2012. augusztus 20., hétfő

Születésnapok

Augusztusban, úgy 20-a tájékán a születésnapok sorozata van nálunk. S mindehhez még az újkenyér ünnepe is csatlakozik. Kicsit soknak tartottam volna, ha minden születésnapról külön-külön posztolok, így aztán összevontan, megünnepeltünk mindenkit a születése napján.

Kezdem a legfiatalabbal:

A blog megérte a 3. születésnapját. Köszönöm minden kedves látogatómnak, kedves ismerősömnek, akik -ha néha csak rövid időre is, de bekukkantanak az én egyszerű kis hajlékomba -
Köszönöm azoknak is, akik csak benéznek, de megjegyzést nem hagynak, viszont e-mail-ben néha értesítenek és beszámolnak egy-egy jól sikerült dologról, amit e helyről mentettek le és készítettek el.

-o-o-o -

Következő évfordulósunk Petra unokánk, aki elérte első kerek évfordulóját. Éppen augusztus 20-án - azaz ma - 10 éves. Innen is tiszta szívből köszöntjük. Kívánunk neki nagyon sok boldogságot az életben.


Aztaaaaaaaa mindenit, hát megkaptam az első telefonom. Most már mindenkit elérhetek, aki nekem a legfontosabb, s engem is bármikor, bárhol elérhetnek.


41. születésnapját ünnepeltük "kicsi" fiamnak Janikánknak, aki az ünnepi lakoma fő főző mestere volt a tegnap esti születésnapi party-n :) Az Ő érdeme a tárcsán sütött finomságok tömkelege.

Az Új Kenyér Ünnepére - augusztus 20-ra nem is készülhettem volna mással, mint kettő darab  nagyon szép kenyérrel, amit a lakoma során elfogyasztottunk. Igaz, hogy nem fogyott el az egész, na de három kiló kenyeret megenni ??? ---- a kora déli óriási lángosevő verseny után?

Mivel a lángos is lisztből készül, ezért őt is kapcsoltuk az uj kenyér ünnepéhez, na és nem utolsó sorban a gyerekek kívánsága az volt, hogy rendezzünk egy lángosevő versenyt. Hát bevallom, én voltam az utolsó, mert én 3 db-nál többet nem tudtam megenni. (azok is kifejezetten kicsik voltak)  Már a harmadiknak is neki kellett veselkedni, de nagyon.

S akkor megpróbálom csokorba szedni szép sorjában a menűt, úgy délelőtt 11-től, este későig :) Jöjjenek sorban az elkészült finomságok.


A blog 3. születésnapjára és augusztus 20-a -az új kenyér ünnepére- sütött kenyér, ebből is 2 db.


Adri unokánk a fő lángos sütő mester


Elindult a lángosevő verseny. Itt ez még csak a kezdet. Papa intézkedik, hogy az innivaló is az asztalra kerüljön, mert biza arról elfeledkeztünk :)


Nem tudtuk megállapítani, ki lett a lángosevő verseny győztese, mert kipukkadásig ette mindenki magát. Azt hiszem félóra elteltével valaki megérdezte: desszert nincs ??? ---  hát volt. A Csapat ezt a szerény kis gyümölcsös joghurtos pohár krémet, az utolsó falatig kikanalazta. Tartalma a joghurton kívül, illetve az általunk kikevert gyümölcsös joghurt tetején tejszínhab, rajta, eper, ribizli, málna, fekete szeder és áfonya öntet.

Ekkor már úgy délután 2 óra is elmult, s valaki megjegyezte, hogy na a vacsorára tervezett sütkérezést elnapoljuk. Hát én őszintén mondom, majdnem örültem is, mert már kaját látni sem akartam, de majdnem hogy a család többi tagja sem.
Azért valaki a sorból úgy 5 óra körül mégis csak megszólalt: nem kellene tüzet rakni ? - azt hittem elájulok, tényleg nem akartam elhinni, hogy itt még ma enni is tud valaki.
A csapat felállt az asztaltól, átvonult mindenki a helyére, és elkezdődött az esti vacsora előkészítése:











Így ültük körbe az asztalt és  fejeződött be a mi  össznépi születésnapi party-nk, amit minden évben augusztus 20-án megtartunk, nem csak a család, hanem az Uj Kenyér Ünnepe alkalmából is.


Egyetlen szépséghibája az egész dolognak, hogy a fotósunk (Adri unokánk - Zoli nevű barátja) lemaradt, mert ugye valakinek el is kellett készíteni ezeket a felvételeket. Majd egyszer bepótoljuk a lemaradást.




2012. augusztus 17., péntek

Tejes zsömle kovásszal

Ez a tejes zsömle egy kicsit a tévedés szüleménye, (a kovászba víz helyett is tejet tettem) de talán éppen ezért sokkal finomabb lett.  Először -sütés előtti este a kovászt kell elkészíteni.

Kovász:

3 dl tej
30 dkg BL 55-ös liszt
2  dkg élesztő
csipet só,
1 mokkáskanál cukor

Jól összekeverjük, letakarjuk, és másnapig meleg helyen hagyjuk egészen  a dagasztás kezdetéig.

Zsemlék elkészítése:

A dagasztógép edényébe sorrendben a következőket rakjuk:
60 dkg BL 80-as kenyér liszt
3  dkg vaj apró kockára vágva
3  evőkanál olaj
1  evőknál só
1  mokkáskanál cukor
   (a sót és a cukrot belekeverjük a lisztbe)
3,5 - 4 dl tej (vigyázni kell vele, mert liszt függő, lehet hogy kevesebb is elég, ezért először csak 3,5 dl-t öntünk az edénybe, s ha kell, még pótoljuk.
2  dkg élesztő rámorzsolva a liszt tetejére
Kovász, amit előző este elkészítettünk.
Szezám mag a zsemlék tetejére.

Elkészítés:
Az összetevőket a dagasztógép 8-10 perc alatt szép símára, (fényesre dagasztja) Figyelni kell, mert most nekem elég volt a 8 perc. Addig kevertessük a géppel, amíg egynemű a tészta. Arra kell ügyelni, hogy ne lágyuljon el. Ha ez éppen 6 perc alatt történik meg, akkor az is elég a dagasztáshoz.
Amikor megdagasztott a gép, a tésztát kivesszük, három gombócot gömbölyítünk belőle, letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
A gombócokat egyenként kisodorjuk és 8 dkg-os darabokra elosztjuk. (mérleget használtam).
Apró kis gombócot gömbölyítünk a tésztából és ujra letakarjuk, s egy ujabb 30 perces pihentetés következik.

Sütőpapíros tepsire rakjuk, tetejét lespricceljük (én tejjel kentem le) és megszórjuk szezám maggal.
A sütőt bekapcsoljuk és maximális hőmérsékletre melegítjük. (ez nálam 20 perc) Ezalatt még dagadnak a zsömlék. A zsömlék tetejét zsiletpengével enyhén bevágjuk.

Ha letelt a 20 perc, azaz elérte a sütő a maximum hőmérsékletet, akkor betesszük az első tepsit a sütőbe. A hőfokot 180 fokra visszavesszük és 15-17 perc alatt készre sütjük.
Rácsra szedve hagyjuk kihülni.


Amikor kihülnek a zsömlék, félretesszük az aznapi szükségletet, a többit bezacskózzuk és mennek a fagyasztóba. Étkezés előtt kb negyed/- fél órával kivesszük és máris fogyaszthatjuk. Olyan, mintha akkor sült volna ki.

2012. augusztus 12., vasárnap

Lángos (hűtős)



Töredelmesen, de be kell vallanom, hogy ez volt életem első - de nem utolsó- lángosa, pedig már megértem pár tíz évet :)

Hozzávalók és elkészítés

1 kg liszt
2 dl tej
1 nagy pohár (450 gr-os) kefir/joghurt (nálam joghurt)
5 dkg élesztő
3 db tojás
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor


Az élesztőt felfuttatni a 2 dl langyos tejben, amiben előzőleg beletesszük a cukrot. A liszthez hozzákeverjük  a megkelt élesztőt, majd a tojásokat, sót és a kefirt/joghurtot.
Jól összedolgozzuk, hogy  hólyagos legyen a tészta. Amikor már szép fényes a tésztája, letakarom és hütőbe teszem, ahol 10 napig is eláll.
Nagyobb tálba, vagy olajos nejlon zacskóba érdemes tenni, mert duplájára kel.
Sütés előtt  annyit veszünk ki belőle, amennyit szeretnénk elfogyasztani.
Olajos kanállal gömböket szakítunk, két kézel széthuzogatjuk kerek formára és az előre felforrósított olajba tesszük.
Bő és meleg zsiradékban érdemes sütni. Kéztörlő papírra rakom.
A tetejét enyhén megsózom, ment rá fokhagyma, karikára szelt lilahagyma, tejföl, reszelt sajt. Természetesen kinek-kinek ízlésére.
A tejfölös, fokhagymás, sajtos, lilahagymás, sós változatot már nem volt időm lefotózni, mert mire észbe kaptunk el is fogyott.
A tésztát hütőben kell tartani és csak annyit kivenni belőle, amit frissen ki akarunk sütni.
Ebből a mennyiségből 17 db lángos sült ki, amit a családom tisztességesen el is fogyasztott.

2012. augusztus 10., péntek

Sajtos tallér

Valami ropogtatni valót kellett sütni, mert egyébként ebben a túlfeszített tempóban, amit a 2012-es Londoni Olimpia nyújt, másképp már nem lehet megoldani a rendszeres étkezést, főleg azt nem,  hogy egyáltalán asztalnál étkezzünk, legyen az reggeli, ebéd, esetleg vacsora. Kérdés megoldva, sajtos tallér az asztalon, s lehet reggeltől-reggelig -éhezés nélkül- TV-t nézni :)

Hozzávalók és elkészítés:

80 dkg liszt
1 csomag 15 gr-os  sütőpor
25 dkg reszelt trappista sajt
25 dkg vaj
3 tojás
5 evőkanál tejföl
2 teáskanál só


A vajat robotgéppel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a többi anyagot és addig keverjük, amíg sima egynemű, közepesen kemény tésztát nem kapunk.
Fóliával becsomagolva  -reggeltől késő délutánig- hűtőszekrénybe tesszük, majd diónyi gombócokat formázunk belőle, amiket vékonyan olajozott tálcára rakosgatunk.
Egyéb esetekben elegendő 1-2 órára hűtőbe rakni, de én nem értem rá, s ebből az is adódik, hogy este is el lehet készíteni és reggel kisütni, vagy fordítva. Nagyon gyorsan sül, s a gofri sütőt sem kell olajozni.
 Végül a megformázott gombócokat  a gofri sütőbe  téve kisütjük.
Kihűtjük és fogyasztásig jól záródó dobozban tároljuk. Másnap foghatunk hozzá az újabb adaghoz, mert annyira finom, hogy abbahagyni nem lehet. Még szerencse, hogy lassan véget ér az Olimpia és nem kell naponta sütni. Ennek ellenére mindenkinek ajánlom, mert nagyon-nagyon finom.

A megadott mennyiségből 140 db tallér készült. (nagyon kiadós)

2012. augusztus 8., szerda

Paprikás lisztben sült keszeg - teljesült egy régi vágyam.

Előző bejegyzésemnél már megmutattam, hogy milyen szép nagy csomag, frissen fogott, megtisztított halat kaptunk. Most erről már nem írnék, ha kiváncsi vagy rá, olvasd el az előző posztomat, érdemes !

Ma aztán adtunk a jólétnek, meg a kívánságoknak. A régen óhajtott halat ebédre készítettem el. Majdnem szégyenkezve fogom megmutatni, mekkora adagok voltak a tányéron, de elfogyott, illetve nálam - a tányérra rakott mennyiségből - egy hangyányi maradt, de azt már sehogy sem tudtam letolni, viszont késő délután csak úgy hidegen befalatoztam.

Tehát a mai ebédünk:
Paprikás lisztben forgatott sült hal, steak burgonyával, tartár mártással. Utána rengeteg folyadék. Na nem mert elsóztam a halat, hanem azért, mert nagyon meleg volt.

Én azt hiszem, hogy a halsütést senkinek sem kell elmesélni, vagy igen ? - hát akkor röviden.
Előző este a megtisztított, beirdalt halakat besóztam, és a hűtőszekrényben várakoztak másnap a sütésre.
Egy tálba lisztet tettem (kb 25-30 dkg-ot - mert fogalmam nem volt mennyi kell - sok is lett). A lisztbe piros paprikát szórtam, s jól elkevertem. A hűtőből kivett halacskákat ebben a paprikás lisztben megforgattam. Jól felforrósított olajban -alacsonyabb hőfokon- szép pirosra sütöttem.
Köretnek fűszeres sültkrumpli és tartármártás volt a legjobb. Legalábbis mi így szeretjük.

És akkor jöjjenek a halacskák szép sorban, ahogy elkészültek.

 Paprikás lisztben. Azt hiszem, hogy még egy kicsit bátrabban adhattam volna hozzá a piros paprikából, de így is nagyon finom volt.
 Ez a tányér a Papa adagja. Megkérdeztem tőle, hogy melyiket szeretné, a két nagyobbat, vagy a 3 darabosat. Ő választott két nagyot. Már a fele elfogyasztásánál sóhajtozott, hogy alíg bírja megenni.
 Ez a tisztességes adag: Az egy óriási és két közepes halacska bizony az én éhes gyomromra várt. Bevallom, először nem tudtam hogy fogjak hozzá. Már enni szerettem volna, de arra is vágytam, hogy nehogy idő előtt elfogyjon :) Így utólag megjegyezve: óriási adag volt !!!

Na és a végeredmény ? ! - hát azt hiszem, hogy rám panasza senkinek sem lehetett. Bár a tányér jobb oldalán egy falatka megmaradt. Egyszerűen már nem fért a gyomromba, de kora este -hidegen- befalatoztam. Igy is finom volt.
Innen is, és mégegyszer köszönjük szépen Terikének és Kedves férjének, hogy ma ilyen finomságot ehettünk, s a halak többi része, pedig a fagyasztóban várakozik a következő halvacsoráig :)

2012. augusztus 7., kedd

Írjatok az Aranyhalnak.....

Bár csak minden vágyam így teljesűlne, mint a mostani. Már lassan két hónapja, hogy elkapott valami, s állandóan a sült hallal, azon belül is a keszeggel álmodozom. De oly annyira, hogy az egyik közösségi portálon még azt is képes voltam leírni, hogy "én halat AKAROK!!!!" Nem ám szeretnék, hanem egyenesen akarok és nem is akármilyet, hanem keszeget.

Azt hiszem már sokan tudják, hogy én éppen egy olyan kisvárosban élek, ahol ráadásul a halakat nem csak a kőrösben lehet kifogni, hanem még a HAKI (Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas (HAKI)) is foglalkozik hal árúsítással. Aztán itt voltak a 3 napos Halnapok augusztus első napjaiban - az a híres Szarvasi ! Ami létezett hely Szarvason, azt én körbe telefonáltam, de szerencsével sehol sem jártam. Mindenütt csak az afrikai fekete harcsát ajánlották, de nem értették meg, hogy én most KESZEGET AKAROK !!!

Azt hiszem két nappal ezelőtt kaptam egy üzenetet azon a bizonyos közösségi portálon: egy sorban "Én lehet, hogy tudok adni......" Csak néztem, mint Rozi a moziban, mert hogy azt sem tudtam kiről is van szó, de ami a lényeg kiderült.
Kedves Terike -merthogy így hívják a hölgyet, aki Makói lakos, de nagyon sokat vannak Szarvason- írta nekem azt az egyetlen sort, amit aztán követett a többi. S lám, a mai napon már a megtisztított, beírdalt, főzésre készen álló különböző halak (Keszeg, Kárász, Ponty) az én asztalomon vannak, illetve egy része - ami holnap már ebéd lesz, az besózott állapotában a hűtőszekrényben várakozik, míg a többi sok-sok halat becsomagoltam és beraktam a fagyasztóba, hogy szép lassan majd elfogyasszuk, rántott halnak, illetve igazi halász lének.
Terike ! Mai találkozásunk alkalmával azt is megtudtam, hogy sokat jársz szerény kis blogomra, így innen is üzenem, hogy hálás vagyok és kedves Férjednek is, aki nemcsak hogy kifogta a halakat, de főzésre előkészítve, pucolva, írdalva kaptam meg a nagy csomagot.
Köszönöm a kedvességeteket, és nagyon örültem, hogy személyesen is találkozhattunk és nagyon jól és kellemesen eltöltöttük a délelőttünket.
Azt hiszem így is szövődhetnek igazi barátságok, s találkozhatnak igazi barátok.

És akkor most jöjjenek a halacskák.








Öröm ránézni, s már alíg várom, hogy holnap legyen, s végre fizikailag is a számban érezzem a hal ízét, zamatát.

2012. augusztus 1., szerda

Zöldséges finomság vörösáfonya lekvárral

Hús nélküli ételekre vágyom, amióta csak beköszöntött ez a forró nyár. Na meg a fagyasztó szekrényt is megtekintve, kinn is - benn is fél-fél zacskó zöldség. Mit is kellene vele kezdeni? Jött az ötlet előtte, hogy tócsnit sütök, aztán tovább variáltam, s ez lett belőle.

Hozzávalók

Zöldbolsó, kukorica, sárgarépa kocka, karfiol. Ezeket sós vízben - tartósítószermentes szárított zöldséggel - puhára főzzük, majd kihűtjük.

 Amíg hűl a zöldségkeverékünk, elkészítjük a további hozzávalókat

Olyan tészta féleséget készítünk, amelyik hígabb, mint egy nokedli, de sűrűbb, mint egy palacsinta tészta.
3 db egész tojást fűszereztem sóval, kevés fehér borssal. 1 db közepes lilahagymát, 3 gerezd fokhagymát  nagyon apróra összevágtam és ezt is hozzáadtam a tojásokhoz. Volt a hűtőszekrényben 1 db egész nyúl májam, ezt megtisztítottam, elkapartam, s ez is belekerült a tojáskeverékbe. Hígítottam 3 nagy evőkanál  tejföllel, kb 2 dl tejjel, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy a fent leírt tészta minőséget elérjem.
 A kihült zöldségeket belekevertem a masszába. Egy serpenyőben olajat melegítettem és egy nagyobb kiszedő kanállal adagoltam a forró olajba.
Mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem. Tálalásnál vörösáfonya lekvárt tettem mellé. Isteni finom volt. Ez a mennyiség egy óriási adag lett, de már megkóstoltuk hidegen is, úgy is nagyon fincsi. Érdemes kipróbálni.