2013. április 24., szerda

Sülthúsok aszaltparadicsommal vele sült krumplival

A múlt vasárnapi ebédünk annyira jól sikerült, hogy egy falat sem maradt hétfőre, s így ismétlésért kiáltott, ha nem is csirkecomb, hanem oldalas formájában, s kicsit más körítéssel.
 
 
Ez az ételkészítés a világ leggyorsabb - és ki merem jelenteni, hogy a legfinomabb - egyszerű étele. Együtt készül el a főétel a körettel. Hát kell ennél egyszerűbb dolog?  Egyetlen edény kell az elkészítéséhez: 1 db kacsasütő, na és a belevalók.
 
Hozzávalók (6 személyre)  és elkészítés
 
1,5 kg krumpli
1 kanál kacsa (esetleg mangalica) zsír
2 nagy fej lilahagyma
3 db zöldpaprika
3 db paradicsom
5-6 db aszaltparadicsom
1 db citrom (héjával együtt)
2 db alma
bors
 
Elkészítés:
 
A krumplit meghámozzuk, jó 1 cm-es karikákra vágjuk, s beterítjük vele a kacsasütő alját. Meglocsoljuk az olvasztott kacsa (mangalica) zsírral. A krumpliszeletek tetejére következik a felszeletelt lilahagyma. Az egészet megsózzuk! Ráhelyezzük a besózott  húsdarabokat, s következnek a többi hozzávalók.
Felszeletelt citromkarikák, almakarikák, cikkekre vágott zöldpaprikák, negyedelt paradicsomok és a csíkokra vágott asztaltparadicsomok. Az egészet enyhén megsózzuk és frissen őrölt borssal megszórjuk. Előmelegített sütőben 250 fokon kezdjük sütni. 30 perc után levesszük a kacsasütő tetejét, megnézzük egy villával, hogy a hús mennyire puhult meg. Ha már kezd puhulni, akkor visszarakjuk a kacsasütő tetejét, visszatoljuk a sütőbe, s 200 fokra levesszük a hőfokot, s még 40 percig sütjük. Az utolsó 5 percre levesszük az edény tetejét és ha nem piros a hús, akkor egy kicsit még pirítjuk, de vigyázunk arra, hogy ne száradjon ki.
 


 
S íme, itt jön a csirkecombos változata, ami elkészítésben és fogyasztásban megelőzte egy nappal az oldalasokat.

 
Itt annyi a különbség az oldalasokhoz képest, hogy citromkarika és almakarika nem került a húsokhoz, egyébként ugyan úgy készült, mint az oldalasok. S hogy miért is ismétlődött másnap a majdnem ugyanaz az ebéd ? Csupán azért, mert annyira ízlett mindenkinek, hogy ismétlésért kiáltott, s ha már egyszer az oldalas adott volt, akkor nosza.....

 
Amikor vasárnap 6 fő  helyett 5-en ültük körül az asztalt ("kisfiam") dolgozott, akkor ez volt az adagunk, amitől majd kicsattantunk.  Uborkasalátával fogyasztottuk, amit én úgy készítek, hogy nagyon vékonyra felszeletelem az uborkát és egy kis tálban leforrázom. Egy másik tálban elkészítem az utorka levet (víz + édesítő + ecet), s amikor kihült a leforrázott uborka, akkor átrakom az ízesített lébe. Ez a forrázási technika azért kell, mert így bárki, akinek epeproblémája van és nem tud uborkát fogyasztani, az is megehet belől annyit, amennyit bír, mert forrázás után semmi problémája nem lesz. A forrázástól az uborka semmit sem veszít ízéből, értékéből.

 
Ez az óriás tányérra rakott adag megmaradt "kisfiam"-nak, aki munkával töltötte a vasárnapot (is), na de amikor megérkezett, s eléraktuk, nem tíltakozott, de már előre elmondta, hogy nem fogja tudni elfogyasztani az egészet, mert nagyon nagy adag.
Mit gondoltok mi maradt a tányéron ? ----- háááát semmi !!! sőt még majdnem a mosogatás is elmaradhatott volna, mert a frissen sült zsömlével úgy kitörölte a tányérját, hogy nyoma sem maradt semminek.
 
Ez a legnagyobb elismerés egy háziasszonynak !! itt tudjuk lemérni, hogy vajon jót főztünk-e ? :) :)
 

2013. április 22., hétfő

Sonkás, gombás polenta medvehagymával

Még mindíg maradt egy pár szelet a húsvéti sonkából, amivel kellett valamit kezdeni. ....ez lett belőle.
 
Hozzávalók és elkészítés
 
Egy kicsit macerásnak tűnik, de ettől függetlenül a nagyon rövid elkészítésű kategóriába tartozik. Azzal kezdjük, hogy elkészítjük a gombás részt, ami most fagyasztott gombamixből készült.
 
Gombás részhez
 
1 nagyobb evőkanál mangalica zsír
1 fej vöröshagyma
15 dkg gombamix (de bármilyen gomba jó, ami az ízlésünknek megfelel)
6 szál medvehagyma apró csíkokra vágva.
 
 
Kevés zsíradékon 1 fej vöröshagymát apróra vágva megfonnyasztunk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kb  15 dkg gombamixet, majd a csíkokra vágott medvehagymát. Pár percig kevergetjük,   majd  lefedve hagyjuk, hogy megpárolódjon. Amíg a gomba párolódik, elkészítjük a polentát.
 
A polentához:
 
10 dkg kukorica dara
1,5 dl víz
3 dl tej
 
1,5  dl vízet felmelegítünk, (félrehúzva az edényt)   beleszórjuk a kukorica darát  símára keverjük, s hígítjuk a 3 dl tejjel. Amikor felszívta a tejet is, félrehuzzuk, lefedjük és hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon, a dara magába szívja a folyadékokat.
 
A sonkához:   4 szelet füstölt sonka
 
Utolsó mozzanatként pár csepp csíradékot teszünk a serpenyőbe, mindkét oldalon hirtelen átsütjük a sonkaszeleteket. S már csak a tálalás következik.

 
Fagyiadagoló kanalat hideg vízbe mártunk és a polentát ezzel adagoljuk, de  hogy még ízletesebb legyen, a polenta és a sonkaszelet alá pár darab medvehagyma levelet teszünk, s retekszeletekkel díszítjük.
Ízorgia :)

2013. április 20., szombat

Almaleves erdei gyümölcsökkel

Hűtő és zöldséges rekesz űrítés gyanánt fogyasztottuk ezt a kora nyári levest. Almából jócskán bevásároltunk. Nem voltak nagyok, de makk egészségesek, ezért aztán vagy két ládányit megvettünk. Időközben a gyümölcscentrifugánk már másodszorra "utazott vissza" az eladóhoz, így a gyümölcsöket nem lének, hanem levesnek használtam fel. Na így sem csalódtunk, miután nagyon szeretjük a gyümölcs leveseket. Az erdei vegyes gyümölcsökből pedig még mindíg volt egy negyed zacskóval, hát ezek is a levesbe kerültek.
 
 
Hozzávalók, s ahogy én készítem.
(kis csellel, mert legkisebb unokánk nem igazán értékeli az almalevest, ezért aztán az almát, amikor megfő, botmixerrel pépesítem, így be is sűrűsödik, s ezután teszem bele az erdei gyümölcsöket, amitől viszint színt kap és már nem is almaleves :) :) és jóétvággyal el is fogyasztja.
 
1 kg alma (ennyi volt)
negyed zacskó erdei gyümölcs
1 db citrom felkarikázva
6 szem szegfűszeg
csipet só
édesítőszer (ízlés szerint)
2 dl habtejszín
1 rúd vanília kikapart magja
2 dl tej (ha szükséges még a hígítás)
 
3  dl vizet felteszünk forrni, belerakjuk a citromkarikákat, a szegfűszeget és a vanília kikapart magját. Ameddig ez felforr, addig meghámozzuk az almákat.
Az aromák a forralt vízben kioldódtak, eltávolítjuk a szegfúszeget és a megfőtt citromkarikákat.
Beletesszük az almaszeleteket, s felöntjük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje.  4-5 perc főzés után botmixerrel pépesítjük, belerakjuk az eredei gyümölcsöket. További 3 perc főzés után hozzá csúrgatjuk a tejszínt. Egyet rottyan és máris kész.


 
Tálaláskor a tetejét fél (megfőtt) almával, 1-1 szem erdei gyümölccsel és citromfűvel díszítjük. Ez a leves is az elkészítését tekintve a 30 perces kategóriába tartozik. Nyári melegben érdemes reggel megfőzni, hogy jól lehűljön. Ebből a mennyiségből hatan ebédeltünk.

2013. április 19., péntek

Medvehagymás mustáros húskuglóf

Egyik színes hetilapunk legfrissebb  száma egy jó pár medvehagymás recepttel drukkolt elő, ami ránézésre még csábító is volt. Miután éppen minden kéznél volt (Stefánia vagdalt volt készülőben), így a változtatás sem volt nehéz.
 
(Ebből az újságból készült a medvehagymás juhturós palacsinta is.)
 
Leírom azokat az összetevőket, amelyek az újságban voltak, de ha valaki szeretné elkészíteni, akkor egy kicsit változtatni kell rajta. Én kissé merészen tettem a változtatást, de a végén rájöttünk, hogy ez így volt jó.
 
Jöjjön az eredeti (újságban lévő) recept.
 
50 dkg darált sertéshús
1 csokor medvehagyma
2 evőkanál mustár
1 szikkadt zsemle
1 tojás
frissen őrölt bors
2 evőkanál olivaolaj
 
 
Mivel nekem alapból 1 kg darált húsom volt, ehhez kellett igazítani az összetevőket is, de egy kicsit megemelt adagokban, még az eredetihez képest is!
 
S ahogyan én készítettem:
 
Először is a sütő bekapcsolásával kezdjük, mert amíg felmelegszik, addig összeáll a hús is.
 
1 kg sertés darálthús
22 szál medvehagyma (ennyi volt egy csokorban)
5 evőkanál mustár   ((Ígen: 5 evőkanál..... először én is sokallottam, de kell bele ennyi)
4 zsömle (nálam szikkadt kenyér, de kb 4 zsömlének megfelelő)
4 db egész tojás
2,4 dkg só
frissen őrölt bors (színes borsot használtam, s ebből kb 1 teáskanállal)
olaj a kuglófsütő kikenéséhez.
 
Elkészítés:
 
A sütőformát kikenjük olajjal és félre tesszük.
 
Az összes hozzávalókat (a zsemlét, szárazkenyeret természetesen beáztatjuk és kinyomkodjuk, a medvehagymát csíkokra felszeleteljük) egy nagyobb tálban összekeverjük, majd a kiolajozott kuglóf formába belenyomkodjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 50 perc alatt készre sütjük. (Villanysütő esetében, nálam: 20 percig 200 fokon, majd további 30 percig 180 fokon sült meg.)
 
 
 
Az újság szerint fele ekkora mennyiségből készült és hosszúkás formában sült. Miután nekem dupla hozzávalóm volt, ezért próbálkoztam a kuglóf sütővel, de nem is bántam meg, mert ráadásul még formás is lett.
 
Tegnap este sült ki, s a mai napra ebédre szántam, de nem bírtuk ki, az este megkóstoltuk, majd hűtőbe raktuk.
Bátran merem állítani, hogy hidegen talán még sokkal finomabb. A mustártól nagyon kellemes,  kissé intenzívebb íze van, de nagyon finom.

 
Ez egy gyors esti fotó, -éppen vacsora közben- ezért a kép minősége sem olyan jó, mivel fényt azt már csak az elektromos művektől kapott. :)
 
Jó kis graham zsömlével, paradicsommal, s egy jó nagy pohár tejjel isteni vacsoránk volt, na meg reggeli, meg még maradt is egy jó nagy darab.

2013. április 18., csütörtök

Medvehagymás, juhtúrós palacsinta


 
 
"Végre Medvehagyma" ....... írja az egyik színes hetilapunk, amelyik tegnap landolt a postaládában.
Tegnap még fogalmam nem volt, hogy ma mi lesz az ebédünk, így aztán teljesen kapóra jött az ötlet.
Minden volt itthon hozzá, így el is készült.
 
Hozzávalók és elkészítés
 
20 dkg liszt
1,5 dl tej
2    dl ásványvíz
2   db tojás
csipetnyi só
15 szál medvehagyma
 
Töltelékhez
 
10 dkg juhtúró
1 kis doboz 20 %-os tejföl
 
Kevéske olaj (olajspriccelőből) a palacsinták kisütéséhez.
 
A medvehagyma leveleket megmossuk és nagyon vékony csíkokra felvágjuk. Az összes többi hozzávalóból palacsinta késztát kavarunk majd hozzáadjuk a medvehagyma csíkokat.
A serpenyőt bespricceljük olajjal és kisütjük a palacsintákat.
 
A juhtúrót összekeverjük a tejföllel és megtöltjük vele a palacsintákat.

 
6 jó nagy db palacsinta készült a fenti mennyiségből. Annyira laktató, hogy összesen 3 db-ot tudtunk megenni belőle. Érdemes kipróbálni, nagyon finom!

2013. április 7., vasárnap

Kovászos fehér kenyér és zsemle

Már egy jó ideje a kenyér sütés az előző napi kovászkészítéssel kezdődik, s érlelődik minimum 8-12 óráig.
 
 
 
A kovász:
 
40 dkg liszt
4 dl víz
1 dkg élesztő
 
Ezt a három összetevőt egy nagyobb tálban összekeverjük (én késő délután, vagy este). A tál tetejét rátesszük és otthagyjuk a konyhában jó melegen.
Másnap reggel már használható a kovász. 
 
 
A kenyér hozzávalói:
 
3 dl víz (esetleg savó) ebben a kenyérben víz van
0,5 dl olaj
70 dkg BL 80-as liszt
2,2 dkg só
az előző este elkészített kovász
2 dkg friss élesztő
 
Ebben a sorrendben rakjuk bele a dagasztó gépben (esetleg kenyérsütőbe). A dagasztógép 4 perc alatt összeállítja a tésztát. Akkor jó, amikor teljesen elválik az edény falától.
A tésztát kivesszük az edényből, s átrakjuk egy kelesztő edényben (nálam kelesztőkosár)
 
2x30 percig kelesztjük. Az első 30 perc után visszagyúrjuk eredeti méretére, kinyomkodjuk belőle a levegőt.  A második kelesztés után kiborítjuk a tésztát. Elővesszük a mérleget, s 8 db egyenlő súlyú darab tésztát (nálam ez most 11,4 dkg volt) vágunk le. Ezekből készülnek a zsömlék.
 
A zsömléket megformázzuk. A kenyér és zsömle formázására ITT találsz fázisfotókat . A zsömléket sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk, behuzzuk egy nejlonba, és kitesszük a kamrába jó hidegre.
 
A megmaradt tésztát megformázzuk hosszúkás alakúra és belerakjuk a sütőedénybe. (kacsasütő, jénai, tupper) Nálam általában ha nagy kenyér sül, akkor kacsasütő, ha kb 1 kg-os kenyér, akkor a tupper. Ez most tupperben sült. 
 
A megformázott kenyeret 60 percig kelesztjük. 40 percnél bekapcsoljuk a sütőt és 20 perc alatt a maximumra -250 fok nálam villanysütő- Amikor letelt az egy óra és a sütő is felmelegedett berakjuk sülni a kenyerünket. Először maximumon 10 percig, majd -kis kenyérnél- 30 percre állítjuk az időt, s a hőfokot levesszük 180 fokra.
(Nagyobb kenyérnél 10 perc maximum és 35 perc 180 fokon)
 
(Ennél a kenyérnél itt a közepénél már járt egy kisegér, aki lecsípett egy darabot belőle)
 
Amikor betettük a kenyerünket sülni, kihozzuk a hidegről a zsömléket és a konyha melegében várnak arra, hogy a kenyér kisülése után ők is sorra kerüljenek. Itt már hagyjuk a sütő hőfokát 180 fokon, és 20 perc alatt kisülnek a zsömlék is.

 
A kenyeret is és a zsömléket is kisülés után kissé lespricceljük hideg vízzel, s várjuk a cserepesedést, ami be is következik.


Általában nekünk egy reggelire 2-3 zsömle (2 főre elegendő) a többit bezacskózva fagyasztóba rakom a felszeletelt kenyerekkel és mindíg akkor veszünk elő belőle, amikor szükséges. Soha sem kell mikrózni. Ha magától kienged, mindíg friss marad.

2013. április 6., szombat

Tejszínes, diós sajtkorong


Kedvencünk a tejszínes (tömlős??? -á azért annyira nem!!) sajt, de túlnyomó részt csak az, ami itthon készül.
A sajtkészítés egyik legkönnyebben elkészíthető változata, amit nagyon hamar el lehet készíteni, de nagyon hamar el is lehet fogyasztani. Na de hát éppen ezért készül. Hasonló sjatkeverékeket szoktam készíteni általában nagyobb ünnepekre, de ezt most megvariáltam, s ez lett belőle. Nem kis megelégedésünkre.
 
Hozzávalók és elkészítés.
 
Először is elkészítjük a házi mascarpónét, ami nem más, mint
 
2 doboz 450 gr-os tejföl
2 doboz 540 gr-os joghurt
 
Egy szűrőkendőbe (zacskóba) tesszük, s egy éjszakán át lecsöpögtetjük. A kicsöpögő savót nem öntjük ki, hanem eltesszük a hűtőbe és kenyérsütéskor felhasználjuk.
Ebből a mennyiségből közel 1 kg mascarpone lesz, de nekünk csak negyed kilóra lesz szüségünk a sajtkészítéshez.
 
A sajt hozzávalói:
 
25 dkg mascarpone
25 dkg reszelt sajt (nálam trapista)
1 evőkanál paprika krém
3 dl krémes tejszín (habtejszín)
7 dkg apró darabokra vágott dió
1 dkg  zselatin
1 dl víz

őrölt bors
őrölt köménymag

2 szál zöldhagyma szárral együtt.

A mascarponét, a reszelt sajtot, a paprikakrémet jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejszínt,  a dúrvára összevágott diót, majd a meleg vízben feloldott zselatint és a vékony karikára vágott zöldhagymát szárával együtt.

Végül ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel.
A sózással vigyázni kell, mert a paprika krém is sós.

Egy kerek szilikon formát folpack-al kibélelünk, belekanalazzuk a masszát, jól lelapogatjuk, ráhajtjuk a lelógó folpack-ot és egy éjszakára a hűtőszekrényben hagyjuk.



 
Másnap kiemeljük a folpackal együtt és egy arra alkalmas tányérra rakjuk. A tetejére még tehetünk apróra vágott zöldhagymát, s annak szárát.

Frissen sült kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk, s mellé egy jó forró teát fogyaszthatunk.
Jó étvágyat !

2013. április 5., péntek

Zellerkrémleves

Úgy döntöttem, amíg ilyen hideg lesz az időjárás, addig krémleveseket fogunk fogyasztani. Egyrészt, mert nagyon laktatóak, finomak és nagyon hamar elkészülnek, de úgy igazából fel is melegítenek!  S most azért ezek jobban esnek, mintha egy hideg gyümölcslevest ennénk.
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
1/2 zellergumó
1 fej édes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 db közepes krumpli
1 evőkanál saját készítésű ételízesítő
só,
frissen őrölt bors
pirított sonka falatkák a leves tetejére
 
A zellergumót és a krumplit megtisztítjuk és apróra felszeleteljük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat és a fűszereket. Lefedjük, s kb 10 percig fedő alatt pároljuk (főzzük)
 
Amikor a zöldségfélék megpuhultak, botmixerrel pürésítjük. Közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, s még egy pár pillanatig összeforraljuk. A habtejszíntől nagyon finom krémes állagú lesz a levesünk.
Ha esetleg nagyon sűrű lenne, akkor még 1 dl tejjel hígíthatjuk.
 
A leves tetejére átpirított, jó ropogós  sonkaszeleteket teszünk, s egy kevéske zellerzölddel tálaljuk.  A sonka átsütésekor nyert finom kis zsíradék cseppecskékkel ízesítjük.

 
Jó étvágyat !

2013. április 4., csütörtök

Madártej

 
 
Ma csak egy nagyon egyszerű - de annál kényeztetőbb - desszertet hoztam, aminek a neve: Madártej.
Ez az a finomság, amit nagyon hamar el lehet készíteni és én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretné. Legalábbis nálunk, s főleg a fiúkat le lehet venni a lábukról egy ilyen tálka madártejjel.
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
1 liter tej
3 db nagyméretű tojás
1 db vanília rúd kikapart belseje
Ízlés szerint cukor (én édesítőszert használok)
Csipet só
1 evőkanál liszt.
 
A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját az édesítőszerrel és a tej felével és az egy kanál liszttel csomómentesre   kikeverjük. A tojások fehérjéhez adunk egy csipet sót (így keményebb lesz a hab) és keményre felverjük. 1 evőkanál  cukrot (vagy édesítőszert)  adhatunk a habhoz
 
A tej másik felét feltesszük forrni, s a vaníliadrúd kikapart magját hozzáadjuk. Amikor elkezd mozogni (de még nem forr), akkor hozzákeverjük a tojássárgás részt, s alacsony hőfokon felfőzzük. Vigyázzunk, nehogy odaégjen!
 
A kemény habokat egy kanállal beleszaggatjuk a felforrt tejbe, egy perc után megfordítjuk, s még egy percig hagyjuk, lassan melegedni.  4 db kelyhet, vagy tálkát megtöltünk a madártejjel, a habokat a tetejére rakjuk.
 
 
Hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt csokireszelékkel gazdagítjuk. Jó  étvágyat hozzá.

2013. április 3., szerda

1 reggeli, 1 ebéd, 1 vacsora...........

Így a húsvéti ünnepek után megpróbáljuk felhasználni a maradékot. Lássunk hozzá egy napi menű összeállításához, de még se érezzük azt, hogy "maradékot" fogyasztunk.
 

A reggelit kezdhetjük mindjárt sok-sok paradicsommal, retekkel, paprikával, sajttal, s azzal a néhány szelet nyers sonkával, amit nem főztünk meg, mert így nyersen is csodálatos.
 
 
 Nagy kár, hogy csak ennyi maradt abból a szép húsvéti sonkából -mármint nyersen- , mert nagyon finom volt, de most már ne a húsvétra, hanem egy hétköznapi  reggelire koncentráljunk.

 
Ebédre sem vágytunk másra mint egy csodás és nagyon könnyen elkészíthető, gyors (előző este bepácolt) husira, salátával, retekkel, sült krumplival (ami sütőben és nem olajban sült), s még egy kis őszibarack befőtt is jár hozzá annak, aki eheti és szereti.

 
Két szelet tarját előző este besózunk, egy evőkanál mézzel és 1 evőkanál mustár keverékével jócskán bekenjük. Mellérakunk 2 gerezd csíkokra felszelt fokhagymát. Megtisztítunk 1 db narancsot, amit karikára vágva a hús tetejére rakunk. Ezt az egészet már abban az edényben készítjük el, amiben sütni fogjuk. Másnap ebéd előtt 1 órával elkezdjük sütni. Az előmelegített sütőben kb 40 perc alatt elkészül. A narancs szeletek teljesen összepaszírozódtak süléskor, így szaftként a hús mellé rakjuk. Kikek-kinek ízlése szerint, salátával, retekkel, őszibarack befőttel tálaljuk.

 
A vacsorát is valami könnyűre kellett kitalálni, mert a gyomor már megelégelte az ünnepi étkezéseket. Maradt azonban 1-2 db főtt tojás, s ez volt a vacsora alapja.
Egyetlen (saját sütésű, 12 dkg-os) zsömlét felszeletelünk 6 db-ra. A zsemleszeleteket túrós krémsajttal megkenjük, tetejét megkapoljuk főtt tojás szeletekkel, retekkel, kaliforniai paprikával, s egy saláta alapra ráhelyezzük.


Azt hiszem sikerült egészen jól felhasználni a húsvéti maradékokat anélkül, hogy azt éreztük volna:  csupán - a már nem annyira kívánt - ünnepi ételeket fogyasztottuk el egy napi menű keretében.

2013. április 1., hétfő

Édeskömény krémleves

 
 
 
Édesköményt több éve kutatom keresem, de se multikban, sem a piacon nem találtam rá. Húsvéti bevásárlás kapcsán az egyik nagy üzletben akár egy ládányit is vehettem volna, de kiválasztottam egy szép nagy darabot és elkészítettem ezt a finom krémlevest. A krémleves tetejére, a sonkából lecsípett vékony szeleteket ropogósra kiolvasztottam és ezzel fogyasztottuk. Isteni finom volt.

Hozzávalók és elkészítés:
 
1 db jó nagy édeskömény
1 db édeshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só és tartósítószer  mentes ételízesítő
1 db közepes krumpli
bors
2 dl tejszín
 
Az édesköményt, a krumplit apró kockára vágjuk, annyi vizben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk az apróra vágott édes hagymát, a fokhagyma gerezdeket és az ételízesítőt. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megpuhultak a hozzávalók (kb 10 perc) botmixerrel pépesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, s összeforraljuk. Ha nagyon sűrű lenne, akkor még 1 dl tejet adhatunk hozzá.
 
A sonkából levágott vékony szeleteket ropogósra pirítjuk. A leves tetejére tesszük. Kimondhatatlanul finom, és kb 20 perc alatt el is készül.

 
Húsvéti sonka és kolbász
 
 
A kihagyhatatlan aszpikos húsvéti tojás, ami már részévé vált az ünnepeknek de Húsvét ide, vagy oda, már elég volt a sok-sok húsféleségből. Valami másra, valami könnyűre, egyszerűre vágytunk. Volt alapanyag, s ez lett belőle.
 
 
 

Mindenkinek ajánlom ezt a végtelen egyszerű, de nagyszerű, nagyon finom krémlevest.