2015. október 24., szombat

Szentandrási birka pörkölt - Ellában

Ha az mondom, hogy egy egyszerű birka pörkölt, nem mondok valótlant, viszont két különlegessége azért mégis van. Az egyik, hogy ez a birka Békésszentandráson nevelkedett, teljesen bio környezetben. Életében tápot, "étrend kiegészítőt" soha sem látott. Tartása teljesen megfelel a mai bio követelményeknek.
Másik különlegessége ennek a pörköltnek, hogy mindössze 30 perc alatt készült el, mégpedig -a már oly sokat emlegetett ELLA intelligens kukta segítségével- amit nagy szeretettel ajánlok mindenkinek. Szerintem ELLA-nak minden háztartásban ott van a helye. Páratlan gyorsasággal készül benne az étel és még csak felügyeletet sem igényel. Előre beprogramozható, ott hagyható. Elmenetünk bevásárolni, dolgozni, s mire hazaérünk már csak tálalni kell. Az ELLA-ban főtt ételeknek valami nagyon finom és különleges íze van, amit szabad főzéssel soha sem fogunk elérni. 


Hozzávalók és elkészítés. 
1,5 kg apróra kockára vágott vegyes birka hús
2-3 óriási fej vörös hagyma apró kockára vágva
6-8 gerezd fokhagyma
1 teáskanál köménymag
1 db chilli paprika
2 teáskanál piros fűszerpaprika
só ízlés szerint
3 evőkanál sűrített (házi) paradicsom 

(itt már meg is jegyzem, hogy sem zsír, sem víz nem kell hozzá) !!


Köretnek gluténmentes tészta
sós vízben főtt, hosszú csíkokra vágott krumpli (a nem diétázóknak)


Az összes hozzávalókat -alulra a húst, s rá a többit- belerakjuk ELLA acél edényébe. Egy fa, vagy szilikon kanállal összekeverjük az egészet.
Az edényt belerakjuk a kuktába, fedőt rátesszük.  Pörkölt (Stew) progra beállítjuk és mehetünk dolgunkra.
A program lejáratakor még nem vesszük le a kukta tetejét, mert vigyázunk, hogy a gőz nehogy megégesse a kezünket. Hagyjuk még 10-15 percig. Addig egy másik edénybe (a kukta teflon betét) kb 6-7 dl meleg vizet öntünk, sót és pár csepp olajat (én egy teáskanál mangalica zsírt) teszünk. Beleszórjuk a tésztát.
Kivesszük a már elkészült pörköltünket az acél edénnyel együtt és helyére berakjuk a tésztát. Fedőt rátesszük és kézi beállítással (Pressure Keeping) 6 percre növeljük az időt. Amikor lejárt szintén hagyjuk pár percig, de addig elkészíthetjük a következő edényünkben a megtisztított krumplit, s amikor a tésztát kivettük, helyére berakjuk a harmadik edényünket a krumplival. Szintén kézi beállítással 4 perc és a krumpli köretünk is elkészült. (Ha időnk van, vagy esetleg nincs és okosan gondolkodunk, akkor reggel feltesszük a pörköltet, ott hagyjuk. S amikor hazaérünk, vagy éppen tálalás előtt tesszük oda a köretet) A pörkölt a kuktában ugyanis melegen marad. 


A pörkölt és a két különböző köret 50 percen belül tálalva az asztalra kerül és már fogyaszthatjuk is.


Savanyúságnak egy nagyon érdekes paprikát tálaltam.
A nyári eltevések alkalmával nem volt elég üvegem, hogy tele legyen a befőző automata. Volt itthon TV fehér és hosszú hegyes nagyon erős paprikám. Felszeleteltem őket és megpakoltam 3 db 720 ml-es üveget.
Készítettem hozzá egy ecetes, édesítős levet (olyat, amilyet egy paprika vagy paradicsom, vagy uborka  salátának szoktunk készíteni. Ezzel felöntöttem az üvegeket. Rácsavartam a tetejét és mentek a befőző automatába. (100/30)
Amikor már elkészültek akkor jöttem rá, hogy semmilyen fűszerezést (koriander, kapor, mustármag, bors) nem kaptak. Hát nem bontottam fel őket, hogy ezeket pótoljam és ujra automatába rakjam.

Jövőre ebből az egyszerű ízesítésű paprikából nem 3, hanem ennek a sokszorosát fogom elrakni. Nagyon finom, ropogós -teljesen friss- paprika savanyúsággal fogyasztottuk a birka pörköltet. 

2015. október 22., csütörtök

Bableves füstölt nyúlja - Ellában

A legnagyobb kedvenc levesünk, amit a hűvösebb idők beálltával gyakran főzzük és kerülnek a tányérba. A száraz bableves füstölt nyúljával és egy kis kolbásszal.
A főzéshez, most is ELLA-t az intelligens kuktát használtam, ami BAB programon 30 perc alatt elkészült.


Minden hozzávalót bepakolunk ELLA-ba és a kukta tetejét lezárva beállítjuk BAB programra és várjuk, hogy leteljen a 30 perc, merthogy ennyi idő alatt el is készül a kedvencünk.
Hozzávalók:
25 dkg fekete színű szárazbab (óriási nagy szemű)
1 óriás fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3 szál sárga répa
2 szál (kisebb) fehér répa
ízlés szerint só
0,5 kg enyhén füstölt nyúlja (a sertés gerinc vége) darabokra vágva
és ha szeretjük, vagy ízletesebbé akarjuk, akkor kedvünkre való enyhén füstölt kolbászt is tehetünk a bablevesbe.

Ennyi az egész hozzávaló, amit egyszerre rakunk bele a kuktánkba és felmelegedés után 30 perccel már el is készült kedvenc levesünk.


Ehhez a leveshez semmi más, mint egy jó szelet házi kenyér dukál. Garantált egy tál leves, s estig még éhes sem lehetsz. 

2015. október 3., szombat

Gombás, tejszínes tarja, gluténmentes nokedli

Ellával főzni annyi, mint boldogságban lubickolni. 
Mai ebédünk egy tejszínes, gombás (gombamix) sertés tarja. Laktózmentes tejföllel és gluténmentes nokedlivel. 


Hozzávalók és elkészítés

4 szelet sertés tarja (csont nélküli)
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
só (parajdi)
1 mokkáskanál citrombors
2 teáskanál piros fűszer paprika
1 db zöldpaprika
1 üveg gombamix (Aldiban kapható)
2 dl tejföl (laktózmentes)
2 db babérlevél

Elkészítés:

Ella teflon edényét elővesszük. A négy szelet tarját az aljára leterítjük, sózzuk, borsozzuk. A zöldpaprikát rákarikázzuk. Belerakjuk a tisztított fokhagyma gerezdeket, ráhintjük a piros fűszerpaprikát. A legtetejére rákarikázzuk a vöröshagymát.
Belehelyezzük a teflon edényt Ellába, tetejét rátesszük. arra vigyázunk, hogy a szelep legyen elzárva, és elindítjuk a hús programot.

Nem tévedés: sem zsír, sem víz nem kell a főzéshez!!!!

Az idő lejárta után hagyjuk még kb fél óráig, hogy a gőz felszabaduljon és le tudjuk venni a kukta tetejét. (ha sietünk, akkor óvatosan a szelepet felnyitjuk és kiengedjük a gőzt, így azonnal levehetjük a tetőt)

2 dl tejfölt rácsurgatunk a hússzeletekre és ráöntjük az 1 üveg gomba mixet is.  A kukta tetejét újra rárakjuk és kézi beállítással 3 percre bekapcsoljuk. Ennyi idő alatt a tejföl és a gomba is összefő a tarja szeletekkel.



Amíg a tarja szeletek készülnek Ellában (20 perc), addig elkészítjük a nokedlit, amit gluténmentes lisztből 2 tojással, vízzel kikeverünk, sós olajos forró vízbe szaggatjuk. Amikor feljönnek a víz tetejére, leszűrjük és hideg vízzel öblítjük. 

Tálalhatunk.


2015. október 2., péntek

Sushi valahogy másképpen

A diétázás jegyében. Egy kis hamis sushi, hogy még a rizst is elkerüljük. A kenyér pedig gluténmentes. Zöldségek pedig minden mennyiségben jöhetnek. (Kivétel néha a nyers paradicsom és paprika) Azért itt a kápiával egy parányit csaltam, persze nagyon-nagyon kevés került a sushiba.  


Hozzávalók és elkészítés

2 x 2 db Nori lap 
1 db kisebb fej karfiol
2 szál sárgarépa
1 db kaliforniai, vagy kápia paprika
2 db fehér répa
bors (nálam citrom bors)

A karfiolt rózsáira szedjük és késes robotgépben egy pillanat alatt apróra (rizs-szemekre) daraboljuk.
Egy serpenyőben másik pillanat alatt kevés zsíradékon átforgatjuk, fűszerezzük. 
A Nori lapot kiterítjük. Egyik végénél benedvesítjük, hogy a töltelékkel feltekert rész hozzáragadjon.

A kinyitott lapokra rákenjük a karfiolrizst, középre tesszük az aldente (roppanósra párolt) zöldségeket, amelyeket előzőleg hosszúkásra felszeleteltünk.



A Nori lapra rakott tölteléket elsimítjuk és szorosan feltekerjük. A végén legyen a vizes része, és ott a feltekerésnél kezünkkel kicsit rászorítjuk a tekercset. Tálcára téve betesszük a hűtőszekrénybe és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. 


Salátát, és gluténmentes pirított kenyérszeletet adunk mellé. Persze akár kenyér nélkül is fogyasztható, de a kimaradt tölteléket felhasználva a pirított kenyérre lehet kenni és így még gazdagabb lehet akár a reggelink, akár a vacsoránk.