2010. április 30., péntek

Nyuszi vadasmártásban zsemlegombóccal

Két nyuszi lapúl(-t) a fagyasztó szekrényben, s most ebből készült egy nagyon régen nem főzött fincsi kis ebédünk.
Szeretjük a nyuszit, mert elég sok variációban el lehet készíteni, nem kövér, és gyönyörű hófehér húsa van, s ráadásul még egészségesebb is, mint bármelyik bőrös, szőrös kettő vagy négylábú :)
2 db combot, és egy fél gerincet vettem elő, s készítettem el.
A húsokat (baromfi) füszerkeverékkel megszórtam, sóztam, rákarikáztam egy fej lilahagymát, citrom- és sokfüszeres olajat csepegtettem rá. Betettem a hütőszekrénybe és egy éjszakát ott pihent.
Sütőedénybe helyeztem, s kb 40 perc alatt 180 fokon jó puhára, kivül pedig piroskásra sült.
Zsemlegombóc:
(adott volt egy sótlan kenyerem, amit felkockáztam és megszárítottam)
3 db tojást felvertem, megsóztam,
1 csokor petrezselyemzöldet apróra vágtam és beletettem a tojásba,
2 marék kenyérkockát is hozzáadtam, majd annyi
lisztet, hogy jó kis (keményebb) formázható masszát kapjak.
A vizet feltettem forrni, (ebbe is tettem sót, s pici olajat). Amikor a viz forrt, vizes kézzel gombócokat formázok a masszámból (most kanállal adagoltam) s a lobogó vízben kifőztem.
Vadasmártáshoz:
3 szál főtt sárgarépa
1 kanál mustár
1 pohár tejföl
cukor, bors, só
Ezeket botmixerrel összekevertem.

2010. április 25., vasárnap

Pácolt csirkecomb sültkrumplival, fejes salátával

Nos kérem szépen ez a világ legegyszerübb, leggyorsabb és legfinomabb ebédje volt ma még akkor is, ha én csak megkóstoltam, azaz csipegettem a husiból egy kicsit. Miután megfogadtam, hogy ma nem eszem húst, ezt mégsem tudtam kihagyni teljes egészében, annyira ínycsiklandozó volt az illata, amikor sült.
(Vagy már megint felelőtlen voltam?) áááá dehogy, csak egyszerüen gusztusos, és fincsi volt, ennyi az egész :)
Hozzávalók, és elkészítés
2 db dupla csirkecombot elhelyeztem egy sütésre alkalmas edénybe. Megszórtam 7 füszer sóval, 2 gerezd fokhagymát mellé tettem szeletelve, majd egy egész fej lilahagymát rákarikáztam. Friss zöld borssal szórtam meg, s a következőkből csurgattam rá egy parányit: citromolaj, rozmaringolaj, valamint balzsamecet. Amikor ezzel kész voltam, akkor 2 jó nagy evőkanál -só és tartósítószermentes- baromfi füszerkeveréket hintettem rá.
Az edény tetejével lezártam és 3 órára a hütőbe raktam.
200 fokra előmelegitett sütőben 30 perc alatt sült készre.
A hasábburgonyát, olaj nélkül sütöttem ki.
Friss fejes salátával tálaltam.

Medvehagymás szélesmetélt zöldségekkel - akár vega is lehet/-ne

Én a hétvégére már semmi féle húst sem szerettem volna enni. Igy jött az ötlet, s micsoda jó ízek ?! Fogalmam nem volt mi lesz belőle. Hütőmustra, s amit csak benne lehetett találni és zöldségnek, gyümölcsnek nevezhető, azt mind előszedtem, s kezdtem szeletelni, aprítani. :)
Először is 25 dkg házi készítésü medvehagymás metéltet főztem ki. A metéltet még a múlt héten -a medvehagyma őrületemben- gyúrtam. S a következőképpen állítottam össze: Késes robotbépbe tettem 4 db tojást, 40 dkg finom lisztet, 1 kk sót, 1 evőkanál olajat. A gép 1 perc alatt tésztát gyújrt az összetevőkből. Tésztanyújtó géppel kinyújtottam, s szélesmetéltre vágtam, majd egy fehér abroszra terítve 1 napon keresztül szárítottam. Nos ebből használtam most el 25 dkg-ot.
Sós, pici olajos forró vízben kifőztem, majd leszűrtem.

Egy kerámia sütőtálat kibéleltem a tésztával. 2 db almát meghámoztam, csumáját kiszúrtam, s félbevágva felkarikáztam, majd a tészta szélét beterítettem vele.


1 db paradicsomot nem éppen vékonyra felkarikáztam, s a tészta közepére helyeztem, majd tovább folytattam a többi zöldségekből a tésztára való párolását.

Vokba tettem 1 evőkanál olajat. 1 db közepes cukkinit megmostam, vékonyra felkarikáztam, majd csíkokra vágtam. kb 10 cm-nyi póréhagymát szép vékonyra felkarikáztam, 1 kisebb sárgarépát meghámoztam és apró kockára vágtam. Mindezeket a vokban lévő olajban megpároltam, borsoztam, sóztam, s 2 teáskanál szárított lestyánnal ízesítettem. Amikor jól megpuhultak (kb 8-10 perc) 2 dl tejszínnel és 2 dl húslével dúsítottam. Összekevertem, s egy rottyanás után félrehuztam, picit hült, s ekkor 3 tojást belekevertem, majd rákanalaztam az almával beterített tészta tatejére. Frissen őrölt zöld borsot tekertem rá.


Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt elkészült. Nem gondoltam, hogy ilyen fincsi lesz. :))
Annyira könnyü kis étel, hogy majdnem a felét sikerült bekanalaznom. Este hidegen is megkóstoltam, de így sem csalódtam benne.

Végre egy húsmentes könnyü, laza kis étel, ami biztos, hogy ismétlésre vár.


Napraforgó kenyér - ajándékba

Ma -előre bejelentett- vendégeket vártunk (gyerekek és unokák nélkül, csak a szülők jöttek). Tudtam, hogy csak késő este érkeznek meg, ezért abban is biztos voltam, -ismerve őket- hogy egyetlen üditőn kivül mással megkínálni nem tudjuk őket, mert már sem vacsorázni, sem édességet fogyasztani ilyenkor nem szoktak. Ezért a mai -szokásos- sütéseim mellett belefért az időmbe, hogy meglepetésként egy napraforgó kenyeret süssek meglepetésként, amit majd otthon az egész család elfogyaszthat akár holnap már reggelire is. (gondoltam én)!
Volt meglepetés, óriási öröm, s a másik meglepetés számomra, hogy úgy mentek haza: Na ezt még ma este meg fogjuk kóstolni! - hát lehet így eldönteni, mi is legyen, amivel meg lehet őket kínálni? -
Egyszer már megsütöttem a napraforgó kenyeret, de azzal nem voltam eléggé megelégedve. Még mindíg van rajta mit javítani, de ez már sokkal jobban tetszett.
Hozzávalók
75 dkg finom liszt (BL 55-ös)
250 ml langyos tej
125 ml olaj
2 tojás
1 kk barna cukor
2 kk só
4 dkg élesztő
A kenyérlapok kenéséhez nekem csak 8 dkg olvasztott vajra volt szükségem.
Utolsó mozzanatként 1 tojáshoz kevés tejet kevertem, majd a megkelt tésztát sütés előtt ezzel kentem be. Tetejére pirított napraforgó, szezám, len, és tökmagot szórtam.
Elkészítés:
Az összes hozzávalókat dagasztógépben összekevertem, majd dagasztás következett, s kelesztőtálban 1 óra pihentetés után jó duplájára kelt.
Ekkor (mérleget használva) kettévágtam a megkelt tésztát.
Az egyik felét 4 egyforma gombóccá vágtam.
Sütőlappal bélelt tepsire raktam a következőképpen.
3 gombócot egyforma -20 cm-es átmérüjévé nyújtottam, olvasztott vajjal megkentem, majd a negyedik gombócot 22 cm-es átmérőjűre nyújtva, borítottam rá a három egymásra rakott kerek formákra. Ráillesztettem a negyedik kört, ezt már nem kentem be olvasztott vajjal.
Nagyon éles késsel nyolc cikkre vágtam úgy, hogy a szélétől kb 1,5 cm-től befelé vágtam, s a cikkeket finoman kihajtottam.
A másik részének 1/4-ed részét levágtam, ez lesz a napraforgó közepe.
A megmaradt részt szintén 4 egyforma részre vágtam. 3 gombócot kinyújtottam, de már csak 18 cm-es átmérőjűre, s szintén egyenként megkentem olvasztott vajjal. Az utolsó (negyedik) kerek formát kissé nagyobb átmérőjűre nyújtottam, s ezzel borítottam be az utolsó kerek részt. Óvatosan beemeltem a tepsin lévő tészta közepére, ezt is éles késsel 8 cikkre vágtam. Ugy helyeztem el a cikkeket, hogy a külső kör két cikke közé essen a belső kör egy-egy cikke.
Amikor ezzel kész voltam, a visszamaradt 1/4-ed részből gombócot formáltam és középre helyeztem. kb 1 óra hosszáig kelesztettem, majd a sütőt 200 fokra előmelegítettem.
A tésztát lekentem a tejes tojással. A tészta közepét beterítettem a 4 magvas keverékkel, míg a cikkekre szezám magot szórtam.
180 fokon 35 perc alatt sült készre.

2010. április 23., péntek

Tk tönkölybúzás vajaskifli

Újabb "csavar" a kiflijeim körül :-) :-) Ma már tudatosan kevertem-kavartam az egyik tészta hozzávalóit a másikkal. Már a kiváncsiság hajtott, vajon milyen lehetne az én vajas kiflim, ha élesztett - frissen őrölt tönkölybúza kovásszal és nyanyával készíteném. Elkészítettem, s mondhatom valami isteni finom lett. S hogy még egy "csavar legyen benne" most még magokkal is megszórtam. Hát lehet ezt még fokozni? bizony ám ! de erről majd később.

Fantasztikus tészta készült el a következő kovásszal:
20 dkg frissen őrölt tönkölybúza-liszt
2 dl viz,
1 tk nádcukor
1,6 dkg élesztő
Ezeket lazán összekeverten, s hozzáadtam
30 dkg szintén teljes kiörlésü tönkölybúza nyanyát, amit szintén az előző kenyértésztából tettem félre.
4 óra hosszára magára hagytam, s utána már nem volt mást tenni, minthogy az eredeti vasjas kifli recept hozzávalóit a dagasztógép edényébe tenni, hozzáadvan a kovászt is.
10 perc dagasztás, 5 perc pihentetés 10 perc dagasztás, majd kelesztőtálban 2 óra hosszáig kelt, s mint a fenti kép mutatja (ez egy 10 literes kelesztőtál, majdnem tele a tésztával) valami csodálatosan jó minőségü anyag készült el.
A formázást most másképp készítettem, mint előzőleg. Egy teljes nyújtólap nagyságúra kinyújtottam a megkelt tésztát (de előtte levágtam belőle 30 dkg-ot és ezt is eltettem a következő sütéshez nyanyának).
Amikor kb fél cm vastagságra kinyújtottam, hosszában ketté vágtam a tésztát, majd háromszögekre szabdaltam, s egyenként kifli formájúra tekertem fel. Sütőpapirral bélelt tepsire raktam, s még hagytam kb 30 percet pihenni. Közben előmelegítettem a sütőt 10 percig maximumon, majd 200 fokra levettem a hőmérsékletet.
1 tojásba pici tejet kevertem, megkentem vele a kifliket, s a tetejükre szezám, tökmag, napraforgó, és lenmagot szórtam, s végül darabos himalája sóvat hintettem rájuk.
Sütőpapirral letakartam, s 20 perc alatt gyönyörüen megsültek.

Egy forró teával, isteni vacsora készült a sok magvas, teljes kiörlésü, frissen őrölt tönkölybúzából készült vajas kiflivel.






Sonkás tojásos nokedli

Jól kimérgelődtem magam!!! - no nem most hanem még úgy húsvét tájékán. Már ezerszer megfogadtam, hogy soha, de soha többet, frissen füstölt kötözött sonkának álcázott akármit nem veszek, de mit tegyek, ha én szeretem. Na de most valahogy betelt vele a poharam. Kivülről gyönyörüséges szép, kemény kötözött sonka és lapocka - mindjárt két darab - landolt a kosaramba örülve annak, hogy na, majd most, most aztán szeletelhetek magamnak jó kis diétás husikat:) Hát így jár az, aki hagyja magát évről-évre szédíteni. Kettévágtam először a sonkát, az még csak csak elment valahogy, de amikor a lapockára került a sor, hát azt hittem visszaviszem. A belső részébe szépen bele volt göngyölve egy jó adag kövér rész. Na erre aztán rá sem tudok nézni. Gyorsan döntöttem, be is raktam egy dobozba, s mélyen a fagyasztóba tettem: eldöntve, no majd lesz vele valami. Tegnap véletlenül ezt a dobozt kaptam elő és már nem volt mit tenni, vissza nem akartam rakni. Na de mi legyen vele? A ház ura tojásos nokedlit kért ebédre, s húúú jött ám az ötlet. Összevagdostam az én szép kis lapockámat husszal, kövérrel együtt, s egy serpenyőben szépen kisütöttem.
3 tojásból nokedlit készítettem, sós, olajos vízben kifőztem, majd leszürtem. Az enyhén füstölt, s kiolvasztot lepockákra rátettem a nokedliket, s 3 felvert tojást csurgattam rá.
Ami azt illeti, minden jó, ha jó a vége :) :) Mérgem elszállt, ettünk egy jó kis fincsi sonkás, tojásos nokedlit:)


Fagyiztunk és ostyát sütöttünk:)

Itt a tavasz, reméljük jön a nyár is, s nem lehet elég korán elkezdeni a fagyi készítést. Még tavaly valamikor MOHÁNÁL olvastam egy nagyon jó kis fagyikehely receptet és a tejszínes meggy-fagyit. Ezeket változatlanúl hagytam, mert nagyon jónak tünt. Nem csak tünt, az is volt. Tehát a kehely és a tejszínes meggy-fagyi receptjét a Moha-Konyhában ITT lehet elolvasni.
Először én is megpróbáltam fagylalt tölcsért készíteni, de úgy látszik a meglévő eszközökkel még gyakorolni kell, mert majd mind a 8 ujjam odaégettem, annyira gyorsan kell vele dolgozni.
Ahogy megsül a kehely tésztája, azon melegében már formázni is kell, mert a pillanat töredéke alatt máris elnyeri végső formáját, s utána már csak törnek, de nem alakítható. No ezért egy kicsit félre tettem a tölcsérkészítés gyakorlását, s fogtam egy befőttes üveget, amelyiket szájával lefelé fordítottam. A kisült tésztát azon melegében ráraktam az üveg fenekére, s kerek formájából adódóan, önmagától kicsit "loknisra" alakult :) :) (Ezt is Mohánál olvastam)
S már majdnem a végefelé tartott az ostyatálka sütés, amikor eszünkbe jutott, hogy kis rudacskákat is kellene sütni! - na de mire tekerjük?! Hát itt aztán volt ötlet a javából. Ami gyorsan kéznél volt (egy új vékony festő ecset fa része, erre tekertük fel a még meleg ostyatésztát.) A következő rudacskák elkészítéséhez már megvan az ötletem, hogy mire is fogom feltekerni. (Megsúgom Nektek: ez nem más, mint barkács boltokban lehet kapni fa tipliket méterben, s ezt fogom alkalmazni a rudatkhoz, merthogy ezek már nem maradhatnak el.)

S akkor jöjjön az, amivel egyáltalán kezdeni kellett volna! Így tekeri a fagyigép az anyagot. Ez itt éppen a tejszínes meggyfagyi.

Vanília is készült, a következőképpen:
250 ml tej,
250 ml habtejszín,
1 kisebb evőkanál vanilia aroma,
két vanilia rúd (nekem nem volt itthon, igy 4 csomag vaniliacukrot használtam)
4 tojássárgája,
8 dkg cukor.
Elkészítése:
A tejet, a vaniliarudakkal (én vanilia cukorral és az aromával) épp hogy felforrósítjuk és félre húzzuk. 30 perc elteltével a vanilia rudakat kivesszük, magjukat visszakaparjuk a tejbe. A tojás sárgáját a cukorral simára keverjük, kis adagokban hozzáadjuk a meleg tejet és állandó kevergetés mellett visszatesszük a tühelyre, s mikor kezd sürüsödni félrehuzzuk. (Felforralni nem szabad)
Amikor kihült, hozzákeverjük a habtejszínt és mehet a fagylaltgépbe.

Málna fagyi is készült, de ez már nagyon egyszerü volt.
0,5 kg málna szemek a fagyasztóból
440 gr cukrozott sűrített tejet (Dobozos, Itt olvashatsz róla)
4 dl dl tejet, a turmixgépbe tettem
majd szépen hozzáadagoltam a fagyasztott málnákat. Pár fordulattal a turmixgép összekeverte a masszát és máris mehetett a fagylaltgépbe. Itt összesen 15 perc elegendő volt ahhoz, hogy adagolható legyen a málnafagyi, miután mélyhütöttek voltak a málnák.
Azért nehogy elfeledjük: kipróbáltuk a kis retró fagyikelyhünket is, nehogy azt higyje, hogy róla elfeledkeztünk. Bár azt hiszem, hogy nyujdíjaztatásukat javasolni fogjuk :) :)






Kifli - teljes kiörlésü

Nagyon bennem él még a szinte minden napi kenyérsütés, s még nem szoktam hozzá, hogy "letiltás" alá került egy időre a kenyér, azaz heti egyetlen egy kenyérsütésre kaptam engedélyt :) A többi napokra a reggeli - vacsora helyét egy időre -kenyér helyett- átvette a kifli szerepe. (legalábbis a ház ura így gondolja) :-)
Tehát úgy eltájoltam magam, hogy minden képp a vajas kiflit szerettem volna újra megsütni, de mire észbe kaptam, már a teljeskiörlésü nyanyával, kovásszal készűlt kenyértésztám kelt a tálban. No persze abszolut nem bántuk meg, mert ez teljesen más ízt adott, mint az előző vajaskifli. Ez is nagyon finomra sikerült.
Elkészítés és hozzávalók a kovászhoz:
20 dkg frissen őrölt teljes kiörlésü tönkölybúza liszt,
1,2 dkg élesztő,
2 dl víz,
1 teáskanál cukor
Fenti összetevőket egy tálban összekevertem, majd hozzáadtam
25 dkg tk nyanyát (amit az előző kenyerem második dagasztása után tettem félre)
3 óra alatt gyönyörüen összekovászolódott, s így adagoltam
A kenyérsütőgép üstjébe raktam a következőket, de "Bucik ujra - kisérletezem" posztomnál elolvashatóak az összetevők, s ugyanúgy jártam el, ahogyan a buciknál.
Dagasztás, kelesztés és minden eljárás ugyanúgy történt szintén, mint a buciknál.
Mielőtt a sütőbe tettem a kifliket, 1 tojáshoz pici tejet adtam, elkevertem, s megkentem a kifliket, majd a tojásos ecsettel felvittem a tetejükre a szezám-magot. Tetejüket darabos himalája sóval megszórtam.
A sütőt maximumra 10 percig melegítettem, majd visszavettem a hőfokot 200 fokra, a kifliket sütóőpapírral letakartam és 20 perc alatt készre sütöttem.


2010. április 20., kedd

Lecsós gomba gerslivel

Egyszerü konyha, Egyszerü ebéd, Egyszerü elkészíteni, s mindez a fagyasztó kiürítése célból főzetett.
Minden ősszel, amikor még gyönyörű húsos paprikákat, kemény, de érett paradicsomokat lehet kapni, megtöltöm a fagyasztóm egy részét ezekkel a nyári napsugártól beérett zöldségfélékkel, de ilyenkor már arra törekszem, hogy mielőbb elfogyjanak, mert lassan itt lesz a következő friss paprika, paradicsom szezon. (még a téli töltöttpaprikát, lecsót is ebből szoktam elkészíteni.) Most viszont találtam még egy doboz gombát is a kamrában. Azt hitte elbújhat! - na de nem előlem:)
Hozzávalók és elkészítés:
2 evőkanál olaj,
1 doboz gomba (vékony csíkokra szeleteltem)
kb 10 cm póréhagyma (karikára vágtam)
2 db húsos zöldpaprika (fagyasztóból, csíkokra vágva)
2 db nagy paradicsom (fagyasztóból, csíkokra vágva)
2 db medvehagyma levél csíkokra vágva,
4 vékony szelet bacon szalonna (csíkokra vágva)
Mindezeket vokban összepároltam, majd a végén
sóztam, s zöldborsot daráltam frissen a tetejére.
1,5 dl gerslit megmostam,
4,5 dl vizben
egy lábasban forráspontig főztem.
Amikor a víz elkezdett bugyogni, a lábast félrehúztam, vagy három konyharuhával betakartam, s 15 perc alatt készre puhult.
A végén sóztam.
Az egész ebédünk 20 perc alatt készült el.

S a fincsi ebéd után kikukkantotam az ablakon, s elhoztam nektek az ablakból látottakat.

Még azért nem jött el igazán a jó meleg idő, de a babarózsáim mit sem törődnek ezzel, nyílnak és örvendeztetnek tömör virágaival.

2010. április 19., hétfő

Vajas kifli

Ma abszolut nosztalgiáztam. Tegnap késő délután betoppantak a gyerekeink. Na nem mintha ez amolyan ritkaság számba menne, hiszen majdnem minden nap látjuk egymást, de ez a délután valahogy más volt, mint a többi. Ahogy megérkeztek egy óriási nagyadag házi készítésü fagyival -s még a tölcsér is itthon készült- fogadtam őket. (erről majd egy másik posztban kicsivel többet, mert megérdemli) Nem tudom, hogy a fagyi hatására, vagy sem, (biztos hogy nem!) de akkora munkába kezdett mindenki, hogy egyből szétszéledt a csapat apraja, nagyja, s mindenki végezte a dolgát. Volt itt fünyírás, fagyasztó mosás, fodrászkodás, polckészítés a mühelyben, kertibútorok előkészítése a nyarat várva, s még ki tudja mi mindent csináltunk. Egyszóval jócskán elfáradt a kis csapat, s egy hirtelen ötlet, mert már jócskán 6 óra fele járt az idő. Egy gyors mozdulat és már minden ennivaló az udvaron lévő kis "házikónkban" az asztalra terítve várta a "munkásokat". Közben jókat nevettünk, mert ami kenyérféleség létezett a konyhába, azt mind egy szálig befalatoztunk. A papa csak biztatta a gyerekeket, hogy egyetek még ha jól esik, van még kenyér hozzak még ? - mire válaszoltuk: mindent kihoztunk........ Ő csak folytatta: egyetek, ha más nem, van még a fagyasztóban is egy kis tartalék: mire mi válaszoltunk: Papa!!!! már ott sincs egy darab sem. No ezen akkorákat nevettük, s közben már sajnálkoztunk is, hogy mit fog reggelizni, mert míg én megvagyok kenyér és reggeli nélkül, a mi Papánk el sem tudja képzelni a reggelt reggeli nélkül:)
Reggeli ébredés: gondoltam, gyorsan egy kenyeret bekészítek, de közben az is eszembe jutott, hoyg ebből még ebéd sem lesz, s máris azon kezdtem el gondolkodni, hogy amíg a kenyér készül, valami gyors sütnivalót is ki kellene tanálni. S néha elmerengtem a múlton, s eszembe jutott gyermekkorom vajas kiflije, de nem ám az a vizes zsemle és kifli, amit a boltokban lehetett kapni, hanem amit úgy egyenesen a pékségből, szinte a sütőlemezről hoztunk el, s mire hazaértünk -mi gyerekek- 5-6 db-ot le is csúsztattunk a torkunkon.
Igenám! - de vajon miből is készült az az igazi vajaskifli? - hát ezt kellett kitalálni. Kicsit gondban voltam, mert én még életemben kiflit nem sütöttem. Sok gondolkodási időm nem volt, hozzá kellett fogni. S most azon kell gondolkodni, hogy a máról megmaradt pár darab vajon holnap reggelire és vacsorára elég lesz-e? Igen, vagy nem ! - ha nem! hát akkor sütjük a követlezőt, ugyanis annyira finomra sikerült, hogy az én férjem: (a mi papánk) máris megrendelte a folytatást.

S akkor jöjjön az "anyag" amiből az én igazi békebeli, gyerekkori vajaskiflim készült. S merem állítani, hogy visszajött az az íz, amire én gondoltam, amire vágytam. Egyszóval nem volt hiába a nosztalgiázás.
A vajaskifli ( bucik is készültek) hozzávalói és elkészítése:
75 dkg Bl 55-ös finomliszt,
2,5 dl langyos tej,
1,25 dl olaj,
2 db tojás,
1 kk cukor (barna nád),
4 dkg élesztő (mert gyorsan kellett, hogy keljen),
2 ek. burgonyapehely,
1 picike askorbinsav (teljesen fölsleges volt, mert ennek nem lesz ideje morzsálódni),
8 dkg olvasztott vaj,
+ még kb 5 dkg olvasztott vaj, amivel a kelesztés előtt kentem be a tésztát
A hozzávalókat (a 8 dkg olvasztott vaj nélkül,)
a kenyérsütő üstjébe tettem, s a tetejére morzsoltam az élesztőt.
Amikor a kenyérsütőgép elkezdett csipogni, akkor csurgattam hozzá a 8 dkg olvasztott vajat. Ettől gyönyörü, sima, csillogó lett a tésztája.
20 perc dagasztás után enyhén lisztezett nyújtófeleületre helyeztem, s kb háromszor akkorára nyujtottam ki, mint amekkora a tésztagombóc volt. Erre a felületre kentem rá a maradék 5 dkg olvasztott vajat, összedolgoztam és szintén enyhén lisztezett kelesztőtálba tettem.
30 perc (30 fokra előmelegitett sütőben) alatt duplájára kelt.
Ekkor kiborítottam szintén a nyújtófelületre és 16 egyenlő részre (mérleget használtam) vágtam.
Ovális alakúra nyújtottam őket, s egyenként szépen feltekertem. (de csak 8 db-ot, a másik 8 db-ból bucik készültek. (A kifliknek nagyobb sikere lett)
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, s újabb 30 percig kelesztettem. Tetejét tojásfehérjével lekentem, szezámmaggal és nagy darabos himalája sóval szórtam meg.
A sütőt bekapcsoltam maximumra és 10 perc után visszavettem 200 fokra, betettem a kifliket, bucikat, amiket egy sütőpapírral letakartam. 25 perc alatt készre sütöttem. Rácsra raktam, s itt hagytam kihülni.
Legközelebbi próbálkozásom a kiflikkel: a teljeskiörlésű liszttel való alkalmazás lesz. Persze óvatos leszek és majd csak növelgetem mindíg, mindíg a teljeskiörlésü liszt hozzáadását.



Pangasius újra - vagyis terítéken a cápaharcsa

Egyszerüen imádom (imádjuk) ezt a halat. Nagy becsülete is van az én asztalomon, hiszen közel -vagy talán még több is, mint- 3 éve nem voltam hajlandó beengedni a halat a konyhámba. Volt egy hosszú időszak, amikor csakis és kizárólagosan a busát, abból is a pöttyös busát fogyaszthattam. Aztán történt egyszer, hogy valami pocsolya ízt éreztem, de hogy honnan azt nem is tudom, mert azt a busát, s még egy-két társát, (amit ezekben az időszakban elfogyaszthattam) mint pl. az afrikai fekete harcsát, szerény kis városomban találom meg. Csupán be kell ülni a négykerekümbe és "kikarikázni" a HAKI-ba, s kedvemre pecázhatok a szó szoros értelmében, mert még azt is megengedi, hogy én fogjam ki. (Ezért sem értettem a pocsolya ízt. De ez a történet már a múlt) Szerencsémre egy pár hónappal ezelőtt bátorkodtam megvásárolni az első csomag halat. (bevallom félve, mert ez azért nem olyan árban van, hogy csak úgy kidobjuk a kukába, ha mégsem jött be) :-)
Nem is nagy kedvvel fogtam hozzá az elkészítéséhez, de addig győzködtem magam, amíg azt vettem észre, hogy már az ebéden is túl vagyunk, és még jól is esett. Ezen felbuzdúlva, ezt a halat már nem engedem, hogy kiússzon a kezeim közül. Már csak az afrikai fekete harcsa várat magára, de remélem annak is hamarosan eljön az ideje.
Diétám során nem főzök két félét, férjuram is hajlandó velem tartani, csak az Ő tányárjára mindig egy kicsivel több rizs kerül, mint köret. Nem is értem mit szeret a rizsben, mert nálam viszont ez nem jön be:) - na de Ő tudja, ha kell neki, hát egye:) Én jól elvagyok a zöldségekkel is.
Ahogy most készítettem:
A zöldségekkel kezdem: Pároló edénybe szép sorjába beraktam ami csak található volt a hütőszekrényben. Azért nem írom, hogy melyek azok, mert mindenki olyan zöldséget párol, készít, eszik, fogyaszt, amihez kedve van.
Abszolut zsírmentesen mikrózható edényben pár perc alatt elkészülnek. Most még egy kevéske medvehagymát is karikáztam a köret tetejére.
2 nagy szelet panasiust előző este kiolvasztottam. Csíkokra vágtam, s parányit besóztam, borsoztam, balzsamecettel lelocsoltam, majd rácsurgattam egy kevéske citromolajat. Letakartam és 2 óra hosszára a hütőbe tettem.
Egyidőben a zöldségekkel fogtam hozzá az elkészítéséhez. (A zöldségek a mikróba, míg a halat, s két vékonyka szelet bakon-t) egy vokba beletettem, párszor átforgattam és 7-8 perc alatt készre pároltam.

Így készült el a mai ebédünk csekélyke negyedóra alatt, s előtte kb 5 perc sem kellett a zöldségek előkészítéséhez, a sárgarépa megtisztításához. Frissen tálalva, még egy parányi citromot rácsöpögtettem, s egy kis frissen őrölt borssal megszórtam.


Medvehagyma tartósítás

Lassan véget ér a frissen szedett medvehagyma felhasználása. Igy el kellett gondolkodnom azon, hogyan menthetnék át az elkövetkezendő időszakra ebből a csodanövényből. Neten bogarásztam, olvasgattam, sőt megkerestem olyan céget, aki egész évben tudná biztosítani akár szárított, akár fagyasztott formában. No akkor ha már ők szárítják és fagyasztják ? akkor én utána kutakodtam hogy oldhatom meg saját konyhámban. Ahhoz, hogy vizet ne adjak hozzá, mert az higítja a mennyiséget és akkor már nem ellenőrízhető mennyi az a napi mennyiség, amit elfogyaszthatunk, ki kellett próbálnom, s azt hiszem sikerült is megtalálni a megoldást. Nagyon fontos számomra -az elmúlt alíg két hétben fogyasztott, s ezalatt az időszak alatti tapasztalatok miatt - a medvehagyma, s annak hatása, s amennyiben lehetséges, legalább folyamatosan tudjam megoldani legalább heti egy-két alkalommal a fogyasztását.
Hogyan készítettem?
A szépen megmosott, megszárított medvehagyma leveleket késes robotgéppel összevágtam. Egy edénybe kevés olajat tettem, felmelegítettem, majd az összeaprított medvehagymákat belekevertem. Alacsony hőfokon kevergettem pár percig, s amikor már jócskán összeesett (kb 6-8 perc) akkor tengeri sót adtam hozzá. (1,5 kg püréhez 5 dkg só)
Hagytam kicsit kihülni. Az egészet összeturmixoltam, s maffinsütő-be belekanalaztam, majd lefagyasztotam. Nem fagy össze teljesen, a hozzáadott olaj miatt, de ez azért is jó, mert könnyen felezhetőek a pogácsák, s bármikor bármennyit lecsíphetek belőle. (attól függ egy-egy alkommal mennyire van szükségem)
Nekem két napot volt a fagyasztóba, mert nem értem rá vele foglalkozni. Ma kivettem, bezacskóztam, s egy jól záródó tárolódobozba rakva, irány a fagyasztószerkény. Természetesen felcimkéztem, s ráírtam, hogy SÓZOTT :)



2010. április 18., vasárnap

Fasírozott zöldségkörettel

Ez aztán az igazi egyszerü (egyszerü, gyors, rövid idő alatt elkészül, s ráadásul még egészséges is) ebéd, s miután még mindíg tartom a diétám, ma ezt ettük ebédre. Az én tányéromra is rákerült azért egy fagyi-gombócnyi rizs, rá a fele ott is maradt :)
Fasírozott hozzávalói és elkészítése:
30 dkg darált hús (csirke mellből)
2 gerezd zúzott fokhagyma,
1 mk só,
1 egész tojás,
fehérbors,
1 mk köménymag,
1 szelet (olasz zöldfüszeres, sokmagvas kenyerem még lapúlt a fagyasztóban, s most nagyon jókor jött) kenyeret morzsoltam bele.
Az egészet összegyúrtam és nagyon kevés olajon -mindkét oldalán- megsütöttem.
Köretnek párolt zöltséget (s egy fagyigombócnyi) rizst tálaltam.
A köret: zöldborsó, zöldbab, karfiol, sárgarépa. Ezeket egy megelelő edényben, mikróbam 8 perc alatt elkészítettem, s már tálalhattam is.
A kétgombócos rizses tányért nem én fogyasztottam :)

2010. április 17., szombat

Bucik újra - kisérletezem

Teljesen rákattantunk -főleg a férjem- a buci fogyasztásra. Olyan sikere volt az elmúlt napokban ezeknek a kis-kenyérkéknek, hogy ma nem is sütöttem kenyeret, inkább egy kisérletezésbe kezdtem. Régen nagyon sokszor vásároltunk -nagyobb multikban- füszervajas bagetteket, s valahogy ezt szeretném itthon is kikisérletezni. Ami azt illeti, már majdnem 100 %-os a siker. Azért csak majdnem, merthogy ezek nem bagettek, hanem újra csak bucik. Egyetlen gondom volt velük, hogy csak petrezselyemzöld volt itthon, (száritott füszereket pedig nem akartam beletenni) ezért most csak így kóstolhattuk meg. Természetesen az íze az egészen más, mint amit az üzletben vásároltunk annó.
A régi hagyományoktól nem váltam meg. Ezt is kovásszal, nyanyával, és nem utolsó sorban frissen őrölt tönkölybúza liszttel készítettem, Bár ez még most -mint kisérleti alany- fele-fele arányban tönkölybúza (kovász és nyanya) és BL80-as kenyérliszt hozzáadásával készült.
A kovászhoz:
20 dkg öregtészta (amit az előző -tönkölybúzás kenyeremből tettem félre)
3,5 dl víz,
1 tk nádcukor
20 dkg frissen őrölt tönkölybúza liszt
2 dkg friss élesztő
Ezeket jól összekevertem egy tálban. Tetejét rátettem és 4 órára magára hagytam. (miután egyéb, egész napos elfoglaltságom volt.)
Kb 4 óra elteltével a kenyérsütőt elővettem, s a következő sorrendben raktam bele a hozzávalókat.
1,5 dl viz,
2 evőkanál olaj
Erre rátettem az elkészült kovászt, s folyamatosan adtam hozzá a többi hozzávalókat
50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
1 késkegynyi aszkorbinsav, (elhagyható)
2 tk só,
1 csapott evőkanál sikér, (elhagyható)
A mérleg edényében összekevertem és rákanalaztam a viz és olaj keverékére.
Elindítottam a programot: 20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, majd ujra 20 perc dagasztás.
Lisztezett kelesztőtálba tettem, s a tetejére is rászitáltam kevés lisztet.
70 percig kelesztettem.
Lisztezett nyújtófelületre borítottam. Ekkor levágtam belőle 25 dkg-ot, s egy jól zárható dobozba téve beraktam a hütőszekrénybe. (Ez lesz a következő kenyeremhez, péksüteményemhez a nyanya)
A megmaradt tésztát kb 12 dkg-osra elvágtam. Összesen 11 db lett belőle.
Tenyeremmel jól ellapogattam. 6 db-ot simán feltekertem, s a megmaradt 5 db-al kisérleteztem. Ezek közepére frissen apritott petrezselyemzöldet, s ujjnyi vastagságu --hütőből kivett, hideg- sütőmargarint, valamint zúzott fokhagymát tettem. Fölső két szélét a közepe felé behajtottam, jól ellapogattam, majd az alsó részét is ugyanigy felhajtottam, azt is jócskán rányomkodtam a töltelélkre. Felém eső részét elkezdtem feltekerni, s kis bucikat formáztam, alját jócskán beliszteztem, hogy ne ragadjon oda a sütőzacskóhoz. Amikor ezzel kész voltam, 2 db méretre vágott sütőzacskóba raktam őket. A zacskók két végét a tepsi alá hajtottam és 1 órát kelesztettem.

Bekapcsoltam a villanysütőt, s 200 fokra előmelegítettem, s ezzel egyidejülegn a bucikat nagyon finoman egy zsiletpengével picit bevagdostam. Amikor a sütő elérte a hőfokot, a sütőzacskóba vizet spricceltem. A zacskók két végét most nem zártam le, mert a sütő aljába egy kis edénybe tettem vizet a gőzképződéshez. A tepsit betettem a sütőbe, a hőfokot visszavettem 170 fokra, s 30 perc alatt készre sütöttem.
Amikor kisült, rácsra kiraktam és itt hagytam kihülni. Annyit mondhatok el róla, hogy sokkal finomabbra sikerültek, mint azt gondoltam. Az üres, töltetlen bucik belseje nagyon finom, foszlós. A töltött bucik még ennél is finomabbak :)




2010. április 16., péntek

Medvehagyma krémleves

Egy abszolut zsírmentes krémleves. Két nagy csokor medvehagymát késes robotgépben összetörtem, majd az egészet átkanalaztam a turmixba. 2 evőkanál étkezési keményítőt kikevertem 4 dl főzőtejszínnel. 1 mk fehérborsot hozzáadtam, s jól összeturmixoltam. Beleöntöttem egy lábasba, s még kb fél liter tejjel higítottam és felforraltam. A főzés befejezése előtt kb 2-3 perccel 2 tk őrölt lestyánt adtam hozzá.
A pár nappal ezelőtt sütött olasz füszeres kenyeremből egy szeletet felkockáztam és egy teflon serpenyőben világosra pirítottam. Tálaláskor a leves tetejére tettem a kenyérkockákat.
Fantasztikus ízt kapott a lestyántól és a füszeres kenyérkockáktól. Ez a krémleves 15 perc alatt készült el.

Medvehagymával füszerezett vaj

30 dkg teavajat hagytam kinn a konyhapulton, hogy átvegye a konyha melegét, jól kenhető legyen. Robotgéppel jól fellazítottam, majd a felét egy nagyobb darab alufóliára elterítettem. A másik felébe aprított medvehagymát, jó nagy csipet fehérborsot tettem, s szépen rákentem az elterített vaj tetejére. (A sót nem véletlen hagytam ki belőle. Megpróbálunk egyre kevesebb sót fogyasztani.)
A fólia felém eső részét megemeltem és szépen feltekertem a benne lévő vajat, s ahogy ezzel megvoltam, hütőbe tettem.
Egy éjszakai hütőben pihenés után ilyen gyönyörüen lehet szeletelni. Mivel a bucikba nagyon kevés medvehagyma került, bátran kentük meg vele. Nagyon fincsi :))

Bucik medvehagymával és egy kis kenyérke

Nálam is beköszöntött -majdnem a felhasználhatóság vége felé- a medvehagyma, így nagyon kell igyekeznem, hogy a frissen felhasználható levelekből még most és elég sokat elkészítsek, hogy megcsodálhassuk ízét, zamatát, illatát. Igy került sor a bucik sütésére is, de óvatosságból csak fél adagból, a másik feléből egy aprócska kis kenyérkét sütöttem. Nem kis meglepetésre. A kenyérbe már nem raktam medvehagymát, mert akkor már medvehagymát, medvehagymával eszünk :)
A kenyér és a bucik receptjén, összetételén és elkészítésén nem változtattam, csupán az amarantot hagytam ki a tésztából. Ennek kivételével az itt felhasznált receptet ITT LEHET ELOLVASNI
Csupán a bucik formázását csináltam másképp, mint a kenyérét. Egyenként 12 dkg-os nyerstésztákat vágtam le, tegyeremmel kilapítottam őket, reszelt sajttal megszórtam, s a tetejére összeaprított medvehagymát tettem.

A fázisfotókat nézve a következőképpen göngyöltem össze őket, s a behajtott széleket jócskán összenyomkodtam. (Ezt a formázást valahol láttam, de hogy hol arra már nem emlékszem. Aki esetleg errejár és felismeri -bár emlékeim szerint nem épppen így volt elkészítve- kérem szóljon, jelentkezzen, s akkor nevét, blogcímét, annak linkjét kiteszem. (Köszönöm)

Amikor a fölső részét behajtottam jócskán lelapogattam, s utána az alábbi kép szerint az alsó részeket is felhajtottam, majd azokat is jócskán rányomogattam a sajtos, medvehagymás részhez.
Alsó részét fölfelé, szorosan összetekertem, majd egy kicsit a két végét visszanyomogattam, szilikonos sütőlapra egy tepsiben felsorakoztattam őket. Itt hagytam még jó duplájára kelni, majd bevagdostam, s a 200 fokra előmelegített sütőbe tettem. A sütő hőfokát visszavettem 170 fokra, s 20 perc alatt készre sütöttem.
Amikor kisültek, rácsra raktam és itt hagytam kihülni.