Ha kiválasztottuk a kedvünkre való sajtot, elkezdhetjük a bundázást. Sokan ajánlják a dupla bundázást, de a vastag bundában is előfordult már, hogy kiszökött a sajt. Annyi biztos, hogy a vastag panír elveszi a sajt ízének, állagának élvezetét. Ha a sajtot panírozás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük, vagy egy félórára mélyhűtőbe, és utána csak egyszer panírozzuk, akkor is sokkal jobban fogja bírni a forró olajat. A panír szép aranybarnára pirul, és a sajt nem fog kifolyni.
A másik nagyon fontos, hogy a panírozott sajtot megfelelő hőmérsékletű és bőséges olajba tegyük – ha langyos az olaj, akkor csak megszívja magát a bunda, elázik, a sajt is megolvad, ha pedig nagyon forró, akkor a panír gyorsan megég. Ezért érdemes pár morzsát a panírból beletenni az olajba, mielőtt a bundázott sajtot sütnénk, hogy lássuk, megfelelő-e a hőmérséklete. Akkor ideális a sajt sütéséhez, ha a próbamorzsák körül szaporán sercegnek a buborékok és nem füstöl az olaj.
A bundázáshoz használt tojásba érdemes egy kevés tejet és egy csipet sütőport keverni, ettől lazább lesz. A zsemlemorzsába keverhetünk őrölt diót, mogyorót, mandulát, szezámmagot, zöldfűszert, esetleg fokhagymagranulátumot, apróra tört kukoricapelyhet.
Ha szeretnénk, hogy bármikor konyhakészen várakozzék a már bepanírozott sajt a mélyhűtőben, akkor a panírozott szeleteket rakjuk úgy egy tálcára, hogy ne érjenek össze, tegyük egy fél napra vagy éjszakára a fagyasztóba. Ha már megfagytak, akkor egy zacskóban is tárolhatjuk, nem fognak összeragadni. Így akár váratlan vendégeket is meglephetünk rántott sajttal, vagy ha időszűkében vagyunk, akkor meleg vacsorát varázsolhatunk a családnak az asztalra pár perc alatt.
Én a mai sajthoz trappistát és Eidamit használtam. Köretnek hasábburgonyát, rizst és vegyes mexikói zöldségeket. A rizs és a zöldségköret egyszerre készült el, víz felett gőzben párolódott a Lux Gourmet Chef -ben, amely nálunk csak úgy "Bözsi" néven vonult be a konyhánkba.
Mennyiséget -a rántott sajtnál - azért nem írtam, mert most egy nagy adag sajt került bepanírozásra, majd a fagyasztóba, s egy nap fagyasztás után már lehet zacskóba adagolni olyan mennyiségben, amennyit egyszerre szeretnénk kirántani.
Mennyiséget -a rántott sajtnál - azért nem írtam, mert most egy nagy adag sajt került bepanírozásra, majd a fagyasztóba, s egy nap fagyasztás után már lehet zacskóba adagolni olyan mennyiségben, amennyit egyszerre szeretnénk kirántani.