2013. november 28., csütörtök

Zabpelyhes DNK zsömle

Szeretem az egyszerűséget, a gyorsaságot, a finomságot, a kevés munkával járó feladatokat, de ami azt illeti nálam a DNK (Dagasztás Nélküli Kenyér) nem jött be. Olyan vizesnek, sületlennek éreztem a közepét, ezért aztán fel is hagytam a további próbálkozásaival, mígnem egyszer csak rábukkantam a Női ez meg az aldalán a tulajdonképpeni DNK zabpelyhes zsömlékre. Elolvasva a receptet azonnal hozzá is fogtam, merthogy reggelre egy falat kenyerünk sem volt. Ez az adag már a második sütésem, s bizton állíthatom, hogy nem az utolsó, mert egyszerűen ha reggel akarunk finom friss péksüteményt, akkor este bekavarjuk a hozzávalókat és reggel süthetjük is. Vagy ha délután 5-kor jut eszünkbe, hogy vacsorára sincs semmi kenyérféleség, akkor sincs semmi baj, mert este 7-kor már lehet vacsorázni ebből a nagyon finom zabpelyhes zsömléből. Tehát, ennyire egyszerű az egész. Munka szinte pár perc van vele, észre sem vesszük, hogy sütöttünk, mégcsak el sem fáradunk.
Valójában csak azt vesszük észre, hogy kisült és már el is fogyott :)
 
 
Hozzávalók és elkészítés:
 
35 dkg liszt (szatmári BL 55-ös volt)
10 dkg zabpehely (apróbb szemű)
4 dl langyos víz
2 kk só
1 kk cukor
2 evőkanál olaj
1,8 dkg friss élesztő, (vagy 1 csomag instant élesztő)
 
Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor az élesztőt a 4 dl langyos  vízből elvett egy részével össze kell keverni. Felfuttatni nem fontos, de el kell olvadjon az élesztő. Por élesztő esetében nincs ilyen gond, azt csak bele kell keverni a többi szárazanyagba.
 
Tehát:
Egy kelesztőtálban a lisztet, a zabpelyhet, a porélesztőt (vagy a feloldott friss élesztőt), a sót, a cukrot összekeverjük egy fakanállal, majd hozzáadjuk az olajat. Ezzel is átforgatjuk egy kicsit.
A kelesztőedény tetejével lefedjük és 1 óra hosszát pihentetjük (kelesztjük)
Vagy este bekeverjük, mindjárt hűtőbe rakjuk  és reggel sütjük. (várakozási idő csak annyi, amíg a sütőnk felmelegszik a legmagasabb hőfokra)
 
Ha frissen készítjük, akkor - egy óra pihentetés után-  azonnal hozzáfogunk - fóliával bélelt - tepsire rakni, ha hűtőből vesszük elő, akkor legalább egy fél órát várjunk a sütéssel, de legalább annyit, amíg a sütőnk felmelegszik.
 
A tepsinket sütőfóliával, vagy teflon fekete fóliával béleljük. Két evőkanállal kiadagoljuk a tepsire az elég képlékeny anyagot. Megpróbáljuk zsemle formára igazítani.  Kissé távolabb egymástól rakjuk a tepsire, mert sülés közben fognak nőni !
 
A sütőt bekapcsoljuk a maximumra és előmelegítjük, majd levesszük a hőfokot, és  220 fokon 25 perc alatt készre sütjük a zsemlénket.
Rácsra tesszük kihülni, vagy akár azonnal még langyosan fogyaszthatjuk. Mennyei élvezet !!
 
 

 
Azt hiszem a fotó magáért beszél. Ilyen laza szerkezetű zsömlét csak ezzel a zabpelyhes technikával érhetünk el. No és nem felejthetjük el azt sem, hogy ezt a tésztát nem dagasztottuk!!  Nagyon sokáig friss marad. (de csak akkor, ha sokat sütünk belőle, mert egyébként olyan finom, hogy csak úgy magában is el lehet fogyasztani egy pohár teával, tejjel, ki mivel szereti.

 
Bevallom, nekem először nem tetszett, mert én szeretem a kifinomult, kisimult formákat, de itt fel kell adnom a szokásaimat és hozzá kell szoknom, hogy a dagasztás nélküli péksütemények márcsak ilyen rusztikusak, de végtelenül finomak.
 
Összes munkaidő vele annyi, hogy összekeverjük a hozzávalókat, majd egy óra múlva tepsire rakjuk és kisütjük. Azt hiszem ennél könnyebb megoldás és ilyen finom eredmény elengedhetetlen a mai rohanó világban.

2013. november 26., kedd

Gombás, citromos, tejszínes csirkemell pennével

Tésztás napokat tervezek, de valahogy soha sem sikerül "csak" tésztát főzni. Valahogy mindíg előkerül valami húsféleség. Most éppen egy fél csirkemell volt a bűnös.
 
 
Először is a filézett csirkemellből készítünk -sok-sok zöldséggel- egy finom húslevest, majd a megfőtt melle húsát kiemeljük a levesből. Félre tesszük. A húslébe pedig eperlevelet főzünk. Ezzel a húslevesünk el is készült.
 
 
Hozzáfoghatunk a tésztás második fogáshoz.
 
Hozzávalók
 
1 jó nagy fél főtt csirkemell
25 dkg gomba
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
1 citrom leve
bors
1 evőkanál mangalica zsír
1 dl habtejszín
 
Elkészítése
 
A vöröshagymát megtisztítjuk és a felolvasztott zsíradékon megpároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt gombát, a paradicsomot, a zöldpaprikát. Összeforraljuk fedő alatt. Fűszerezzük sóval, borssal, s a végén belekeverjük a tejszínt. Pár perc alatt ezeket is összeforraljuk. Amikor elkészültünk vele, belenyomunk 1 kisebb citrom kifacsart levét. Összekeverjük, a hozzáadott -csíkokra vágott- főtt csirkemellet,  és lefedjük.
 
 
 
Amíg a fedő alatt összeérik a gombás, tejszínes, citromos feltétünk, addig egy jó nagy lábasban vizet forralunk, sót és kevés olajat teszünk bele, és 25 dkg penne tésztát kifőzünk benne.



A tésztánk kb 20 perc alatt jó roppanósra megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és tányérra rakjuk. A tészta tetejére halmozzuk a serpenyőben várakozó gombás, csirkemelles, citromos, tejszínes feltétünket. A maradék citromos tejszínnel meglocsoljuk a tésztát és máris fogyaszthatjuk ezt a finomságot. Jó étvágyat !


2013. november 24., vasárnap

Virágzsömle

Ha jártál már Görögországban, (és abban biztos vagyok, hogy igen)  akkor biztos találkoztál már ezzel a finomsággal, ugyanis a görög  pékségek polcain bármikor megtalálható.  Nálam viszont kenyérnek indult az egész, de menetközben vett  egy fordulatot és megszületett a  virágzsömle. Ez most kenyértésztából van, de ha valóban az igazi görög virágzsömlét szeretnénk megsütni, akkor víz helyett tejet, és a magvas liszt helyett síma fehér lisztet használunk, s vajból is tehetünk többet a tésztába.
De most nézzük, hogyan is készült ez a mutatós péksütemény.
 
Először is kovászt készítünk:
 
A kovász hozzávalói:
30 dkg liszt
3 dl víz
2 evőkanál olaj
1,8 dkg élesztő
 
Fakanállal egy kelesztőtálban összekeverjük, letakarjuk, s legalább 5-6 órát kelesztjük.
 
A zsömle hozzávalói
 
Az összes kovász
+
30 dkg liszt (szatmári)
10 dkg zabpehely (apró szemű)
10 dkg napraforgómagos lisztkeverék (LIDL-s)
2 dkg só
2  dl víz
5  dkg lágy vaj

 
Az összes hozzávalókat dagasztógépbe rakjuk. Akkor lesz jó, amikor már a tészta elválik az edény falától. (dagaszthatjuk kenyérsütőben is) !
A kelesztőkosarat (kelesztőkendővel) kibéleljük, (akinek nincs, ilyen alkalmatossága, az a szokásos módon keleszti) belerakjuk a kicsit megformázott tésztát 30 perc pihentetés után vissza kell gyúrni majdnem az eredeti méretére. Újból 30 percre visszarakjuk a kelesztő edényünkbe.
Megvárjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Amikor ezt elértük, akkor kiborítjuk a kelesztőedényből kissé kisodorjuk és  9 db egyforma részre elvágjuk. (ezek a gombócok egyenként 17 dkg-osak voltak)
 
A kelesztőkendőnkkel letakarjuk a gombócokat és 10 percig pihentetjük. A 10 perc letelte után elővesszük a kihúzható tortakarikánkat és elkezdjük a tésztagombócokat zsemleformára igazítani.
Fontos, hogy nem kell átgyúrni, nem kell a levegőt kiszorítani belőle,  és a formázás gyakorlatilag csak éppen annyi, hogy kerek legyen. Nem kell szabályos zsemlékre formázni, kelés közben úgyis kikerekednek.
 
Előveszünk egy tepsit, amire egy sütőfóliát (szilikonos sütőpapírt) teszünk, majd ráhelyezzük a 30 cm-re kihúzott tortakarikát. 8 db gombóccal körberakjuk a tortakarikát. A kilencedik zsömlegombócot szépen középre helyezzük.
Letakarjuk és 1 óra hosszáig kelesztjük. Kelesztési idő alatt a 40. percnél bekapcsoljuk a sütőnket és 250 fokra előmelegítjük. (ez kb 20 perc)
 
Sütőbe helyezés előtt a virágzsömlénket jócskán lespricceljük vízzel. (úgy, hogy álljon a tészta alatt a víz). Tetejét tetszőlegesen magvakkal (én most szezám maggal) megszórjuk.
 
 
250 fokon sütöttem 25 percig, majd 200 fokra levettem a hőfokot és további 20 percig sűlt. Természetesen a hőfok és a sütési idő sütőfüggő, erre mindenkinek oda kell figyelni. Ha esetleg hamarabb pirulna, akkor fóliát tehetünk sütés közben a tetejére.
 
 
 
A képek minőségéért elnézést kérek, de már nagyon késő volt amikor fotózásra kerül a sor.
 
 

2013. november 17., vasárnap

Igazi téli reggeli

Így néz ki egy igazi téli reggeli, amivel szervezetünket - ha nem is diétásan - de felkészítjük a télre :) vagy legalábbis ráfogjuk, hogy ezért eszünk ilyen finomat. Ami a lényeg, hogy minden itthon készült és nagyon-nagyon finom.
A tányéron sós kifli, fokhagymás paprikás abált szalonna, kacsatepertő.
 
 
A kedvenc hentesünktől vásárolunk egy jókora hasaalja szalonnát, amit itthon szépen átmosunk, és egy nagyobb edényben forró sós, fokhagymás (1 egész fej fokhagyma) vízben alacsony hőfokon puhára főzzük. Amikor elkészül, a vízből kihalásszuk a fokhagymákat és rákenjük a még forró szalonnára, piros, házi fűszerpaprikával meghintjük és kirakjuk a hidegre, hogy jól kihüljön. Persze ott toporgunk mellette, hogy mikor vágható már a reggelihez :)

 
3 kg bőrös kacsahájat vásárolunk szintén a kedvenc hentesünknél. A hájat felkockázzuk (amennyire lehet egyforma darabokra). Egy nagyobb lábasba öntünk éppen csak annyi vizet, hogy a lábas alját belepje. Belerakjuk a feldarabolt kacsahájakat, jól megkeverjük, lefedjük és nagyon alacsony hőfokon minimum 1 óra hossza alatt kisütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt a lábasról, és megvárjuk, hogy ilyen szép pirosak legyenek a tepertők.
Szűrőkanállal kiszedjük a zsírból, kicsit kinyomkodjuk belőle a zsírt. A hájból nyert kacsazsírt megfelelő dobozba, üvegbe öntjük és jó kis lilahagymával fogyaszthatjuk a kacsazsíros kenyeret, vagy éppen süthetjük vele a legfinomabb kifliket, pogácsákat.

 
Tálba rakjuk a tepertőket, de azért várjuk meg, hogy teljesen kihűljön csak azután fogyasszuk. A tepertőket - amikor már kihültek - átrakjuk dobozba és fagyasztóba tesszük. Ha így járunk el, akkor mindíg friss ropogós marad a tepertőnk. Csak étkezés előtt szedjük ki a megfelelő mennyiséget a fagyasztóból.

 
S íme, a tálalótányérra rakott reggeli. Van, aki ezt nem kívánja meg ? :)

Túrótöltelékes rózsa

Ha már egyszer itt az ősz, mindjárt a tél is. Kiskertemben leszedtem az utolsó rózsabimbókat, de hogy el ne feledkezzünk a rózsákról, alkotni kellett egy másik fajtát, amit akár egész télen-nyáron folyton lehet élvezni.
 
Túrós rózsa
 
Kelt tészta:
 
60 dkg liszt,
2,5 dl tej,
4 dkg élesztő,
3 ek cukor,
1 tk só
1 tojás
1,3 dl olaj,
2 ek tejföl
 
Túrótöltelék:
50 dkg túró (áttörve)
2-3 ek. cukor
1 citrom aroma
1 teáskanál vanília kivonat
1 egész tojás

1 óra alatt a duplájára kelt. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és szétdaraboljuk. Nálam 11 dkg-os gombócokra sikerültek, de mint később kiderült, lehettek volna sokkal kisebbek is.
Minden gombócot kinyújtunk (nálam 14 cm volt az
átmérőjük) Legközelebb elég lesz 10 cm is.
 



14 cm-es kört nyújtottam, de már tudom, hogy legközelebb elég lesz egy bő tenyérnyi is, úgy kb 10 cm-es kör !
 
A szemben lévő részeknél a fotón látott formában bevágjuk a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a közepén maradjon annyi hely, hogy a tölteléket be tudjuk úgy rakni, hogy a bevágások mentén ne csurogjon ki a tésztából.


 
Elkezdődik a szélek felhajtogatása.

 
 Miníg a szemben lévő részeket hajtjuk egymás után.


 
Elkészültünk a rózsa formázásával.

 
Sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk és amíg a sütő bemelegszik (20-25 perc) addig hagyjuk még kelni.
 

 
Tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Amerikai palacsinta

 
Amerikai palacsinta, amely nem sokban tér el a hagyományos vékony palacsintától, de ízében, formájában mégis más.
 
25 - 30 dkg liszt
4 dl tej
2 db tojás
csipet só
5 dkg vaj
1 spütőpor
 
A sötőport a lisztben ekeverjük, hozzáadjuk a tejet, tojást, sót, olvasztott vajat. Jól elkeverjük és hagyjuk legalább egy órát pihenni.
 
A kisütéshez eléször a serpenyőt picit kiolajozzuk és egy merőkanálnyi masszát teszünk a felforrósított sütőedénybe. Igyekezzünk vagy kisebb serpenyőt használni, vagy ha csak nagy van, akkor a közepébe csurgatjuk a masszát. Alacsony hőfokon mindkét oldalán szép világosra sütjük.
 
Áfonyalekvárral tálaljuk.
 
Én cukrot nem használok a palacsintákhoz, így az amerikaihoz sem ! Ha nagyon szükséges, akkor édesítőszerrel készítem.

2013. november 4., hétfő

Kombe

Legalább 3 éve készülök megsütni ezt a finomságot, de valahogy soha sem fogtam hozzá. Hogy most mi adta az indittatást? Fogalmam nem volt mi legyen a legegyszerűbb, legfinomabb, de még soha sem készítettem ebéd.
Ez lett: a KOMBE
Sokszor megnéztem a receptjét az interneten, de nem tudom miért tünt olyan bonyolultnak, holott a világ legegyszerűbb tésztája A töltelék pedig akár sós, akár édes formában csak a képzeletünkben szabhat határt.
A mienk  most sós változatban, sonkás, gombás, kolbászhúsos változatban készült a család óriási örömére (2 tepsivel) Már eleve másfél adaggal indítottam, ismerve a családom jó étvágyát. Ide azért egy adagnak a hozzávalóit írom le, mert az is egy tetemes mennyiség.
 
 
A kovásszal kezdjük
 
3,5 dl tej
1 dl víz
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
 
A tejet, vizet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük és 2 óra hosszára félre tesszük letakarva, azaz kovászt készítünk!
 
Jöhet a következő lépés
 
A dagasztógépbe öntjük a kovászt és hozzáadjuk az alábbiakat
 
1 kk só
60 dkg liszt

Amíg a gép összegyúrja (megkeveri) a tésztánkat, addig

10 dkg vajat
5 evőkanál olajat összemelegítünk

Az elkészült finom, selymes tésztánkat kivesszük a dagasztó tál edényéből és erősen lisztezett nyújtólapra tesszük. Három egyenlő részre elosztjuk.

Az első gombócot kinyújtjuk akkorára, hogy az, a  sütőpapírral bélelt tepsi nagyságú legyen. A kinyújtott tésztát megkenjük az olaj+vaj keverékével (jó vastagon, ne sajnáljuk)

a második gombócot is kinyújtjuk és rátesszük az első vaj-olaj keverékkel megkent tésztánkra.

Jöhet a tölelék

A tölteléket már előre elkészíthetjük, hogy a folyamat ne álljon meg.

Ennek a Kombe-nak a tölteléke,

gomba, sonka, 25 dekányi kolbászhús. A gombát a sonkát egy serpenyőben összemelegítjük, majd hozzákeverjük a kolbászhúst is (persze lehet kolbászkarikákkal helyettesíteni)
Azért nem írtam konkrét adagokat, mert kinek-kinek tetszése és a hűtőszekrény tartalma is meghatározhatja a töltelék mennyiségét és milyenségét is.

(kolbászhús = darálthús, só, fokhagyma, piros fűszerpaprika)

A masszához hozzákeverünk 1 kispohár (2 dl) jó kemény tejfölt, de arra ügyeljünk, hogy ne legyen lucskos.

A második lapra az összekevert tölteléket rákenjük, egyenletesen elosztva, majd kinyújtjuk a harmadik lapot is és azzal betakarjuk. Ezután kezdjük el a tésztát hajtogatni !


Először a szemben lévő egyharmad részét hajtjuk felénk, majd a felőlünk eső részét ráhajtjuk az egészre. Utána egymásra hajtjuk a tésztát és ahol a végek összeérnek, ott összecsipkedjük, hogy a töltelék ne csurogjon ki belőle.

A tésztát megfordítjuk a tenyerünkben, hogy az összecsipkedett része legyen alúl, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Pizza vágóval, vagy jó éles késsel tetszőlegesen bevágjuk és letakarjuk. Duplájára kelesztjük. Mielőtt sütőbe raknánk egy tojással megkenjük, és a tetejére tetszőleges magvakat szórunk. (jelen esetben szezám és len mag került rá)

40 perc kelesztésnél bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük. (ez kb 20 perc)
A tepsit berakjuk a sütőbe, a hőfokot visszavesszük 180 fokra és 30 perc alatt készre sütjük.

Miután én majdnem dupla adagot készítettem, ezért aztán két tepsibe kerültek a kombek.

 
Ő volt a kisebbik :) de olyan jól kelt, hogy már a bevágások is itt-ott összenőttek :)

 
Ő volt a nagyobbik. Itt már tojással megkenve, magok rászórva.

 
 
Ilyenre sikeredett, amikor kisült.
Megállapításom csak annyi, hogy nekem túlzottan sok volt a vaj és olaj mennyisége, ehhez a tésztaadaghoz én biztos felezném, tehát 5 dkg vaj és 2-3 evőkanál olaj elegendő lenne.
Még így is valami fantasztikus volt a tésztája.
A bevágásnál pedig legközelebb óvatosabb leszek, nem kell ennyire (tepsi aljáig) bevágni. Biztosan szebb lett volna, de hogy finomabb nem ! - az is igaz !!
Sajnos felszeletelve megmutatni nem tudom, mert annyi idő nem volt, hogy lefotózzuk. Majdnem hogy égette a kezünket, szánkat, de csak ettük, ettük és ettük :)
Megrendelve az édes változata is :)