2014. november 25., kedd

Bableves füstölt nyúlja, friss kenyérrel

Kezdődnek a hideg napok, kell egy finom forró, tartalmas leves, és persze hozzá egy frissen sült kenyér. Így került asztalra ez a finom barna bableves, füstölt nyúljával.



 Hozzávalók:
0,5 kg barna szárazbab
1 kg sertés (füstölt) nyúlja
Ami nem más, mint füstölt hús, mégpedig jófajta, amit
az  Alföldön nyúljának neveznek, vagyis a bordszéli porcogós-
húsos rész
1 nagy fej fehér hagyma
1 fej fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 kisebb szál fehér répa (petrezselyemgyökér)

A rántáshoz

1 kanál mangalica zsír
1 jó nagy evőkanál liszt
1 teáskanál piros őrölt paprika

A babot és a nyúlját főzés előtti este beáztatjuk külön-külön egy-egy  tálban.

Másnap egy kb 5 literes lábasba (fazékba) beletesszük a babot és a nyúlját, az egészben hagyott megmosott fehérhagymát, 1 fej fokhagymát. Nem sózzuk, mert a nyúlja sózott és nem fog teljesen kiázni.

60 percig főzzük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a gyökeret, s ezzel még addig főzzük, ameddig a zöldésgek is megpuhulnak, a babot már szét lehet nyomni és a húsok is majdnem elválnak a porcogóktól.

Elkészítjük a rántást.
Felmelegítjük a zsírt, beletesszük a lisztet, világos színűre pirítjuk. Félrehuzzuk,  belekeverjük a piros fűszerpaprikát. Hideg vizzel felengedjük, elkeverjük.
Szűrőn keresztűl a levesbe belekeverjük.
Felforraljuk és készen is vagyunk.

Tálaláskor, aki szereti tejföllel fogyasztja. Aki még pikánsabban szeretné fogyasztani, az chilli pelyhet szór a levesbe.



Ez a bableves igazán megérdemelt egy nagyon finom kenyeret. Amíg a leves főtt, addit a kenyér is kihült. Igazán pompás páros.

2014. november 24., hétfő

Marhahús és ami belőle készült

 
Amennyire lehet, még mindíg fűszermentes ételeket készítünk. A marhahús levesbe is kifejezetten csakis alapfűszerek kerültek. Úgy mint,
 
 
70 dkg marha színhús,
sárgarépa,
fehérrépa,
1 nagy fej hagyma,
1 egész fej fokhagyma,
Köménymag,
pár szem bors,
kevés köménymag,
fél karalábé
zellerlevél,
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
só.
 
Elkészítés:
 
A marhahúst elkezdjük főzni egy nagyobb lábasban. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Fedővel letakarjuk és lassú tűzön melegítjük. (Nem forraljuk)!
Amíg a hús szép lassan elkezd főni, addig a zöldségeket megtisztítjuk.
A hagymának és a fokhagymának csak a külső héját szedjük le és egészben rakjuk a levesbe.
Hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, s nagyon lassú főzéssel addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a hús megpuhul. Nem szabad, hogy a leves felforrjon és habozzon, Szép csendesen főjjön, ne mozduljon meg, így szűrni sem kell és tiszta, átlátszó levest kapunk.

 
Miután a hús megfőtt kiszedjük a levesből. A leves egy részében csiga tésztát főzünk, a marhahúst felszeleteljük.

 
Amíg a leves elkészül és a tésztát is kifőztük, a húst is felszeleteltük, addig elkészítjük a paradicsomszószt.

 
Kevés kókuszzsíron -egy kisebb lábasban- 1 kanál lisztből világos  rántást készítünk. A rántást lehuzzuk a tűzről és hideg (házi) paradicsomlével (pürével) felengedjük. Kevés sót, és édesítőt (Xilitet) teszünk hozzá. Felforraljuk, besűrűsödik és már el is készültünk vele. (ha szükséges, akkor még kevés vizet adhatunk hozzá, de nekem elég volt a házi paradicsom lé és püré.)
Tálaláskor a felszeletelt marhahús szeleteket a szószra helyezzük.

2014. november 20., csütörtök

Vaj, kenyér, vajaskenyér.....

Egyszerűen, de nagyszerűen... házi vajat készítettem, sütöttem hozzá egy finom kenyeret, s máris kész a legfinomabb reggeli, vagy vacsora.
 
 
Bözsit, a Rabszolganőt újra munkára fogtam. 6 dl 30 %-os tejszínt az üstbe helyeztem, hozzáadtam csipet sót.  Turbó fokozaton 7 perc alatt elkészült az igazi házi vaj. Ha valami különös, speciális, vajat szeretnénk, akkor ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük bármivel.
7 perc alatt kicsapódik a tejszínből az író és elválik a vajtól.

 
Egy gyorskovászos kenyeret sütöttem. Folyadéknak az írót használtam fel.
 
Gyorskovászhoz:
2 dl író
2 dkg élesztő
20 dkg liszt
 
Fakanállal elkeverjük, az edényt letakarjuk, esetleg a tetejét rátesszük, s ha jó meleg helyen van, akkor akár már  fél-egy óra múlva használhatjuk is. A lényeg, hogy a kovász jól felfusson, hólyagosodjon.
 
A kenyér hozzávalói
 
Az összes gyorskovász
40 dkg (1-1 jó nagy evőkanál) különböző liszt: BL 55-ös, teljes kiörlésű tönköly, graham, búzacsírás finom, rozskovászos, rétes, durum)
2 dkg só
2 dl író (természetesen víz, krumpli főzőlé is lehet)
1 púpos evőkanál puffasztott amaránt,
1 csapott (kicsi) evőkanál búza sikér
5 dkg olaj
Itt már nem adunk hozzá élesztőt, mert a kovászban benne van.
 
A hozzávalókat dagasztógéppel kidolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától.
(Én Bözsivel a Rabszolganővel dolgoztatok, s így 2 perc alatt elkészül a tészta összeállításával).
 
Kelesztőtálba pár csepp olajat teszünk, s a gombóccá formázott tésztát belehelyezzük. Kevés liszttel meghintjük és 2x25 percig kelesztjük, közben kicsit átmozgatjuk.
 
Az idő letelte után a tésztát lisztezett felületre borítjuk, veknit formázunk belőle. Teflon fóliával bélelt jénaiba helyezzük és további 40 percig kelesztjük.
(én ebből a tészta mennyiségből 1 nagyobb és egy kisebb formát sütöttem)
 
Mielőtt a sütőbe tesszük, bevágjuk a tésztát, lespricceljük vízzel és a jénai tetejét is befujjuk.
Hideg sütőben 250 fokon 35 percig sütjük. Kivesszük a formából és visszarakjuk a sütő rácsra. Lespricceljük hideg vízzel, és még a sütő alját is jól befujjuk.
5 percig még sütjük.



Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Felszeleteljük és a saját készítésű vajjal megkenjük. Egy forró teával fantasztikus reggeli és vacsora kerül az asztalra.
 
 

2014. november 16., vasárnap

Szalontüdő

Életem során ahol csak lehetett, ott kerültem el, de nagyon messzire a bármilyen tüdőt. Ránézni sem tudtam, nemhogy elkészíteni, vagy elfogyasztani. Most úgy hozta a helyzet, hogy vásároltunk 6 kg marhahúst, amelyben egy jó adag tüdő is volt. Nézegettem elég sokáig, mikoris arra az elhatározásra jutottam, hogy ezt most nem dobom ki. Miután családom egyik tagja imádja, erőt veszek magamon, s elkészítem. Nem tudom lelőjjem-e a poént? Lelövöm: én ettem belőle a legtöbbet, és azt hiszem folytatása is lesz majd egyszer.
Annyit azért tudtam a szalontüdőről, hogy köretnek általában zsemlegombócot tálalnak, de nekem ehhez most nem volt kedvem, így választottam egy egyszerűbb megoldást. Nagyon finom nokedli tésztát kevertem ki és sok-sok zöldségzöldjét tettem bele. Nem bántuk meg!
 
 
A szalontüdő hozzávalói:
50 dkg tüdő (lehet, sertés, marha)
20 dkg szív (nekem ennyi volt, de lehet több is)
3 db  közepes nagyságú hagyma (nálam fehér édes)
3-4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
só (ízlés szerint)
2 szál sárgarépa
1 zöldpaprika karikára vágva
fél mokkáskanál citrombors
pár szem fekete egész bors
1 evőkanál mangalica zsír
1 kanál liszt
1 kanál cukor
fél citrom leve és csíkokra vágott héja
 
Elkészítés:
 
Először a tüdőt és a szivet feltesszük abálni. Egy lábasba helyezzük a  tüdőt és szivet, hozzáadjuk a babérlevelet, egy egészben hagyott vöröshagymát, sót, pár szem egész borsot. 1 óra hosszán át abáljuk.
Amikor elkészült leöntjük róla a vizet, hideg vízzel leöblítjük és felcsíkozzuk a tüdőt és a szivet is.
 
Amíg az abálás folyik, addig egy serpenyőben 1 evőkanál mangalica zsírt felolvasztunk, beleszórjuk a kristálycukrot és kicsit karamellizáljuk. Belerakjuk az 2 fej hagymát, amit  apróra összevágtunk és megfonnyasztjuk a zsíron.  Hozzáadjuk az 1 kanál lisztet és nagyon világosra pirítjuk, majd az abáló léből elveszünk kb 3 dl-t és ezzel felengedjük. Karikára vágjuk a sárgarépát, hozzáadjuk és  megszórjuk citromborssal, zúzott fokhagymával, a csíkokra vágott citromhéjával  fűszerezzük és a babérlevelet is beletesszük.
Összeforraljuk, majd hozzáadjuk a felcsíkozott tüdőt és szivet, s további 10 percig összeforraljuk egészen addig, amíg besűrűsödik.
Megkóstoljuk, s ha még szükséges, akkor sózzuk és belecsavarjuk a citrom levét is. (van aki mustárt is tesz bele, mi nem szívesen fogyasztjuk, ezért ki is hagytam).



Általában zsemlegombóccal tálalják, de én most könnyítettem a dolgon.
2 tojást felvertem, az abáló léből 2 dl-t hozzáadtam. 2 csokor petrezselyemzöldet apróra vágtam, hozzáadtam és annyi liszttel kevertem össze, hogy egy finom galuska tésztát kaptam. (pici citromborssal megbolondítottam)
 
Enyhén sós vízben (amibe kevés zsírt is tettem) kifőztem az óriás galuskákat, majd leszűrtem és tálaltam.
 
 
Életem első szalontüdőjét főztem és ettem, de nem az utolsót.
 
 
 
Eddig ránézni sem tudtam, ezután alíg várom a következő adag elkészítését.

2014. november 14., péntek

Kacsasült móringgal

Még mindíg az egyszerűség jegyében -  fűszer nélküli ételek - kerülnek az asztalra. Ebben az esetben a Márton napi libát (mert nem nagyon kedveljük a libahúst) helyettesítettük finom kacsacombokkal, szárnytővel, kacsamellel, s valamikor a nagymamám mindehhez köretnek hagymás, paprikás krumplit - akkori nevén Móringot tálalt. Nekem óriási emlék és arra mindíg vigyázok, ha kacsasült: akkor a köret csakis Móring lehet. Most is az volt! 
 
 
A kacsacombot, mellét, szárnyát - és még vásároltam hozzá nagy adag kacsaszárny-tövet egyszerűen csak besóztam.
 
Vetem még  hozzá 2 kg kacsahájat, amit a tepsi aljára leterítettem, és ráraktam a kacsa feldarabolt részeit.



Köretnek a nagy kedvencem: a Móring került. Egy serpenyőben, 1 kanál kacsazsíron 1 nagy fej fehér édes hagymát megfonnyasztok, kevéske piros paprikával megszórom, sózom, kissé citromborssal megszórom. Az apró kockára vágott  burgonyát sós vízben megfőzöm és beleforgatom a piros paprikás hagymás zsíradékba. (a burgonya főzőlevét félreteszem, mert a következő kenyérsütésnél Ő lesz a folyadék)
 
 
A kacsa melle és a szárnytövek. Olyan ízletes, pedig mindösszesen csak besóztam és a kacsahájon sültek pirosra.


A kacsahájból pedig nagyon finom tepertő sült, ami sajnos nagyon kevés, így vacsorára el is fogyott.

2014. november 12., szerda

Csak így egyszerűen (egy csirke és ami belőle készült)

Egyszerű. fűszermentes táplálkozásra álltunk át, de ez még nem azt jelenti, hogy éheznünk is kell. Nem is fogunk. Maximum pár fűszert, elhagytunk egyenlőre az étkezésből, de majd bepótoljuk. Az ételek a legalapvetőbb zöldséggel, fűszerrel készültek, míg a kompóthoz sem adtunk cukrot. Természetesen a csírkecomb is sütőzacskóban, tehát zsírmentesen sűlt.
 
 
S akkor, most meghívhatlak egy egyszerű, szabadszedéses ebédre? Gyere ülj az asztalunkhoz, nem bánod meg.

 
 A húsleves a legalapvetőbb zöldségeket tartalmazzák.
- sárgarépa,
- fehérrépa,
- zeller gumó,
- zellerzöld,
- hagyha,
- fokhagyma,
- egész paradicsom,
- só,
- zöldpaprika,
- 1 db krumpli,
- köménymag,
- pár szem egész fekete bors
és természetesen a csírke apróléka, úgy mint: lábak, nyaka, mellcsont, mája, zúza, szíve.
 
Annyi vizet ráönteni, hegy ellepje a fazékban. Legkisebb fokozaton, lefedve akár 2 óráig is lehet főzni. A lényeg, hogy a leves ne mozogjon, ne forrjon, hab ne keletkezzen rajta. Én jó sok lével főzöm, mert amikor elkészül, a tésztát, (jelen esetben csigát) is húslevesben főzöm ki. (nem szeretem a vízízű tésztákat)

 
A combokat, szárnyakat, és a hátát 10-15 percre beleteszem a levesbe, amíg fő. Ezután kiszedem, sütőzacskóba helyezem. A sütőzacskó végét lezárom és 170 fokos sütőben szép pirosra sütöm. (zsírmentes)!
 
Köretnek, természetesen kockára vágott krumplit főzök, jó sok főzőlében. (A főzőlé ugyanis a következő kenyérsütés folyadéka lesz)
Leszűröm a krumplit, 1 kanál kacsazsírt és apróra vágott petrezselyemzöldet teszek rá és máris tálalhatom a hús mellé.

 
Ehhez a finom ebédhez csakis itthon készített kompót dukál. Most Cseresznyéből és őszibarackból, amit egy kedves  rokonomtól: Turla Dávidné Fazekas Erzsikétől, Eleki ottlétünkkor - kaptunk, és innen is megköszönöm neki, mert nagyon finom volt.
Elkészítése nálam:
Vizet teszek fel forralni, bele szeletelek egy egész -jól megmosott- karikára vágott citromot, pár szem szegfűszeget. Jól kiforralom, hogy a citrom és szegfűszeg íze jól átjárja a levet. Édesítésnél a kristálycukrot, xilittel helyettesítem minden esetben.
 
Jó étvágyat!