel beszúrtam és végig felfejtettem, hogy jól tölthető legyen. Nem szabad nagyon keményre tölteni, mert esetleg kireped. 

A töltelék: 0,8 kg darált húsból készült, amit befűszereztem.
1,7 dkg Só, 
2,0 dkg piros fűszerpaprika, 
0,5 dkg piros erős fűszerpaprika,
1 fej fokhagyma, 
1 teáskanál köménymag, 
kevés bors. 
(de a  fűszerezés lehet  ízlés szerinti is)
Amikor betöltöttem a dagadókat, hústűvel lezártam, sertés fátyolkába betekertem. Azért szeretem így sütni a dagadót, mert nem szárad ki a hús sülés közben. 


Egy nagyobb tepsibe raktam a két töltött dagadót, kb 1,5 dl vizet öntöttem alá. Középre helyeztem azt a maradék kolbászhúst, amit szintén a fátyolkába tekertem. Finom, ízletes lesz a fátyolkától. 
170 fokon (előmelegített sütőben) 40 percig sütöttem.



A töltött dagadót mi hidegen szeretjük, ezért hagytam, hogy jócskán kihűljön. Így szeletelni is sokkal könnyebb volt.



2016. április 3., vasárnap

Házi sonka prés nélkül (pulykamell, csirkemell, trappista sajt)

Közel 30 éve készítem saját konyhámban a különböző felvágottakat, sonkákat, de eddig mindig présben. Most megpróbáltam -mint annyira sokan- hogyan is működik a sonka, prés nélkül. 
Nagyon jól tűrte a kiképzést és a végeredmény -így elsőre- nekem tökéletes, mind ízben, mind formában.

A mostani sonka alapanyaga 

1 kg pulykamell, péppé aprítva késes robotgépben 
0,5 kg csirkemell, nagyon apró kockákra vágva
10 dkg trappista sajt, szintén nagyon apró kockára vágva
4 szelet Fekete erdei sonka (ez azért került bele, mert már kissé kiszáradt)

Fűszerek:
Só, ízlés szerint, (de a minimum 2 - 2,5 dkg) ehhez a húsmennyiséghez.
4 gerezd fokhagyma aprítva
1 mokkás kanál citrombors
2 teáskanál (csapottan) piros fűszerpaprika.

A sonka külső kenéséhez 
2 evőkanál meleg olaj
1 mokkáskanál piros fűszerpaprika





Elkészítés:

A pulykamellet késes robotgépben péppé zúzzuk. A csirkemellet nagyon apró (kb fél-fél cm) kockára vágjuk. A trappista sajtot szintén nagyon apró kockára összevágjuk.
Egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a sót, a citromborsot és a piros fűszerpaprikát. 
Kézzel jól összegyúrjuk, hogy mindenhova jusson a fűszerekből és jól összekeveredjenek.
A tálat a tetejével szorosan lezártam és egy éjszakára hűtőbe raktam.


Amikor összeértek az ízek, elkezdtem formázni.
Egy jó nagy darab szilikonos sütőpapírt vízbe nyomkodtam, majd kicsavartam belőle a vizet. Kiterítettem és ráhelyeztem a fűszerezett húst, majd felgöngyöltem, mint egy bejglit. Jó szorosan, s a két végét is jó szorosra összenyomtam. 
A papír két végét úgy csavartam össze, mintha egy óriási szaloncukor lenne. 
Ezután még egy jó nagy darab alufóliába betekertem és szintén szaloncukor formájúra csavartam. A két végét jócskán összetekertem. Így alakul ki a jó kis kerek forma.

Formatepsibe tettem. Öntöttem alá kb 1 dl vizet. A sütőt 80 fokra előmelegítettem és 120 percig 80 fokon hőkezeltem.




Amikor a hőkezelési idő lejárt, kivettem a sütőből és óvatosan (nehogy a kezem megégjen) kihámoztam a sonkát a papírokból.
Ekkor jött a külső kenés:
Még melegen, úgy, ahogy kijön a sütőből 2 evőkanál melegített olajban elkevert 1 mokkáskanál piros fűszerpaprikát feloldunk, szilikon ecsettel a még meleg sonka rudat lekenjük. 
Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön és utána szeletelhetjük.

Itt minden mentes diétás bucival, saját eltevésű csemege uborkával, és cseresznyepaprikával tálaltam. 



Nem igazán tudtam kivárni, hogy kihűljön, pedig érdemes, mert a megolvadt sajt esetleg kifolyik a húsból. :) az enyémen egy kicsit látszik, hogy türelmetlen voltam.

A megmaradt sonkadarabot becsomagoltam és a hűtőben várja, hogy a reggeliző asztalra kerüljön.