2011. január 31., hétfő

Korhelyleves


A valóságban én akkor szeretek korhely levest főzni, amikor előtte egy jó nagy cserépfazékban töltöttkáposztát főzök. Ilyenkor egy kicsit bővebb lére engedem a töltöttkáposztát és az aprókáposztából pedig dupla mennyiséget teszek bele.
Amikor elkészül, a töltelékeket kiveszem, szedek hozzá kevés aprókáposztát. A fazékban maradt főtt aprókáposztából és a levélből készítem tovább a korhelylevest.

Azonban most ez nem így történt. "C" vitamin bombának szerettem volna befalatozni egy jó nagy doboz fehérboros savanyúkáposztát, de félúton meggondoltam magam, s igy lett ebből korhelyleves, magam és családom nem kis örömére.

Hozzávalók és elkészítés

1 kg fehérboros savanyúkáposzta (ebből egy jó nagy marék hiányzott, mert azt sajna megetten csak úgy) :
4 nagyobb és vastagabb szelet jó húsos császárszalonna
személyenként 4 jó nagy karika saját házi vastagkolbász

mondjuk ilyen :) :)

1 közepes fej vöröshagyma,
1 kávéskanál köménymag,
só -ízlés szerint-
kevés fehérbors
2 babérlevél
1 jó nagy pohár tejföl 

Elkészítés:
A káposztát egy lábasba raktam -nem csavartam ki- s hozzáadagoltam a császárszalonnákat felszeletelve, és a kolbászokat négy felé vágva, a babérlevelet, majd  sóztam (óvatosan, mert a káposzta is kicsit sós), borsoztam, s a fej vöröshagymát apró kockára vágva is hozzáadtam. Felöntöttem annyi vízzel, hogy jócskán ellepje.
Kb egy jó óra alatt készre főtt. Egy nagypohár (450 gr-os) tejfölhöz hozzászedtem a levéből, kézi habverővel elkevertem és hozzácsúrgattam a káposztához.
Összefőztem és tálalásra kész volt. Már csak fogyasztani kellett.

Egy csodálatos sütemény volt a kísérője ennek a korhelylevesnek, de erről majd a következő posztban írok többet :)

Bugaci sertéspaprikás tésztával



Hozzávalók és elkészítés
30 dkg sertés comb
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg gomba szeletekre vágra
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 db paprika
1 db  kisebb paradicsom
őrölt bors
1 evőkanál pirospaprika
Tejföl a besűrítéshez

Elkészítés:
A szalonnákat, sertéshúst, kockára vágtam. A vöröshagymát, paprikát, paradicsomot felkockáztam.
A gombát szeletekre vágtam. A füstölt szalonnát kicsit kiolvasztottam, rátettem a hagymát, megdinszteltem. Hozzáadtam a paprikát, paradicsomot és pár percig pároltam.
Beletettem a húst, és a többi füszereket.
Addig pároltam, míg a saját levét elfőtte. Megszórtam a paprikával és kevés vizet aláöntve majdnem készre főztem. Beletettem a gombát, és készre pároltam, majd egy kispofár tejfölt belekevertem. Egyet rottyant és máris elkészült.
Főttészta körettel tálaltam.

A paprikás sokkal finomabb volt, mint ahogy azt az elkészült fotón látni lehet, de hát a technika ördöge néha közbeszól,  le- és kimerült az akku :)
Aki nem hiszi jöjjön és a maradékból még jut egy falatka :)





2011. január 29., szombat

Aszalt sárgabarackos keksz



Csak  megszületett végre !!! Már hetek óta kinlódok saját magammal, hogy milyen kekszet kellene megsütni, ami nagyon gyorsan elkészül, nagyon finom és nem sok minden kell hozzá. S főleg olyan legyen, aminek az alapanyagához minden van itthon.
Addig bolyongtam és nyaggattam az ismerőseimet, míg ráakadtam ANCSIKA csodás kekszeire.
Sajnos neki nincs blogja, így nem tudom alálinkelni, de már elküldtem neki a receptje végeredményét.

Ezzel a keksz-el összesen csak annyi baj van, hogy eszméletlen finom, és amikor kisül, jócskán el kell dugni ha azt akarjuk, hogy maradjon is belőle még legalább egy óra mulva.

Én eleve két adagból sütöttem, de itt most az egy adag hozzávalóit írom le.

Hozzávalók:
10 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva,
10 dkg liszt,
1/2 cs.sütőpor,
5 dkg cukor,
1 cs vaniliás cukor,
1 tojás,
7.5 dkg olvasztott margarin,
10 dkg darált mandula / én darált diót tettem bele /


A hozzávalókat összekeverjük, pici diónyi nagyságú gombócokat készítünk belőle, majd ellapogatjuk és  sütőpapiros tepsire tesszük.
Előmelegitett 160 fokos sütőben 15-20 percig száritjuk. 1 gáztepsivel lesz belőle.

Ebből a mennyiségből 20 db lett. (nekem a dupla adagból 40 és egymás után két tepsi ment a sütőbe)

Lencseleves (főzelék) füstölt csülökkel


A népszokás úgy tartja, hogy az év első napján együnk lencsét, mert ha így teszünk, akkor sok pénzünk lesz, s meggazdagszunk :)))
Ami azt illeti lehet, hogy én elkéstem egy kicsit ? No nem baj, mert ez már a második felvonás, ugyanis január elsején lencseleves volt, most pedig lencsefőzelék, s mindkettőbe füstölt csülök került.

Hozzávalók és elkészítés:

0,5 kg lencse
füstölt csülök húsos része (én egy darab csülköt osztottam el ketté, s így került a főzelékbe és a levesbe is.
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér (fehérrépa)
2-3 babérlevél
1 óriási nagy fej vöröshagyma egészben
(aki szereti, tehet bele 2-3 gerezd fokhagymát)  én most kihagytam.
só (de csak utólag sózom, mert a csülök is sós)
1 teáskanál piros fűszerpaprika (én ezt most 4 jó nagy karika háziszalámivel pótoltam, ami szintén a főzelékbe és a levesbe ment)
kevés zsír, vagy olaj,
1 púpos evőkanál liszt a rántáshoz.

A lencsét jól megmostam, s a kiáztatott füstöltcsülökkel együtt tettem fel főni. (A csülöknek is elegendő 1-2 óra áztatás, vagy két jó átmosás, ha nem nagyon füstölt)
Amikor már a hús is kezd puhulni és a lencse is elkezdt dagadni, hozzáadom a zöldségeket, és a vöröshagymát. Ettől kezdve 30-40 perc mulva készre fő.
Kevés zsíron, vagy olajon 2 evőkanál liszttel világos rántást készítek. Amikor ekészült a rántás, félrehúzom, beleteszem a teáskanálnyi piros füszerpaprikát, majd kevés hidegvizzel simára keverem.
Ha nem vagyok biztos  a dolgomban, akkor a rántást szürőn keresztül engedem bele a lencsébe, nehogy összecsomósodjon a rántás.

(én most a rántást és a piros füszerpaprikát elhagytam. Pirospaprika helyett jó pár szelet házi szalámit főztem bele a lencsébe.)
A süritést úgy oldottam meg,  hogy a fele adag lencsét kivettem és a lábasban maradót botmixerrel besűritettem, majd a kiszedett lencsét visszaraktam a lábasba. Összefőztem és már lehetett is tálalni. Természetesen a babérleveleket, a sárga és fehér répákat  étkezés előtt eltávolítottam.

A leves és a főzelék között csak annyi a különbség, hogy a főzeléket jobban besűrítem, míg a levest hígabb lére engedem.



.....hogy még finomabb legyen: az én férjem az elkészült -akár leves, akár főzelék- lencséhez tejfölt ad és ezzel fogyasztaja. Ez az Ő ízlése :))))

2011. január 28., péntek

Miért is érdemes gasztroblogot írni ????

Egy kis előszó:
Nem szoktam dicsekedni sem azzal, hogy gasztroblogot írok, sem azzal, hogy az erre fordított időmet honnan csípem el. Lényeg, hogy ettől függetlenül sok-sok e-mailt szoktam kapni, amiben megkérdeznek, érdeklődnek az én egyszerű konyhámból kikerülő ételek elkészítése után. Nagyon-nagyon jól esik egy-egy ilyen megkeresés, s úgy érzem, hogy eddig minden kérésnek eleget tudtam tenni, s néha igencsak hosszú leveleket  tudunk oda-vissza küldeni. Nagyon jó érzéssel tölt el, s néha el is gondolkodom azon, hogy nálam aztán semmi cifraságokat nem lehet találni az ételek elkészítésében, a hozzávalók összetételében.

Talán a világon a legegyszerűbb konyha az enyém.

Tegnap is kaptam egy e-mailt, aminek a szövege  nemcsak hogy meglepett, de elolvasva a könnyek is kicsordultak a szememből, s ez mindazért történt így, mert olyan valakitől kaptam, aki egy nagyon régi kedves jó barátom, egy ideje rendszeres olvasóm is, de nem is az Ő mondandóját szerette volna továbbitani......
Na de ne szaladjunk ennyire előre, mert akkor lelövöm a poént. Megkérdeztem a levél íróját, hogy úgy, ahogyan nekem a levelet küldte - minden változtatás nélkül feltehetem-e a blogra - ma megérkezett a válasz, hogy "Igen, mehet a dolog".

S akkor nézzük mit is kaptam ?!  .---- mert azért az nem mindegy, hogy egy ilyen levelet- megjegyzést kitől is kap az ember -




"Szia Viki!

Hűűű..., megint jártam kicsit szétnézni nálad.

De most nem is az éhenkórász csavi a lényeg. Anyukám kínlódik, mert már lassan mindent elfelejt. hiába no megöregedett. És nála már a kavinton sem segít. Mit főzzek?-Mit főzzek? Ezt hallottam sokáig és egyszer csak beugrott! Hühűűű gyere csak velem megmutatom a menüt akár egy évre előre!

És ide ültettem a gép elé. Hozzá kell, hogy tegyem 40 évig volt az Aranykacsa étterem főszakácsa....

El volt ájulva az oldaltól na meg a receptektől. Lassan nem fogok a gép elé kerülni ha így halad, mert azért kíváncsi ám de nagyon.

Szó szerint idézem: "Ez a nő irtózatosan tudhat főzni!"

Na nekem meg mint a blognál lenne egy kérdésem: Ehetek együtt a Robival??????  (Már csak azért, mert láttam a húslevesnél is, hogy ott a Robi, na meg a kaja és gondoltam kap ő is belőle) Hozzáteszem jó házörző vagyok! Vizsgám is van rúúúla...

...csavi.. "

- o -




Csavi Köszönöm Neked és Édesanyádnak is add át üdvözletem, s neki is köszönöm ezt az elismerő szavakat, amelyek felérnek bármilyen díjjal, vagy kitüntetéssel.


2011. január 27., csütörtök

Túróstészta kakastaréjjal


Egyszerű konyha, egyszerű ebéd. No persze ez is két főre készült, de ketté is osztottuk, mert én kifejezetten sültszalonnával (kakastaréj) és tejföllel, míg az olalbordám csakis cukrot és tejfölt rak a túróstésztára. Hát nem tudom ki mire szavaz? Én nem adom a kakastaréjokat, nekem az kell !!

Elkészitése végtelen egyszerű:

4 tojásból, 40 dkg lisztből, pici sóval, 1 evőkanál olajjal - robot gép késes részével 1 perc alatt összegyúrtam a tésztát, majd elővettem a tésztanyújtó kézikészülékemet :)))) és most cssak a harmadik fokozatig engedtem át rajta a tésztát, tehát sokkal vastagabbra hagytam, mint amikor esetleg kockatésztát készítek,
A tészta egyharmadát sós, kicsit olajos vízben kifőztem. Ennek a vastagabbra hagyott tésztának több idő kell a fővéshez, de onnan tudjuk meg, hogy már megfőtt, amikor a tészták a lábasban feljönnek a víz felszínére. Ekkor már le lehet szűrni.
Egy nagyobb tálban a tésztát a túróval jól összekevertem, díszítésül mind a négy sarkában elhelyeztem a négy szelet szalonnából sült kakastaréjt, s a kakastaréjok közepébe egy-egy evőkanál tejfölt tettem.  Kakastaréj:  (négy szelet szalonnát bevagdostam, jénaiba rakva, mikróban kisütöttem) Azért jénaiban és azért mikróban sütöm, mert így nincs zsír és szalonna szag a lakásban és nem is fröcsköl sűlés közben.

A tej, mint gasztronómiai csoda :-) s hogy egy kicsit mosolyogjunk is ma :)


Én őszintén és töredelmesen bevallom, hogy eddig a "Fekete tej" - ről  csakis  színházi berkekben, esetleg egy videó megtekintése után nyilatkozhattam. De hát én sem vagyok az a mindig fitt, mindig naprakész embrióból vén csajszivá vált nagyanyó, akinek mindíg, minden körülmények között mindenről azonnal és elsőként kell tudnia :))))))
Na de !!!!!!! -ebben a szomorkás, hózuhatagos, nyomi időben  meg kellett keresni azt a gasztronómiai csodát, amelyet a "Fekete tej" okozhat. 

Kérem szépen tessék szíves nevetni ma egy jó nagyot :))))) ---- én is ezt tettem.

S akkor elgondolkodhatunk azon, amikor azt  mondjuk, hogy vannak még csodák...............................



Megesik az ilyesmi !



Kedves Péter!

Örömmel értesítelek, hogy szerelmünk gyümölcse, a kis Péter, megszületett.

Sajnos anyatejem nem lévén szoptató-dajkát kellett alkalmaznom.

Ő kubai származású, így a tejétől gyermekünk bőre szinte teljesen fekete lett.

Erről ugyebár én abszolúte nem tehetek...

A te szerető Anitád

*********************************


Drága édesanyám!

Az imént vettem kézhez Anita levelét, melyben értesít, hogy kisfiúnk

született.

Mivel nincs elég anyateje dajka segítségére szorul, aki színesbőrű, és

a tejétől

kisunokád bőre is csaknem fekete lett, amiről persze az én drágám

egyáltalán nem tehet.

Remélem te is együtt örülsz velünk

Ölel fiad, Péter

**************************************


Édes fiam!

A te születésedkor én pontosan ugyanúgy jártam, mint most a te Anitád.

Elapadt a tejem, ezért téged tehéntejjel kellett tápláljalak.

Valószínűleg ettől lettél te ekkora marha...

Amiről persze én egyáltalán nem tehetek.

Csókol Anyád

_____________________________________________________________

Hölgyeim, Uraim ! FIGYELEM !!!! Azért a fekete tehén teje is még eddig mindíg hófehér volt :))) de hát minden változhat, ma már nem mehetünk mindíg a biztosra :))))))






2011. január 26., szerda

Menüajánló holnapra - igaz mi ma ettük :)))


Gondoltam egyet, s a  mai ebédünket, miután nagyon egyszerü is, hamar elkészíthető, aránylag gyomorkímélő is :)) - elhozom Nektek, hátha valakinek kedve tánad elkészíteni és ezzel megkönnyítem a helyzetét, hogy "vajon mit is kellene holnap vagy holnapután  főzni?"
Vagy ha valakinek kedve szottyan, akkor jöhet az evésben is segíteni, mert így nem ürül ki a fagyasztóm soha :))))
2 fő részére készült az ebédünk.

A Meggyleveshez:
6 dl vízbe - 3 púpos evőkanál magozott meggybefőtt - meggylé  - csipetnyike só - pár szem édesítő -  csipet fahéj, 2 szem szegfűszeg, 2 karika citrom, 1 vanilia cukor.
Ezeket összefőztem (kb 10 perc).
Negyed  doboz kókusztejet egy kis meggylével elkevertem, majd hozzácsurgattam a leveshez. Össeforrtak és már csak picit hűlni kellett és fogyasztani.


A rántottszelet még mindíg a fagyasztó tartalma ugyanúgy mint a mexikói zöldségkeverék.  Van nekem egy szuper sütőakármim, aminek ha a középső (forgó részét) kiveszem, akkor bármit megsüthetek, párolhatok  benne, természetesen mindezt hozzáadott olaj nélkül.  (ha a középső forgó rész benne van, akkor általában sültkrumplit sütök benne, de ezt is  olaj nélkül)
Most 2 szelet rántotthusit, és egy jó marék mexikói zöldségkeveréket raktam bele. A nem teljesen fagyos husból a melegtől gőz keletkezett, így a zöldségfélék párolódtak, míg a hús -a viz elvesztésével- szép pirosra sült. Mindez kb 20 perc alatt, éppen addig, amíg azt a 2 kanál rizst sós -kevés olajos- vízben megpároltam. Tálaláskor a zölségkeveréket picit megsóztam, s egy parányi fokhagymakrémet kevertem hozzá.


Egyszerű és nagyszerű húsleves na és a Robikánk :))


Elmult hétvégére egy óriási kakast bányásztam elő a fagyasztóból s szétszedtem darabjaira, s beosztottam, hogy legalább három-négy napra vagy esetleg reggelire-vacsorára készüljön belőle valami.
(csak hogy megemlítsem, hát ezért nem fogom én még egyhamar látni a fagyasztó fenekét, mert mindíg beosztok, és kiosztok ) :-))))
Ennek a kakasnak a melléből készült az asztaltgyümölcsös csirkemelltekercs maj vasárnapra elkészült a két óriási combájból az a bizonyos tejben sült csirkecomb.
A maradék szárnyakból és far részéből csirkepörkölt nokedlivel - de erről sajnos még csak fotót sem tudtanm készíteni, mert mire észrevettük már tul is voltunk az ebéden,  (töredelmesen bevallom, hogy én a csirkének kifejezetten csak a szárnyát és a farát, tehát a csontos részeit szeretem)

S akkor maradtak még az igazi aprólékok: a lábak, a nyak, (amely akkora volt, mint egy pulykanyak), a zúza, a mája, a háta része, a mellcsont.
Ezekből az aprólékokból készült ez a nagyon egyszerű, de annál finomabb húsleves, a következők szerint, s tényleg semmi faxni, csak úgy egyszerűen, mint a réges régi szűkidőkben :)))

Hideg vízbe teszem az aprólékokat, hozzá a sót, kevés fehér borsot. egy csipetnyi szerecsendió reszeléket,  és a zöldségeket  (sárgarépa, fehérrépa) és egy evőkanál só és tartósítószermentes  fűszerkeveréket. A lábasra ráteszem a fedőt, és olyan lasssan főzöm, hogy a leves meg sem mozdul. Átlátszó fedő alatt tudom figyelni végig.
A grízgaluskához 1 db tojást felverek, s annyi grizt (búzadarát) teszek hozzá, hogy egy képlékeny anyagot kapjak. Picit hagyom állni. A levesből átszedek egy kisebb lábasba egy részt, s nokedeli szaggatóval kerülnek a galuskák a levesbe.


A levest nem fűszereztem most semmi különcségekkel, mert van nekünk egy drága, aranyos kiskutyánk a Robika, aki igencsak kuncsorog a húsokért, a húslevesért, a benne megfőtt hosszú grízgaluskáért, a húsos csontokért. Most egy kicsit csalódott is lehetett, mert óriási csontokat nerm kapott, de minden egyes falatkámat megosztottam vele, anit nagyon díjazott.
Így eszünk mi, ha "csak" hárman vagyunk :))))))

 

Díj - eső


Két napja nem sok időm volt a bloggal foglalkozni, de még az itthoni munkáim is elmaradtak. Nos ennek elég kemény oka van. Nálunk januártól május végéig soha sem tudom mikor lehet szabadidőm, mert elég sokat kell segítenem életem párjának a napi munkájában, vagy csak abban, hogy néha én vagyok a kinevezett titkárnője, vagy a telefonközpontosa. - bár ezek a legkönnyebb, de néha a legnehezebb feladatok-  :)))))) Dühöngök is már néha ezen és motyogok, hogy menjen már nyugdíjba, mert mindjárt megvénülünk és még nem is ismerjük egymást.
Bár már emlegetem az "öregem"-nek, ha nyugdijba megy, akkor feliratkozunk valami társkeresőre és én az egyik szobában, Ő a másikban - a számítógép előtt - megpróbálunk ismerkedni. Hogy aztán ebből mi sül ki, az még a jövő titka, de legalább lesz alkalmunk talán sűrűbben talizni:)))) Húúúúúú de izgalmas lesz :))))

Hogy ezt miért is írtam le ??? - mert ezalatt a két nap alatt annyi, de annyi levelet kaptam és mégtöbb meglepetést, hogy el sem tudom mondani.

Egyszerűen DIJ-ESŐ zuhant a blogomra, mégpedig kettő is.
Az első díj szerintem kicsit megtévesztő lehet, mert nem azt jelenti, hogy ki mikor indította a blogját,  kinek hány látogatója, követője van. Szerintem ez azt jelenti, hogy kinek melyik blog a legkedvesebbike a sok közül.
S ebben nem is tévedtem olyan nagyot, mert miután átnéztem, hogy kik tiszteltek meg a díjjal, amikor Latsiához értem meg is kaptam a választ a kételyeimre.

Én ezt a díjat kaptam :
1./ Autumn- tól.
2./ Dittától,
3./ Szemirámisztól,
4./ Latsiától,
5./ Hobbycheftől
6./ Ivántól

amit tisztelettel megköszönök nekik.
Ennek a díj továbbításának vannak szabályai, amiket felsorolok,

- Írni kell egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy     elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.

- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Én tüzetesebben ma tudtam utána nézni, hogy kik is kapták már meg és még kinek adható ez a díj, de szinte kétnap alatt végigfutott a blogokon és nemigazán találtam olyat, akinek továbbíthatnám.

Így aztán fogadjátok el, hogy nen nagyon tudok választani, ezért  mindazoknak ahol én rendszeres olvasó vagyok, s mindazoknak, akik az én rendszeres olvasóim, esetleg látogatóim nagy tisztelettel adjam át ezt a kedves kis díjat.
Azért átnéztem a saját rendszeres követőimet és megpróbáltam kiválasztani olyanokat, akik nagyon aranyos kis blogot vezetnek, de nagyon kevés a látogatottságuk. Hátha ezzel ahhoz segítem őket hozzá, hogy egy kicsit fellendítem a blog írást, és a látogatottságot.
Szeretettel küldöm:

A MENYORSZÁG KONYHÁJA blog írójának
Jutkának a SÜSSÜNK-FŐZZÜNK VALAMIT blog írójának
 
Nellinek az IZVARÁZS-LAT blog írójának

2011. január 25., kedd

Hagymás sajtos kockák (pogácsa helyett)


Két sós receptemet variáltam össze, mert még mindíg a felvásárolt anyagokból sütök-főzök, s ezalól nem volt mentes a hagyma sem. Nem akartam, hogy kihajtsanak, megromoljanak, s ki kelljen dobni, ezért a régi sajtos stangli receptemet kicsit átalakítottam, s így lett belőle dinsztelthagymás sajtos kocka.
Hogy miért kocka? - hát csak azért, mert már elég fáradt voltam ahhoz, hogy pogácsákat szaggassak belőle és a leeső darabokból még egy ujabb adagot gyurjak össze. Inkább azt választottam, hogy most ezek bizony kockák lesznek. Hát nem mindegy, hogy kerek pogácsa, vagy kocka :)))))) az íze ugyis ugyanolyan isteni finom.


Hozzávalók és elkészítés:

0,5 kg liszt,
2 dkg élesztő,
csipet cukor,
kb 1 dl langyos tej, amiben az élesztőt felfuttatom
3 tojás sárgája,
2 teáskanál só,
25 dkg margarin,
10 dkg trappista sajt lereszelve
1 kispohár tejföl,
3 közepes lilahagyma (de bármilyen hagyma lehet. Nekem most a lilát kellett elhasználnom)
Kevés olaj a felszeletelt hagyma fonnyasztásához.

A lisztet a margarinnal elmorzsolom, a sót hozzáadom, s  a közepébe mélyedést  készítek, ide teszem bele a felfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját, a tejfölt a reszelt sajt kétharmadát. A tésztát összegyúrom, s félórát pihentetem.
Amig a tészta pihen addig elkészítem a hagymát.
A hagymát megtisztítom és félbe vágom, majd nagyon vékonyan felszeletelem. Egy serpenyőben kevés olajat teszek, s benne a lilahagyma szeleteket megfonnyasztom. Hagyom hogy kihüljön.

A tésztát félóra pihentetés után téglalap alakura kinyújtottam (kb 1, - 1,5 cm vastagságura) a fonnyasztott, kihütött hagyma felét ráraktam és kezemmel szétterítettem a tésztán, majd összehajtogattam.
Először magam felőli részét a kétharmadáig felhajtottam, s a tőlem távolabbi fölső részét ráhajtottam. Ezután balról - jobbra -szintén kétharmadig felhajtottam, majd ráhajtottam a visszamaradt egyharmad részre.

Tíz perc pihentetés után ujra nyujtottam a tésztát és a hagyma második felét szintén szétosztottam rajta, s ujra összehajtogattam a tésztát az előbbiek szerint.

2x10 perc pihentetés, két hajtogatás után kinyújtottam kb 1 cm vastagságúra. Tojásfehérjével a tetejét megkentem, majd a megmaradt reszelt sajttal megszórtam.
Egy éles késsel kockára vágtam őket, s további fél órát pihentettem a tepsin.  (Majd írok a mikulásnak, hogy hozzon már nekem egyszer végre egy normális derelyemetszőt, mert azom még nincs, pedig mennyivel szebb lenne akocka széle:)))) -)

A sütőt előmelegítettem és 180 fokon 18-20 perc alatt készre sütöttem.

Egy jó nagy pohár gyümölcsteával ez volt a ma esti vacsoránk :)))) Én most dupla adagot készítettem s nagy részét bedobozolom és fagyasztóba rakom.
Legközelebbi fogyasztáskor nem kell külön kiolvasztani, csupán a fagyasztóból -fogyasztás előtt kb fél - egy órával előbb- kivenni, s máris fogyasztható.

Nagyon jó sör és borkorcsolya, de mi most teakorcsolyáztunk :)))))

2011. január 24., hétfő

Vagy a gesztenye vad, vagy én, de inkább az utóbbi :) :)


Naháááááááát, hogy mire adtam a fejem ??? ! Én magam is elcsodálkozom. A gesztenyemasszát sem szeretem, a csoki is távol áll tőlem, sütni is jobban szeretek, mint sütés nélkül gyurmákolni, s mindezt mikor követtem el? - hát tegnap, de mindjárt úgy kora reggel, majdnem az ágyból indultam a konyhába. Sok és sokkos is volt ez a nap, mert még ilyenkor  félig kómás vagyok. Hát kellett ez nekem ? Nembeszélve arról, hogy ez a vadgesztenye nevezetü akármi mégcsak gesztenyére sem hasonlít. Na mindegy ! Először arra gondoltam, hogy fel sem teszem olyan bénák, nyomottak, de éppen a napokban olvastam egyik blogon (sajnos nem jegyeztem meg, hogy kinek a blogja volt), hogy vállaljuk a sikertelenséget is. Hát én vállalom! - s a receptet is megosztom Veletek. Nekem egy tetszik az összes közül, a fenti kép közepén lévő, amelyik egyszerűen, csak úgy beleesett és jól megpörgött az olvasztott csokib. Na ! ez valahogy ugy néz ki, mint egy négercsók. Na de belül??? --- háááát ez nem az én világom.



S akkor jöjjön a recept. Ezzel is az a bibi, hogy fogalmam sincs milyen oldalon jártam, de az biztos, hogy nem blog volt. Nem tudom kitől származik. Aki esetleg felismeri jelentkezzen, s utólag beírom a nevét és a honlapjának címét. Mondom! nem blog volt ebben biztos vagyok. Hogy ráismerjen az eredeti gazdája, mégcsak a szövegen sem fogok változtatni. Csupán annyit hogy az eredeti receptben 1,8 dl tej volt. Még jó hogy óvatos voltam és csak 1,5 dl-t tettem hozzá. Bőségesen elegendő volt.
A családom felfalta, nekik ízlett. (Én egy különc vagyok, nálam nem jött be)

"Vadgesztenye süti

Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg margarin, 2 csomag 25 dkg-os gesztenyemassza, 15 dkg porcukor, 2 ek. rum, 1,5 dl tej

Elkészítés:

A hozzávalókból gyúrjunk egy formázható masszát úgy, hogy a tejet csak fokozatosan adjuk hozzá, és a porcukrot mindenképpen szitáljuk át. A tenyerünkkel formázzunk belőle gesztenye nagyságú golyókat A golyókat fogvájó segítségével félig – háromnegyedig mártsuk olvasztott csokoládéba. Csokiba mártogatás után sütőpapírra tegyük, erről utána könnyű leszedni. A fogvájó okozta lyukat az ujjunkkal könnyen eltüntethetjük, mivel a massza nagyon könnyen formázható. "

Eddig az eredeti szerző írása.

Én azonban már kegyetlenül untam a gombócok formálását és a csokiba mártogatást,mert mindegyik csokifürdőt szeretett volna, pedig egy szuper sütifogót találtam a konyhaszekrény fiókjában, amivel bemártottam és kiemeltem a golyókat. Na de akkor is..... már untam. Ugy aztán kb fél adagnál megálltam. A visszamaradt masszát  kinyújtottam, a maradék csokit egy szilikon ecsettel szétkentem rajta és feltekertem.
NNNNaaaaaa ez még nekem is ízlett, de nem annyira, hogy naponta, vagy akár hetente is elkészítsem saját magamnak.

 

Viszont a családom minden tagja imádta, felfalták, elfogyott és újraismétlést kérnek. Na majd egyszer, talán, valaha, ---- vagy nem !!! :))) pedig higyjétek el -ezt mondják a rokonaim- :))))) hogy isteni finom volt.






2011. január 23., vasárnap

Tejben sült csirkecombok

Egy érdekes és finom sültcsirkecomb volt az ebédünk a hétvégén. Sohasem gondoltam volna, hogy ennyire ízletes, finom, kivül ropogós, belül finom puha omlós a hús.
Amikor elkészültek a combok, még nem tudtam, hogy mi lesz a köret, de egy laza mozdulat, és a csodálatos húslevesben főtt 2 db egész krumplit kivettem, s a még pár percig sülő hús mellé tettem. Igy összepirultak és fantasztikus ízvilágot alkottak.


2 db csirkecombot szépen megtisztítottam, hideg vízben áztattam egy rövid ideig, majd a vizet egy papirtörlővel leitattam róla.


A combok bőrét felfejtettem úgy, mint amikor betöltünk a bőre alá. Só és tartósítószermentes  baromfi fűszerkeverékkel beszórtam.


A befűszerezett húsra, a bőrök alá nagyon vékonyra szelt trappista sajtot próbáltam bevarázsolni.


Így néz ki, amikor a combok bőre alá behelyeztem a sajtszeleteket. A lelógó bőröket szépen aláhajtottam a húsnak.


Itt már a sütőedénybe helyeztem a két dupla combot (Ez egy csodálatos tupperware sütőedény, amit nagyon-nagyon szeretek. Nekem ebből kettő van, és az egyikben kenyeret, a másikban pedig húsféleségeket szoktam sütni. Nagyon megbízható edény. Itt nem kell félni, hogy a bennelévő ételféleség leég, túlsül) Egyszerűen biztonságos, csak az időt kell a tüzhelyen beállítani.


 A húsok tetejét még enyhén megszórtam só és tartósítószermentes füszerkeverékkel,


...... majd még egy-egy szelet sajtot rátettem a befűszerezett combokra.


Amikor ezzel is kész voltam, akkor annyi tejet öntöttem rá (kb fél liter), hogy a combokat
úgy félig érje.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 35-40 perc alatt sütöttem készre.


A húslevesben főtt egész burgonyát melléraktam, a tejes-fűszeres sajtos szafttal meglocsoltam és jóétvággyal, (s egy  kis rozmaring ággal)  elfogyasztottuk :)

Nagyon egyszerü, könnyen és hamar elkészíthető. Íze szinte semmihez sem hasonlítható, de valami különlegesen finom ebédünk volt.  Ajánlom mindenkinek kipróbálásra.
Az egész menetet akár előző este is el lehet készíteni, de a tejet csak sütés előtt kell ráönteni.
Így a fűszerekkel mégjobban összeérnek a húsok.

2011. január 22., szombat

Aszaltgyümölcsökkel töltött csirkemell bacon-be tekerve


Aszaltszilvával, aszalt sárgabarackkal töltött csirkemell. Korábbi egyik posztomban már kitértem arra, hogy nálunk a csirkemellet nem szereti senki csak úgy, mint mell. Se pörköltbe, se sülve se rántva. Viszont annál jobban szeretjük -és elég sokszor szoktam készíteni- töltve. A töltelék mindíg különböző, lehet az akár füszerezett csirkemáj, akár egy vegyes  töltelék. Most aszalt gyümölcsöket választottam. Ez még mindíg a fagyasztó "kisöprés" terméke. Hidegen reggelire, vacsorára fogyasztjuk.

Hozzávalók és elkészítés:
2 óriási csirkemell szeletekre bontva és kiklopfolva, majd egy tálcára kiterítve, enyhén megsózva, (esetleg itt már alá lehet rakni a bacon szeleteket. Én ezt utólag tettem alá, de csak azért, mert majdnem elfelejtettem.)
A hússzeleteket egy zacskóba, vagy folpack közé teszem és úgy klopfolom, így nem röpködnek a húscafatok.


A kiklopfolt hússzeletekre rárakok -a kép szerint- egy-egy sor asztalt szilvát és aszalt sárgabarackot.


 A mellszeleteket egy -aláhelyezett- ruhadarab segítségével aránylag szorosan feltekerem. Azért ruhával, mert közben a kicsöpögő vizet a ruha felszívja. (Nekem erre külön van egy ősrégi fehér damaszt konyharuhám) Amikor a húsrudat feltekertem, sorban beborítom bacon szalonna szeletekkel, majd egy húskötöző zsineggel -a biztonság kedvéért- átkötözöm.
A hús hosszúságának megfelelő méretre húzom ki a tepsit és egy sütőfóliával kibélelem, majd bele-emelem az átközött húsrudat.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 50-60 percig kell sütni, de 40 perc után érdemes megnézni, mert most  nekem is előbb sült meg. Amikor a bacon már szép piros, akkora a hús is átsült.


Zsömlecipóval  fogyasztottuk vacsorára :)))) - amit tegnap késő este, vagy inkább éjjel sütöttem ki újra, mert annyira finomra sikerült az előző, hogy abból már majdnem reggelire sem maradt egy falat sem.


 

2011. január 21., péntek

Bakonyi betyárleves


Hozzávalók és elkészítés

10 dkg füstölt sertéscomb, de lehet húsos füstölt szalonna is,
10 dkg füstölt kolbász felkarikázva
2 fej csiperke gomba (eredeti recept erdei gombát ír)
1 közepes vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 szál sárgarépa
1 babérlevél
2 dl tejföl
1 mokkáskanál kakukkfű
1 késhegynyi őrölt fehérbors

A csipetkéhez:

1 tojás
3 evőkanál liszt

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágtam, a füstölt kolbászt felkarikáztam. A gombát felszeleteltem és csíkokra vágtam. A megtisztított vöröshagymát és a sárgarépát kockára vágtam.
Egy lábasba a szalonnát lassú tűzön kisütöm, rátettem a kolbászt, megpirítom. Hozzáadtam a gombát és a vöröshagymát, a sárgarépát.  Az egészet zsírjára pirítottam. Meghintettem a liszttel, és felöntöttem vízzel, vagy ha van húslevessel. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem. A petrezselyemzöldet egy csokorban adtam hozzá, majd amikor megfőtt, ezt kivettem belőle. Felforraltam, majd lassú tűzön 10 percig főztem.
A tejfölt, kevés forró levessel simára kevertem, és a levesbe óvatosan belecsurgattam.
A csipetkéhez a tojást összegyúrom a liszttel és a sóval, majd a levesbe csipkedem lisztes kézzel, és 5-6 perc alatt készre főzöm.




Káposztás tészta volt a kísérője ennek a levesek


2011. január 20., csütörtök

Zsemlecipók


Ma nem a kenyér volt a soros, inkább már valami finomságra gondoltunk. Igazság szerint vizes zsemlének indúlt, de hát ott hevert előttem egy doboz tej a konyhapulton, s én természetesen, hogy abból mértem ki a megfelelő mennyiséget. Igy lettek ezek tejes zsemlecipók. (bár ez véletlen volt)

Zsemlecipók? - hát igen, mert legalább másfélszer nagyobbak, mint az üzletekben kapható felfújt üres zsömlék, míg ezek jó nagyok, belülről pedig jó kis finom laza szerkezetüek.
Már megint nem csalódtam a "tévedésemben" - víz helyett - tej !! "


Hozzávalók és elkészítés


60 dkg liszt (BL 80-as)
2 dl langyos tej (eredetileg vizet akartam, de közelebb volt a tejes doboz, mint a csap) :-))))
csipet. cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 egész tojás
1 kispohár joghurt
2 dkg élesztő (LINCO)


Először a tejet, a tojást és az olajat, valamint a joghurtot tettem bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd a lisztbe belekevertem egy csipet cukrot, a teáskanál sót. Jól összeszitáltam őket és ezt is a kenyérsütő üstjébe, a nedves anyagokra tettem, Tetejére rámorzsoltam az élesztőt.

A kenyérsütőgép előmelegített, majd kevert és dagasztott.

Miután elfeledkeztem kicsit róla és csak későn jutott eszembe, hogy a tésztám a kenyérsütőben van, már csak azt vettem észre, hogy majdenem teljes egészében megkelt. Hagytam még egy kicsit, hogy végig vigye a program a kelesztést.

Az összes kelesztési idő 1 óra volt.

Ekkor kikapcsoltam a kenyérsütőt és a tésztát egy enyhén lisztezett lapra botrítottam. Hat egyenlő részre osztottam (mérleget használtam). kb 26-28 dkg-os cipók lettek.

A zsömléket gömbölyítettem és sütőlappal borított tepsire elhelyeztem.  Ráhúztam egy óriási zacskót, s még 50 percig duplájára kelesztettem.

A zsemléket bevagdostam egy éles zsiletpengével. A sütőt bekapcsoltam, majd 20 perc után –ekkorra már felmelegedett a sütőm 190 fokra – betettem a zsöméket a gőzös sütőbe. 
170 fokon 25-28 perc alatt készre sül.



A zsemléket lespricceltem, a sütő aljában egy kis edénybe vizet tettem.


Ekkorára dagadtak a sütőben


Itt látszik a sütő aljában a víz

Rácsra szedtem őket, hideg vízzel lespricceltem és itt hagytam kihülni. Attól függetlenül, hogy a tésztájában nem víz, hanem tej van, még a cserepek is előjöttek. Már ebből vacsoráztunk. Háááát mit is mondjak?  - nem bírtam megenni egy egészet. Isteni finom lett. Máskor is "elszúrom" a hozzávalókat :)))

Szolgálati közlemény - LIDL akcióóóóóóó JANUÁR 27-TŐL !!!!!!


Egy pár posztomban már említette, hogy én nagyon kevés olajat használok. Főleg a rántott husikhoz amikor sütőzacskóban sütöm a sütőben, vagy a palacsintát, amikor olajnélkül.
Nos 2010. január 27-én csütörtöktől különböző nagyon jó kis konyhai eszközök kerülnek a piacra a LIDL jóvoltából. Pl ez az olaj spriccelő, vagy ecetszóró már 1.000,- Ft-ért kapható. És ez még ráadásul átlátszó is.
Az enyém fémborítású, és sok-sok évvel ezelőtt vettm, de nem ám ezer forintért, sokkal többe került.


Hajrá az áruház, érvényesüljön a kevés olajfogyasztás :))))

Sárgaborsókrémleves pirított kenyérkockával


hozzávalók

5 dkg. Sárgaborsó
1 gerezd fokhagyma
Fél sárgarépa karikára szelve (vagy ételízesítő, ami só és tartósítószermentes)
1 kisebb méretű vöröshagyma
só, bors, , babérlevél, örölt szerecsendió
sűritéshez-higításhoz tej, vagy tejszín

Tehetünk még bele füstölt sonkát, kolbászt, de ekkor már abszolút nem lesz diétás :))

Elkészítése

A sárgaborsót átmostam, hideg vízben feltettem  főni. A vöröshagymát egészben teszem bele. Lassú tűzön puhára főzöm.

Fűszerezem, s közben fokhagymanyomóval a fokhagymát is hozzáadom. Ha már puha, leveszem a tűzről. Kiszedem belőle a vöröshagymát. Kevés tejfölt keverek hozzá, majd összeturmixolom. Ha szükséges hígítani, akkor egy-két kanál tejföllel vagy tejszínnel elkeverem, s összeforralom. Tálaláskor a sárgaborsó krémleves tetejére fűszerezett kenyérkockát tettem. De lehet még dusítani húsos szalonnával, vagy bacon-al is.

 








2011. január 19., szerda

Milánói sertésborda



Elkészítés:


Most először a makarónit készítettem elő, mert a 2 szelet bundás hus már  tegnap kisült.
Egy lábasba vizet melegítettem, sót és egy kevés olajat tettem bele, amikor elkezdett forrni, beletettem kb 10 dkg makarónit és kifőztem. Forró vízzel öblítettem le, így nem hül ki a tészta.

Egy serpenyőben nagyon kevés olajon megpirítottam 4 darab  aprócska felszeletelt csiperkegombát. Amikor már kezdett zsírjára pirulni, akkor hozzáadtam 2 szelet vékony csíkokra vágott pulykasonkát. Fél dl huslével hígítottam, s a legvégén belekevertem egy kis házi spagettikrémet, amit még tavaly raktam el üvegekbe. Kicsit utánasóztam és egy csöppnyi citromborssal tovább ízesítettem. 
Általában amikor tésztaköretes étel készül, akkor a tányérokat tálalás előtt a mikróban felforrósítom.
A tányérra rápakoltam a gombás, sonkás makarónit, majd  a bundás (rántott) szeletet a tészta tetejére.

Reszelt sajttal lehet gazdagítani a tetejét, de mi ezt most kihagytuk :))

Stefánia reggelire, vacsorára hidegen

Kicsit megtévesztő a cím, de ennél a bejegyzésemnél amikor a rántotthús volt az ebédünk, már utaltam arra, hogy a szárnyasok mellét nálunk nem szívesen fogyasztja senki csak úgy, mint mell. Ezért aztán vagy rántott szelet, vagy egy egész rúd stefánia készül belőle, amit kifejezetten reggelire, és vacsorára szoktunk fogyasztani. Itt én voltam a renitenskedő és a rántottszelet mellett, illetve helyette én a stefániát választottam.

Nem csinálok mást, mint a meglévő mellszeleteket ledarálom, s ugyanúgy ízesítem mint bármilyen más fasírozottat.

1 kg darált húst ízlés szerint sózok (kb 1,5 - 2 dkg só) ez a só ízétől is függ, mert mostanában még a só sem só ízű),
3-4 gerezd zúzott fokhagyma,
2-3 nagyobb szelet kenyér (vagy 2-3 zsömle) tejben megáztatva, kicsavarva,
1 teáskanál köménymag,
1 mokkáskanál fehérbors,
1 mokkáskanál citrombors,
2 db nyers tojás,
1 teáskanál piros füszerpaprika (éppen elég ahhoz, hogy egy kis színe legyen),

Ezt az egész mennyiséget robotgépben szoktam összekeverni.
A hús közepére 6-7 főttojás (ez is függ a tojás nagyságától és attól is, hogy mekkora rudat szeretnénk sütni)

Tepsibe vagy formába alufóliát, vagy sütőpapírt teszek, s erre rárakom a bekevert húst, egyenletesen elosztom a főttojásokat, majd a maradék bekevert hússal befedem. Vizes kézzel párszor áthúzom az egész fasírozottat. Előmelegített sütőben alacsony hőfokon (ez nálam 150-160 fok) 40 perc alatt elkészül.

Lehet egy főzelék feltét, vagy éppen petrezselymes krumplival is fogyasztható, de mi inkább hidegen szeretjük.


Muffin, aminek óriási hosszú neve is lehetne :))


Ennek a muffinak ez is lehetett volna a neve: Rumos-diós-meggyes-mandarinos-fehércsokis- meg még mittudoménmég mi :))))) Na de ekkora hosszú nevet nem adhatunk egy egyszerü, de annál finomabb muffinnak. Az én férjem eléggé édesszájú, s részére természetes, hogy mindíg talál valamit. Most elég sokat kellett várnia erre a kis csemegére. Lehet, hogy a kiéhezése hozta ki belőle többször is, hogy "ÓÓÓ ez isteni" !!! - tényleg az.  S általában, ami nagyon-nagyon ízlik neki, arra csak annyit szokott mondani: "Ebből ne egyetek, mert ez penészes" - először csak néztünk rá, de már megszoktuk, hogy így szeretné átmenteni magának az egészet, persze már kiismertük és ha Ő egyszer azt mondja, hogy valami "penészes" akkor mindenki megrohanja a süteményses tálat :))))


Hozzávalók és elkészítés: (a két fajta muffin között csak annyi a különbség, hogy az egyikbe csak meggyet, míg a másikba csak mandarin szeletet tettem. A fehércsokikocka ott virít mindegyikbe.


Azzal kezdtem, hogy a sütőt bekapcsoltam, s beállítottam 180 fokra. Mire a sütő felmelegszik, addig az alapanyagok összekeverve már a kapszlikban hevernek. Sütési ideje pedig csak 18-20 perc.

Hozzávalók:

15  dkg rétesliszt,
15 dkg finomliszt, 
10 dkg darált dió (én diópótlót használtam, mert ez volt itthon)
3 db tojás
1/2 dl rum (de összekeverés után még egy kicsit tettem hozzá)  
1  csomag sütőpor, 
2 eőkanál kristálycukor, (kisebb fajta evőkanál)
3 vaníliás cukor
csipet só,
3 nagy evőkanál tejföl,
1  dl olaj 

Az egészet egy olyan  edénybe raktam, amelyben össze is keverhettem. Egy pár mozdulat és máris kész volt.

2 db 12 db-os muffinsütőbe a kapszlikat beleraktam. (megjegyzem, hogy ezek olyan óriási kapszlik voltak, hogy elbírtak volna mégtöbb alapanyagot. Nem is számítottam rá, hogy ekkorára felnőnek benne)

A kész masszát belekanalaztam a kapszlikba. Az egyik 12 db-osba egyenként 2 szem meggyet, és a közepére egy kiskocka fehércsokit tettem, míg a másik 12 db-osba egyenként 1 mandarinszeletet és természetesen a fehércsoki kockát.

Amilyen kevéske massza volt a kapszlikba, megdöbbentően nagyok lettek a muffinok, ami persze nem baj. A fehércsoki nem olvad el teljesen a tésztában, hanem olyan kicsit krémessé válik, s ha egy kicsit kilátszik a tészta tetején, ott pedig egy picit megsül, megkeményszik, s ezáltal olyan izgalmas :))