2015. szeptember 28., hétfő

Chili zselé Nigellától

Imádom az erőset, de abból is a legerősebbet :) Hideg húsokhoz, sajtokhoz, sonkához, akár egy vajas piritos kenyérre. Minden helyzetben jöhet ez a finomság. 


Chili zselé Nigellától

Hozzávalók: 


·                     2 kicsi kápia paprika (nálam 40 dkg vegyesen: kápia és pritamin.)
·                     kb 10-12 db chili  (a kétféle paprika összsúlya 15 dkg legyen) 
               (Nálam 60 dkg: 20 dkg  chilli és 40 dkg kápia és pritamin vegyesen) )
·                     4,5 dl víz  (nálam: 3 x 4,5 dl víz)
·                     35 dkg cukor  (nálam:  összesen 35 dkg negyedannyi cukorhelyettesítő)
·                     1/2 mk só  (nálam 4 dkg)
·                     1 dl fehérborecet (nálam: 2 dl fehérbor ecet + 2 dl bio almaecet)
·                     1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)  (nálam  4 tasak 3:1 zseléfix)

Elkészítése:


1.                  A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük.  (Én nem magoztam ki egyáltalán, )
2.                 1/2 dl vizet öntünk hozzá, alaposan összedaráljuk.  (2 dl vizzel daráltam)
3.                 Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet. (nálam is így arányában)
4.                 A darált paprikához hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz. (nálam is ugyan így)
5.                 Még 5 percig hagyjuk forrni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét. (én tovább és lassabban főztem, hogy ne kelljen habot szedni róla)
6.                 Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.  (Nem tettem rá folpackot, csak tetőt, és nem állítottam fejre. Mentek a száraz dunsztba 3 napra.)


2015. szeptember 27., vasárnap

Csirke combok, húsleves Ellában

Folytatjuk a leegyszerűsített főzést. Ella főzőautomata dolgozik már lassan két hete a konyhámban. Vasárnapi (akár lehet ünnepi) ebéd készült. Csirke aprólékból leves 20 perc alatt. Csirke combok gyors pác után Ellában szintén 20 perc alatt, majd előmelegített sütőben egy gyors pirítás, hogy az elengedhetetlen szalonna szeleteim is megsüljenek, s a combok bőre is ropogjon.
Haság burgonya, és zeller körettel tálalva, vegyes (cseresznye és alma) befőttel és csemege uborkával fogyasztottuk. 


Amíg a húsleves főtt az Ellában, addig a csirke combok egy gyors - zöld fűszeres- pácban pihentek Ella teflon edényében. 



Ella maga 





A csirke combokat fokhagymasóval és egy zöld fűszeres gyors páccal bedörzsöltem és belehelyeztem a teflon edénybe.  Sütés előtt 1 mérőpohárnyi húslevest öntöttem alá és hús programon 20 perc alatt finoman megpuhultak.


Ahhoz, hogy szép piros, ropogós legyen a bőre, 10 percre -előmelegített- sütőbe raktam, s így az elmaradhatatlan szalonna szeleteim is megsültek. 


Diétásan, sült zeller körettel



Azt hiszem, itt a felirat önmagáért beszél. 


Tényleg az igazi nagy kedvencem a húsleves, de hogy eddig még soha sem főtt meg 20 perc alatt, az is biztos. Ezt is csak Ella tudja így.



Igy néz ki, amikor lejár a 20 perc főzési idő. Nem kell leszűrni, semmi hab. Már csak egy jó kis tésztát kell a levesbe befőzni.

2015. szeptember 26., szombat

Csirkemell bacon szalonnába tekerve, sajtos karfiollal

Csirkemell, ha ráfogjuk, akkor teljesen diétásan :-) Sajnos felszeletelve nem készült róla fotó, mert mire észbe kaptam, már egy falat sem maradt belőle, pedig a csirkemellében van án a legfinomabb falat. 


Hozzávalók és elkészítés

2 db filézett csirke mell
kb 20 cm hosszú házi kolbász
10-12 db bacon szalonna csík
fokhagyma só

Körethez

1 kisebb fej karfiol
parajdi só
2 dl laktózmentes tejföl (aki nem diétázik, annak bármilyen lehet)
20 dkg laktózmentes sajt (aki nem diétázik, annak bármilyen lehet)
1 teáskanál citrombors

Elkészítés

A csirkemelleket egy nejlon zacskóba tesszük és mindkét oldalán kiklopfoljuk.
Kivesszük a zacskóból, vágódeszkára helyezzük és fokhagymás sóval enyhén megsózzuk. A házi kolbászról lehúzzuk a bőrét és beletekerjük a csirkemellbe. 
A bacon szalonnákat kiterítjük a vágódeszkára és ráhelyezzük a kolbásszal megtöltött csirkemelleket, szorosan feltekerjük. 
Egy erre alkalmas jénaiba (vagy bármilyen kenyérsütő formába) helyezzük a megtöltött húst. Félre tesszük.

A rózsáira szedett  karfiolt, forrásban lévő sós vízben 3 percig roppanósra pároljuk (esetleg, ha van rá lehetőségünk, gőzöljük)
A karfiolokat kiszedjük. A másik jénai edényünket kizsírozzuk, belerakjuk a karfiol rózsákat, citromborssal megszórjuk.  A laktózmentes tejfölbe elkeverjük a laktózmentes reszelt sajtot (Tihany camembert natúr) és ráöntjük a karfiolra.

Mindkét tepsit egyszerre tesszük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25 percig sütjük.
Természetesen sütőfüggő. Ettől lehet magasabb fokon is sütni. Kinek milyen a saját tapasztalata a saját sütőjével, aszerint állítsa be sütésre. 



Nem maradt más hátra. A két tepsit kivesszük a sütőből és egy hosszúkás tálra kiszedjük.
Várunk vele egy kicsit, hogy hűljön. Így sokkal könnyebb lesz szeletelni a csirkemellet.



Azt sajnálom, hogy felszeletelve nem készült róla fotó, de mire észbe kaptam, már csak romhalmaz és maradék morzsák voltak a kínáló tálon.

2015. szeptember 22., kedd

Sonkás tökös muffin

Együnk egy kicsit glutén és laktóz mentesen. Az első gondolat, hogy valami finomat kellene készíteni cukkiniből. Hütő ajtó kinyit, cukkini sehol, de ott lapult egy kisebb -nagyon gyenge- főző tök. Így lett ebből tök muffin, és a belevalót a  maradék sonka szelet, bacon kocka, és a tetejére egy laktózmentes gouda sajt tette nagyon finommá.


Hozzávalók és elkészítés

30 dkg hámozott, lereszelt tök
20 dkg rizs liszt 
ízlés szerint só
4 db egész  tojás
1 mokkás kanál citrom bors
1 csipet nagyon erős chili paprika (elhagyható)
maradék sonka szelet
maradék bacon kocka
laktózmentes gouda sajt
1  szelet  bármilyen paprika (nálam kápia)

A tököt meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Fűszerezzük és jól összekeverjük. 
Az előkészített szilikon muffin formákba 2/3-át  belekanalazzuk, és előmelegített sütőbe 180 fokra betesszük. 5-8 percig elősütjük. Kivesszük, s ekkor a felkockázott maradék sonkaszeleteket, a bacon kockákat rákanalazzuk. A maradék tésztamasszát vékonyan elosztjuk a formákon. A tetejükre egy kis kocka laktózmentes gouda sajtot teszünk. Diszítésként egy kis darab paprikát rakunk és vissza tesszük  a sütőbe. Kb 15 perc alatt készre sül. (sütőfüggő a sütés ideje)




Nagyon laktató. Én 3 db-ot tettem a tányéromra, de a második után már gondolkodtam, elfogy-e a harmadik? (sajnos) elfogyott) :-)

Ebből a mennyiségből 12 db tökös muffin készült. Hűtőben tárolva 3-4 napig is friss marad. 


2015. szeptember 21., hétfő

Gombás marha hátszín Ellában

Marha hátszín volt a soron a mai ebédnél. Gomba mixet használtam a főzéshez és utána szószt készítettem a fele adag gombából. 


diéta mentesen, orsó tésztával 


Ella és a marha hátszín


Az én glutén mentes lisztből készített nokedlim.

S akkor nézzük, hogyan is készült.

Marha hátszín gomba szósszal. Férjemnek orsó tészta. Saját részemre kevertem Glutén mentes lisztet és belőle készítettem nokedlit.


A marha hátszín szeleteket (4 db) befűszereztem. Fokhagymás só, zöldfűszer keverék, citrombors 3 kisebb babérlevél. Beraktam ellába. A húsokat beterítettem egy üveg vegyes gombával. 
Inashús programra állítottam. (30 perc alatt készült el)
Amikor a program lejárt még hagytam kicsit, hogy minél kevesebb gőzt engedjek ki belőle.
Levettem a kukta tetejét, kiszedtem a fele gombát.
A gombákat egy befőttes üvegbe raktam
1 dl kókusztejszínt, 2 dl húslét öntöttem hozzá. Botmixerrel összekevertem, majd ráöntöttem az Ellában lévő húsra.
A tetejét visszaraktam és kézi programmal még 5 percig összefőztem. 

Gluténmentes liszt:
15 dkg Rizsliszt
5 dkg Cirokliszt
5 dkg Kölesliszt
5 dkg Tápióka liszt
3 dkg Kukorica keményítő

Jól összekevertem.
Adtam hozzá 2 db tojást, sót, 1,5 dl vizet 2 evőkanál felmelegített kacsazsírt. . Összekevertem és olajos, sós vízbe szaggattam és kifőztem.


Köröm pörkölt Ellában

Változatlanul dolgoztatom a legújabb konyhai kisegítőmet: Ellát. Soha nem hittem volna, hogy egy köröm, aminek -mint tudjuk- igen hosszú idő kell a főzéséhez, hogy ez most mind összesen 20 perc alatt elkészült. 




Benne a körmök az Ellában.


Rajta a fűszerek, hagyma, paprika, paradicsom, köménymag, fokhagyma, fűszerpaprika, chili paprika, sűrített paradicsom


Indulhat a főzés, és akkor nézzük csak, hogy miből is?


Hozzávalók:
1,5 kg köröm, füle, farka, apró hús (alulra)
5 fej (közepes) vöröshagyma (aprítóban összezúzva)
3 dkg parajdi só
6 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
1 teáskanál köménymag
1 db chilli paprika
3 mokkáskanál piros fűszer paprika
4 kanál házi sűrített paradicsom

Se víz, se zsír,
Ellában, pörkölt programon, 20 perc

2015. szeptember 18., péntek

ELLA az új családtag

Szeretném bemutatni legújabb családtagunkat. ELLA-t, ezt a nagyon intelligens kuktát. Elég sokat gondolkodtam azon, hogy bekerüljön-e a háztartásba, de két nap alatt a legfontosabb dolgokat megoldotta. ELLA marad és vigyázzon a villanyszámlánkra, és főleg engem kíméljen még jobban, hogy ne is kelljen a tűzhely mellett álldogálni :) 





http://www.biofa.hu/termekek



 Elsőnek egy húslevest bíztam rá. Én tudom és a családom, környezetem, ismerősök, barátok is elmondják, (s ez részemről nem nagyképűség), hogy én nagyon finom húslevest tudok főzni. Gondoltam, ha Ella ezt utánam csinálja, akkor maradhat :) 
Főző edényébe mindent belepakoltam, majd a megrakott fazekat belehelyeztem a készülékbe. Leves programra  állítottam és 20 perc alatt elkészült az a nagyon finom húsleves, amihez mi már hozzászoktunk.




Ebben a levesben az én diétás (paleo) tésztám van befőzve, amit maglisztekből gyúrtam, nyújtottam, vágtam, és főztem a levesbe. 


Aki nem diétázik és mindent megehet, az csiga tésztát kapott. 


Ebben a főpróbában, azért adtam ám ELLA-nak egy kis feladatot. Egy nagyobb adag -igazi kapirgálós - csirke aprólék mellé odatettem 2 óriási darab velős csontot. Mint tudjuk, a fiatal csirke nagyon rövid idő alatt elkészülhet, míg a velős csontnak -hogy még a hús is lejöjjön róla, bizony idő kell.
ELLA mindezt összesen 20 perc alatt oldotta meg. 
A levest nem kellett leszűrni, nem volt zavaros. Az íze pedig fantasztikus. A velős csontot pedig darabjaira lehetett szedni. A fiatal csirke hús pedig egy darabban maradt az edényben. 


Ma egy merész húzást csináltam. Éppen kenyeret kellett sütni a férjemnek. Gondoltam, hogy kicsivel több tésztát dagaszt be a Bözsi a Rabszolganő! A nyers tészta egy harmadát levágtam, kis kerek gombócot formáztam belőle és belehelyeztem ELLA-ba. 
A kizsírozott teflon edényébe hagytam  kelni 40 percig, 
Az idő leteltével 2 x 30 percig sütemény programon elkészült, megsült. 


ELLA megkapja a lehetőséget a nagyobb kenyér sütésére. Ez egy próba volt, de beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ha bátrabb lettem volna, akkor az egész tésztát beleteszem, de első próbálkozásnak ez nagyon megfelelt.  Megsült rendesen. Azt kell megszokni ha ELLA fogja sütni -már pedig fogja- a kenyeret, hogy nem sül barnára a külső héja, de ez az én férjemet nem zavarja. 
Az én kenyerem pedig úgysem lisztekből készül, az pedig úgy néz ki, mintha kihipóztam volna  :) 

Holnapra köröm és csülök vár ELLA-ra :) 


2015. szeptember 9., szerda

Juhturós galuska tepertővel

Amikor nincs több időd, mint egy negyed óra és ebédet kell varázsolni az asztalra, de ne felvágott, vagy zsíros kenyér legyen, akkor kinyitod a hűtő ajtaját, s ott áll veled szemben egy jó nagy adag juhtúró. A perc pillanatnyi töredéke alatt a szemed előtt áll egy nagy  tányér sztrapacska.
De hát az igazi sztrapacska tésztájába nyers  krumplit kell reszelni, arra pedig most nincs idő. Mit kell ilyenkor csinálni?
Még egy kacsintás jobbra a  kamrában, és ott látsz egy tasak krumpli püré port, (burgonya pehely)  amit azért szenved ott egy jó ideje, mert utálod a mű dolgokat, nem szereted, de kidobni sem akarod...............
Na ekkor jön el az idő, hogy felhasználni :-)




Először is egy lábasban vizet felteszünk forrni. (sót és zsírt is teszünk bele, hogy ne ragadjon majd a tészta)
Amíg a víz melegszik addig egy tálba

3 db egész tojást,
1 teáskanál sót,
2,5 dl vizet
1 csomag krumpli püré port (burg.pehely)
összekeverünk,
Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy egy jó nokedli állagú tésztát kapjunk. Gyors mozdulatokkal kikeverjük a nokedlit, mert már forr a víz.

Elővesszük kedvenc - óriási tál nagyságú - nokedli szaggatónkat és máris pörögnek a kis nokedlik a forró vízbe.
Addig főzzük, amíg a utolsó :-) nokedli is feljön a víz tetejére. Átszűrjük, hideg vízzel öblítjük, hogy ne ragadjanak össze, és egy nagy serpenyőbe tesszük, amibe előzőleg felolvasztottunk 1 jó nagy evőkanál mangalica zsírt.



Amíg a nokedlik főttek a lábasban, addig összedarabolunk egy jókora adag húsos szalonnát. Beletesszük egy olyan jénaiba, aminek teteje is van. Irány a mikró, ahol úgy sül ki, hogy sem szag, sem füst nem árasztja el a konyhát.
90 másodperc alatt elkészülnek a kis tepertők, de addig kibontjuk a már előre kikészített juhtúrónkat, és összekeverjük a nokedlivel.


Amikor már a juhtúróval összekevertük a nokedlit, a tetejére szórjuk az apró kis tepertőket. Aki szereti még egy jó nagy adag tejföllel is gazdagíthatja. 

Így született meg jó negyed óra alatt ez a nagyon finom szlovák étel, amit nagyon-nagyon szeretünk. 
Egész érdekes volt a tészta a burgonyapehellyel. Talán ízletesebb, mint amikor nyers krumplit reszelünk a tésztába. 
Legközelebb azért maradunk a nyers krumpli reszelésénél. 



2015. szeptember 8., kedd

Befőzés - Gogosári és Zöldségek

A legfinomabb savanyúság, amit elkészíthetünk, és tálalhatunk, akár ünnepi asztalra is. 
Miután Befőző automatában tartósítottam, és mindösszesen 7 db készült, így sárga répát és petrezselyemgyökeret is tettem üvegekbe. Ezekből is szintén 7 db készült. A hőfok egyformán 100 fok, az automatázás a Gogosárinál 20 perc, a zöldségeknél 90 perc. Így a Gogosári hamarabb kijött az automatából, a zöldségek még kaptak plusz 70 percet. 



7 db 720 ml-es üveghez Hozzávalók és elkészítés

2,5     kg pritamin paprika, felszeletelve,  (tisztított állapotban 2,5 kg)
6        dkg só (nálam most himalaya)
25      dkg cukor (nálam Dia Édes folyékony édesítőszer) ízlés szerint, de kb 21 ml
2,5     dl 10 %-os ecet
2,5     dl olaj (nálam oliva) 
2,5     liter tiszta víz

Üvegenként 5-6 szem szemes bors (lehet színes is)
Üvegenként 1 picike méretű babérlevél

Először a vízben elkeverjük a cukrot (édesítőt), a sót, az ecetet és a 2,5 dl olajat. Jól elkeverjük, s amíg minden elolvad és egyneművé válik, addig megmossuk a paprikákat, kicsumázzuk, magjait eltávolítjuk.
Üvegekbe rakjuk, rátesszük a bors szemeket és belecsúsztatjuk a picike babérlevelet.

Az elkészített felöntő levet az üvegekre töltjük, s egy parányi olajat még csurgatunk a paprikák tetejére.

Az üvegtetőt rácsavarjuk.

Automatában 100 fokon 20 percig hőkezeljük




Amikor lejárt a 20 perc 100 fokon, akkor kiszedjük, és most már a zöldségekre irányítjuk a figyelmünket :-) 

Tetszés szerinti Sárgarépa mennyiséget vásárolunk, s ha lehet piacon, valami jó fajtát. A sárgarépa mennyiség kétszerese legyen a petrezselyemgyökérnek, tehát feleannyi gyökeret vásárolunk.
A zöldségeket meghámozzuk. Megmérjük az üvegünket, s kb olyan hosszúra vágjuk a zöldségeket, amilyen magas az üveg. Így nagyon jól ki tudjuk használni az üveg adta lehetőségeket. 



Igyekszünk nagyon szépen, gusztusosan üvegekbe rakni a zöldségeket. Minden üveg tetejére 1 mokkáskanál sót (nálam most himalaya) teszünk. Tiszta vízzel felöntjük, a kupak tetejét az üvegre csavarjuk és mehetnek az automatába. 

100 fokon 90 pecig hőkezeljük. 

S itt az automata tartalma: 7 db Gogosári (olajban eltett paradicsom -pritamin- paprika) és 7 db zöldség (sárga répa és petrezselyemgyökér)


Miután befőző automatában készülnek, így semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak!

2015. szeptember 4., péntek

Mézes mustáros szürke marha hátszín (pácolva)


5 nappal ezelőtt bepácoltam 9 szelet szürke marha hátszínt, gondolva arra, hogy ezen a héten nagyon sok elfoglaltságunk lesz. Lett is, és milyen jól gondoltam, így nem volt nagy gond a heti menű összeállítására, mert csak a pácból szedegettem ki a hátszín szeleteket és kicsit mindíg más formában készültek el. Most ennek éppen a körete is különleges. Édesburgonya csíkokra vágva és cukkini vékonyra szeletelve. Így aztán az egészséges táplálkozást sem mellőztük. 


Pác, amiben a húsok 5 napon keresztül pihentek.
Minden hús szeletet külön-külön (csak az egyik oldalát) bekentem mézzel, mustárral, amiben egész mustármagok is voltak, Jó sok mustárt kentem a szeletekre. Felkarikáztam 1 óriási fej édes hagymát és egy másik óriási fej lila hagymát. Szép sorjában kettesével egymás mellé raktam a bekent húsokat, és mindegyik tetejére raktam a hagyma karikákból, majd következett az újabb két szelet hús és a kenegetés, amíg el nem fogytak a hússzeletek. 
A tetejére locsoltam szójaszószt, bespricceltem Eredeti olasz  kék és fehér szőlő balzsamecettel, Szőlőmust sűrítményből és balzsamecetből eukaliptusz mézzel készült Ecetkészítményt is spricceltem rá,  és a legnagyobb kedvencemmel még meglocsoltam: extracsípős cayenneborsos szósszal. (nem kell meglepődni, mert nagyon finom ízt adott a csípősség, de nagyon is ehető)

5 nap után elkezdtem kiszedegetni a hússzeleteket. Egy serpenyőbe 2 evőkanál kacsazsírt felhevítettem, ráhelyeztem a húst, a pácból egy jó nagy adag hagymakarikákat. Fedő alatt kb 30 percet pároltam. (még mindig nem sóztam!!!!! nem szabad, majd csak a legvégén, mert nem lesz finom omlós a hús) 
Készre párolás előtt kb 2 perccel megszórtam Parajdi sóval, és egy kevés citrom borssal.

Egy másik serpenyőbe is kacsazsírt tettem (1 evőkanállal). Az előre felcsíkozott édesburgonyát beleraktam és kb 7-8 percig fedő nélkül sütöttem (szépen megpuhul) majd ekkor az előre vékony szeletekre felcsíkozott  1 db közepes cukkinit is hozzáadtam. Fedő alatt kb 3-4 perc alatt szépen átlátszóvá válik a cukkini és ekkor már el is készült. 
Tálaláskor az édesburgonyát és a cukkinit is sóztam és citrom borssal ízesítettem. 

Kedvenceim :-) 

Eddig volt a diétás része (a köret miatt). A családom többi tagja, aki ehet bármilyen köretet, ma sós vízben főtt burgonyát kértek, kevés kacsazsírral meglocsolva. 


A még megmaradt hús szeleteket visszaraktam a hűtőbe, és pár nap múlva hasonlóan el fogom készíteni és egy nagy csomó finom gombával fogom elkészíteni.