2009. augusztus 31., hétfő

Szilvalekvár - újra

Szilvalekvár, kuktában főzve, hozzáadott Sangriával
Isten igazából nem is gondoltam komolyan, hogy újra szilva lekvárt fogok főzni, miután ebben a korai szezonban már egyszer megtettem.
Vasárnap egy jókora piaci bevásárlást iktattunk be. Bóklásztunk a pultok, piaci asztalok között, vajon mit lehetne, valami ujat felfedezni. Eddig még csak szilvát láttam, idei szilvalekvárt nem!
Az egyik asztalnál volt kettő üveggel egy kisebb és egy nagyobb. (kb 5-7 dl-es, és egy kb 8-9 dl-es lehetett)
Megkérdeztem az árát és majdnem hanyatt vágtam magam. A kisebb üveg ára 1.500,- mig a nagyobbik 1.800 Ft-ot ért volna, ha beleugrok és megveszem.
Ekkor már tudatosan kerestük a legszebb szilvát a piacon. Meg is találtuk. Mindössze 100 Ft volt kilója.
4 kg kimagozott szilvából, fél kg cukorból, 4,5 dl Sangria hozzáadásával elkészült az ujabb 4 nagyobb üveg lekvárom, s még egy jó kis tányérral is maradt, amit azonnal rákentünk a frissen sült kenyérre.
Hozzávalók és elkészités:
Egy 10 literes kuktába beletettem 3 kanál 10 %-os ecetet, majd a kimagozott, kettévágott szilvákat. Ráöntöttem a fél kg cukrot, a 4,5 dl Sangriát és beleszórtam 6-7 szem szegfüszeget, és 1 teáskanál fahéjat. A kukta tetejét lezártam és 15 percig rotyogtattam. Ekkor levettem a kukta tetőt és hagytam hogy a lekvár szép lassu fővés mellett besürüsödjön. Ez kb 4-5 óráig tartott. Csak az utolsó órában kellett kavargatni, de akkor sem sürün.
Amikor kész lett, üvegekbe tettem és szárazdunsztban hagytan kihülni.

Pác és hús harmonizációja

Milyen húshoz, milyen pácot ?
Pácfajták és fűszerezés:
Nyúl:
olajos fokhagymás,
Vadashoz vizes pác.
Fácán: egészben - vizes pác; combra, mellre - olajos, currys vagy olajos fokhagymás.
Szarvas: idősebb vagy nagyobb darabok - vizes pác; szeletekre olajos vagy mustár pác.
Vaddisznó: idősebb vagy egész comb, gerinc - hagymás, fokhagymás vizes pác; szeletre joghurt pác.
Őz: olajos vagy tejszín pác kakukkfűvel, bazsalikommal, borssal.
Marha: vadashoz vizes pác, szeletben sütéshez mustáros pác, hagymával, fokhagymával.
Szárnyasok: olajos vagy tejszín pác, fokhagymával.
Sertés: olajos vagy mustáros pác, hagymával, fokhagymával.

Tejföl, tejszin, joghurt pác

Tejföl, tejszín, joghurt pác:
Rövid ideig tartó érleléshez használható, szeletekre vagy vadasnak szánt ételekhez. A sózott húsdarabokat annyi fokhagymával fűszerezett tejföl, tejszín vagy natúr joghurttal kell leönteni, ami ellepi. 1-2 órát állni hagyjuk. Ebbe is belecsempészhetünk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát.
Fácán, vaddisznó, illetve sertés, szárnyasok sütés előtti pácolására alkalmazható.
Száraz fűszeres pácok:
Ezek a leggyorsabb pácok, amit már inkább csak fűszerezésnek mondunk. Bármilyen őrölt fűszert használhatunk, csak az elkészítendő hússal harmonizáljon, pl.: bors, koriander, paprika, szerecsendió, kakukkfű, fokhagyma, vöröshagyma, zöldpaprika stb., szeletekre vagy egész darabokra. A felhasználni kivánt füszereket összekeverem, ráöntök 1-1,5 dl olajat és igy keverem össze a husokkal.
Közvetlen sütés előtt sóval keverjük a megfelelő fűszert, majd a húsra szórva azt jól beledörzsöljük, fóliába csomagoljuk, majd rövid pihentetés után elkészítjük.
Ezt a száraz fűszeres pácot használhatunk bármilyen húsra.

Páclevek készitése (vizes, olajos, mustáros)


Általában 2-3 féle pácokat szoktam késziteni, a Vizes és az olajos , de néha a mustáros pácokat is alkalmazom. A vizeset kevesebbszer, mig az olajos és mustáros pácokat nagyon sokszor használom.

Mindig a pácolandó hús mennyiségétől függ a páclé elkészitése. A lényeg, hogy amikor a pácoló edénybe (rozsdamentes legyen) beleteszem a husokat, akkor a páclé lepje el, mert ha nem lepi el a hust, akkor a léből kinnmaradó husok esetleg hamarabb bomlásnak indulhatnak.

Vizes pácok (nagyobb darabok pácolására):
Hozzávalók:
Sárga, és Fehér répa,
vöröshagyma,
egész fekete bors,
babérlevél,
fokhagyma
izlés szerint lehet egy kis csipős paprika
Savanyitók izlés szerint (10 %-os ecet, vagy citromlé, vagy tárkonyos ecet)

A sárga és fehérrépákat felkarikázom, a vörös hagymát ketté vágom és igy szeletelem nagyon vékonyra, a fokhagymát gerezdjeire szedem és megtisztitom.
Ezeket a füszereket egy megfelelő méretü lábasba teszem felöntöm vizzel és a tetszés szerinti savanyitó anyagot is ráöntöm. Forrástól számitott 20-25 perc alatt jó puhára főzöm. Amikor kihült, akkor a pácolandó husra öntöm. Ügyelek arra, hogy a hust jól lepje el.
A páclébe sót nem teszek, mert az a hús szinét megváltoztatja. A húst préselés, főzés, sütés, párolás előtt sózom meg.
Hűvös helyen, akár 3-5 napig is tárolom. Naponta többször megforgatom a husokat, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé és a fűszerek aromája jól átjárja.
Használható marhahús, vaddisznócomb, szarvascomb, gerinc, nyúl, vadasnak szánt húsok egészben pácolására.
Amikor a páclében megérett a hus, kiveszem a pácléből és bármilyen edényben akár süthetem, akár főzhetem.
--------
Későbbi próbálkozásomkor ugyanebben a páclében filézett pulykacombokat pácoltam. Ekkor a páclébe rakott összetevőket botmixerrel összecsapattam és a pulykacombokra kentem. Kétféle képpen sütöttem:

1./ Sütőzacskóban, sütőben,
2./ M-M kerek formába tettem és szintén sütőben megsütöttem.

Olajos pácok

Ehhez a fajta páchoz, mindig őrölt, szárított fűszereket vagy apróra vágott zöldfűszereket használok, valamint a hús mennyiségének megfelelő sót. Általában csont nélküli husokhoz alkalnazom.
A fűszereket és a sót összekeverem, majd a szeleteket jócskát belemártogatom, vagy egy szilikon ecsettel felhordom a hus-szeletekre, hogy mindenhol egyenletesen érje a hust a pác-massza. Finoman beleklopfolom az olajos pácot a husikba, majd egy tálba lerakom a hus szeleteket. A fűszerezés után a husokra olívaolajat vagy finom étolajat öntök, hogy teljesen ellepje. Hűtőben 1-2 napig érlelem, de akár 4-5 napig is érlelhető.
Fiatal marha, őz, vaddisznó és borjú, sertés, szárnyasok sütés előtti pácolására szoktam használni.
-----------------------------------
Ezek voltak a régimódi pácolási szokásaim, de én már kb 3 éve egy nagyon aranyos kis pácoló masinában készitem ezeket a folyamatokat.

Oaljos, mustáros pácoláshoz használom
Ez a kis masina nagyon megkönnyiti az egész menetet. Belerakom a husikat a tartályba, ráteszem az összes füszereket, majd kipumpálom belőle a levegőt. A hengert felhelyezen az alapgépre és elinditom. Mindössze 9 perc szükséges a pácolászhoz, de azért én a MÉGjobb iz eléréséért legalább 3-4-szer átforgatom.
Nagyon hasznos kis szerkentyü, s óriási előnye, hogy nagyon kevés (kb 1-1,5 dl olaj elég az egész husmennyiséghez)

Mustáros pác:
Szeletelt, darabolt húsokra használom. Lehetőleg friss, aprított zöldfűszereket, mustárt, szójaszószt összekeverem és az előre besózott húsokra rákenem. Pácolás után ezzel a mártással sütöm meg a husokat. A pácolás tarthat 1-2 órától 1 napig, hűtőben pácolódik a hagyományos pácolás szerint, de már ezt is a fenti pácoló kis masinámban teszem.

Konyhai eszközeim




Egy nélkülözhetetlen tupperware nokedliszaggató, amivel öröm dolgozni :)


Egy gyümölcslé nyerő - ebben a formában - de a többi hozzátartozóival egy komplett konyhai robotgép, anely kever, kavar, és még dagaszt is ha kell.


A két jénai kacsasütőm, A nagyobbik 8 literes, míg a kisebbik 5 literes. Bármelyikben nagyon finom kenyér sül.

2009. augusztus 29., szombat

Próbálgatás a sütőben sült kenyérrel

Próbálgatom saját magunk szája ize szerint kialakitani a minden napi kenyerünket.
Bár én nem vagyok egy nagy kenyérfogyasztó, de megszállottja vagyok a sütögetésnek.
1989-ben vettük az első masinánkat, az akkor még olyan kis kemence formáju Funai gépet. Nagyon sokáig birta.
Hosszu évekig mindig csak gépben sütöttem a kenyerem, de amikor egyszer barangoltam a neten - valami konyhai dolog után kutattam talán, s akkor találtam rá m.Margit oldalára. Sokat olvasgattam a sütőben sült kenyerekről és az egyre szebb látványok magukkal vonzottak, s akkor már többé nem is akartam gépben sütni kenyeret, csakis sütőben.
Igy sikerült eljutnom addig, hogy mindig variálok és majdcsak megalkotom végre a nekünk legfinomabb kenyér receptjét.
Ennek a kenyérnek nem tudom milyen nevet kellene adni, mert egy egyszerü fehér kenyérnek indult volna, ha nincs a hütőszekrényemben 25-30 dkg öregtészta, amit már nagyon fel kellett használni. (több mint egy hetes volt) S ha jól emlékeztem, akkor az öregtésztába pedig rozslisztet tettem, ezért is "nevenincs" a kenyeremnek, de igy is nagyon finomra sikerült.
Még egyszer -emlékezeteim szerint- el fogom késziteni a rozslisztes öregtésztámat, ahogyan én alakitottam ki, s majd akkor meglátjuk, valójában milyen is volt.
Hozzávalók:
2 dl víz
0,7 dl tej
2 evőkanál olaj
A folyadékot a kenyérsütő gép üstjébe öntöm és utána sorban belerakom a következő hozzávalókat: (A lisztet minden esetben átszitálom. Igy sokkal könnyebben kezelhető lesz a tészta is)
40 dkg BL 80-as kenyérliszt,
10 dkg fehér tönkölyliszt,
2 csapott evőkanál burgonyapehely
25-30 dkg öregtészta (rozslisztes)
késhegynyi aszkorbinsav
2 tk só
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő

Elkészitése:
A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe raktam (Az én gépem először előmelegit 15 percig, csak utána kezd el keverni)
20 percnyi dagasztás után kiemeltem az üstből és enyhén lisztezett formára tettem. Jócskán átgyurtam és lisztezett kelesztőtálba tettem, majd duplájára kelesztettem.
Az első 20 perc után enyhén átgyurtam a tésztát.
40 perc kelés után kivettem a kelesztőtálból és lisztezett lapon megformáztam, majd a jénaiba tettem tovább kelni.
40 perc kelés után bevágtam, s utána még 25 percig tovább kelesztettem.
Sütés előtt a jénai tetejét virágspriccelővel jócskán befujtam, s igy tettem a sütőbe.
220 fokon 55 perc alatt szép pirosra sült.

Só és tartósitószer-mentes füszereim

Miután én nagyon érzékeny vagyok a sós ételekre, tartósitószereket pedig egyáltalán nem ehetek, ezért nagyon örültem, amikor rátaláltam ezekre a termékekre.
Lehetne szinte egész nyári szezonban gyüjtögetni, száritgatni a különböző füszernövényeket, és sok-sok munkával, gondossággal, törődéssel üvegekbe zárni, de szerintem ezt az izvarázst sohasem tudnám előállitani.
Megtette helyettem más:
a Stork BT 9081 Győrujbarát, Liszt Ferenc u. 15.
Telefon: 30-520-1898
Só és tartósitószer mentes füszerek a konyhámban
Ezt az üveget csak azért tettem föl, hogy lássátok, hogy nem csak füszereket, de nagyon sok fajta szörpöket is lehet kapni a bio boltokban.
Nagyon izletesek, nincs bennük tartósitószer
Ez egy általános (bármilyen ételhez használható) füszerkeverék, szintén só és tartósitószer-mentes


Sertés húsokhoz használható füszerkeverék -szintén só és tartósitószer mentes-
Ezen kivül kapható még,
szárnyasokhoz,
marhahusokhoz.
S még rengeteg változatban is beszerezhető, bio boltokban.
A szörpök árát én egy kicsit borsosnak tartom, de a füszerek soha sem fogyhatnak ki a konyhámból. Pótolhatatlan izvarázs.



Májgaluska a tanyasi tyúkhús-levesbe

Májgaluska a husi leveshez
Hozzávalók:
2 db tojás,
3 pupozott evőkanál saját készitésü májas (erről majd egy másik receptben)
6-7 evőkanál buzadara
A tojásokat egy tálba tettem és villával felvertemHozzáadtam a májkrémet (ami szintén házilag készült)
Végül a 6-7 evőkanál buzadarát. A buzadara mennyisége a tojás nagyságától függ. Kellemesen lágy legyen.
Nokedli szaggatóba tettem és a már forró huslevesbe (ne forrjon a leves, csak éppen mozogjon) beleszaggattam.

Tapasztalatom: legközelebb a májas adagját megemelném minimum 4 kanálra.
Sót nem tettem bele, mert a májas már eleve tartalmaz sót.




Meggyszósz a főtthusihoz

Meggy-szósz 6 személyre
Hozzávalók
3 üveg magozott meggy
1 db egész citrom
fahéj
szegfüszeg
Besüritéshez
2 db vanilia puding
2 evőkanál tejföl
8 dl tej
Éesitéshez
25 szem édesitőszer (LIDL-s: Cologran)
de aki édesebben szereti, az tehet bele még 10 szemet




A hozzávalókat (a habarás kivételével) egy nagyobb (5 literes) lábasba tettem és lassu tüzön kb
15-20 perc alatt puhára főztem
majd elkészitettem a habarást.
2 csomag vaniliapudingot elkevertem 2 evőkanál tejföllel és a 8 dl tejjel
habverővel simára kevertem és belecsurgattam a lábasba.



2-3-szor habverővel megkevertem és amikor egyet rottyant, már félre is huztam, mert elkészült.
Ezt még korán reggel megfőztem, hogy amikorra tálalni kell, már ne legyen nagyon meleg.
Főtt csirkecombbal tálaltam.






Tanyasi tyúkhús-levesem májgaluskával

Ezen a hétvégén a férjem Gyümölcs-szószt kért főtt husival.

Akkor nincs más hátra, mint elővenni egy jó kis tanyasi tyúkot, meg kell tisztitani, feldarabolni és a szükséges mennyiséget egy fazékba feltenni főni.
6 személyre főztünk
Előkészités
Először megtisztitjuk a zöldségeket
4 szál nagyobb sárgarépa
3 szál fehér répa (kettévágva)
1 nagy fej fokhagyma egészben (héjával együtt)
1 nagy fej vöröshagyma, ennek is csak a felső héját szedjük le.
(nekem most csak tisztitotta vöröshagymám volt itthon a fagyóban)
1 nagyobb méretü zöldpaprika (négyfelé vágva)
1 nagy fej jó érett paradicsom
(nekem most ez is a fagyóból jött ki)
2 szál zeller
1 karalábé

Egy nagyobb fazékban (8 literes) hideg vizet engedtem.
A husikat jól megmostam és sorjában mindent beleraktam a fazékba. Először a husikat, majd az összes többi zöldséget

és a legtetejére a tányéron látható köménymagot, egész borsot, sót (3 kanállal), belereszeltem egy negyed szerecsendiót és egy parányi cshilliaprólékot (mokkáskanálnyit) tettem bele, majd egy maréknyi zöldborsót, ami szintén a fagyasztóból bukkant elő.


Olyan lassu tüzön kell főzni (villanytüzhely 1-es fokozat), hogy a levesnek a leve meg se mozduljon. Ilyenkor egy nagyon tiszta szinű, és jóizü levest kapunk és még csak le sem kell szürni.
Egy (üveg) fedőt a tetejére tettem és hagytam 3 óra hosszat főni, addig hozzá sem nyultam.
Kuktában 1 óra alatt elkészül, de akkor már az elején a legkisebb lángon kezdem a főzést.

Ime tálalva egy igazi tanyasi tyúkhús-leves. Jó étvágyat hozzá

A májgaluska egy külön történet:)

2009. augusztus 27., csütörtök

mézes-vaniliás-szedres fagyim

Mézes-vaniliás és szedres fagyim
A mézes-vaniliás hozzávalói
3 db egész tojás
2 dl tej
1 dl méz
ezeket turmixgépben összekevertem, majd egy kisebb lábasban -villanytüzhely legkisebb fokozatán- kb 10 percig állandó keverés mellett besüritettem.
Picit hült és hozzáadtam
2 dl tejszint
1 fiola vanilia aromát
Hütőszekrénybe raktam egy éjszakára, utána fagyigépben 20 perc alatt kész fagyit kevertettem belőle.
Szedres fagyi hozzávalói
5 db egész tojás
fél liter tej
2 dl méz
ezeket szintén turmixgépben összekevertem, majd egy lábasban -villanytüzhely legkisebb fokozatán- 10 percig állandó keverés mellett besüritettem.
Picit hült és hozzáadtam
fél liter főzőtejszint
1 fiola rum aromát
20 dkg mélyhütött, turmixolt szedret.
Hütőszekrénybe raktam egy éjszakára, aztán másnap reggel fagyigépben 15 perc alatt kész fagyit kevertettem belőle
Amikor a fagyigépben elkészült a massza, visszaraktam egy müanyag dobozba és a hütőszekrényban kb 3 óráig ujra hütöttem. (vagy korábbi alkalommal 1 órára vissza a fagyasztóba)
Amikor a fagyik elkészültek, a kelyheket megtöltöttem és mindegyik gombócra egy szem szedret tettem
MM-ostya-sütővel készült a kehely




A kelyheket sütőzacskóba lehet tenni (ha marad belőle) és megtölthető pudinggal, majd a tetejére tejszinhabbal és egy kis csokireszelékkel.
Legközelebb (azaz holnap) ezzel fogom megtölteni a kimaradt kelyheket.
A kehely hozzávalói
Természetesen egy MM-forma
Egy nagyon sürü vaniliás palacsinta tésztát készitettem. Most nem mértem, de
kb 3 dl tej,
1 dl buborékos ásványviz, vagy szódaviz
1 fiola vaniliaaroma, vagy 3 csomag vaniliacukor
annyi liszt, hogy nagyon sürü palacsinta tésztát kapjunk. (gofrihoz használható tésztasürüség)
Elkészitése
Egy mély serpenyőbe, vagy lábasba olajat öntöttem, felforrósitottam.
A formát felforrósitottam az olajban, majd háromnegyed részig belemártottam a sürü palacsinta tésztába és vissza az olajba,
nagyon rövid idő alatt (kb 15-20 másodperc) egy hurkapálca segitségével lecsusztattam a tésztát a formasütőről és kezdtem a következőt mártogatni. Én most egy kicsi lábasban sütöttem, amelybe csak 2 db fért bele egyszerre, de mire a végére értem már rájöttem, hogy egy nagyobb serpenyőbe, akár 5-6 db is belefér.
kb 1-1,5 perc alatt szép pirosra sül. Kéztörlő papirra tettem és lecsurgattam, (bár nem szivta meg magát olajjal a tészta)
A fenti mennyiségből 30 db ostya készült.
Az ostyasütő a megrendeléstől számitott három nap alatt megérkezett. Tegnap adták postára, és ma már ki is próbálhattam.
Nagyon szuper.
Tekintsd meg az M-M többi termékeit is.
(Itt vásároltam a sonkaprésemet is)



2009. augusztus 25., kedd

Csokis kuglóf

Csokis kuglóf


Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 dl tej
10 dkg mazsola
kubai fehér rum
sangria
15 dkg cukor
3 tojássárgája
10 dkg vaj

Elkészités
A mazsolát egy kisebb lábasba tettem és ráöntöttem a rumot és a sangriát. Fele-fele arányban annyit, hogy ellepje a mazsolákat. Picit fölforrósitottam és félre tettem. Hagytam kihülni. Addig elkészitettem a tésztát.
A tésztához valókat beletettem a kenyérsütő gépbe és 20 percig dagasztottam.
utána kelesztő tálban duplájára kelesztettem.
Amikor megkelt finoman lisztezett lapra elhelyeztem és a mazsolákat puha nyomkodással belemasziroztam a tésztába.
Kivajaztam a sütőformát és a megkelt tésztát szépen átemeltem, majd ujra kelesztettem. (kb 35-40 perc)
A sütőt előmelegitettem és 190 fokon 30-35 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Kivettem a sütőből és egy deszkát tettem a tetejére és egy határozott mozdulattal megforditottam.
Amig sült a kuglóf, addig a csokit felolvasztottam, majd a meleg kuglófra csurgattam.

Gofri

Gofri - nagy kinokkal. Tönkrement a jó kis gofri sütőnk és miután mi nagyon szeretjük, vásároltunk egy komplett kis készüléket, ami gofrit, meleg szendvicset, sőt még grillen hust is süt (sütne, ha maradna) Nem vagyok már kezdő gofri sütő, hiszen az unokáimnak kezdtem először gofrival kedveskedni, annak pedig már több, mint 20 éve. Ez a masina viszont feladta a leckét, igy aztán holnap megy vissza az üzletbe, ahol (már telefonon megbeszéltem: visszafizetik az árát és akár másikat is vehetek) ---- de ETA-t nem !. No mindegy, valahogy azért mégis csak megküszködtünk egymással, hogy a bekevert tésztát ne kelljen a csatornába önteni :)

Gofri a sütőben, Gofri sütő holnap megy vissza az üzletbe :( ETA többé nem teszi be a lábát az ajtónkon. Eta utazzon vissza át a határon :) :)



Gofri egyszerüen
Hozzvalók:
• 30 dkg liszt
• 8 dkg sütőımargarin
• 6 dkg porcukor
• 3 egsz tojás
• 1 csomag vanilia aroma
• fél csomag sütőpor
• 2 dl tej
• 2 dl ásványviz (szénsavas)
• 1 kiskanál citromlé
Elkészités:
Minden hozzávalót egy keverő fazékba tettem és gépi habverővel, -mint egy jó palacsinta tésztát- jól összekevertem.
A gofrisütőt bekapcsoltam és indulhatott a sütés. Igenám, de a szerencsétlen kb 15-20 perc alatt sütött ki 2 db-ot. (Tehát: menetközbben arra jöttem rá, hogy a felső része nem melegit rendesen, ezért kellett a sok idő a sütéshez, s ezért vonul vissza a vásárlás szinhelyére. Majd veszek egy másikat, de akkor már jól megnézem, és semmi flanc, maradok a régi jól bevált egyszerü kis gofri sütőmnél. Az legalább 15 évig birta az iramot.
Végülis nagyon finom lett az ize, de az egyik oldala sütés után némi kivánni valót hagy maga után. (majd ezt nem mutogatjuk, hanem megesszük)

Pizza szósz egy kis történettel

Pizza szósz
Nálunk a paradicsom nem hajlandó fogyni. Most is találtam a hütőben egy kiló förtös paradicsomot. Mit kezdjek vele? Elkezdtem a gondolataimban kutakodni. Lecsót nem akartam, mert pár napja volt, a fagyasztó egyik része is telik már a paradicsommal és a zöldpaprikákkal. Kitaláltam, hogy készitek pizza-szószt. ...hogy mi kell bele, halvány fogalmam nem volt. Irtam sorban egy papirra a belevalókat és az elkészités menetét. Ime: Turmix gépbe tettem a megmosott, kettévágott paradicsomokat,
ezt a füszert nagyon szeretem (nincs benne só és nincs benne tartósitószer)

s még egy pár füszer, ami belekerült



Ekkora nagy üveggel lett a megadott mennyiségből



Az üveg tetejére annyi olivaolajt öntöttem, hogy ellepje, s ez zárja le, ezért nem is került bele tartósitószer, majd rátettem az üveg tetejét és száraz dunsztba tettem. A kimarad részt pedig egy frissentartó dobozba, a hütőbe. Ez hamarosan a pizzára kerül :)
Hozzávalók
1 kg paradicsom (nekem fürtös volt itthon)
2,5 kk mérőkanál só
3 ek. cukor
4 dkg tisztitott, felaprózott fokhagyma (ez kb egy óriási fej)
2 kk őrölt bors
1 tk chilli örlemény, (amit a fotón is lehet látni)
2 kk piros füszerpaprika
2 ek olivaolaj
3 ek só és tartósitószer mentes ételizesitő
1 nagy fej (tisztitottan 13 dkg) apróra vágott vöröshagyma.
Elkészitése:
A paradicsomokat megmostan, ketté vágtam és a turmixban összedaráltam.
Egy lábasba beleöntöttem és hozzáadtam sorban
a sót, a cukrot, az összezuzott fokhagymát, a borsot, a chillit, az ételizesitőt és 1 evőkanál oliva olajat.
kb szük egy óráig lassu tüzön, néha megkavargatva szépen besürüsödött.
45 perc után beletettem a nagyon apróra vágott vöröshagymát és a 2 kávéskanál piros füszerpaprikát. Ezzel főztem készre.
Valami fantasztikus izvilág jött ki az egészből.
Félrehuztam a lábast és egy tisztára kimosott üvegbe beleraktam a massát, s a tetejére rátettem a megmaradt 1 evőkanál olivaolajat. (lehet disznó zsirt is, csak akkor meg kell várni, hogy majdnem kihüljön az üveg és tartalma) Ezzel azért jó igy lezárni a tetejét, mert nem kell bele tartósitószer.
A végén rácsavartam az üveg tetejét és száraz dunsztba tettem.
A kimaradt részt pedig egy frissen tartó dobozba, s ez kerül hamarosan egy pizza alapra.
Jó próbálkozást. Megéri, mert amig egy ebéd megfő, addig a pizza-szósz is elkészül.



2009. augusztus 24., hétfő

Mézes-vaniliás fagyi


Mézes-vaniliás fagyi
Hozzávalók:
5 egész tojás,
2 dl méz,
0,5 liter tejszin,
0,5 liter tej
2 tk vanilia aroma
Elkészitése:
A tojást a tejjel felvertem , hozzáadtam a mézet. Állandó keverés mellett alacsony hőfokon 15-20 percig főztem, amig besürösödött (Annyira kell, hogy sürü legyen, hogy éppen csak megmaradjon a kanálon) lehütöttem és hozzáadtam a tejszint és a vaniliát. Egy éjszakát hütöben volt, ,majd fagylaltgépbe tettem és 20 percig kevertettem. Miután ez elég nagy mennyiség. kétszer fért a fagyigépbe.
Amikor elkészült, müanyag dobozba öntöttem és ujra visszatettem a fagyasztóba.
3 óra elteltével fogyasztható.
1,5 liter lett a fenti mennyiségből
Garantáltan finom.
(én még beletettem 8 dkg LIDL-ben vásárolt őrölt, cukrozott pörkölt mogyorót)
Isteni finom lett.
Ez egy alaprecept is lehet, de akkor csak a vaniliát kell másra cserélni (pl: citrom, narancs, stb.)

Tejfölös husi nokedlivel

Tejfölös hus, nokedlivel.
Hozzávalók: (4 személyre)
8 szelet kicsontozott karaj
2 közepes fej vöröshagyma
1 dl étolaj
1 csapott teáskanál só
1 db közepes nagyságu babérlevél
1 csipetnyi chilli paprika őrlemény (elhagyható)
Nokedlihez:
3 db egész tojás
50 dkg sima liszt
viz, amennyit felvesz, hogy lágy nokedli tésztát kapjunk
Elkészités:
Egy nagyobb serpenyőbe, vagy lábasba beleteszem az olajat, majd az apró kockára vágott vöröshagymát, megsózom, a fedőt ráteszem és lassu tüzön (villanytüzhely legkisebb fokozat) üvegesre piritom.
Amikor puhára puhult a vöröshagyma, ráteszem a husszeleteket, a babérlevelet és a parányi chilli örleményt, és ujra lefedem.
kb fél óra alatt teljesen megpuhul a hus. Közben néha ránézek és ha szükséges, akkor beleöntök egy pohár (2 dl) vizet.
Amikor megpuhult a hus, ráteszek egy csapott evőkanál piros paprikát, lazán elkeverem és ráöntök 3-4 dl tejfölt. Összerázom és még kb 2-3 percit átrotyogtatom.

Tálaláskor aki még szükségét érzi egy kis tejfölnek: tehet rá.
Nokedli készités
Egy nagyobb lábasban felteszem a vizet forrni. Sót és egy parányi olajat teszek bele.
Amig a viz felforr, elkészitem a nokedli tésztáját.
A 3 egész tojást felverem pici sót teszek bele,
hozzákeverem a lisztet és annyi vizet, hogy egy kellően lágy tésztát kapjak.
A forrásban lévő vizbe nokedli szaggatóval beleszaggatom.
Amikor a nokedlik feljönnek a viz tetejére, leszüröm és tálalom.

2009. augusztus 22., szombat

Tejszinhabos turósom cappuccinóval































Tejszinhabos turósom cappuccinóval

A piskótához:
4 tojás
12 dkg cukor
12 dkg finomliszt
1 kk sütőpor
2 dkg cukormentes kakaópor
A töltelékhez:
1 csomag lapzselatin (6 db)
50 dkg porcukor
1 kg túró
2 dl tejföl
4 cs vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
6 dl tejszin keményre felverve
Fél csomag mogyorós cappuccinó (5 dkg) – de lehet kakaópor is.

Kivajaztam egy 24 cm átmérőjű szilikon sütőformát
Az egész tojásokat robotgéppel 4 perc alatt felvertem .
A lisztet, sütőport és a kakaót összekevertem és óvatosan a tojáshabhoz hozzáadtam (fa/- szilikon kanállal).
Az elkészült masszát beleöntöttem a sütőformába, és 175 fokon 20 perc alatt megsütöttem. Lehet, hogy fém tortaformában pár perccel hamarabb megsül. A sütőben hagytam kihülni, s addig elkészitettem a többi hozzávalót.
Töltelék készítése:
1 dl vízben feloldom a lapzselatinokat, majd félreteszem kihülni.
a porcukrot egy nagyobb keverőtálba tettem és 1 dl (mikróban forróra melegitett) vizzel simára kevertem.
A porcukorhoz adtam a túrót, a vaniliacukrokat, a citromhéjat, a tejfölt és a zselatinos vizet. Robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgoztam és fakanállal beleforgattam a keményre felvert tejszínhabot.
Összeállítás:
A piskótát kivettem a formából és két lapra vágtam. 10 dkg cukorra ráöntöttem 2 dl forró vizet, elkevertem és ezzel mindkét lapot meglocsoltamA turós tölteléket rákentem a két lapra és vastagon rászórtam a mogyorós kapucinót a tetejére. . 3 órára a hütőbe raktam, de ha este elkészül, másnap reggelig is alhat a hütőben.
Éles késsel gyönyörüen szeletelhető.
Ha kapcsos tortaformában sül, akkor sütés, és kettévágás után vissza kell rakni 2 karikába és igy kell megtölteni. Ebből az adagból nekem kettő db kerek tejszinhabos-turós-cappuccinósom készült, de nem fontos kerekre sütni, lehet egy nagyobb méretü hosszukás tortaformában is. Akkor kockákra is lehet szeletelni. Annyira finom, hogy az egyik adag mellé odaültünk öten és majdnem kevés volt, de a másik kerek adagot el kellett dugni J hogy mire a papa hazaérkezik Ő is megkóstolhassa.Még nem nyelték le a gyerekeim az utolsó falatokat, amikor azt kérték, hogy legközelebb is ezt kérik J J .
Még egy megjegyzés: ha még hüsitőbbre szeretnéd késziteni, akkor citromlevet is lehet hozzáadni. Ekkora mennyiséghez 2 evőkanállal.





2009. augusztus 18., kedd

Nutellásaim

Nutellás napraforgóm és rózsám
A leirt mennyiségből ez a két darab készült.

Hozzávalók:
Tésztához
60 DKG liszt,
3 tojássárgája,
csipet só,
kanál olaj,
5 dkg élesztő,
4 dl tej,
6 dkg kristálycukor
Töltelékhez:
5 dkg bármilyen kandirozott gyümölcs
Nutella
Elkészités:
A tészta összetevőit dgasztógépbe (kenyérsütőben is dagasztható) tettem 20 percig dagasztottam (félidőben hozzáadtam a kandirozott gyümölcsöket)
Dagasztás után kilisztezett kelesztőtálban 20 percig kelesztettem.
Amikor megkelt (egy nagyon finom lágy tészta lett) ketté vágtam.
Egyenként kinyujtottam őket kb 20x25 cm-re és a közepébe egy csikba kb 3 evőkanál nutellát kentem. Összehajtottam a tésztát, először jobbról, majd balról, aztán szemben a két végét aláhajtottam. Kivajazott szilikonformába tettem és még hagytam 30 percig kelni.
A sütőt 10 percig előmelegitettem.
A két formát a megkelt tésztákkal egy lapos tepsire tettem és az előmelegitett sütőben 200 fokon, 25-30 percig sütöttem.
Sajnos szeletben nem tudom megmutatni, mert mire észbe kaptam már egy falat sem volt belőle.