2013. október 31., csütörtök

Békebeli kiflik

Ez a kifli ugyan már egy hónapja készült, de teljesen úgy emlékeztem, hogy posztoltam is. Ma mindhiába kerestem sehol sem találtam. S mivel elég sokan kérték a receptet: íme elhoztam az én igazi békebeli natúr és sós kiflijeimet.
 
 
Előző napi kovász, ami a következőkből áll össze:  
3 dl víz,
300 g finom liszt
2 evőkanál olaj
5 dkg friss élesztő
 
Ezeket egy tálban fakanállal összekeverni, tál tetejét befedni vagy letakarni, s konyhahőmérsékleten hagyni. Jó meleg helyen felfut a kovász, majd visszaesik, de ez így a természetes.
(NEM kell hűtőbe rakni a kovászt)
 

 
 és akkor a  további hozzávalók (másnap)

az összes kovász +
1,20 kg finom liszt,  (Szatmári)
5 dl víz,
5 dkg só,
25 g (2 ek) olaj. (ha valaki még fokozni szeretné az ízeket, akkor 5 dkg puha vajat is adhat hozzá)
Dagasztógép megdagasztja.
Kelesztőkosárban 2 x 30 percig pihen, félidőben kissé átmozgatom a tésztát.
Második pihentetés után lemérem a tészta mennyiséget, elosztom annyival, ahány db kiflit szeretnék sütni belőle. (jelen esetben 16 db lett) Tehát 16 gombócot formálok belőle, letakarom és 10 percig pihentetem, majd egyenként kinyújtom, olyan esőcsepp formára, és a felém eső szélesebb részénél kezdem feltekerni úgy, hogy a két szélét kb 1-1 cm-re behajtom, hogy ne nagyon csücskös legyen a vége.
 
(Vagy a másik, a könnyebbik formázással:
A tésztát két gombócra osztom és 1-1 szép nagy kört nyújtok belőlük. A kerekre nyújtott tésztát egyenként 8 felé felszeletelem, pizzavágóval, vagy egy jó éles késsel.  Itt is a szélesebbik felénél elkezdem  feltekerni)
 
Arra ügyeljünk, hogy a feltekert kiflinek a vége az mindíg alúl legyen, mert akkor sűlés közben nem fog szétnyílni.
 
Fóliával bélelt tepsire rakom és 60 percig ujra kelesztem. 40 percnél bekapcsolom a sütőt. Előmelegitem 200 fokra és beteszem mindkét tepsit. Légkeveréssel 200 fokon 10 percig, majd további 8-10 percig 170 fokon sütöm.  Elképzelhető, hogy félidőben a két tepsit meg kell cserélni. Természetesen a hőfok sütőfüggő, de gondolom mindenki ismeri a saját sütőjét.
Rácsra szedem és kihütöm a kifliket. Mielőtt beteszem sülni, jócskán lespriccelem a kifliket,
de úgy, hogy a tepsiben áll alattuk a víz. s még a sütő aljába is teszek kis edénybe vizet gőznek. (kb 1 - 1,5 dl-t)
 
 
20 perc izgalom és várakozás a sütő előtt, s máris élvezhetjük ezt a nagyon finom -tényleg békebeli- kifliket.

2013. október 26., szombat

Sokmagvasok (grahamlisztes kovásszal)

Grahamkovászos, sokmagvas kenyérnek indult, de aztán elhajlott a dolog és ez lett belőle.
 
 
A kovász készítésével - sütés előtti napon - kezdünk.
Hozzávalók a kovászhoz:
3 dl víz
20 dkg grahamliszt
10 dkg BL 55-ös szatmári liszt
5 dkg friss élesztő
2 evőkanál olaj
 
A hozzávalókat egy tálban fakanállal összekeverjük, lefedjük és minimum 12 órát pihenni (dolgozni) hagyjuk. A kovász felfut, majd visszaesik, és ez a természetes.
 
A további hozzávalók, (másnap)                            fél adaghoz 
 
Az összes kovász                                                      Az összes kovász                                                  
 
1,2 kg BL 55-ös Szatmári liszt                                 0,6 kg liszt
5,5 dl víz                                                                    2,7 dl víz
5 dkg puha vaj,                                                         2,5 dkg puha vaj
2-3 evőkanál olaj                                                      2 evőkanál olaj
3,5 dkg só                                                                  1,8 dkg só
10 dkg zabpehely                                                      5 dkg zabpehely
2 evőkanál szezám mag                                           1 evőkanál szezám mag
2 evőkanál len mag                                                  1 evőkanál len mag
2 evőkanál napraforgó mag                                    1 evőkanál napraforgó mag
 
Az összes hozzávalókat dagasztógépben kb 6-8 percig dolgoztatjuk. Kelesztőkosarat (kelesztőkendővel) kibéleljük, a megdagasztott tésztát belerakjuk, letakarjuk és félretesszük pihenni 2 x 30 percre. Az első 30 perces pihenés után picit átmozgatjuk a tésztát. A második kelesztés után a tésztát finom mozdulatokkal hosszú ruddá formáljuk, lemérjük és kb 15-16 dkg-os gombócokra vágjuk, picit összegömbölyítjük (2-3 mozdulat) és 10 percet -letakarva- pihentetjük.
Az idő letelte után a bucikhoz való gombócokat kinyújtjuk, hosszában összehajtjuk és feltekerjük.  A buci formázását fázisfotókkal ITT lehet megtalálni !
A tekert, csavart formákat először ruddá sodorjuk, félbahajtjuk és a két szárat összetekerjük, majd a végét áthuzzuk a tészta félbahajtott részénél.
Tepsikre rakjuk, letakarjuk és 40 + 20  percet pihentetjük.  (40 perc letelte után bekapcsoljuk a sütőt és 20 perc alatt 250 fokra előmelegítjük.)
A sütést 250 fokon kezdjük 10 percig, majd a hőt levéve 180-190 fokra további 15 percig, a szép szín eléréséig sütjük.

 
Amikor a sütő 250 fokra felmelegedett, a fóliával bélelt tepsire rakott péksüteményeket annyira spricceljük le, hogy -a képen láthatóan- vízben álljanak. Kell a gőz a sütéskor !

 
Itt is nagyon jól látszik, hogy milyen sok víz van a péksütemények alatt a fólián.
 

 
Sülés után rácsra szedjük ki és otthagyjuk kihűlni.
 

 
A tésztába rakott magoktól nagyon finom íze lett, a belerakott 10 dkg zabpehelytől pedig nagyon laza, finom puha  belsőt érünk el.
 




A fenti mennyiségből óriási adag -egyenként 15,6 dkg-os- péksütemények készültek. 12 db buci, és 5 db tekert-csavart akármi :)

2013. október 24., csütörtök

Sharlotka, vagyis az orosz almatorta

 
Hétvégi nagy "amortizációm" után  kényszerpihenőre vagyok ítélve, de azért még sem nyugszom. Ha másképp nem, hát a ház urát "ugráltatom", merthogy ilyenkor látja meg egy férfiember, mennyi mozogni való is van egy konyhában. No nem lett volna ez olyan sürgős, csakhogy több kiló almát vásároltunk és bizony nem éppen abból a fajtából, amiből tavaly is sikerült, így aztán sűsűbben átnézzük őket. Még nincs velük semmi baj, de ha már egyszer válogatásra került a sor, akkor az a 6 db alma nem fog hiányozni, ami ehhez a Sharlotka (orosz almatorta)-hoz kellett.
Elkészítése pedig oly annyira egyszerű, hogy még az én férjem is meg tudta csinálni. Az indítást viszont Mandy adta, s milyen jól tette.
 
 
Hozzávalók:
 
6 db zöld savanykás alma (nekünk piros és édes volt itthon, ezért aztán a fiúk örömére a torta is jó édes lett.)
 
3 db nagy egész tojás
25 dkg cukor
1 kisebb evőkanál vanília kivonat
25 dkg liszt
 
A tetejére
 
porcukor
 
Elkészítésében a legnagyobb munka az alma megpucolása, a többi már gyerekjáték.  Miután most tényleg nem terhelhetem a lábam, ezért nagyon fotózkodni sem tudtam és tényleg nem is én csináltam az egész menetet, így a fázisfotókat ERRŐL az oldalról szedtem le, hogy könnyebb legyen az áttekinthetőség. a montázson lévő kisült és felszeletelt sütemény már a mi végeredményünk.  
 
 

 
Elkészítését a fenti fázisfotó sorozat is mutatja. Először megpucoljuk az almákat, eltávolítjuk a csumáját, vékony apró szeletekre összevágjuk, s egy kerek tortaformába belerakjuk. (Én a tortaformát sütőpapírral béleltem.  Alját és oldalát is)
A 3 egész tojást a cukorral habosra felverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, majd lazán hozzákeverjük a lisztet. Az egész masszát rácsurgatjuk az almaszeletekre és kissé öszekeverjük az almákkal, hogy nagyjából mindenhol érje az almákat a massza.
180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Ajánlott a tűpróba. (Én félidőben megnéztem és féltettem, nehogy megégjen a teteje, ezért egy alufóliát tettem rá) Nagyon szép színűre sült.
 

 
Vigyázat !!!!! annyira finom, hogy függőséget okoz/- hat :) Miközben fogyasztottuk elgondolkodtam azon, mi lenne, ha az almaszeleteket összekeverném a masszával, s így kerülne bele a sütőedénybe ? - no majd legközelebb kipróbáljuk.
Jó étvágyat !

2013. október 16., szerda

Ma van a kenyér világnapja - Foszlós kenyerem

Október 16 !!! minden évben ezen a napon ünnepeljük a Kenyér Világnapját, s erre úgy készülünk, hogy minimum két kenyeret sütünk, de az egyiket elajándékozzunk, barátoknak, ismerősöknek, rokonoknak, ki kinek. Én ma nagyon későn fogtam hozzá a kenyérsütéshez, mert így jött ki a lépés, de azért sikeresen zárult a nap. A fotók nem olyan szépek, mert fény az már nem volt, de szerintem nem is ez a lényege a dolognak.
 
 
Foszlós kenyerem
 
hozzávalók és elkészítés
 
Kovászt készítettem, reggel 7 óra körül

3 dl víz
30  dkg finomliszt,
5   dkg élesztő
2 evőkanál olaj
Fakanállal jól kikevertem, Kelesztő tálban kelesztettem egészen délután 3 óráig.
Ekkor következett a kenyértészta összeállítása
 
Hozzávalók
 
Az összes kovász
 
0,5 liter víz
3,5 dkg himalája só
1,2 kg finomliszt
2 evőkanál olaj,
5 dkg olvasztott vaj
 
Minden hozzávalót a dagasztógépbe tettem, és a tésztát kb 8 percig keverte a gép. Kelesztő kosaramat kibéleltem konyhakendővel (nagymamám szőtte kenyérkelesztő kendő)
 
2 x 30 perces pihentetés következik. Az első 30 perc után átmozgattam a tésztát, de nem gyúrtam vissza az eredeti méretére !!!!!!  Vissza került a tészta a kosárba, letakartam és 30 percig újra pihent.
 
A megkelt tésztát ketté vágtam egyharmad - kétharmad arányban. Az egyiket egy nagyobb vas kacsasütő edénybe, míg a kisebbiket egy Ultrapro 3,6 literesbe tettem.
 
A kisebbiket sütőedénnyel együtt a hideg kamrába vittem. A nagyobbik méretűt a konyhapulton hagytam kelni 40 percig.
 
Ekkor bekapcsolatam a sütőt és 20 perc alatt előmelegítettem 250 fokra. A sütő elérte a hőfokot, a kenyértészta összesen 60 percet kelt. A tészta tetejét jócskán lelocsoltam vízzel és így ment be a sütőbe. 10 percig 250 fokon, majd 35 percig 190 fokon sült készre.
 
Amikor a nagyobbik kenyeret betettem sülni, akkor hoztam a konyhába a kisebbiket, hogy vegye át a konyha melegét a tészta, és ugyanúgy jártam el vele, mint a nagyobbik kenyérrel.
 
A kicsi 220 fokon kezdett sülni 10 percig, majd 35 percig 190 fokon.
 
Amikor kisültek, jócskán lepermeteztem hideg vízzel és hagytam, hogy bírkózzanak a cserepezéssel. Sikerült megoldaniuk ezt a feladatot is :)

 
Mivel a kenyér világnapján az a jó szokás vált be, hogy egy kenyeret elajándékozunk, én a Facebook-on a Szarvasi lakosok figyelmét felhívtam (a kenyér kisülése előtt fél órával), hogy mindjárt jövök és hozok valamit. Érdemes lesz figyelni !!!!  - s ezzel elindult egy játék. Nem voltak már nagyon sokan a FB-on, mert elég késő este volt, de azért az érdeklődés megindult.
Végülis a nyertes választhatott a két kenyér közül, s természetesen (szívem szerint is) ezt a nagyobbik kenyeret választotta.
Nagyon boldog volt, s holnap reggel jönnek a finom házi foszlós kenyérért. Jó étvágyat kívánok hozzá.
 
A nagyobbik kenyér 1,4 kg, míg a kisebbik 0,85 kg lett.
 

2013. október 14., hétfő

Palóc leves

Hosszas gondolkodás után elkészült egy nagyon egyszerű vasárnapi leves.
 
 
A Palóc leves hozzávalói
 
40 dkg sertés comb (apró kockára vágva)
1 közepes fej vöröshagyma (apró kockára vágva
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál mangalica zsír
1 teáskanál fűszerpaprika
1 csipetnyi köménymag
 
A fenti hozzávalókból elkezdjük készíteni a pörköltet.
A felolvasztott zsíron megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a köménymagot és a fokhagyma cikkeket, majd a piros fűszerpaprikát, s végül a húskockákat. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak hogy ellepje.
 
Amikor már kezd a hús puhulni, akkor a további hozzávalókkal egészítjük ki
 
0,5 kg vágott (fagyasztott) zöldbab
4 db közepes krumpli apró kockára vágva
3 db babérlevél
 
Fentieket hozzáadjuk a félig megfőtt pörkölthöz, felengedjük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje. Rövid ideig főzzük, de addig mindenképp, ameddig a bab puha nem lesz.
 
1 evőkanál keményítőt
2 dl (boci tejjel) símára keverünk, és hozzáadunk
2 dl tejszínt.
 
Az egészet hozzáadjuk a leveshez és összeforraljuk.
 

 
A finom leves után egy nagyon egyszerű és gyors kinder buenó készült.

2013. október 10., csütörtök

Túrófánk vanília öntettel

Amikor nincs sok időd és valami édesebb finomságra vágysz, nem kell mást tenni, mint a hozzávalókat gyorsan összeállítani, de vigyázz, mert előbb talán az olajat kell előmelegítened, annyira hamar elkészül. Most vanília öntettel....
Natúr változata és a részletes leírás ITT található
 


Hozzávalók és elkészítés
 
50 dkg túró
 csipet só
 10 dkg cukor
 3 tojás sárgája
 1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 2 csomag vanília cukor)
 25 dkg liszt
 1 csomag sütőpor
 3 tojás fehérje felverve habnak.

A túrót, a csipet sót, a 10 dkg cukrot, a vanília belsejét egy villával összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük. A túrót és a sütőporos lisztet összekeverjük.
A tojások fehérjét habnak felverjük, lazán hozzákeverjük a túróhoz.

Az olajat közepes hőmérsékletre hevítjük, vizes kézzel apró kis gombócokat formázunk és bő olajban kisütjük.  A fánkok az olajban szépen kisimúlnak, s maguktól addig forgolódnak, amíg
mindkét oldalukon szép pirosra sülnek.

2013. október 4., péntek

Egyszerű ebéd - rántott csirkecombok

Korábbi időkben elég sok krumplit, rizst és még ki tudja milyen köreteket fogyasztottunk, mellőztük a zöldségeket. Most az átváltoztatás korszakát éljük. Egyre több zöldségfélét készítek, de azért még mellette vannak -ha kis mennyiségben is - a klasszikus köretekből egy kevés, mint pl itt is a rizs. A sok zöldség-gyümölcs  fogyasztással is vigyázni kell, főleg annak, aki esetleg huzamos ideje vérhígítót szed, mert bizony az is veszélyes lehet, de megpróbáljuk a lehető legjobban megoldani ezt a helyzetet is.
 
 
A mai egyszerű ebédben viszont az a nagyszerű, hogy a zöldségek pillanatok alatt megpárolódnak (az ehhez való szerkezetben) Együtt készülnek el a rizzsel. A rántott csirkecombokat, pedig csak ki kellett venni a fagyasztóból és tepsire rakni, s így ezzel sincs sok munka.
Már korábban is említettem egyik posztban, hogy én egyszerre elég sok húst szoktam bepanírozni, majd adagonként lefagyasztani, de van olyan eset is, amikor van rá időm, hogy elősütöm őket és így raktározom a fagyasztóban.
Fogyasztás előtt csak ki kell venni a mélyhűtőből, fóliával bélelt tepsire rakni, olajjal megspriccelni és előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütni. Ezzel a módszerrel nem fogyasztunk sok olajat, a köretek párolódnak, így fogyasztásuk is egészségesebb.



Jó étvágyat !

2013. október 1., kedd

Minden, ami házilag készül

 
Együnk olyat, amire azt mondhatjuk: minden, ami itthon készül. Így történt ez ma is az én konyhámban. Ebédet főztem, kenyeret és bucikat sütöttem, vajat köpültem, s még holnapra is félig elkészítettem az ebédet, s mindezt miből? mindenből, ami itthon volt, ugyanis az időjárás, így október elsejével nagyon megviccelt bennünket. Majdnem egész nap havas eső esett. Van ilyenkor valakinek is kedve kimozdulni? - nem ! - de egyébként sem mennénk kenyérért, vajért a boltba.
 
Hetek óta küszködöm azzal, hogy -véleményem szerint- az élesztővel, amit a boltban vásárolunk valami baj lehet, amit kivülről megállapítani nem lehetett, de fordítottunk a helyzeten. Nem a kenyér hozzávalóihoz, hanem az előző nap elkészített kovászhoz kerül az összes élesztő mennyiség.
 
 
Most eltértem a fehér kenyértől és az alábbiakból állítottam össze a kenyér és a bucik hozzávalóit:
 
Először is kezedjük a kovásszal, amit előző nap, de minimum 12 órával előbb kell elkészíteni, mintahogy hozzáfogunk kenyeret dagasztani.
 
A kovász hozzávalói:
 
30 dkg BL 55-ös finom liszt
3  dl víz
4  dkg élesztő
2  evőkanál olaj
 
Az összetevőket egy tálban, fakanállal elkeverjük, a tálat a fedővel, vagy ruhával letakarjuk és a meleg konyhában hagyjuk akár 24 órát is.
 
Másnap hozzáfoghatunk a kenyértészta összeállításához (amiből kenyér és bucik is készültek)
 
Előző napi összes kovász
 
60 dkg BL 80-as kenyérliszt
40 dkg BL 55-ös finomliszt
20 dkg grahamliszt
 3 evőkanál lenmagpehely (nem kell külön megvásárolni, a lenmagot meg lehet darálni)
 1 dkg élesztő (lehet friss, vagy akár 1 mokkáskanálnyi porélesztő)
3,5 dkg só
3 dkg olaj
5 dl folyadék (a folyadék lehet víz, savó, író, vagy ezek keveréke is)
1 evőkanál cukor 
 
Dagasztógépben készül a tészta dagasztása, majd 2 x 30 perc pihentetés következik egy kelesztő kosárban. Félidőben a tésztát finoman átmozgatjuk.
A második kelesztés után kiborítjuk a tésztát, lemérjük. Levágunk belőle 1 kg nyers tésztát, ebből megformázzuk a kenyeret, s máris beletesszük a sütőedényünkbe. A kenyérnél a kelesztés 60 perc. A 40. percnél bekapcsoljuk a sütőt, előmelegítjük 250 fokra és a kenyértésztánkat, amit előzőleg zsiletpengével mintáztunk, jól meglocsoljuk vízzel, az edény tetejét rátesszük és 10 percig 250 fokon, majd 35 percig 180 fokon megsütjük.
 
 
Amíg a kenyér kel, addig a megmaradt tésztánkat újra lemérjük és elosztjuk annyi egyforma részre, ahány bucit (esetleg kiflit, zsömlét) szeretnénk készíteni.
A szétvagdosott tésztákat gömbölyítjük, letakarjuk egy ruhával és 10 percig pihentetjük.


 
A buci formázásáról készítettem fázisfotókat, mert gondolom így érthetőbb, mint leírni, hogyan is kell megformázni, hogy olyan jó kis duci bucijaink legyenek :)

 
a meggömbölyített tésztát kinyújtjuk

 
félbe hajtjuk

 
feltekerjük

 
a végét kicsit meghúzzuk és ez kerül legalulra

 
Így néz ki a megformázott bucink.

 
a gömbölyített kenyér (buci) tészta és a feltekerés

 
Fóliával bélelt tepsire rakjuk és letakarva addig pihentetjük, amíg a kenyerünk kisült.

 
Itt már félig megkeltek, s lehet csodálkozni, hova is vezet ez a dagadás? - mi lesz itt még, mire bekerülnek a sütőbe ? :)

 
Amíg a kenyerünk és bucijaink sülnek, nem tétlenkedhetünk. Hozzáfogunk könnyű szerrel egy kis házi vaj készítéshez, mert nincs is annál finomabb vacsora, mint egy frissen kisült bucit, házi vajjal megkenni, s a korábban elkészített házi gyümölcsjoghurttal elfogyasztani.
 
3 doboz (6 dl) 30 %-os tejszínt addig verünk akár kézi, akár gépi habverővel, amíg az író el nem válik a vajtól. Amikor elkészült, leöntjük az írót a vajról és máris tálalhatjuk a friss vajat.
(Én egy speciális géppel készítem, amelyben ez a mennyiség 7 perc alatt készül el.)

 
Mindennel elkészültünk: kisült a kenyerünk, a bucik, elkészült a vaj, kivettük a hűtőszekrényből a korábban már elkészített házi gyümölcsjoghurtot  és már vacsorázhatunk is.
 
Jó étvágyat mindenkinek !!