2013. január 26., szombat

Cookie (kukit sütöttem)


"A sugar cookie [ejtsd: sugár kuki] egy közkedvelt amerikai süti. Az összedobom-megsütöm kategóriába tartozik, rém egyszerű elkészíteni. A hozzávalók tekintetében is csak a legalapvetőbbeket tartalmazza (kivéve talán a növényi zsiradék, ami azért vajjal vagy margarinnal helyettesíthető). Vagyis nincs alkalom, amikor az ember egy kis édességre vágyik, és ne tudna fél óra alatt finom sütit varázsolni."  Idézet INNEN
 
Hozzávalók
 
150 g vaj  (nálam 30 dkg vaj)
150 g hidrogénezett növényi zsiradék (ez nekem nem volt, ezért a 30 dkg vaj)
600 g cukor
4 tojás
850 g liszt
3 ek házi  vaníliás cukor
1,5 csomag sütőpor
2 teáskanál só
 
Elkészítés:
A vajat a cukorral, a tojásokkal robotgépben kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, s a benne elkevert sót, vaniliás cukrot, sütőport.
Aránylag puha, majdnem ragadós tésztát kapunk.


Sütőfóliával bélelt tepsire gombócokat rakunk jó távol egymástól, mert sülés közben "elterülnek", s megkapják ezt a szép kerek kekszformát.
 
180 fokra előmelegített sütőben  12 perc alatt kisütjük. Majdnem fehér még ekkor és nagyon lágy, de ha kivesszük a sütőből, a tepsin pár perc alatt megkeményszik.  Akkor tudjuk, hogy már megsült és kivehető, ha a teteje elkezd kissé repedezni.



Önmagában is, de tea, kávé mellé kitűnő édesség.

2013. január 25., péntek

Virslis bucik

 
Kedvenc kelt tészta receptemet soha nem cserélném fel, legyen az akár édes, akár sós tészta.
Ha édes tésztaként készítem, akkor kicsivel több cukrot (édesítőszert) teszek bele, de amikor -mint most is- virslivel, vagy sajttal, kolbásszal töltöm, akkor csak éppen annyi cukrot használok, ami az élesztő felfuttatásához kell.
 
Ezek a bucik annyira sikeresek voltak, hogy félbevágva nem volt lehetőség fotót készíteni, mert nem volt félidő. Családom csak úgy nyelte, mint kacsa a nokedlit, de ha jól megnézzük az első fotót, akkor az egyikből kikandikál a virsli :)
 
65 dkg liszt (most Nagyi titka lisztet használtam)
3 tojás sárgája
3 evőkanál étolaj
4 deci langyos tej
4 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
1 teáskanál cukor (ezzel futtatjuk fel az élesztőt)
 
Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót a dagasztógép edényébe rakjuk, s amikor felfutott az élesztő hozzáöntjük.
4-5 perc alatt nagyon szép tésztát állít össze a masinám. Az egész tésztát kelesztőkosárban fél óráig pihentetjük, picit átmozgatjuk, majd további 30 percig szintén pihentetjük.
Az idő leteltével gyúródeszkára borítjuk a tésztát, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A virsi méretéhez igazítva kockára vágjuk. Minden  egyes kockára ráhelyezünk egy virslit, feltekertjük, és sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk. Letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
A sütőt ezalatt az idő alatt 220 fokra felmelegítjük. A bucikat lekenjük tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe toljuk. A hőfokot visszavesszük 180 fokra, s 20 perc alatt ilyen szép pirosra sütjük.
 
 
 


Ezek a virslis bucik akkor készültek, amikor a Mákos finomság és Petra unokám elcsípett két kis darabka tésztát, amiből süniket varázsolt. :)

2013. január 23., szerda

Kacsazsíros bucik, bagettek

 Pánik kora este, amikor rádöbben az ember lánya, hogy egy betevő falat kenyérfélesége sincs, de mégcsak a fagyasztóból a tartalék is elfogyott. Nincs mit tenni, hozzá kell fogni, na de mihez?  Ez is kiderül az alábbi képsorokból :)
 
Hozzávalók (minden amiből kevés volt az legalább felhasználásra került)
 
70 dkg BL 80-as liszt
12 dkg nagyi titka liszt (csak ennyi volt)
 8 dkg teljes kiörlésű rozsliszt (ebből is csak ennyi, mert párhuzamosan készül a rozskovász)
 4 dkg friss élesztő
20 dkg kacsazsír
2,4 dkg só
2 teáskanál lenmag
4 dl víz (először elég hozzáadni 3,5 dl-t, s ha a tészta úgy kívánja, akkor a többit is)
 
Az összes hozzávalókat -a vízzel kezdve- a dagasztógép edényébe rakjuk, s 4-5 perc alatt finom tapintású kigyúrt tésztát kapunk.
Kelesztő edénybe tesszük, majd 30 perc után ujra visszagyurjuk eredeti méretére, majd további 30 percig pihentetjük.
Kivesszük a kelesztő edényből, s enyhén lisztezett felületre tesszük, kisodorjuk az egyik végét, és levágunk belőle 3 db olyan hosszú darabot, mint egy bagettsütő. Ezt a három darabot még jól átsodorjuk, mint a nudlit, s belerakjuk a bagettsütőbe. 
 
Itt kell elmondanom, hogy nagyon, de nagyon sok bagettet sütöttem már, de ez volt az egyik legrondább, leg idétlenebb, de szerintem meg a legfinomabb bagett, amint a végén kiderült. Hogy miért is nem tetszik nekem? - mert úgy megnőtt a pihentetés alatt, hogy kiszaladt a formából, akkor le kellett vágni mindkét végéből, s ez csúfitja a formáját.
 
Na de haladjunk tovább a bucikkal.
 
A megmaradt tésztát 6 egyenlő részre elvágjuk, gömbölyítjük s egymás mellé rakva kb 10 percig pihentetjük.


 
Sütőfóliával bélelt tepsit készítünk elő. A kerek gombócokat nyújtófával kinyújtjuk

A kinyújtott tésztát félbehajtjuk és az alábbi képen látható módon feltekerjük.

Amikor a bucikat feltekertük, nyújtófával jól végig görgetünk rajta. Ezt azért kell így készíteni, mert ha ketté vágjuk a bucikat és a közepébe sok-sok finomságot (felvágottat, husit, salátát, stb) rakunk, akkor esetleg nem tudjuk átharapni.
 
Tepsire rakjuk a bucikat, behúzzuk egy óriási zacskóba. Én erre a célra vásárolok olyan nagy szemeteszsákot, aminek a teteje összehuzható. Amikor ráhuzom a bucikra, felfujom levegővel, a szélét aláhajtom és mint egy kis kemencében, elkezdenek kelni a tészták.
 
Mindösszesen 30 percet pihentek a zacskóban. Azért csak ennyit, mert a bagettek ekkor már kisültek, s nem akartam tovább várakozni, mert az óra mutatója már igencsak a 23. órát mutatta :)

Ilyen lett, amikor kettévágtam, nagyon szép a belseje - gondolom a kacsazsír adott egy kis lökést a tésztának - s elég sűrűn vannak benne a lenmagok is. Reggel-Este ezt fogyasztottuk, mert annyira finom volt, Persze 1 db-nál többet nem tudtunk megenni, ugyanis nagyon laktató. 10 dkg-os bucik sültek ekkora adagból.

S akkor bemutatom életem legrondább bagettjét. Ezeket lefagyasztottam, s csak tegnap szedtük elő az elsőt, amit a férjem majdnem el is fogyasztott egyszerre :) merthogy "Ő nem eszik sok kenyérféleséget" jelszóval :) Ez viszont azt is jelentette, hogy akármilyen ronda is lett, de az íze isteni volt.
 
Éppen a mai reggelinél gondolkodtam azon, hogy le kellett volna fotózni a belsejét, mert valami fantasztikus laza, lukacsos szerkezete lett, így aztán ha ronda is, de akkor is a miénk, s mi fogyasztottuk, mégpedig nagyon jó étvággyal.
 
Ismétlésre vár a kacsazsíros recept, mert ízvilágát sajnos leírni, megmutatni nem lehet, ezt kóstolni kell !

2013. január 21., hétfő

Mákos finomság

A Karácsonyi mákos bejgli töltelékét kicsit túl méreteztem, s megmaradt egy jó kis kompótos tálnyi adag. Már kerülgettem a hűtőben egy ideje, de nem volt sem hangulatom, sem ötletem, hogy mire használjam el. Tegnap aztán derült égből pottyant ötlet alapján felhasználtam a tölteléket ebben az isteni finom kelt tésztában, amit azt hiszem nem utoljára sütöttem. Már megrendelést kaptam a családtól, hogy a következő adag diós legyen.
Ám legyen ! - rajtam nem múlik.
 

Azért a máktölteléket leírom, de az itt megadott mennyiség az két rúd bejglihez szólt, s ebből maradt nekem meg egy jó adag.

Máktöltelék

30 dkg darált mák
25 dkg porcukor
7 dkg mazsola
5 dkg kandírozott narancshéj
1 púpos teáskanál saját vaníliacukor
1 csipet só,
3 szem összetört szegfüszeg
1 citrom reszelt héja
2,5 dl tej.
A tejbe belekeverem a mákot és a többi összetevőket. Éppencsak hogy egyet forralok rajta és máris kész, hagyom kihülni.


 
A tészta hozzávalói és elkészítése
65 dkg liszt (most Nagyi titka lisztet használtam)
3 tojás sárgája
3 evőkanál étolaj
4 deci langyos tej
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
2 teáskanál cukor (ezzel futtatjuk fel az élesztőt)
 
olvasztott vaj a gombócok kenéséhez
 
Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, s a többi hozzávalóval a dagasztógépben pár perc alatt elkeverjük. Kelesztőkosárban duplájára megkelt. Enyhén lisztezett felületre borítjuk.  Ezt a tésztamennyiséget ketté vettem. Egyik feléből  egészen más készült, de arról majd a következő posztban.
 
A tészta felét kinyújtjuk, 12 db kb egyenlő kockára vágjuk. Közepét a máktöltelékkel betöltjük, s gombócokat formázunk belőle.
Kerek formájú szilikon sütőformát kivajazunk, a gombócok széleit olvasztott vajjal megkenjük, s egymás mellé elhelyezzük a sütőformában, majd a tetejét is megkenjük a maradék olvasztott vajjal.
 
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
 

Kettő db gombócba már már nem jutott máktöltelék, így ezekbe narancslekvárt töltöttünk. Ezzel is nagyon finom volt.
 
 
Miután az egész műveletet Petra unokámmal követtük el, így le kellett csípnem két darabot a tésztából,  amit a kis kezeivel megformázott, kinyújtott, narancslekvárral megtöltötte, bogyókat gömbölygetett és rárakta. Nagyon boldog volt amikor kisült, s amíg csak ette, addig dícsérte saját kis keze munkáját :) Imád nekem segíteni a konyhában.
 

2 szelet tarja egyszerűen

 
 
Egyszerű, nagyszerű, laktató és nagyon finom. Nem mellesleg az elkészítése a 30 perces kategória
 

Kell hozzá:

1 db jó közepes (magas falú serpenyő)

2 szelet tarja
1 ek. mangalica zsír
1 mk. köménymag
5 cikk fokhagyma felszeletelve
1-1 teáskanál házi paprika krém
1 mokkáskanál fehér bors
1 dl víz

Köretnek:

Sós vízben főtt krumpli a hús szaftjával locsolva

Savanyúság: apró görögdinnyék

A serpenyőben a felolvasztott zsírban a két szelet tarját mindkét oldalon hirtelen (kb 3-4 perc)  megkapatjuk, úgy, hogy egy sült kéreg vonja be a hússzeleteket. Felöntjük vízzel, s hozzáadjuk a fokhagyma szeleteket, a borsot, a köménymagot. A paprikakrémmel megkenjük a hús egyik oldalát.
Sózni nem kell egyáltalán, mert a paprikakrém sóval tartósított. Az egészet lefedjük, legkisebb fokozatgra állítjuk a hőfokot. Jó 10 perc után megfordítjuk a hússzeleteket, s ezen oldalakat is 10 percig fedő alatt pároljuk, illetve addig, amíg a víz el nem forr, illetve jól besűrűsödik.
Amíg a hús lefedve puhul, adig megtisztítjuk a krumplit, hosszában feldaraboljuk és sós vízben kifőzzük.
 
A krumpli levét nem öntjük ám ki és a megmaradt krumplit sem dobjuk ki, mert a másnapi kenyérsütéshez felhasználjuk !!!!
 
 
Mindezek után már csak a tálalás és egy jó étvágy szükséges hozzá, ami pedig megvolt. Nagyon szeretem az ilyen 30 perces ételeket, mert így nem kell  a főzéssel annyit bíbelődni, mert ugyan  imádok főzni, de a konyha rabja sohasem szeretnék lenni :)

kapirgálós húsleves

 Igaz, hogy még csak hét eleje van, de ideje már arra rákészülni, mit is főzhetünk hétvégére. Bár nálunk ez nem így működik. Ha éppen szerdán kívánjuk meg ezt a finom levest, akkor szerdán fogom megfőzni. Már csak azért is, mert sikerült hozzájutni, olyan igazi kapirgáló csirkéhez, s ennek nincs párja, ha a levesfőzésre gondolunk. Az íze, a színe, és úgy egyáltalán........ fantasztikus. Én egy ilyen húsleves elkészítésével kb 10 percet foglalkozom, de talán még ez is sok. A hús részeket (jelen esetben szárnyak voltak) átmosom, s addig áznak -kétszer cserélve- a vízben, amíg a leveshez valókat egy fazékban összeállítom, belerakom.

Amiket én hozzáadok egy ilyen leveshez:
Víz,
Sárgarépa,
Fehérrépa,
Paszternák (kevéske, mert ez édessé teszi a levest)
Vöröshagyma,
Fokhagyma,
Karalábé
Zellergumó,
Zellerzöld,
Köménymag,
Egész bors,
 Paradicsom
Zöldpaprika
Szerecsendió (éppen egy húzás a reszelőn)

Levesbetétnek: csigatészta

Ezeket az összetevőket belehelyezem a fazékba, felöntöm annyi vízzel hogy jócskán ellepje. Amikor teljesen átmelegedett, beleraktam a 4 db csirkeszárnyat. A fazékra fedőt tettem, a hőfokot a legalacsonyabbra vettem, 30 perc múlva a szárnyakat kiemeltem.
A levest mindig lassú főzéssel készítem, így meg sem mozdul a fazékban, de leszűrni sem kell, annyira tiszta.


A csirke szárnyakat kevés zsiradékon átpirítottam, amolyan piros ropogósra, s feltétnek fogyasztottuk egy jó kis zöldbab főzelékhez.

2013. január 15., kedd

Szezámmagos kiflik


A vasárnap sütött kenyerünkből maradt 20 dkg, mára elfogyott, illetve talán még egy fél szeletke van, de már sem vacsorára, sem holnap reggelire nem lett volna mit asztalra tenni. Azt már nem tudom megmondani, hogy kitől és honnan származik a recept, de az az egy biztos, hogy nagyon-nagyon finom kiflik sültek az összetevőkből.  Az is igaz, hogy menetközben az eredeti receptet ki kellett egészíteni, mert a megadott 50 dkg liszt helyett 65 dkg-ra volt szükség, de nem is ez a lényeg, inkább az, hogy nagyon jót vacsoráztunk a kiflikből egy jó nagy pohár tejjel.



Hozzávalók:

65 dkg liszt
10 dkg szezámmag
1 teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
1,5 dl szódavíz!
10 dkg  olvasztott vaj
2 teáskanál só

Az összes hozzávalókat a dagasztógép kidolgozta. Kelesztőtálban 1 óra hosszáig duplájára kelt.
Ezután két gombócra osztottam, majd egyenként kinyújtottam és 8 egyenlrő cikkre vágtam.
A cikkekből egyenként kifliket tekertem. Sütőfóliával bélelt tepsire rakva még fél órát pihentettem.
 
Sütés előtt a kiflik tetejét tejjel lekentem, s szezámmaggal megszórtam.
250 fokra felmelegített sütőben 220 fokon 15 perc alatt kisültek a kiflik.



Húsmentes vacsora vagy reggeli


Maradékok elfogyasztása.
 
Még mindíg maradt a DNK kenyérből. Feláldoztam magam és megbolondítva egy-két jó falattal finom húsmentes -akár vega- reggeli/- vacsora készült belőle.
 
Egyetlen tojásból -tejmentesen- szódavízzel, kevés kukoricaliszttel egy nagyon sűrű palacsinta tésztát készítettem. Belekevertem 1 nagyobb áttört főttkrumplit, sóztam, borsoztam, s 1,5 evőkanál kukoricapelyhet kevertem bele.
A masszából forró olajban pogácsákat sütöttem.
 
Házi -általam készített- narancslekvárral megkentem a DNK kenyeret és ezzel együtt fogyasztottuk.
Gondoltam itt azokra, akik gluténmentesen étkeznek. Kiváncsivá tett, hogy milyen az, ha nem fehér lisztet használok. Nem volt rossz, főleg úgy nem, hogy a narancslekvár nagyot dobott rajta.




Gombás májszeletek gerslivel



Hozzávalók:
 
A gombához
 
1 kanál mangalica zsír
1 fej vöröshagyma
1 doboz konzerv gomba
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 teáskanál majoranna
1 fél mokkáskanál fehér bors
 
A májhoz
 
30 dkg sertésmáj
1 liter víz
 
Körethez:
 
2 dl gersli
4 dl víz
1 mokkáskanál só
 
Elkészítés:
 
A zsíradékon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Fedő alatt puhára pároljuk, félrehuzzuk és beletesszük a fűszereket (piros paprika, só, bors, majoranna). 1 dl vizzel fölöntjük és összefőzzük.
 
Ezalatt az idő alatt egy kisebb lábasban megabáljuk a májat, majd hideg vizzel lemossuk, s egyforma vastag szeletekre felvágjuk.
A felszeletelt májat ráhelyezzük a gombára, s fedő alatt kb 5 perc alatt összeforraljuk.
 
Amíg a máj abálódik és a gomba párolódik, addig megfőzzük a köretet.
 
4 dl vízben (enyhén sós vízben) kifőzzük a 2 dl gerslit. Csak néha keverjük meg. Fedő alatt nagyon rövid idő alatt megpuhul.

Tálaláskor őszibarack befőttet, illetve (saját részemre) savanyított almapaprikával kínáljuk.



2013. január 13., vasárnap

Kenyerek

 A tegnapi - nem éppen agyon dícsért - DNK - Dagasztás Nélküli Kenyerem után, ma korán reggel be kellett készíteni egy -a családunk által nagyon szeretett - kenyeret. Már sokszor mondtam, írtam, hogy nálunk vasárnap mindíg együtt a család, így hatan üljük körül az asztalt az ebédnél.
Töltöttkáposzta volt az ebéd, fotó nem készült, mert már van fönn a blogon, de már előre elhatároztam, hogy a mára sütött kenyeremet felteszem, s mellé rakom a DNK-s kenyeret is, összehasonlítás képpen.

Na ez az egy dolog egyáltalán nem sikerült, ugyanis 11 óra volt, mire kisült a kenyér. Azonnal kivittük az udvarra, hogy legalább 12-re hüljön ki annyira, hogy fel tudjuk szeletelni.

Az asztal terítve, kenyér felszelve, hozzáfogtunk ebédelni. Amikor már mindenki csak szuszogott a jóllakottságtól, akkor jutott eszembe, hogy elfelejtettem, vagyis inkább nem volt ideje a kenyérnek arra, hogy fotó készüljön róla. Azért mégis csak meg kell adni a tiszteletet ennek a kenyérnek, s a "szégyenszemre" megmaradt 20 dkg kenyeret lefotóztam, s elhoztam megmutatni.

Az összkenyér súlya 1,25 kg mindíg. Ha jól számolok, akkor kicsivel több mint 1 kg-ot elfogyasztottunk. Én ugyan magamat kiveszem a csapatból, mert  talán 3-4 dkg-ot ehettem meg, de látni kellett volna a családot, ahogy egymás kezéből "lopkodták" el a kenyér szeleteket. 
A fotón lévő megmaradt adag bizonyítja, hogy valóban nagyon jól sikerülnek ezek a kenyerek. Akár videó is készülhetett volna a mai ebédünkről, egészen mulatságos lett volna visszanézni.

 A tegnapi DNK kenyérből még maradt, így aztán az összehasonlítás is sikerült, de a családi tanács egyhangúlag úgy döntött, hogy maradnak a hagyományoknál, s inkább dagasszon az a házi robot, de köszönik, nem kérik a tegnapi "lustaasszony" kenyerét. 
Én egyetértettem velük, s én is azt mondom, hogy inkább a megszokott és nagyon szeretett, mint egy olyan, amire nem igazán fájt a foga senkinek sem, csupán az én kiváncsiságomat kellett kielégíteni. 

- o -  

S ha valaki mégis megkérdezné, hogy ez a mi szeretett kenyerünk hogyan és miből készül, akkor a munkamenetről ITT lehet olvasni, a hozzávalókkal együtt, de azért hogy könnyebb legyen elindulni, az összetevőket leírom. 

Fehér kenyér hozzávalói:

25 dkg öregtészta
3 dl langyos víz
0,5 dl olaj
70 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2,2 dkg só

Ha valaki kipróbálná, sok-sok sikert kívánok hozzá.


2013. január 12., szombat

DNK kenyér - nem leszünk barátok

 Az első, és valószínű, hogy az utolsó  DNK  (Dagasztás Nélküli Kenyerem). Valahogy nem nyertük meg egymást. Az, hogy dagasztás nélkül készül, nekem semmit sem jelent, mert egyébként sem én, hanem a gép dagaszt. 
Amikor én normál kenyeret sütök 70 dkg lisztből és a többi  hozzávalókból ott én több lisztet sem alászórni, sem alálisztezni nem használok. Tehát, ha kimérem a mérleg serpenyőjébe, a lisztes doboz máris indul a kamrába. Egész idő alatt egy gramm liszt sem kell tovább.

Na itt a DNK kenyérnél egész más a helyzet. Az is igaz, hogy én nem szeretem, ha a kenyerem héja lisztes. Elképzelhető, hogy már ez taszított attól is, hogy hozzáfogjak, de a kíváncsiság azért hajtott: vajon mitől jobb ez a kenyér, mitől lesz kész hamarabb........... Én megállapítottam, hogy semmitől. 
Az igaz, hogy este elő kell venni egy nagyobb edényt (én egy dupla falú kelesztőtálat) és belemértem 50 dkg lisztet, hozzáadtam 4 dl langyos vizet, 1 dkg élesztőt és szintén 1 dkg sót. Ezt egy fakanállal összekevertem, rátettem a a kelesztő tetejét és 14 óra hosszáig várakozott a meleg konyhában, hogy reggel  tovább folytassam a munkát. (Hát ha csak nem ez a könnyebbség benne ! - nem hiszem. Én imádom nézni, ahogy az én gépem szép símára 6-7 perc alatt megdagasztja az én tésztámat. )

Egy konyharuhára rászórtam jócskán egy adag teljes kiőrlésű rozslisztet, erre raktam a kelesztőből a -majdnem kovász kinézetű- tésztámat. Szélet hajtogattam, fentről, lentről, balról, jobbról, majd becsomagoltam a konyharuhába.

A sütőbe betettem az edényemet és bekapcsoltam, a hőfokot maximumra (250 fokra) állítottam. 22 perc alatt fel is melegedett a sütő a tállal együtt. Ekkor a konyharuhából csak úgy belecsúsztattam a forró edénybe a tésztát, az edény tetejével befedtem. 10 percig 250 fokon, majd utána 20 percig 180 fokon, s szintén 20 percig ujra magasabb - 200 fokon - sütöttem készre.  Szállt a liszt a konyharuháról, mint a fene......... (lehet, hogy gyakorlat kell még hozzá??? --- lényegtelen)


Tulajdonképpen a végeredményt amikor megláttam elszörnyülködtem, mert én hozzá vagyok szokva a csodálatosan szép, világos színű, óriási kenyereimhez. Na persze itt  a hozzávaló is majdnem csak a fele, tehát nem várhattam, hogy óriás legyen, s katona, vagy egy vadakat terelő juhász..................


S ez lett belőle. Amikor felvágtam, azonnal láttam az első hibát, (a kenyér közepénél az összehajtások vonalán a teljes kiőrlésű lisztet nem szívta magába a tészta. Ezt annak tulajdonítom, hogy valószínű még egy jó fél esetleg egy dl vizet elbírt volna. Na de majd legközelebb, ha netán egyszer még sorra kerül.

Mielőtt hozzáfogtam ennek a kenyérnek az elkészítéséhez, elég sokat olvasgattam róla. Soha sem tudtam megállapítani, hogy minek kell víz a sütő aljába, amikor fedett edényben sül a kenyér ? 
Amikorra pedig már le kell (kellene) venni az edény tetejét a víz totál elpárolog. Esetleg ekkor kellene bedobni pár jégkockát ? 

Én egyébként sem vettem le az edényem tetejét, mert egy tuti biztos Tupperware formában sütöttem, s nekem ez egy nagyon biztos edény a kenyér sütéshez.

 Na, majd egyszer, talán, ha megint elkap a láz, újra kipróbálom, bár kevés az esélye. Így aztán most elővettem a hűtőszekrényből a jó kis öregtésztámat, már dél óta ott csücsül a konyhapulton, mert holnap reggel korán indul a nekünk való  igazi kenyér sütés.




2013. január 11., péntek

Kókuszkocka


Megéltem több mint 6 évtizedet, s eddig csak vendégségben volt szerencsém a kókuszkockával találkozni. Nekem mindig is mumus volt. Na de csak eddig. Miután a kókuszkocka amolyan karácsonyi sütemény, én is böngészgettem utána. Találtam is egyet, de hogy hol azt már nem tudom. Szerencsére ma papírlapozgatás közben  megtaláltam a kifirkantott receptet, s megosztom veletek. Elképzelhető, hogy másnak ez nem nagy szám, de én életemben először sütöttem kókusz kockát, de az már biztos, hogy nem utoljára. 

Először talán nem vettem figyelembe, hogy mennyi is lehet az a tészta mennyiség, amit összekevertem, s előre egy jó nagy tepsit kivajaztam, kiliszteztem. Amikor megláttam az összeállított tésztát, rájöttem, hogy egyharmad nagyságú tepsi is elegendő ehhez a mennyiséghez.

Na ezt úgy oldottam meg, hogy elővettem a legkisebb (23 x 35 cm-es) tepsimet, abban kisütöttem, de nehogy "kárba vesszen" a nagy tepsi vajazása, lisztezése, gyorsan elindítottam egy dupla adag összeállítását a dagasztó gépben. Tudom ez itt most röhejes, de tényleg így volt. Ma már tudom, hogy jól döntöttem, mert a rengeteg kókuszkockának óriási részét lefagyasztottuk és még mai napig is fogyasztjuk. Ez a tészta minél tovább áll, annál finomabb.
 
S akkor jöjjön a recept. 

A tésztához:
40 dkg liszt, 
1 cs. sütőpor, 
6 dkg zsír
30 dkg kristálycukor, 
1 cs. vaníliás cukor, (nálam egy evőkanál saját készítésű vanília cukor)
2 tojás, 
3 evőkanál olvasztott  méz, 
2 dl tej

A mázhoz: 
25 dkg vaj, 
25 dkg porcukor,
3 evőkanál kakaópor
0,5 dl rum (vagy rumaroma)

A forgatáshoz
 
2 csomag kókuszreszelék
 
Elkészítés:
 
A tepsit kivajazzuk, lisztezzük, a sütőt előmelegítjük 180 C°-ra.

A liszttel összekeverjük a sütőport. 
A vajat, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot 
habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, 
majd az olvasztott mézet, azután beledolgozzuk a lisztet, végül a tejet. 
A masszát a tepsibe öntjük, és 

35-40 percig sütjük (tűpróbáig). 

10 percig a tepsiben pihentetjük, majd kiborítva hagyjuk 
az egészet kihűlni, és egyenlő kockákra vágjuk.
 A mázhoz simára keverjük a vajat a porcukorral és a 
kakaóporral, apránként hozzáadjuk a tejet, majd mérsékelt 
tűzön, folyamatosan keverve éppen csak összeforraljuk. 
Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a rumot, vagy rumaromát. 

A tésztakockákat egyenként belemártjuk a csokis masszába, 
kissé lecsepegtetjük, és a kókuszreszelékbe forgatjuk, 
majd tálcára, vagy rácsra helyezzük. Hagyjuk egészen 
megszáradni.

Egy egyszerű tipp: a kókuszkockákba két oldalról  villát szúrok és így forgatom meg a mázba, majd teszem a kókuszreszelékbe. Ez meggyorsítja a mártogatást.


 
Egy nagyon jó hír !!!!! Alíg, hogy megírtam a posztot, máris jött az első látogatóm, s megjegyzte, hogy hasonló a receptem az övéhez. Na nekem sem kellett több, azonnal indultam is Évához, a Takarékos Konyha blog írójához elolvasni a receptet. Ahogy elkezdtem olvasni Évi receptjét, abban a pillanatban már tudtam is, hogy nála jártam, s tőle hoztam ezt a finom receptet, akit mindenkinek jó szívvel ajánlok. Köszönöm Éva még egyszer !

2013. január 10., csütörtök

Disznótoros


Így kora délelőtti csalogató. Ha most bekapcsolod a sütőt, akkor már délben fogyaszthatod is ezt az igazi házi finomságot.



Én soha sem szoktam zsírt a tepsibe tenni. E helyett inkább egy kevéske (kb 1 - 1,5 dl) vizet öntök és az előmelegített sütőben jó fél órta alatt készre is sül.

 
Íme itt a végeredmény. S még csak ki sem pukkannak a hurkák. Viszont letakarni sem szoktam semmival, maximum -ha nem felejtem el, de most sikerült- akkor egy villával megszurkálom.


S ameddig a sütőben sült a hurka- kolbász, (ezzel elő is melegítettem a sütőt a kenyérsütéshez), addig a tűzhely tetején kb 1 óra alatt alacsony hőfokon elkészült a finom fokhagymás, pirospaprikás húsos hasaaljából az abáltszalonna.

Sütő előmelegedett, s ez a szépséges kenyér pedig 45 perc alatt kisült.

2013. január 3., csütörtök

Gombás sertésragu



Keményen elkezdtem gondolkodni, hogy valami gomba termesztést kellene beindítani a ház körül, mert nálunk nagyon sok ételbe belekerül a gomba.  Ez a ragu is egy egyszerű brassóinak indult, aztán a végére ez lett belőle. Ezért ne kérdezze meg senki tőlem reggel, hogy mi lesz az ebéd, mert még menet közben is változhat totál más irányban. Itt a változtatás azért inspirált, mert kevésnek tartottam a huskockákat, gondoltam nem lesz elég, s akkor elő a gombát a zacskóból. Na persze igy meg az jött ki belőle, hogy még a mai ebédünk is megoldódott, mert tegnap nem birtuk megenni az egészet. Levesnek is egy kis maradék gyümölcsleves volt, elpártolva a hagyományoktól nálunk uj évkor nem került lencse az asztalra, mert már nem kivántuk, de bizony az a jó kis alma és eredi vegyes gyümölcs nagyon finom levest alkotott.
 
És akkor a hozzávalók, s az elkészítés.
 
35 dkg sertéscomb kockára vágva
3 gerezd fokhagyma
mokkáskanál fehér bors
1 kanál mangalica zsír
 
Ebből készült volna a brassói, de jött a többi hozzávaló
 
20 dkg fagyasztott szeletelt gomba.
 
A zsírt felolvasztjuk jó forróra, s a kockára vágott húsokat beletesszük, fehéredésig piritjuk fedő alatt. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a fehér borsot.
Lefedjük és hagyjuk, hogy a már levet eresztett hús kezdjen puhulni. 10 perc elteltével hozzáadjuk a szeletelt gombát is.
 
éééééés, éééééééés, és akkor jött a további ötlet, mert ránézve ez nem volt elegendő 2 személyre (elvileg!!!! -  gyakorlatilag  egész más lett a helyzet)
 
A hús és a gomba  kb 80 %-ban már megpuhult, s ekkor
 
1 evőkanál lisztet rászitálunk
1 mokkáskanál pirospaprikát beleteszünk,
1 nagyobb babérlevél is belekerül.
 
Gyorsan  2 dl vízzel felöntjük, összekavarjuk és kavargatás mellett készre főzzük.
Ha nagyon sűrűsödne, akkor még vizet adunk hozzá. Én még 2 dl-el pótoltam, s így nagyon finom és jó sok szaftja lett a gombás húsnak.


 
Amíg a -brassóinak indúlt- ragu elkészült, addig egy jó nagy adag sós, olajos lobogó vízben 20 dkg orsótésztát kifőzünk. Tálaláskor a tésztára szaftot merünk, s a tetejére rakjuk a hús és gomba szeleteket. Nagyon finom lett ez a véletlenül alakult ragu.

2013. január 2., szerda

Csirkemell kacsamájjal



Egy kis apróság az év végi hideg tálról. Persze nem kell év végéig várni, hogy újra asztalra kerüljön, bámikor elkészíthető, ha van hozzá:
 
2 db csirkemell kiklopfolva
aszaltszilvás kacsamáj szilva pálinkával
kevés só
fehér bors a csirke fűszerezéséhez.
annyi szelet házi húsos szalonna, amennyi betakarja a felgöngyölt csirkemelleket.
 
A csirkemelleket szeletekre bevágjuk, de úgy, hogy nem kell végig elvágni, majd kiterítjük, és két fólia között kiklopfoljuk.
Egy nagy deszkára kiterítjük a tölteléket rárakjuk, feltekerjük. Tetejére házi húsos enyhén füstölt szalonnaszeleteket rakunk, fogvájóval rögzitjük.  Fóliával bélelt formába tesszük és előmelegített sütőben 200 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük.
 
A töltelék -a már korábban elkészített- és most ujra átgondolt kacsamáj, amelyben aszaltszilva és igazi házi szilvapálinka van.



 
 
paradicsommal, zöldsalátával,  uborkával, de bármilyen más  salátával (főleg francia) ajánlatos fogyasztani. Hidegen a leg finomabb.

2013. január 1., kedd

2013. január 1.








Weöres Sándor: Újévi köszöntő

Pulyka melle, malac körme
liba lába, csőre –
Mit kívánjak mindnyájunknak
az új esztendőre?

Tiszta ötös bizonyítványt,
tiszta nyakat, mancsot
nyárra labdát, fürdőruhát,
télre jó bakancsot.

Tavaszra sok rigófüttyöt,
hóvirág harangját,
őszre fehér új kenyeret,
diót, szőlőt, almát.

A fiúknak pléh harisnyát,
ördögbőr nadrágot,
a lányoknak tűt és cérnát,
ha mégis kivásott.

Hétköznapra erőt, munkát,
ünnepre parádét,
kéményfüstben disznósonkát,
zsebbe csokoládét.

Trombitázó, harsonázó,
gurgulázó gégét,
vedd az éneket a szádba,
ne ceruza végét.

Teljék be a kívánságunk,
mint vízzel a teknő,
mint negyvennyolc kecske lába
százkilencvenkettő.