2012. május 29., kedd

Tőtike és a piac


Már említettem korábbi bejegyzésemnél, hogy piacon járva nagyon sok finomságot vásároltunk. Csodás friss árukat, s aránylag elfogadható áron. Na jó jó, volt olyan, amit azért a multiban vettünk meg, mert éppen fele annyiba került és még talán szebbnek is láttam. Erről a képről azonban még sok minden hiányzik, de fele a kosárban maradt. Itt  most a karalábé és az óriási karalábéleveleké volt a fő szerep.


Láttuk az egyik elárúsító asztalon ezeket a gyönyörű karalábékat, de mondtam a férjemnek nem vesszük meg, mert olyan nagyok, s ezek biztos szálkásak. Mire egy néni megszólalt a vásárlók közül: "tessék csak nyugodtan vinni én is innen viszem, és nagyon meg vagyok vele elégedve..." A néninek igaza volt. Pénteken újra piac, újra óriási karalábévásárlás.
Nem beszélve arról, hogy a karalábék mellé az elárúsító hölgy még egy csomó óriási karalábéleveleket is adott ajándékba, mondván: Ő úgyis kidobja. Na ekkor már elhatároztam, hogy Tőtikét fogok készíteni, úgyis nagyon régen ettünk.



Hozzávalók:

0,5 kg darált sertéshús
1 tasak Uncle Ben's barna rizs
csipet só,
csipet fehér bors
1 kávéskanál piros paprika
1 csipet köménymag
2 gerezd tisztított fokhagyma.

Elkészítése:

Először a karalábéleveleket megmossuk, a középső részén lévő vastag szárat levékonyítjuk egy jó éles késsel, s enyhén sós vízben pillanatok alatt átforgatjuk, majd lecsepegtetjük.

A húsmasszát az összes hozzávalókkal összegyúrjuk és a karalábélevelekbe töltjük, mint a töltöttkáposztát.

Enyhén sós vízben fedő alatt alacsony lángon (nálam villanytűzhely legkisebb fokozaton kb fél óra) puhára főzzük.


A tőtikéket karalábé szósszal tálaljuk:

Hozzávalók:

1 db karalábé
1 liter víz
2 húsleves kocka
1 evőkanál liszt
1,5 dl tejszín
1 nagy evőkanál tejföl
kb 2 dl tej

Az egy liter vízbe forrpontnál beletesszük a leveskockákat és az apró kockára vágott megtisztított karalábét. Pár perc alatt elkészül.
A lisztből, tejszín, tejföl, tejből habarást készítünk és besűrítjük vele a karalábét. Botmixerrel aprítjuk,  ezáltal is sűrűsödik.



Elmondhatom isteni fonom ebédünk volt, s a tőtikékből még egy óriási adag megmaradt, amit szépen egy dobozban a fagyasztó szekrény lakói lesznek egy időre, illetve férjuram ismétlést kért holnap utánra, de még akkor is marad egy jó nagy adagnyi. Nagyon kiadós és nagyon finom egytál étel.

2012. május 27., vasárnap

Gyereknap - és a kék fagyi, na meg a többiek

Csavííííííííííí ((Ő az internetes virtuális körösztfiam)) meghoztam a kívánt fagyikat. Különösen ajánlom a kékszőlőt :)))  Szombaton este ugyanis már Csavinak bezengtem, hogy mit készítek, hát Ő az ötödik "gyerekem" - kár hogy nagyon messze lakik tőlünk, így aztán nem fog megfájdulni a torka tőle, de azért jó szívvel ajánlom :)

Nincs komment, nincs mit hozzá fűzni. Ma gyereknapot tartottunk. Ilyen könnyű dolgom nem volt még soha életemben - gondoltam én - amikor az unokáim azt mondták: nem kérünk mást csak fagyit, fagyit, fagyit, és fagyit :)  (hát azért a négy liter fagyigyártásba kicsit elfáradtam:)
Még szombaton reggel elkészültek a fagyik, többek között egy kékszőlő is, ami azt hiszem vitte a prímet.

Ebédünk finom husi leves volt, egy érdekes második fogással párosítva, de erről még nem árulhatok el semmit. Majd eljön annak is az ideje. És akkor ebéd után nekiláttak a gyerekek a fagyi evésnek.

A készült fagyik:

- vanília
- rumpuncs
- oroszkrém
- feketeszőlő  (ebből lett a kék fagyi)

S akkor jöjjenek sorban a képek, de nem ám díszítve, meg összevágva, hanem csak úgy lazán, ahogy aztán fogytak is a fagyis tálkából.

Itt próbálom osztogatni. Sajnos elfeledkeztünk róla, hogy időben kivettük volna a fagyasztóból, így egy kicsit meg kellett vele bírkózni. Itt még csak három fajta van: a vanília, a rumpuncs és az oroszkrém






és akkor a teljes választék, kora estig háromszor ismételve :) Hát nekem egy ilyen adag is elég volt, de a gyerekek nem tudtak betelni vele. Holnap jönnek folytatni a fagyizást.


Na és természetesen Robika (kiskutyánk) sem maradhatott le az utolsó falatoknál, bár Ő nem kapott belőle, de nagyon kiváncsi volt, hogy mit nyalakodunk már ilyen sokáig. Na és persze közben kinézett az ablakon, nincs-e valami masssssskaaaaa, akit el lehetne zavarni az udvarról :)

Kapor szósz


Piaci nagybevásárlásunk során vettük ezt az isteni finom illatú, ízű kaprot. Ennek is eljött az ideje, hogy kaporszósz legyen belőle. Annyira szeretem, hogy akár minden nap tudnék kanalazni belőle. Olyan óriási csokor volt, gondoltam kettőt veszek, aztán két alkalommal megfőzöm. Kicsit elhajlott a dolog, mert biza én megfőztem mindkettőt. El is fogyott.


Hozzávalók:

2 csokor kapor
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
só,
édesítő (cukor)
2 dl tejszín
6 dl tej

Elkészítése:

Az olajon a liszttel nagyon halvány rántást készítünk. A rántáshoz adjuk az apróra vágott kapor egyik felét, kicsit még melegítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is elkeverjük és végül a tejjel hígítjuk.  A tejszíntől olyan lágy, selymes lesz a szósz, ezért jó a főzelékekbe, szószokba tenni.
A kapor másik felét nagyon apróra összevágjuk. Nagyon pici sós vízben pár percig főzzük (kb 5-6 perc) utána botmixerrel sűrítjük és hozzáadjuk a már fővő szószhoz. Ezzel még jól összefőzzük és máris elkészült. Lehet tálalni. Jó étvágyat.

Apa tükörtojással, míg én az elmaradhatatlan "diétás, fogyókúrás" sült szalonnával fogyasztottuk.

2012. május 25., péntek

Spenótos szalonnás újkrumpli

Havi nagybevásárló körúton voltunk ma. Tudtuk, hogy nagyon későn érünk haza, ezért a ház ura tejbegrízt rendelt ebédre - mondván: az hamar elkészül. Na és arról már nem is beszélve, hogy nagyon, de nagyon szereti. Egy kicsit elgörbült a tejbegríz. Igaz, hogy ennek az is oka lehetett, hogy reggel mutatta nekem a legfrissebb Meglepetés újságot, s abban egy pár jó kis receptet. Többek között a spenótos újkrumplit, ami aztán az ebédünk lett ma.

Hazaérkeztünk minden földi jóval. Piacon is voltunk, nagyon szép árukat kaptunk.  Epret, spenótot, újkrumplit, kaprot, karalábét (óriásleveleket még pluszban is)  meg még sok mindent.


Hozzávalók 4 személyre
(én fele adagból készítettem, mert csak ketten voltunk)

1 kg újkrumpli
30 dkg friss spenót
20 dkg húsos szalonna
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

Elkészítése:

A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. Kivesszük a zsírból és félretesszük. A megtisztított negyedelt újburgonyát puhára dinszteljük a szalonnazsíron. Megsózzuk. Amikor megpuhult hozzáadjuk a csíkokra vágott lecsöpögtetett spenótot, az aprított fokhagymát, a frissen őrölt borsot. A spenótot 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Összekeverjük a kisült szalonnával
Nagyon gyors, nagyon egyszerű, nagyon finom egytál étel. Az egész ebéd elkészítése nem vett igénybe negyedórát.


 Az újságban lévőhöz képest semmit sem változtattam rajta, illetve csak annyit, hogy véletlenül a bors kimaradt belőle, de nem is hiányoltuk.
És hát a tejbegríznél sokkal finomabb volt.


2012. május 24., csütörtök

Rakott krumpli

 Szépen lassan eljön az újkrumpli ideje, de abból még nem lehet igazán jó rakott krumplit készíteni. Ezért aztán bevetettem magam egy előnyári "utolsó" rakott krumplira, a család óriási örömére. Persze nem csak ez volt az oka, hanem az is, hogy elég sok tojásom volt, s én ezt az ételt úgy szeretem, ha több benne a tojás, mint a kolbász. Sikerült, jól megpakolni a belsejét főtt tojással.

Ez  egy hétvégi ebéd volt, ezért 6 főre készült.

Hozzávalók
6 db nagyobb krumpli, lesikálva, héjában megfőzve
20 db tojás megmosva, krumplival együtt megfőzve
fél szál (kb 30 dkg) házi vékony kolbász lehéjazva
fél mokkás kanál fehér bors
3 dl tejszín
1 nagy pohár tejföl
20 dkg reszelt trapista sajt a tetejére.

A krumplikat megsikáljuk, és a tojásokkal együtt jócskán megsózott vízben megfőzzük. Leszürjük, és a krumplikat is a tojásokat is megszabadítjuk a héjuktól.

(Van nekem egy hatalmas öntöttvas kacsasütőm. Ennek az alját beterítettem a fél adag meghámozott, karikára vágott krumplival,  enyhén sóztam. 10 db karikára vágott főtt tojással beterítettem, most is enyhén sóztam, majd a következő réteg a felkarikázott házi kolbász. Ennek tetejére a második adag 10 tojásból karikára vágott sor (ezt is enyhén sóztam). A leg tetejére került a felkarikázott főtt krumpli másik fele. Itt is enyhén megsóztam.)

E tejszínbe beleteszünk 2 kanál tejfölt, jól elkeverjük benne a fehér borsot és rálocsoljuk a krumplira. Ez teljesen lement az aljáig. A megmaradt tejfölt pici borssal, sóval kikeverjük, rásímítjuk a krumpli tetejére.
Megszórjuk reszelt sajttal és mehet be az előmelegített sütőbe. Maximumon 25 perc alatt készre sült.
A teteje szép piros, ropogós a reszelt sajttól, a közepe és az alja jó szaftos a tejszíntől.

Egészségünkre váljon a jó kis lakmározás :)

2012. május 22., kedd

Spenótos nokedli bacon szeletekkel


 Előző bejegyzésemnél "A gombapörkölt zöld nokedlivel"  már utaltam arra, hogy a nokedliből dupla adagot készítettem. Ez azért történt így, mert elég sok spenótot abáltam meg. Túlságosan zöld és tiszta spenót lett volna a tészta. Attól tartottam, nem fog ízleni. Mint kiderült, nagyon finom és túlságosan sok is lett.
Nem estem kétségbe, ma nem kellett főznöm csupán a kiegészítőket kellett hozzá megcsinálni.

A nokedlik elkészítését szintén az előző posztban írtam le. Itt olvasható.

A kiegészítők:

6 csík bacon szalonna,
5 dkg húsos -enyhén füstölt- császárszalonna
kevés reszelt sajt
2 kanál tejföl.

A császárszalonnát nagyon apró csíkokra vágjuk, félig kisütjük. Ekkor adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott bacont.   Együtt átsütjük őket.   Amikor elkészült,  összekeverjük a nokedlivel.


Én reszelt reszelt sajtot, a ház ura tejfölt tett a tetejére.

2012. május 21., hétfő

Gombapörkölt zöld nokedlivel


Blogbarangolásaim során Egy falatka  (GINKO) blogján találkoztam egy isteni spenótos nokedlivel. Azonnal éreztem, hogy el kell készítenem. Kicsit tovább gondoltam, s ebből született a következő menű.

Hozzávalók

0,5 kg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
1 kisebb kanál mangalica zsír
0,5 mokkás kanál köménymag
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál piros fűszerpaprika

Fél kg csiperke gombát megtisztítunk, negyedekre vágjuk. Kevés zsíradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a köménymagot, a szeletekre vágott fokhagyma gerezdeket, majd félrehuzzuk a tűzhelyről és beleszórjuk a piros fűszerpaprikát. 1 dl vízzel felengedjük, majd visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a gombát, lefedjük, s kb fél óra alatt puhára főzzük.

A nokedlihez
15 dkg spenót (ez nekem 15 óriási levél volt)
2 db  tojás
liszt
víz

A spenótot megmossuk, szárát levágjuk és enyhén sós vízben 2 perc alatt megabáljuk. Kiszedjük egy olyan tálba, amelyben majd a nokedli készül.
A spenótleveleket botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a sót, a 2 tojást, 1,5 dl vizet. Összekeverjük, s annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen szaggatható nokedli tésztát kapjunk.

Egy lábasba vizet forralunk. Enyhén sózzuk, kevés olajat teszünk bele. Amikor elkezd forrni, akkor beleszaggatjuk a nokedliket. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, el is készültünk. Leszürjük és tálaljuk.


Dupla adag nokedlit készítettem, mert úgy is ki akartam próbálni, ahogy GINKÓ megfőzte. Ezt majd hozom, mert ez még egyszerűbb és nagyon finom.

2012. május 19., szombat

Sajtprés + egy köményes sajt

Nagyon sok e-mailt kaptam, s a blogon is kérdezték milyen az a sajtprés, amivel én készítem a házi sajtjaimat. Most megmutatom.


A sajtprést is, mint a sonka préseket az M+M - nél vásároltam. Az első sonkaprésem már húsz éves, de még mindíg nagyon bírja a strapát. Ami az érdekessége, és nem győzöm elégszer elmondani, hogy nem csak sonkákat, húsokat, csülköket, disznósajtot, hanem akár tésztaféléket is lehet vele (-benne) készíteni.

De most inkább a sajtkészítésről beszéljünk:


Hozzávalók és elkészítés

4 liter házi boci tej
1 evőkanál só
2 ml tejoltó
1 teáskanál köménymag

A tejet kézmelegre felmelegítjük. Egy kanál tejben a tejoltót feloldjuk és hozzáadjuk az összes  tejhez. Beleszórjuk  a sót,  a köménymagot.

Azt a tejoltót, amivel ez a sajt készült ITT vásároltam. (Nagyon megbízható cég, mindenkinek ajánlom, aki sajtot szeretne készíteni. A mi városunkban is lehet tejoltót kapni, de ez még a postaköltséggel együtt is kevesebbe került)

Én most 4 óra hosszára magára hagytam a tejet, mert egyéb elfoglaltságom volt. Ezalatt az idő alatt gyönyörűen összeállt, s kezdett kiválni a savó.
Összekockáztam a jobb kiöntés miatt. Átraktam egy -erre alkalmas- vászon zacskóba. Mindez az esti órákban történt. Reggelig hagytam kicsöpögni.
Reggel átraktam a sajtprésbe, amibe először egy háromszoros géz-zacskót raktam. Ráhajtottam a zacskó tetejét és leszorítottam a préssel. Két napon keresztűl a présben volt. Időnként összébb szorítottam a prést.

Két nap után kivesszük a présből és a zacskóból. Egy arra alkalmas edénybe (én tejforralóba) 1 liter vízbe 1 evőkanál sót teszünk és a sajtot belehelyezzük. Itt pihen, néha megfordítva szintén két napig.


Most kipróbáltam azt a technikát, hogy a kamrában szabadon hagytam még 3 napot. S lám az eredmény meg is látszik. A sajt széle szépen elkezdett sárgulni. Minél tovább szikkasztjuk a sajtot, annál sárgább és keményebb lesz a széle, belűl viszont nagyon finom szaftos.

4 liter tejből 60 dkg sajt készült.

Nagyon régen vágytam (-vártam) a köményes sajtra, mert nagyon szeretem. Végig azon izgultam, vajon vissza kapom-e azt az ízt, amelyet az üzletben vásárolt köményes sajtnál éreztem.
Bátran merem állítani, hogy sokkal, de nagyon sokkal finomabb.
Mai reggelinkhez már fel is vágtam. Arra kellett csak vigyázni, nehogy az egészet elfogyasszuk egy szuszra.


Ha a képre klikkelsz, eljutsz a tejoltóhoz :)


2012. május 18., péntek

Mindennapi kenyerünk


A sok-sok hús mellé hozok már egy kenyeret is. Nem szeretném, ha valaki azt hinné, hogy leszoktunk a kenyér fogyasztásról :)  Adódott egy nap, amikor nem jött össze a kenyérsütés és a fagyasztóban sem volt tartalék, így aztán a közeli kis boltból hoztunk 1 kg kenyeret. Na ezt nem szeretném én rendszeresíteni.

10 dkg rozsliszt
10 dkg graham liszt
20 dkg finom liszt
30 dkg Nagyi titka BL 80-as kenyér liszt
1 mérőkanál só (kenyérsütő mérőkanala)
10 gr instant élesztő (nem volt itthon friss)
1 evőkanál burgonya pehely
3 dl víz
1 evőkanál olaj

Először a vizet tesszzük a dagasztógép aljára. A liszteket, sót, burgonyapelyhet élesztőt összekeverjük, hozzáadjuk a vízhez.
10 perc dagasztás a géppel. Dagasztás után enyhén kiolajozott kelesztőtálba tesszük a tésztát. Ebben a hideg időben 2 óra kelesztés kellett.
A megformázás következett. Sütőpapírral bélelt jénaiba rakva, újra 2 óra kelesztés.
A sütőt maximumra előmelegítjük. A sütő bekapcsolásakor a tésztát bevágjuk egy éles pengével, a tészta és a jénai tetejét jócskán bspricceljük.
Amikor a sütő elérte a maximum hőfokot (20 perc) betesszük a kenyeret és 10 percig ezen a hőfokon sütjük, majd levesszük 170 fokra és további 25-30 perc alatt készre sütjük.


Rácsra helyezzük kihülésig, majd szeletelhetjük.

2012. május 16., szerda

Spárga, sajt, bacon

 
Hozzávalók 2 személyre:
0,5 kg zöld spárga,
6 szelet lapka sajt,
6 szelet bacon szalonna,
1 nagyobb krumpli,
só,
fehér bors,
1,5 dl tejszín

A zöldspárgát megtisztítjuk, szárait levágjuk, A spárga fejeket kevés szárral enyhén sós vízben 4 perc alatt előfőzzük.
Az előfőzött spárgákat elosztjuk  6 adagra. Egy-egy csomag spárgára ráhelyezünk egy szelet lapkasajtot és az egészet 1 szelet bacon szalonnával körbetekerjük. Fóliával bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben 170 fokon 20 perc alatt addig sütjük, amíg a bacon ráolvad a sajtos spárgákra. Amíg a spárga sül, addig elkészítjük a köretet.

1 db nagyobb krumplit megtisztítunk, apró kockára vágjuk és a megmaradt spárga szárakkal együtt, enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt leszürjük, s 1,5 dl tejszínt adunk hozzá. Botmixerrel elkeverjük és a megsült spárgák mellé tálaljuk.

2012. május 15., kedd

Lapocka kicsit másképp

  
A közel 2 kg-os bőrös lapockából levágott 3 szeletet tegnap készítettem el. Ez volt az utolsó fogás abból a darabból, amiből a pörkölt , majd a legszebb részéből a préselt sonka készült. Nagyon szeretjük a jó kis finom szaftos husikat. A lapocka nem kimondottan szelethúsnak való, mert eléggé szálkás, de ha mégis így sikerül, hogy van belőle három szelet, akkor úgy kell elkészíteni, fűszerezni, hogy finom puha legyen és hamar elkészüljön.

A 3 szelet húst sertés fűszersóval bedörzsöltem, ráöntöttem egy-egy kanál  mogyoró és szezámolajat, megforgattam benne a husokat, lezártam szorosan az edény tetejét és 3 napon kersztül pácolódott a hűstőszekrényben.
Egy kisebb -magas falú- teflon lábasba olajat öntöttem (csak annyit, hogy a húsokat éppenhogy csak elérje), amikor felforrósodott, a három hússzelet mindkét oldalát hirtelen megsütöttem. Ezt gyorsan kell csinálni, hogy a belseje nehogy átsüljön. Amikor mindhárom szelet külső része megpörkölődött, aláöntöttem 1 dl fehér bort. A szelet húsokra egyenként egy teáskanál mézet, 1 teáskanál mustárt csurgattam. Fedőt raktam a lábasra, s kb 10 percig ezen az oldalukon párolódtak a borban. Ezután megfordítottam őket, s addig sütöttem fedő alatt, amíg a bor elpárolgott a húsok alól. Ez is kb 8-10 perc. (mindkét sütési idő alatt a legkisebb fokozaton párolódott)
Amikor a bor, a méz, a mustár keverékéből képződött szaft már eltünt a lábasból, s a húsok ilyen szép pirosak lesznek el is készült a szelet.

Köretnek 1 tasak előzőfött barna rizst főztem meg, de nem tasakban.

Egy kisebb lábasba öntöttem kb fél  liter vizet, picit megsóztam, csurgattam bele egy kis olajat.
1 evőkanál (púpozott) zöldborsót, 1 evőkanál (púpozott) kukoricát, 1 evőkanál aprórta vágott sárgarépát, és egy tasak (12,5 dkg) barna rizst beletettem a forró sós, olajos vízbe. Levettem a hőfokot a legkisebbre, fedőt rátettem a lábas tetejére. Időkapcsolót 20 percre beállítottam, s amikor csipogott a tűzhely órája, elzártam és lefedve hagytam addig, amíg beszívta a maradék folyladékot. (Ha esetleg más rizzsel készül és nem elég a fél liter víz, akkor időközben rá kell nézni, hogy a rizs megpuhul-e ennyi vízben, ha nem, akkor még adjunk hozzá kb 1 dl vizet.)


Én nagyon hosszú ideig nem szívesen főztem rizst, mert sohasem sikerült olyan "pergősre" elkészíteni, amilyet szerettem volna. Ezt az egyszerű főzési technikát saját gyerekemtől lestem el. Azóta csak így egyszerűen forró vízben, sóval olajjal 20 percig főzöm a rizst és soha sem ragad össze.

2012. május 13., vasárnap

Lapockából préselt sonka


A sertéspörkölt nokedlivel posztomnál már írtam, hogy kb 2 kg-os darab bőrös lapockát találtam a fagyasztóban. Hát ennyit egy kétszemélyes család hétköznapokon azért nem fogyaszt el. Gondolkodni kellett, hogyan is lehet gazdaságosan elosztani és úgy elkészíteni, hogy ugyanabból a húsból legalább három alkalommal mindíg mást együnk.

Először is a lapocka darabból lelvágtam három jó nagy szeletet, azt befűszereztem és egy jól zárható edényben pihen a hűtőszekrényben kivárva sorát, hogy mi fog belőle készülni. (Ez majd később jön)

A maradék bőrös lapockát megformáztam, a leeső részekből készült a pörkölt, a megformázott részt (fenti kép) bepácoltam, s három nap után belehelyeztem a sonkaprésbe, majd egy edénybe téve annyi vizet öntöttem alá, hogy kb egyharmadig érje a prést. 3 óra hosszáig 70 fokon "aszalódott" a sütőben. Amikor kihült, préssel együtt betettem a hűtőszekrénybe és csak ma reggel kezdtük felszeletelni.
Most fűszerezett sonkapácot használtam, ugyanis sehol sem lehetett kapni a városban fűszer nélküli nitrites pácsót. A dobozon kévő utasitás alapján vizes pácban érlelődött 3 napig. A vizes pácba folyékony füstöt is tettem, s ettől lett ilyen szép a bőrkéje, s a sonka maga pedig kellemes füst ízű.


Mai napon végre sikerült beszerezni nitrites pác sót, így aztán a legközelebbi reggeli-vacsora sonkánk biztos, hogy ezzel fog készülni.

2012. május 12., szombat

Sertés pörkölt nokedlivel


Volt egy jókora darab hús a fagyasztóban, de sajnos a cimke lemaradt róla. Fagyott állapotban nem nagyon tudtam megállapítani, hogy vajon mi is lehet, comb ? - lapocka ? - esetleg más ? - csülök ? - mert hogy bőr is volt rajta.
Amikor kiolvadt fény derült a cimkézetlen darabra. Ez egy tényleg jókora darab bőrös lapocka volt. Olyan jó másfél két kilónyi. Na ekkor elgondolkodtam mit is kezdjek vele. Először tüzdelni akartam szalonnával, fokhagymával, de elvetettem, mert nagyon szépen betakarta a bőr a lapockát. Igy aztán szépen megformáztam, a bőrös részéből pácolt sonka készült, levágtam még 3 szeletet róla, ebből valami más finomság fog készülni  (később felkerül a blogra). A leesett és maradék darabból pedig pörköltet főztem a gazda dupla örömére. Ugyanis pörkölt imádó és mellé természetesen a nokedli a másik nagy kedvenc. Na és a sonkáról már ne is beszéljünk, mert az egyenesen imádja. Ha kijött a présből hozom :)

Addig is a pörköltről, ami nagyon egyszerű, mert sajnos az erősebb  fűszerezést  egy jó időre (vagy talán örökre?) el kell felejtenem, ha én is szeretnék enni. Persze mindent meg lehet oldani, hogy fincsi legyen, csak vissza kell térni az ősrégi hagyományokhoz és nem agyon fűszerezni az ételeket, hanem ízesíteni :)

2 közepes fej vöröshagyma apró kockára vágva
1 kisebb evőkenálnyi mangalica zsír
fél mokkáskanál köménymag
2 gerezd fokhagyma felszeletelve
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 teáskanál piros fűszerpaprika
50 dkg lapocka kockára vágva (ennyi volt)

A magalica zsíron az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a sót, a köménymagot, a felszeletelt zöldpaprikát és a paradicsomot.
Fedő alatt addig pároljuk, míg besűrűsödik és a hagyma szinte eltűnik. Félrehuzzuk, hozzáadjuk a piros fűszerpaprikát.
1,5 dl vízzel felengedjük, beletesszük a kockára vágott húsokat, lefedjük. A lángot a legalacsonyabb fokozatra állitjuk, s otthagyjuk. Egyedül is megfő kb 30-40 perc alatt.

Nokedlit én úgy szoktam készíteni, ahány főre, annyi tojásból -víz hozzáadása nélkül- csipet sóval, s annyi liszttel, hogy egy könnyen kezelhető, de nem folyékony masszát kapjak.
Most viszont a csillagászati árakkal küszködő tojások miatt ez a nokedli az alábbiakból készült.

2 db jó nagy (házi) tojást
csipet sót
2 dl vizzel összekevertem. Hozzáadtam annyi lisztet, hogy könnyen szaggatható nokedlit kapjak.
Forrásban lévő sós vízbe beleszaggattam. Amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, már el is készült. Lehet leszűrni.


Ha csak tojásból és lisztból készül a nokedli akkor nem szoktam öbliteni, igy viszont, hogy víz is volt benne, az átszűrt tésztát leöblítettem és tálaltam.
Céklasalátával fogyasztottuk.

Ő is a konyhám lakója, mert csakis itt - a konyha ablakban - érzi jól magát, már harmadik éve. Eddig minden évben virágzott. Most nyíltak ki a virágai. Sajnos 4 bimbót elhullajtott, de arra következtetek, hogy nem kaptam hozzá tápoldatot. Ahogy megvettük a tápoldatot és beleszúrtam a földjébe, attól kezdve úgy megindult a megmaradt két bimbó, hogy ekkora óriási virágai lettek.

Egy kis sztori az orchideához. Ez már köztudott a család és az ismerőseim, barátaim körében, hogy a kedvenc virágom.
Annó férjjelölt megkérte a kezem. Nem estem kétségbe, csak gondolkodóba :))) Ki akartam vágni magam, hogy húzzam még egy kicsit az időt. Azt mondtam: IGEN-t mondok, ha orchidea csokrom lesz :) - az lett !!! Azóta sem múlt el egyik szeretete sem !!!!

2012. május 9., szerda

Fokhagymás sajt házilag


Ha már a házi készítésű élelmiszereknél tartunk, akkor itt a helye a boci tejből készült házi sajtnak is. Ebben sincs tartósítószer, sem adalékanyag. Egy kevéske oltóanyag szükséges hozzá, s máris hozzáfoghatunk a "sajtgyártáshoz".

6 liter házi tej (150 Ft/liter)
1 nagyobb evőkanál só
oltóanyag (2 literenként 1 ml)
3-4 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma

A tejet langyosra felmelegítjük, (nem kell felforralni)  beletesszük a sót, a zúzott fokhagymát, s ehhez a mennyiséghez 3 ml oltóanyagot.
A tej nagyon rövid idő alatt összeáll, a sajtképződmény elválik a savótól. Ekkor -a jobb szürhetőség miatt- összekockázzuk és egy  arra alkalmas zacskóba öntjük. Addig hagyjuk a textilzacskóba, amig jócskán lecsöpög, s már akkora lesz, hogy átrakhatjuk a sajtprésbe.

A sajtprést kibéleljük egy sűrű szövésű gézzel (én varrtam a formához illő géz zacskót), leszorítjuk, s legalább 2 napig hagyjuk lecsöpögni. Ha szükséges, utána szoríthatunk a présen.


 Tapasztalat: minél melegebbre hevítjük a tejet és utána adjuk bele az oltóanyagot, annál keményebb sajt készül. Viszont a sajt keménységét másképp is elérhetjük.
Amikor már kivesszük 2 nap után a présből az anyagot, egy tálban annyi vizet öntünk, hogy a belehelyezett sajtunkat ellepje. A vízben előzőleg 2 pupos evőkanál sót elkeverünk, s ebben a sós lében hagyjuk még 2-3 napig. (időnként megmozgatjuk)  A sós lében történő tartózkodása alatt a sajt külső része keményedik. Minél tovább tartjuk a sós lében, annál keményebb lesz a sajtunk.  Ha még mindíg azt szeretnénk, hogy még keményebb és sárgább legyen a külső része, akkor még akár egy hetet is kinn hagyhatjuk a hűvös kamrában, hogy érlelődjön.
Ez a sajt nekem 4 nap alatt készült el. Két napot csöpögött, 2 napig sós lében fürdött. A keménységével meg vagyok elégedve. Alkalmas lehet akár rántani is.

A 6 liter tejből 80 dkg sajt készült.


Házi, kapirgálós tyúkok főtt tojásával, házi nyelves felvágottal, erős paprikával fogyasztottuk. Isteni finom. Ezután jönnek a fűszerezett sajtok.

2012. május 7., hétfő

Nyelves felvágott


Ha szeretjük a finomat, a házit, a nem túl bonyolultat, akkor fogjunk hozzá otthon felvágottat készíteni. Na de hogyan is ? Járjunk utána hogyan is oldhatjuk meg, hogy ne legyen benne tartósítószer, semmi adalékanyag. Csakis és kizárólag azt tartalmazza, amit egészségünk érdekében maradéktalanul elfogyaszthatunk.

Millió net böngészés után Jókaja blogjában lehet olvasni nagyon sokat a házi készítésű finomságokról. Ezt a receptet én is onnan hoztam, kissé megvariálva, átalakitva, de csak azért, mert nem mertem annyi fűszert beletenni, mint amit az eredeti recept leír.

Mivel ez volt az első próbálkozásom a töltöttárúval, nem vagyok annyira elájulva tőle, de gyakorlat teszi a mestert, s bízom benne, hogy a következő adaghoz már bátrabban merek nyúlni és nem parázok tőle :)  A formájával nem vagyok elégedett, de az íze az feledteti a megszokott kerek formát :)  S ha már egyszer sonkaprésem is van, nem vásárolok még hozzá műbelet, majd megszokjuk szögletesen :)


 Nézzük a hozzávalókat és az elkészítését:

Először is vásároltam 4 db sertésnyelvet ez kb 1 kg volt. A nyelveket egy pácolásra alkalmas edénybe tettem. Hozzáadtam a következő fűszereket:
A páclébe 2 evőkanál konyhasó,  szemes feketebors, babérlevél, fokhagyma, borókabogyó, koriander szemek, gyömbér darabka és folyékony füst kerülnek. A felforrt és langyosra hűlt lébe beletesszük a nyelveket és 3-4 napra a hűtőbe tesszük. Ezután a nyelveket ebben a lében megfőzzük és hagyjuk kihűlni. Levakarjuk róla a bőrét és szárazra töröljük.


A szöveg egy részét is Jókaja blogjáról hoztam, hiszen olyan szépen megfogalmazta :)
Amikor letelt a pácolás ideje, akkor a következő művelet került sorra:  Elkészítettem egy úgymond párizsi alapot, amelybe majd később a nyelvek kerültek.  Pirossal emelem ki, amiket én másképp csináltam.

Az itt leírt párizsi sok más felvágott
(a húsipari szakzsargonban vörösáru) alapmasszája.

50 dkg sovány disznóhús 
(nálam 1 kg darált hús)  20-25 dkg marhahús (lehet ez is disznó) az 1 kg-ban benne szerepel
 15-20 dkg zsírszalonna  (30 dkg,) 1 dl hideg víz  (0,5 liter jeges víz)
 2 dkg nitrites pácsó   (enyi megengedett a szervezetnek) 2 g őrölt (fehér)bors
 0,5 g őrölt szerecsendióvirág  (nem volt virágom, így szerecsendiót reszeltem bele) 0,5 g őrölt koriander  (ez nálam kimaradt, mert azt hittem van itthon, de tévedtem) 0,3 g őrölt gyömbér
 0,2 g őrölt kardamom
 0,2 g őrölt paprika
 (1-2 ek keményítő) 
(2 kanál)
A húst nagyon alaposan letisztítjuk, kockákra vágjuk és a kockázott zsírszalonnával együtt
2-3 órára betesszük a fagyasztóba. Nem szabad kopogósra fagyasztani, akkor jó, ha éppen
megkeményedett. Az ilyen hús nem kenődik bele a darálóba, könnyebb finomra darálni.
A szalonnát és a húst apró lyukú (kb. 3 mm) darálón ledaráljuk. Ha csak nagyobb lyukú
tárcsánk van, érdemes többször áthajtani.
 A darált húst a fűszerekkel és a jéghideg vízzel finom péppé turmixoljuk. Ha kell annyi vizet
adhatunk hozzá, hogy sűrűn folyó masszánk legyen
 Ha puhább állományú felvágottat készítünk, lehet bele 1-2 evőkanál keményítőt és annyi
további vizet adni, hogy lágy masszát kapjunk.

Ha parizert csinálunk, akkor ezt a kész masszát folpackal bélelt formába öntjük, vagy fólia műbélbe töltjük, lehetőleg kevés buborékkal. Ráhajtuk a folpackot és a formát
tepsibe állítva (nehogy az esetleg kicsurgó leve beleégjen a sütőbe) 75 fokon kb. 3 órán át hőkezeljük.
Kihülés után hűtőben tároljuk a másnapi felvágásig.


Én az elkészült nyelvesemet az M+M  sonkaprésekben készítettem. Egy  tepsibe beleállítottam a préseket és háromnegyedig felöntöttem vízzel.  3 órán át a sütőben 80 fokon "aszalódtak", kihülés után egy éjszakára a hűtőszekrényben várták meg a reggelt.

Mint írtam: én nem mertem túlfűszerezni az anyagot, így a Jókaja által megadott fűszereket én 1 kg húshoz + 30  dkg szalonnához ugyanazt a mennyiséget adtam, mint a leírt receptben van.
A folyékony füstből 3 ml-t tettem, így csak nagyon élvezetes, nagyon enyhén volt füstölt íze. Sajnos nekem a füstölt dolgokkal nagyon kell vigyázni, ezért nem árt az óvatosság, de ennyi elég is volt bele.


2012. május 6., vasárnap

Nagymamám emlékére

Mamának, anyák napjára
Május van, a legszebb vasárnap,
Arcomon a ráncok épp új sorokat kapálnak.
Hogy kényelmesen elférjen minden ma született könnyem,
S ne váljon az út tengerré, amin hozzád jöttem.

Kezemben virág, szirmain számtalan gondolat,
Mely hozzád száll, hisz egykor mind belőled fakadt.
Szívedből, melyhez engem lágyan odahúztál,
S hogy hogyan kell szeretni, te megtanítottál.

Anyám voltál, Mama! A legszentebb számomra,
S ha nem érezném így, lelkem rögtön elkárhozna,
Hisz mindent, amit kaptam, a két szememben ragyog,
Miközben rád hófehér ruhát adtak az angyalok.

Hiányzol! Annyira szeretlek!
Álmomban minden éjjel magamhoz ölellek.
S csókolom a kezed, azt az Isten áldott kezet,
Mely nélkül az enyém most olyannyira remeg.

Eleredt az eső, ne sírj, szépen kérlek,
Ma anyák napja van, s köszöntelek téged.
Légy magasztos a mennyben is, amiért felneveltél engem,
S mutattad az utat, hogy merre kell mennem.

Úgy vigyáztál rám, mint fészkére a madár,
Önzetlen volt minden, mit nekem adtál.
Mosolyod ringatott, mikor két karod átölelt,
Hangod mint egy pacsirta, csak nekem énekelt.

Nézd, itt ez a virág, ezt most itt hagyom neked,
Mert ha tovább maradok, félek az eső újra elered.
S ráncaim gátját átszakítja minden ma született könnyem,
Mégis tengerré válik az út, amin hozzád jöttem.
Hajdu Sára


 

2012. május 1., kedd

Sörben sült csülök medvehagymás krumplipürével


Végy egy jókora nyers  csülköt kicsontozva, vágd ketté a közepén, terítsd ki, dörzsöld be sóval, szórd meg pici fehér borssal, vágj fel 4-5 gerezd  óriási fokhagymát szeletekre, s tedd a csülök belsejébe.
A befűszerezett csülköt -beáztatott cserépedénybe- helyezd el, önts alá fél doboz sört, tegyél a tetejére 3 szelet jó kis házi szalonnát. Rakd rá a cserépedény tetejét, s told be 10 percig előmelegitett sütőbe.
Kb 40 perc mulva az edény tetejét vedd le, a szalonnaszeletekkel dörzsöld át a csülköt, s a megmaradt sör felével újra locsold meg. Ekkor a sütő hőfokát visszaveszed 180 fokra (villanysütő!!!!)
A sörből még maradt egy negyed dobozzal, ezt kb még 20 perc eltelte után ujra rálocsolod a csülökre, visszarakod az edény tetejét, s kb még 10 percig sütöd. Ezt követően elzárod a sütőt és otthagyod a csülköt (hadd nyelje el a sör illaltát a zárt cserépedényben.)


3 óriási krumplit megpucolsz, apró kockára vágod, sós vízben megfőzöd 10 perc alatt. A megfőtt krumplira egy teáskanál vajat, 1 dl tejet. és 5 db apróra vágott medvehagyma levelet  teszel és botmixerrel pürésíted.
Máris kész a finom ebéd. Jó étvágyat !